30

četvrtak

kolovoz

2018

Čiča - miča 5

Ja znam da već svi znate kak ja imam silnih problema sa spavanjem; nema šta nisam probala, al slabi su mi rezultati.

E zato je jedna u priči spavala ravnih sto godina, i naspavala se za dva života. Nazvalo je Uspavana ljepotica ( neko je zove i Trnoružica, i nikad mi nije bilo jasno kakve veze trnje i ružica imaju sa spavanjem i vretenom, al ajde...ko mene uopće pita jel se trebala zvat Trnoružica, mene više muči to šta se sita naspavala ).
Dakle, njeni su ispaćeni roditelji imali silnih problema dok je ona uopće došla na svijet, tad još nije bilo znanstvenih dostignuća koja bi omogućila kraljici da postane majka dok si reko keks. Pa se patili i zlopatili, i ajde nekako kraljica rodi curicu ( u priči izrijekom tvrde da se sve desilo nakon šta je kraljica naletila na žabu; i to mi je onak malo suspektno, koju vražju mater ima žaba s plodnim danima, al ko šta rekoh - samo tumačim ono šta je eventualno još nejasno ). E kad se curica rodila, kralj napravio tulum neviđenih razmjera i pozvo sve živo i mrtvo na tulum, al zaboravio na svega jednu vilu, koja je onda osvanula na tulumu ko partibrejker i rekla - e pa saćete me zapamtit. Ubošće se na vreteno kad napuni petnajst i umrijeće. To izrekla i otišla, bijesna ko ris.
Na sreću, jedna od dobrih vila još nije poželila malenoj kraljevni nešta lijepo; spasi ona situaciju, pa kaže - e pa neće umrijet, ubošće se al će spavat sto godina. Kralj pomahnito, naredio odma da spale sva vretena u cijelom kraljevstvu. Al naravno da je ostalo jedno, i to u dvorcu, i naravno da je pod nerazjašnjenim okolnostima kraljevna baš sa petnajst ostala sama u dvorcu i naletila na neku babu kak barata vretenom ( vi naravno već pogađate da je baba glavom i bradom bila ona mrcina šta je htjela napakostit kralju i kraljici jer je nije zvalo na odojak i grah salatu ). Pa dajte da ja probam, pa šta je to...baba je pusti, ajde kad si navalila, ona se ubode i zaspi al iste sekunde. I ne samo ona; svi zaspali u dvorcu, i spavali sto godina. Cijeli dvorac obrasto u ruže i u trnje ( e pa zato su je zvali i Trnoružica, vidiš ti to ).
Kad, nakon sto godina, eto lole dovoljno hrabrog da bez Štilove pile i mača za živicu probije put do Trnoružice. Pa je nađe nakvu uspavanu, pa je cmokne; ona se naravno probudi, naspavana i čila, i promptno se zaljube jedno u drugo. Probudili se i svi ostali, naspavani i čili isto ko ona, i ajmo odma svatove spremat, da šta drugo. Neće valjda opet ić spavat.

Pa vas ja sad pitam koja je pouka priče ? Za mene može bit samo jedna - u roku sad moram nabavit vreteno i ubost se tijekom ručnog rada, nebil se konačno naspavala i probudila čila i naspavana ko Trnoružica. Lako za princa i svatove.



( fotka by Zarapix, gle kak je krasna )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.