08

subota

lipanj

2019

Krenula sam po Vieni, pardon dvorani

Znači obišlo se jurišnim tempom malo centar Beča, jelo se, šokiralo se cijenama u Šanelu i u dobro tempiranom vremenu krenulo se nazad u dvoranu.

Odlučila sam ne ulazit čim se dvorana otvori, šta ću ćubit sat vremena prije početka koncerta tamo, a kemijska mi crkla u busu pa ne mogu rješavat kvizoramu. Osim toga, znam da ima i predgrupa, znači na živuće gitarističko božanstvo ne kasnim ni u kom slučaju.
Dakle ulazim ja u dvoranu, očitaju mi barkod na karti, pitam stjuarda na ulazu gdje je žuti ulaz, kaže tip - samo uz stepenice i udri redom dok ne dođeš do boje. Jer šta bi on pročito koji blok je u igri, nema on za to vremena. Pa ja uz stepenice, eto boje za bojom - narandžasta, crvena, zelena, helblau, naglodrap, lipsala do žute farbe. Eto na vratima stjuardese. Pitam jel tu ulazim, ona uzima kartu i kaže - a nene, na drugu stranu dvorane, ima isto žuti ulaz. Ja u sebi jebem žutu majku žutom ulazu, al nju pitam kroz gdje da sad prođem na drugu stranu jer kroz zid nemrem, nisam Drakula. Veli stjuardesa - imate hodnik okolo, pa nadesno. Šibam ja hodnikom pa nadesno, pa opet eto boje za bojom - narandžasta, crvena, zelena, helblau, naglodrap, lipsala po drugi put do žute farbe. Eto opet stjuardese. Jel tu - je. Otvara ona meni žuta vrata ( mater sam im već opsovala pa neću više ) i ulazim ja unutra.
Na stejdžu je već predgrupa, u dvorani mrak ko u kotlu kad ga poklopiš. Stanem ja, čisto da se malo oči priviknu na dunkl, i da se probam orijentirat gdje je moj red.Sviđa mi se mjesto jer se stejdž odlično vidi, dosta sam blizu. Kad eto meni najstarije stjuardese ikad viđene, da šta ja ne idem sjest jer se ne smije stajat. Reko - čekam da mi se rašire zjenice dovoljno u mraku, pa ću onda pomalo nać. Da gdje mi je karta pa da ona vidi gdje ja sjedim. Smijem se ja i vadim kartu, možda frau misli da sam ušla u dvoranu kroz kanalizacijski sustav. Upali ona onu malu bateriju, pogleda kud bi trebala ić sjest i ode iz dvorane. Ajde reko fala nebesima, možda joj je došlo slabo. Kad eto nje za par minuta sa pojačanjem - dopeljala mladog kolegu da me on otpelja na moje mjesto, biće se bojala da se ne stropošta u onoj mrakači dok mene vodi ko da sam retardirana. E pa reko sad kad me vodiš onda ćeš me vodit po peesu; primila ga ja pod ruku i ajde dečko, dovedi me kud treba. Smijemo se obadvoje, šta ćeš drugo.
Ujašim preko nekih par ljudi na svoje mjesto. Prezadovoljna svojim placom, sve se fino vidi i blizu je. Vidjela Kleptona kroz neki otvor pokraj stejdža kak dolazi pred sve nas, vidjela i bekvokal kak pridržava suknju dok sjedi jer je imala malo veći razdrljak sa prednje strane. Uživala na maksimum idućih sat i četrdeset minuta, a onda više naprosto nisam mogla sjedit. Proradila moja skolioza i sjebani vrat.
Dignem se i spustim niz te male stepenice, reko stajaću tu dok ne završi. Eto meni, pogađate već, najfriškije stjuardese. Da se tu ne smije stajat za vrijeme koncerta. Tu ja održim duži ekspoze, gledajuć Kleptona na videozidu, u kojem joj kažem da sam putovala sjedeći pet sati i da moja kičma više ne sluša, i da sam došla na rok koncert a ne u dom penzionera. Odgovara mi da radi svoj posao. Reko - ja si ispunjavam želju, i nemam se namjeru vraćat sjest pa da vi sad salto napravite. Stojim tu i amen. Ajde smaknuće se ona, valjda je vidjela da mi kreće pjena na gubicu pa se izmakla. Završava "Cocaine", maher se nakloni publici i odlazi sa stejdža. Rulja se diže na noge, pljeskom svi tražimo da se vrati natrag i odsvira bar još jedan bis. Stjuardesa vreba ko kobac da ne bi ja slučajno napravila neki unfal. Eto njih na bis natrag, a ona opet k meni da jel bi ja ipak išla sjest. Ja je samo pogledala, nisam rekla ni a. Otišla i krenula maltretirat nekog tipa koji je s druge strane izbaso iz mraka; on je uredno odslušo, potapšo po ramenu i osto stajat isto ko ja.

Koncert je bio snoviđenje, bolje nije moglo bit, al eto nikad ne može bit savršeno. Stjuardi i stjuardese koji rade svoj posao izjedu ti kilu živaca jer ne smiješ stajat. Šta bi tek bilo da sam legla na štinge u naletu tjeskobe? Eto međunarodnog incidenta, pa istukla bi je torbom da me krenula dizat, majke mi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.