07

utorak

kolovoz

2018

Sunce piči, mi roštiljamo...

Roštiljanje je uvijek prigoda da muškarci dokažu svoje kulinarske sposobnosti.

U tu svrhu ženi valja pripremit meso ( znači kupit ga, stavit u pac i u frižider), pripremit rešetku za roštilj, drveni ugalj ( il plinsku bocu vidjet jel puna, da Karapandži ne nestane plina tijekom pečenja), rostfraj posudu za pečeno meso, nož, hvataljku za meso, ulje, kuhinjske krpe il ubruse, uglavnom sve šta treba da bi se moglo peć. Ako će se roštilj peć na nekoj livadi, e onda sve to treba i stavit u gepek da se Chef ne povrijedi, jer ko će onda speć meso?
( Usput pripremi i mast za opekotine, flastere i nešta zavoja za slučaj eventualne povrede tijekom pečenja).
Dok ne dođe vrijeme za naložit vatru guli tikvice i krumpir za peć na roštilju, pere i čisti povrće za salatu, stavlja hladit pivu, vino, mineralnu, sokove. Čisti i lubenicu od koštica, da se ima za iza roštilja, jer neće stić kasnije. Vadi tanjure i beštek i čaše i salvete i postavlja stol. Reže kruh.
Kad Chef konačno odluči da je vrijeme za start, veže mu pregaču i loži vatru i donosi van meso i rostfraj posudu i hvataljku i krpe i nož. Možda i neku pivu, da lakše istrpi dim i tlaku pečenja. Odlazi pripremit salate. Doziva je neprekidno - šta će prvo speć, zašto nije narezala piletinu na manje komade da se lakše speče, pala mu je hvataljka pa da je opere, zašto nije uzela masniju vratinu, pao mu je poklopac pa da ga opere, zašto je kupila te roštiljke jer pucaju kad se peku, pala mu je krpa sa ramena na rešetku i počela gorit. Ostaje vani s njim da ne mora stalno skakat vamotamo, jer ak ugane gležanj nemre je vozit na hitnu kad peče meso.
Kad je meso i povrće konačno pečeno, nosi ga na stol i ide završit salatu. On je konsterniran, pita - pa jel ti ni salatu nisi stigla napravit. Sjeda se za stol, jede se i mora se povremeno pohvalit Chefa jer da nikad nije bolje speko meso.
Kad je jelo gotovo, on mora leć i čekat kavu jer ga bole noge. Ona krči stol, pere tonu suđa, riba rešetku od roštilja, iznosi sladoled i lubenicu, kuha kavu i dok je pije sluša kak se treba malo bolje organizirat za drugi put jer se nemre meso hladit dok ona reže jebene krastavce i paradajz.

On ide odspavat jednu rundu, ona nastavlja ribat rešetku i čistit roštilj od ugljena i pepela, pitajuć se jel joj nije bilo lakše skuvat filanu papriku.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.