_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 18.04.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….III dio

Prethodni postovi na temu iz naslova, zapravo su se više bavili brojem zaposlenih u našoj Šibensko-kninskoj županiji, nego u našoj općini, općini Promina.

Namjerno sam malo opširnije obradio temu, kako bi se lakše mogli uspoređivati s općinama u našem okruženju, koje su po broju stanovnika nešto malo veće ili manje od naše općine.

Da se ne ponavljam, evo linka na prethodne postove:
http://promina.blog.hr/oznaka/zaposlenost-u-prominiDržavni zavod za statistiku, jednom godišnje objavljuje dokument pod naslovom „Zaposlenost i plaće“, u kojem se obrađuju podaci o zaposlenim osobama u prethodnoj godini.Dokument detaljno obrađuje podatke o zaposlenosti na razini županija, i što je najvažnije, na razini gradova i općina.

Podatak o nezaposlenima je jako važan podatak, ali podatak o zaposlenima, nedvojbeno pokazuje u kojem smjeru ide određena županija, grad ili općina.

Ukoliko promatramo zaposlenost u općini Promina, od 1998. do 2011. godine, imamo sljedeću situaciju:

Ukoliko promatramo broj zaposlenih kroz navedene godine u obliku grafikona, onda imamo sljedeću situaciju:
(Za 2002. godinu nažalost nemam podatke, pa sam samo prepisao prethodnu godinu)


Na osnovu navedenih podataka, možemo zaključiti da u Promini najviše zaposlenih imamo u:

-Prerađivačkoj industriji
-Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom
-Obrazovanju
-Javna upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju (Zaposleni u Općini op.a)…a nekad smo imali i do dvadeset radnih mjesta u:

-Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikalaKoliko primjećujem, u tablicama se ne navode zaposleni u Domu za starije i nemoćne osobe u Oklaju, gdje imamo preko 30. radnih mjesta!

Isto tako, u "Poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu" imamo zaposlenu samo jednu osobu, i to pretpostavljam šumara, koji je nažalost 01.01.2013. dobio otkaz.

Kako često kažemo da nam je budućnost u poljoprivredi, a u njoj niti jednog zaposlenog?(Podatke o „Zaposlenosti i plaćama u 2012. godini“, nadam se da ću pronaći do kolovoza ove godine, do kada bi isti trebali biti objavljeni.)


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 11:44 - Komentiraj post (0) - Link posta

ponedjeljak, 25.03.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….2. dio

Iz samog naslova se vidi, da sam već (nedavno) pisao post na ovu temu, o čemu više možete saznati pod naslovom:

„Broj zaposlenih u mojoj općini je….“

Linkom: http://promina.blog.hr/2013/03/1631535113/broj-zaposlenih-u-mojoj-opcini-je.html

Ipak, ukratko, za one koji nisu čitali prvi post, evo o čemu se zapravo radi.

Državni zavod za statistiku, jednom godišnje objavljuje dokument pod naslovom „Zaposlenost i plaće u ...(npr 2011.)“, u kojem se obrađuju podaci o zaposlenim osobama u prethodnoj godini.Dokument detaljno obrađuje podatke o zaposlenosti na razini županija, i što je najvažnije, na razini gradova i općina.

Nažalost, samo zadnje tri godine (2009, 2010 i 2011.) izvješće „Zaposlenost i plaće…“ dostupno je na web stranici DZS-a, dok ostala izvješća možete pronaći u gradskim knjižnicama u nekim gradovima- u mom slučaju u Graskoj knjižnici u Kninu.

Podatak o nezaposlenima je jako važan podatak, ali podatak o zaposlenima, nedvojbeno pokazuje u kojem smjeru ide određena županija, grad..općina- "Ima li nade za nas"- kako bi zapjevao Zečić.

Ukoliko promatramo zaposlenost u Šibensko-kninskoj županiji, od 1998. do 2011. godine, imamo sljedeću situaciju:
Ukoliko promatramo broj zaposlenih na nivou Županije u obliku grafikona, onda imamo sljedeću situaciju:
Ukoliko analiziramo zaposlenost u Županiji po djelatnostima, onda podatke za promatrani period moramo analizirati u dva dijela, jer se mjenjala „Nacionalna klasifikacija djelatnosti“, te imamo sljedeće dvije tablice:Na osnovu zadnje dvije tablice-fotografije, možemo pratiti koje djelatnosti imaju trend smanjenja broja zaposlenih, a koje djelatnosti iz godine u godinu bilježe rast zasposlenih.


Ipak, povod pisanja mog posta, nije toliko zaposlenost u našoj Županiji, koliko u općini Promina, ali o tom više u sljedećem postu na ovu temu.


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 11:37 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 13.03.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….

Kako već godinama pišem Promina blog, tako godinama pratim (izmeđuostalog) i dva podatka koja direktno utječu na život, na budućnost Promine, budućnost malih sredina poput Promine općenito.

Prvi podatak je broj nezaposlenih osoba u Promini, dok je drugi broj zdravstveno osiguranih osoba u Promini.-Ako je broj nezaposlenih manji, to znači da je broj zaposlenih veći, i obratno?

-Ako je broj zdravstveno osiguranih stanovnika manji, to znači da u Promini živi manje stanovnika- i obratno?


Pvezanost broja zdravstveno osiguranih osoba i stvarnog broja stanovnika, nakon nekoliko godina koliko pratim taj podatak, pokazala se skoro pa 100% točna, a male greškice naravno moguće su svugdje.

Što mislite za prethodni navod, povezanost broja nezaposlenih i zaposlenih, da li postoji, da li je provjerljiva, mjerljiva ta relacija?


Sve ove godine, pokušavao sam doći do podatka o broju zaposlenih u Općini Promina.

Razmišljao sam ukoliko je broj nezaposlenih i zdravstveno osiguranih osoba dostupan na mjesečnoj razini po općinama i gradovima, zašto i broj zaposlenih nebi bio tako transparentan-dostupan na internetu?

Tko cilj ima, i pravi put do njega s vremenom pronađe…Nedavno sam na internetu, na Internetskim stranicama: http://www.dzs.hr, odnosno Državnog zavoda za statistiku, pronašao dokument pod naslovom:

STATISTIČKA IZVJEŠĆA-Zaposlenost i plaće u 2011. (1476).Evo (ukratko) o čemu se radi u samom dokumentu:

Statistička izvješća Državnog zavoda za statistiku publikacije su s detaljnim podacima iz različitih područja statističkih istraživanja, a svako sadrži cjelovit pregled podataka jednoga statističkog istraživanja ili nekoliko njih.

U ovome Statističkom izvješću objavljuju se podaci o zaposlenima i prosječnoj isplaćenoj plaći dobiveni redovitim godišnjim statističkim istraživanjem pod naslovom „Godišnje istraživanje o zaposlenima i isplaćenoj plaći“ na obrascu RAD-1G, a temelji se na Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 103/03. i 75/09.).

(Link doc: http://www.dzs.hr/Hrv/important/Obrasci/09-Zaposlenost/Obrasci/RAD-1.pdf)

Cilj ovog istraživanja jest dobiti podatke o osnovnim obilježjima zaposlenih osoba, spolu, školskoj spremi, radnom odnosu, radnom vremenu, satima rada, strukturi prema visini neto plaće, neto plaći prema stupnjevima stručne spreme, a posebno je važno dobiti podatke na svim razinama Nacionalne klasifikacije djelatnosti za Republiku Hrvatsku, županije i općine/gradove.

Na kraju Statističkih izvješća objavljuje se popis izdanih publikacija iz obrađenog područja.

Kako mene zanima broj zaposlenih, odmah sam požurio na stranicu na kojoj su navedeni podaci za Šibensko-kninsku županiju, za Općinu Promina:Iz navedenog, možemo zaključiti da u Općini Promina u 2011. godina imamo 122. radna mjesta!

-Koliko ih je bilo i 2010. godini?
-Koliko ih je bilo 2000. godine?

Da li su u Promini zadnjih godina otvarana nova radna mjesta, ili zatvarana postojeća radna mjesta?Kako piše u samom uvodu publikacija „Zaposlenost i plaće u 2011.“, a to sam već i naveo:
„Na kraju Statističkih izvješća objavljuje se popis izdanih publikacija iz obrađenog područja“.


Kako lijepa rečenica za moje uši, samo gdje pronaći sva izvješa na ovu temu, kad ih već nema na internetu?

Na web stranici Državnog zavoda za statistiku, pronašao sam da su izvješća, izmeđuostalog dostupna i u GRADSKOJ KNJIŽNICI (Kralja Zvonimira 11) u Kninu!

Prije desetak dana, prošetao sam do kninske Gradske knjižnice, u potrazi za publikacijama „Zaposlenost i plaće“.

Knjižničarke su me jako ljubazno primile, pomogle mi, te im se ovim putem od srca zahvaljujem!

Publikacije koje sam tražio, uopće nisu popularne, i do sada su ih navodno samo nekoliko puta zatražili iz HGK Knin!

Malo smo se namučili, i uspio sam pronaći Publikacije o zaposlenosti i plaćama od 1998. do 2011. godine, izuzev 2002. godinu koju je netko vjerojatno posudio, i 2012. koja sigurno sve zanima-ali još nije uopće izišla iz tiska.

Možda smo mogli još „prekapati“ po arhivu, ali mislim da će prikupljeni podaci jako dobro „ocrtati“ smjer u kojem idemo, te da će potaknuti mnoge na razmišljanje u kojem se smjeru dalje razvijati, u što ulagati….

Potaknuti na razmišljanje da li je i broj zaposlenih klasificiran po Općinama i Gradovima jednako važan, kao i broj nezaposlenih na istoj razini?

Ali, preopsežna je ovo priča…i ostavimo nešto za sljedeće postove….


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 16:47 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić