03

petak

kolovoz

2018

Čiča - miča 5

Šta smo ono rekli zadnji put, da su braća Grimm imali svaštanešta protiv vuka al baš u svakoj priči koju su napisali, a da je vuk bio utrpan u radnju? E pa nećete vjerovat, i u ovoj je naježio. Takav mu je horoskop.

Znači tri brata praščića odlučila svak sebi uredit životni prostor onak kak kojem paše, a sukladno svojim željama i mogućnostima arhitektonske izvedbe.
Prvi praščić je bio šta lijen, šta neupućen u modernu arhitekturu pa je nabrzaka sklepo nekakvu kućicu od slame. Taman prigotovio i ušo unutra divit se svom remek - djelu, kad eto vuka. Kaže - izlazi odatle il ću ti raspuvat tu kućicu i svejedno ću te pojest. Praščić veli - ajde puši, baš da vidim jesu ti pluća zdrava. Vuk malo jače udahne ( neš ti posla, slamu raspuvat) pa puhne i ode kućica ko da je ni bilo nije. Praščić jedva zbriše kod drugog brata.
A drugi brat ko bio malo sposobniji, pa napravio kućicu od dasaka.
Ne bi dugo, eto vuka. Kaže - il otvarajte il ću raspuvat i to daščano čudo gradnje. Praščići se smiju, vele - ajde puši, šta ti možeš daskama, pa nije to slama. Vuk još malo jače udahne, pa puhne dva, tri puta; pade daščara samo tako. Oni bris pred njim kod trećeg brata.
E taj je sazido kuću od cigle ( ne pitajte otkud mu cigla i crijep i cement, jel dizo kredit il je mazno negdje, o tome nisu pisali). Uletila ova dva ljenivca k njemu, kaže on - ne bojte se, do preksutra može puvat al ovu srušit neće.
Eto vuka, kreću verbalne prijetnje, praščići se smiju, kažu - e pa ajde puši, ak ovo srušiš onda si maher. Vuk udiso, izdiso, puho, poplavio od puhanja - ništa. Ni makac. Pa vidi dimnjak na kućici, pa će kroz dimnjak udarit ko Djed Božićnjak. Pripne se na krov i dok je strugo i klizo se po crijepu praščići ga čuli, pa u kamin stavili kotao s vrelom vodom. Vuk se spizdio kroz dimnjak, upo u vodu, sav se sfurio i zbriso takav sfuren u tri vražje matere, jedva na vrata pogodio od opekotina.

Dalo bi se sad raspredat o svačemu; kak je treći brat tak brzo zido, pa i dimnjak napravio? I otkud mu kipuća voda, znači i bojler je imo, kad je prije i struju priključio? Al najviše me muči ko je vuku radio trijažu iza furenja, i jesu mu ostali ožiljci? To braći nije palo na pamet napisat. Jer vuk je zlikovac pa mu ne treba dat ni Jekoderm mast da nadrlja šape. Znate vi kakve je on mjehure moro imat iza ateriranja u kipuću vodu?
Jadni Vučko. Još i gladan osto.Ma baš su bili nehumani, al skroz.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.