06

petak

srpanj

2018

Srdžbu, boginjo, pjevaj Ahileja...

Ajde iskreno priznajte - koga nije satrlo čitanje "Ilijade" u srednjoj školi? Da sam se mogla dočepat Homera u ono vrijeme, pa ne znam šta bi mu bila u stanju napravit.

Ali...srećom je izumilo kameru i celuloidnu vrpcu i svaštanešta, i onda utrpaš dividi u plejer i eto Troje za poželit. Kak nećeš gledat takvog Ahila, za Boga milog? Veli - filmski spektakl; pa je, praznik za oči svakako. Sad kome se već više sviđa Ahil, Hektor, Helena...stvar spola i ukusa.
A sve počne tak šta je Paris bio dovoljno glup da se spetlja s Agamemnonovom ženom, pa ni to nije bilo dosta neg će je odvest doma, u Troju. Stigli tamo, otac ko otac. šta će reć neg - ajde nek ostane kad si je već doveo ( nije kralj Prijam siromak ni naslutit mogo do čega će dovest to Parisovo proseravanje, al eto...o čemu bi Homer piso i gdje bi gledali Breda Pita u tako zericu obnaženijem izdanju ). Kad eto kroz neko vrijeme cijele flote na Troju, uključujuć i Ahila i njegove Mirmidonce. I tu Ahilu za oko zapne Briseida, bliska familija Prijamova, i Ahil se zatelebači ko neki šmrkavac ( znači nema tu pravila, i najveći junaci mogu pokleknut pred onom koja im je suđena ). I svašta tu još bude, da sad ne idem skroz u teške detalje ( pa valjda ste čitali "Ilijadu", kvragu ).
Nije mi jasno kak su samo uspjeli sklepat onoliku konjinu i od čega ( u konja stalo ljudi ko na Titanik ), iskreno ne znam kak je Homer zamislio da mu neko popuši tu priču. Ničim izazvan stvorio se konj, pa ga Trojanci eto uvukli u grad jer je to bio znak bogova. Moš mislit. A ja sam Šeron Stoun, al slučajno baš sad nisam u Holivudu neg evo pišem jer mi je dopizdilo snimat filmove.
Uglavnom, šta se mene tiče, spektakl je gledat Ahila ( a bome ni Hektor nije loš, barem dok ga Ahil ne osakati ). A Homera bi imala još svašta pitat, recimo dopustit da najhrabriji ratnik pogine od strijele u peti...pa to je samo Homer mogo napisat.

U mojoj "Ilijadi" Ahil bi oženio Briseidu, al prije toga bi Paris sam rješavao svoje kurvarluke, a ne da cijela Troja ode u prah i pepeo zbog njegovog gluparanja. ( Ma nije ni to dobro, gdje bi Ahil onda sreo Briseidu? Moram poradit na scenariju. Nema druge. )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.