_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 18.04.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….III dio

Prethodni postovi na temu iz naslova, zapravo su se više bavili brojem zaposlenih u našoj Šibensko-kninskoj županiji, nego u našoj općini, općini Promina.

Namjerno sam malo opširnije obradio temu, kako bi se lakše mogli uspoređivati s općinama u našem okruženju, koje su po broju stanovnika nešto malo veće ili manje od naše općine.

Da se ne ponavljam, evo linka na prethodne postove:
http://promina.blog.hr/oznaka/zaposlenost-u-prominiDržavni zavod za statistiku, jednom godišnje objavljuje dokument pod naslovom „Zaposlenost i plaće“, u kojem se obrađuju podaci o zaposlenim osobama u prethodnoj godini.Dokument detaljno obrađuje podatke o zaposlenosti na razini županija, i što je najvažnije, na razini gradova i općina.

Podatak o nezaposlenima je jako važan podatak, ali podatak o zaposlenima, nedvojbeno pokazuje u kojem smjeru ide određena županija, grad ili općina.

Ukoliko promatramo zaposlenost u općini Promina, od 1998. do 2011. godine, imamo sljedeću situaciju:

Ukoliko promatramo broj zaposlenih kroz navedene godine u obliku grafikona, onda imamo sljedeću situaciju:
(Za 2002. godinu nažalost nemam podatke, pa sam samo prepisao prethodnu godinu)


Na osnovu navedenih podataka, možemo zaključiti da u Promini najviše zaposlenih imamo u:

-Prerađivačkoj industriji
-Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom
-Obrazovanju
-Javna upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju (Zaposleni u Općini op.a)…a nekad smo imali i do dvadeset radnih mjesta u:

-Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikalaKoliko primjećujem, u tablicama se ne navode zaposleni u Domu za starije i nemoćne osobe u Oklaju, gdje imamo preko 30. radnih mjesta!

Isto tako, u "Poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu" imamo zaposlenu samo jednu osobu, i to pretpostavljam šumara, koji je nažalost 01.01.2013. dobio otkaz.

Kako često kažemo da nam je budućnost u poljoprivredi, a u njoj niti jednog zaposlenog?(Podatke o „Zaposlenosti i plaćama u 2012. godini“, nadam se da ću pronaći do kolovoza ove godine, do kada bi isti trebali biti objavljeni.)


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 11:44 - Komentiraj post (0) - Link posta

ponedjeljak, 25.03.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….2. dio

Iz samog naslova se vidi, da sam već (nedavno) pisao post na ovu temu, o čemu više možete saznati pod naslovom:

„Broj zaposlenih u mojoj općini je….“

Linkom: http://promina.blog.hr/2013/03/1631535113/broj-zaposlenih-u-mojoj-opcini-je.html

Ipak, ukratko, za one koji nisu čitali prvi post, evo o čemu se zapravo radi.

Državni zavod za statistiku, jednom godišnje objavljuje dokument pod naslovom „Zaposlenost i plaće u ...(npr 2011.)“, u kojem se obrađuju podaci o zaposlenim osobama u prethodnoj godini.Dokument detaljno obrađuje podatke o zaposlenosti na razini županija, i što je najvažnije, na razini gradova i općina.

Nažalost, samo zadnje tri godine (2009, 2010 i 2011.) izvješće „Zaposlenost i plaće…“ dostupno je na web stranici DZS-a, dok ostala izvješća možete pronaći u gradskim knjižnicama u nekim gradovima- u mom slučaju u Graskoj knjižnici u Kninu.

Podatak o nezaposlenima je jako važan podatak, ali podatak o zaposlenima, nedvojbeno pokazuje u kojem smjeru ide određena županija, grad..općina- "Ima li nade za nas"- kako bi zapjevao Zečić.

Ukoliko promatramo zaposlenost u Šibensko-kninskoj županiji, od 1998. do 2011. godine, imamo sljedeću situaciju:
Ukoliko promatramo broj zaposlenih na nivou Županije u obliku grafikona, onda imamo sljedeću situaciju:
Ukoliko analiziramo zaposlenost u Županiji po djelatnostima, onda podatke za promatrani period moramo analizirati u dva dijela, jer se mjenjala „Nacionalna klasifikacija djelatnosti“, te imamo sljedeće dvije tablice:Na osnovu zadnje dvije tablice-fotografije, možemo pratiti koje djelatnosti imaju trend smanjenja broja zaposlenih, a koje djelatnosti iz godine u godinu bilježe rast zasposlenih.


Ipak, povod pisanja mog posta, nije toliko zaposlenost u našoj Županiji, koliko u općini Promina, ali o tom više u sljedećem postu na ovu temu.


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 11:37 - Komentiraj post (0) - Link posta

srijeda, 13.03.2013.

Broj zaposlenih u mojoj općini je….

Kako već godinama pišem Promina blog, tako godinama pratim (izmeđuostalog) i dva podatka koja direktno utječu na život, na budućnost Promine, budućnost malih sredina poput Promine općenito.

Prvi podatak je broj nezaposlenih osoba u Promini, dok je drugi broj zdravstveno osiguranih osoba u Promini.-Ako je broj nezaposlenih manji, to znači da je broj zaposlenih veći, i obratno?

-Ako je broj zdravstveno osiguranih stanovnika manji, to znači da u Promini živi manje stanovnika- i obratno?


Pvezanost broja zdravstveno osiguranih osoba i stvarnog broja stanovnika, nakon nekoliko godina koliko pratim taj podatak, pokazala se skoro pa 100% točna, a male greškice naravno moguće su svugdje.

Što mislite za prethodni navod, povezanost broja nezaposlenih i zaposlenih, da li postoji, da li je provjerljiva, mjerljiva ta relacija?


Sve ove godine, pokušavao sam doći do podatka o broju zaposlenih u Općini Promina.

Razmišljao sam ukoliko je broj nezaposlenih i zdravstveno osiguranih osoba dostupan na mjesečnoj razini po općinama i gradovima, zašto i broj zaposlenih nebi bio tako transparentan-dostupan na internetu?

Tko cilj ima, i pravi put do njega s vremenom pronađe…Nedavno sam na internetu, na Internetskim stranicama: http://www.dzs.hr, odnosno Državnog zavoda za statistiku, pronašao dokument pod naslovom:

STATISTIČKA IZVJEŠĆA-Zaposlenost i plaće u 2011. (1476).Evo (ukratko) o čemu se radi u samom dokumentu:

Statistička izvješća Državnog zavoda za statistiku publikacije su s detaljnim podacima iz različitih područja statističkih istraživanja, a svako sadrži cjelovit pregled podataka jednoga statističkog istraživanja ili nekoliko njih.

U ovome Statističkom izvješću objavljuju se podaci o zaposlenima i prosječnoj isplaćenoj plaći dobiveni redovitim godišnjim statističkim istraživanjem pod naslovom „Godišnje istraživanje o zaposlenima i isplaćenoj plaći“ na obrascu RAD-1G, a temelji se na Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 103/03. i 75/09.).

(Link doc: http://www.dzs.hr/Hrv/important/Obrasci/09-Zaposlenost/Obrasci/RAD-1.pdf)

Cilj ovog istraživanja jest dobiti podatke o osnovnim obilježjima zaposlenih osoba, spolu, školskoj spremi, radnom odnosu, radnom vremenu, satima rada, strukturi prema visini neto plaće, neto plaći prema stupnjevima stručne spreme, a posebno je važno dobiti podatke na svim razinama Nacionalne klasifikacije djelatnosti za Republiku Hrvatsku, županije i općine/gradove.

Na kraju Statističkih izvješća objavljuje se popis izdanih publikacija iz obrađenog područja.

Kako mene zanima broj zaposlenih, odmah sam požurio na stranicu na kojoj su navedeni podaci za Šibensko-kninsku županiju, za Općinu Promina:Iz navedenog, možemo zaključiti da u Općini Promina u 2011. godina imamo 122. radna mjesta!

-Koliko ih je bilo i 2010. godini?
-Koliko ih je bilo 2000. godine?

Da li su u Promini zadnjih godina otvarana nova radna mjesta, ili zatvarana postojeća radna mjesta?Kako piše u samom uvodu publikacija „Zaposlenost i plaće u 2011.“, a to sam već i naveo:
„Na kraju Statističkih izvješća objavljuje se popis izdanih publikacija iz obrađenog područja“.


Kako lijepa rečenica za moje uši, samo gdje pronaći sva izvješa na ovu temu, kad ih već nema na internetu?

Na web stranici Državnog zavoda za statistiku, pronašao sam da su izvješća, izmeđuostalog dostupna i u GRADSKOJ KNJIŽNICI (Kralja Zvonimira 11) u Kninu!

Prije desetak dana, prošetao sam do kninske Gradske knjižnice, u potrazi za publikacijama „Zaposlenost i plaće“.

Knjižničarke su me jako ljubazno primile, pomogle mi, te im se ovim putem od srca zahvaljujem!

Publikacije koje sam tražio, uopće nisu popularne, i do sada su ih navodno samo nekoliko puta zatražili iz HGK Knin!

Malo smo se namučili, i uspio sam pronaći Publikacije o zaposlenosti i plaćama od 1998. do 2011. godine, izuzev 2002. godinu koju je netko vjerojatno posudio, i 2012. koja sigurno sve zanima-ali još nije uopće izišla iz tiska.

Možda smo mogli još „prekapati“ po arhivu, ali mislim da će prikupljeni podaci jako dobro „ocrtati“ smjer u kojem idemo, te da će potaknuti mnoge na razmišljanje u kojem se smjeru dalje razvijati, u što ulagati….

Potaknuti na razmišljanje da li je i broj zaposlenih klasificiran po Općinama i Gradovima jednako važan, kao i broj nezaposlenih na istoj razini?

Ali, preopsežna je ovo priča…i ostavimo nešto za sljedeće postove….


Oznake: Zaposlenost u Promini, Nezaposlenost u Promini

- 16:47 - Komentiraj post (0) - Link posta

utorak, 15.01.2013.

Nezaposlenost u Promini u 2012. godini

Točno prije godonu dana, u postu pod naslovom „Nezaposlenost u Promini u 2011 godini“, napisao sam:

„Iza nas je godina koju smo nazivali jednom od najtežih, još jednom kriznom godinom.

Sad kad malo bolje razmislim, nama je svaka godina u kojoj živimo krizna....a godine koje smo ostavili iza sebe uvjek nam se čine „manje strašnim“ od ove.

Ovih dana, novine su pune tema vezanih uz nezaposlenost- kako je treba smanjiti....a s druge strane kao nevezano s tim najavljuje se cijeli niz onih koji bi trebali dobiti otkaz.

Naravno, sve su to samo priče, dok i sami ne postanemo dio statistike, brojka u evidenciji nezaposlenih...a onda se stvari sasvim drukčije percipiraju“.Imam osjećaj da sve navedeno vrijedi ponoviti i danas...ništa se nije promjenilo.


Nakon 2012. godine, vrijeme je da se zapitamo kakva je situacija u godini iza nas bila, kada je kretanje broja nezaposlenih u Promini u pitanju.


Prije svega, evo grafikona koji prikazuje kako se kretao broj nezaposlenih osoba u Prominu tijekom 2011 godine:
Evo odmah i grafikona koji prikazuje kretanje broja nezaposlenih u 2012 godine;Nakon grafikona, vrijeme je da malo proanaliziramo stanje broja nezaposlenih.


Na kraju 2011. godine (31.12) imali smo 44-ero nezaposlenih (19 Prominaca- 25 Prominki), od ukupno 1091 stanovnika, odnosno 4,03% - iz čega je vidljivo da imamo za 1 postotni poen manje nezaposlenih stanovnika u odnosu na 2010. godinu.


Na kraju 2012. godine (31.12) imamo 36-ero nezaposlenih (21 Prominaca- 15 Prominki), od ukupno negdje oko1067 stanovnika, odnosno 3,37% - iz čega je vidljivo da imamo manje nezaposlenih stanovnika u odnosu na 2011. godinu.

Ako bi se iz računa izuzeo broj djece, studenata…onda postotak nezaposlenosti u ukupnom broju radno sposobnih stanovnika još malo porastao, ali to je po meni zanemariva razlika u odnosu na dobijene brojke.Kao mjerodavan podatak o broju nezaposlnih osoba za Općinu Promina, uzeo sam izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 31.12.2012. godine - iz čega je vidljivo da imamo čak 8. nezaposlenih osoba manje nego u na kraju 2011 godine.

Kao mjerodavan podatak o broju stanovnika, uzeo sam Broj zdravstveno osiguranih osoba prema izvješću HZZO na dan 30.11.2012 godine (jer izvješće za prosinac još nije dostupno) - iz čega je vidljivo da mjesec dana prije kraja 2012. godine imamo 24. stanovnika manje nego na kraju 2011. godine.

Grafikon nezaposlenih prema stručnoj spremi i spolu u 2011. godini, izgledao je ovako:
Grafikon nezaposlenih prema stručnoj spremi i spolu na kraju 2012. godine, izgledao ovako:

Što zaključiti iz svih navedenih brojki?


-Ukupan broje nezaposlenih na kraju 2012. godine u odnosu na kraj 2011. godne, pao je za 8. osoba- što je jako dobra, bolje rečeno odlična vijest!

-Godina koja je iza nas, ostat će zapamćena i po najmanje nezaposlenih osoba od 1995. godine.

-U kolovozu 2012. samo u Promini je bilo samo 24.-ero nezaposlenih!

-Po prvi puta od 1995. godine, broj nezaposlenih Prominjaca je veći, od broja nezaposlenih Prominki!
-Od 2008 godine, broj nezaposlenih Prominaca (muških) je neprestano rastao, 2011 godinu završili smo sa samo 19 nezaposlnih Prominjaca, dok 2012. godinu završavamo kako sam već naveo sa 21. nezaposlenim muškarcem.

-Broj nezaposlenih Prominki pao je sa 32. nezaposlene Prominke (2010. godine), na 25. nezaposlenih Prominki (2011. godine), a analiziranu 2012. godinu zavrešavamo sa samo 17. nezaposlenih žena!

Ipak, treba posebno naglastit, spomenuti da je broj nezaposlenih žena u srpnju, kolovozu i rujnu 2012. godine bio čak i niži, te je posao tada tražilo samo 12. Prominki!
Ukoliko analiziramo starosnu strukturu nezaposlnih u Općini Promina, situacija je sljedeća:

Evo jednog grafikona na tu temu iz 2011. godine:
Evo grafikona prema starosnoj strukturi nezaposlenih u Promini na kraju 2012. godine:
Zabrinjavajuće je da najviše imamo nezaposlnih mladih u najboljim godinama u kategoriji 20-24 godine, i ta je brojka čak i veća nego lani!


Trenutno imamo 21. nezaposlenog muškaraca (2011. godine -19.), i 17. nezaposlenih Prominki (2011. godine -25).
Brojke naravno pričaju svoju priču, i svatko je od nas ovisno o svom iskustvu i znanju, da li je zasposlen ili ne...čita na svoj način.


Logično je zapitati se -što je uzrokovalo pad broja nezaposlenih u Promini za 8. osoba?

Gdje su to Prominci pronašli posao?

Ili su možda samo brisani iz evidencije nezaposlenih?Pa krenimo redom „kroz“ poslodavce koji djeluju u Promini:-Kamenolom „Prvi bljesak“ planirao je 2012. godine povećati svoju proizvodnju, proširiti djelatnost.
Bili smo svjedoci da su kroz Oklaj prošli brojni kamioni jalovine za nasipanje temelja novih zgrada u Kninu, i da je veliki broj njih, materijal vozio upravo iz „Prvog bljeska“.
Trošile su se zalihe, a posao se obavljao koliko mi je poznato s istim brojem djelatnika, ili s možda još jednim nakndano zaposlenim.
Planovi su i za 2013. veliki, i sve ovisi, koliko mi se čini o brzini administracije...


-„Metal sint“ je kroz 2012. godinu zaposlio nekoliko novih djelatnika, a HABOR je nedavno objavio da prodaje svoj vlasnički dio-svoje dionice "Metal-sinta". Što možemo očekivati u 2013. godini po pitanju broja zaposlenih?

-Market, ili trgovina Djelo u Oklaju, i dalje radi s istim brojem zaposlenih.

-Trgovački centar „Merkur 5“ i dalje radi s istim brojem zaposlenih.

-TO Centar i dalje radi s istim brojem zaposlenih.

-Dom za starije i nemoćne u Oklaju, dobio je u 2012. jednu medicinsku sestru, ako se ne varam.

-Udruga „Pomoć u kući“ koja skrbi o starijim i nemoćnim Prominjcima, zapošljava i dalje (u 2012. godini) dva Prominca i jednu Prominku.

-Osnovna škola "smjenom generacija" pomalo ostaje bez nastavnika koji žive u Promini, a mladi Prominci koliko mi se čini ne vide budućnost u zapošljavanju u školstvu....

-I ove godine imamo samo jedan-Hrćin kafić „Kula“., u kojem radi, isti broj zaposlenih.


-Općina ima 6. zaposlenih (načelnik, pročelnik, referent za financije, jednog komunalca ( na bolovanju), čistačicu i jednu vježbenicu (koju plaća HZZ).

-Odnedavno u Promini djeluje i komunalno poduzeće u vlasništvu Općine, „EKO-Promina“, u kojem je za sada zaposlena direktorica, i jedan je djelatnik-vozač prebačen iz Općine.

-Odnedavno u zgradi općine svoje poslovne prostore ima i „Zvonimir Security“, pa možda i oni uskoro otvore koje radno mjesto?


-NP Krka, ni ove godine koliko je meni poznato nije zaposlio niti jednog novog Prominca ili Prominku, i dalje ih u cijelom NP Krka radi -ako se ne varam samo troje!

-U HE Miljacka, stanje bez promjena.

Tijekom ljeta, desetak radnih mjesta bilo je otvoreno i u DVD-u i Javnim radovima, što je također utjecalo na pad broja nezaposlenih, i skromno punjenje džepova nezaposlenih. (I rekordni pad broja nezaposlenih!)

U zadnje vrijeme, mladi se Prominjci sve češće odlučju i za rad u Njemačkoj, pa je možda nekoliko nezaposlenih i na taj način pronašlo svoj novi posao.


Nadam se da sam obuhvatio sva radna mjesta u Promini....I kako sad na kraju nazvati 2012 godinu, kad je broj nezaposlenih u pitanju?

Kao kriznu ili kao dobru godinu za Prominu??????


Ne znam za vas, ali ja bih i ovu godinu ocjenio kao uspješnu, jer smo možda među rijetkim općinama i gradovima u kojima se bilježi pad broja nezaposlenih.


A sada pogledajmo još jedan grafikon, s brojem nezaposlenih Prominjaca od 1995 do 2012 godine:

Kako je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 2011. godini, pogledajte u mojim postovima pod linkom:

http://promina.blog.hr/2012/01/1629810390/nezaposlenost-u-promini-u-2011-godini.html


Kaklo je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 2010. godini, pogledajte u mojim postovima pod linkom:

http://promina.blog.hr/2011/01/1628801843/nezaposlenost-u-promini-u-2010-godini.html

Kako je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 6 mjesecu 2009. godine, pogledajte u mojim postovima pod linkom:

http://promina.blog.hr/2009/06/1626420147/nezaposlenost-u-promini-19962009.html


Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 11.08.2012.

Rekordno MALI broj nezaposlenih u Promini!Da je kojim slučajem prvi travnja, mogli bi pomisliti da se radi o nekakvoj šali, provokaciji, ali naslov je istinit!

Dok većina medija izvještava kako broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, unatoč sezonskom zapošljavanju raste, u Promini to nije slučaj.

Zadnje izvješće HZZ-a nam donosi podatak da u Promini ima samo 26 nezaposlenih osoba (od 1083 stanovnika prema broju osiguranih osoba u HZZO-u).

Kako bi imali kakvu-takvu predodžbu, tko se uspio zaposliti, tko nije, uporedit ću broj nezaposlenih u srpnju, s brojem-podatcima o nezaposlenim u lipnju 2012, i istim mjesecima 2011 godine.

Pa krenimo redom:

-Nezaposlenih na kraju lipnja 2012 bilo je 39., dok ih je u lipnju 2011 bilo 44-ero.

-Nezaposlenih osoba na kraju srpnja 2012 u Promini bilo je 26, dok je u isto vrijeme lani bilo 42-ije osobe.

Ako bi uspoređivali posljednja dva mjeseca- lipanj i srpanj, prema spolu nezaposlenih i stručnoj spremi , onda imamo sljedeću situaciju:

-Od ukupno 26 nezaposlenih; 12. je žena- 14 muškaraca
U lipnju, 39. nezaposlenih; 17. žena i 12. muškaraca.

-Bez škole i nezavršene osnovne škole nema nitko u brojci nezaposlenih
U lipnju je bila registrirana 1. žena.

-Osnovnu školu ima završeno 8 nezaposlenih; 4. žene, 4. muškarca
U odnosu na lipanj, nezaposlena je 1. žena manje, i 2. muškarca.

-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike, ima 11. nezaposlenih; 5. žena i 6. muškaraca.

U odnosu na lipanj, nezaposlene su 2. žene manje, i 2. muškarca.

-SŠ za zanimanja u tajanju od 4 i više godina, ima 4. nezaposlena, 1. žena i 3. muškarca..
U odnosu na lipanj, 3. muškarca su manje u evidenciji

-Gimnaziju ima završenu 1. žena
U odnosu na lipanj, 1. gimnazijalac je brisan iz evidencije nezaposlenih.

-Prvi stupanj fakulteta, stručni studij i viša škola –nema nezaposlenih
U odnosu na lipanj, stanje je nepromjenjeno.

-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat; 2. nezaposlena, 1. žena, i 1 muškarac.
U odnosu na lipanj, jedna je žena brisana iz evidencije nezaposlenih.


Namjerno navodim „brisani iz evidencije nezaposlenih“, jer je teško znati da li su baš sve osobe pronašle posao ili su iz nekog drugog razloga brisanie iz evidencije.

Bilo kako bilo, lijepa je ovo brojka o nezaposlenima, i nikada do sada nije bila tako mala-samo 26. osoba!Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 20:44 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 14.01.2012.

Nezaposlenost u Promini u 2011 godini

Iza nas je godina koju smo nazivali jednom od najtežih, još jednom kriznom godinom.

Sad kad malo bolje razmislim, nama je svaka godina u kojoj živimo krizna....a godine koje smo ostavili iza sebe uvjek nam se čine „manje strašnim“ od ove.

Ovih dana, novine su pune tema vezanih uz nezaposlenost- kako je treba smanjiti....a s druge strane kao nevezano s tim najavljuje se cijeli niz onih koji bi trebali dobiti otkaz.
Naravno, sve su to samo priče, dok i sami ne postanemo dio statistike, brojka u evidenciji nezaposlenih...a onda se stvari sasvim drukčije percipiraju.

Ostati bez posla, velika je nesreća...ali ostati bez posla u krajevima kao što je Promina, to je po meni onda nesreća na kvadrat. Onaj tko u gradu ostane bez posla....imam osjećaj da su mu šanse za pronaći novi posao, puno veće nego kod nas na selu.
Vjerojatno oni koji žive u gradu sada razmišljaju- kako da ne....Vi na selu imate svoje kuće, vrtove, koke, svinje....barem nećete završiti na ulici i ostati gladni.
Što je bliže istini...najbolje znaju nezaposleni.

Nakon 2011 godine, vrijeme je da se zapitamo kakva je situacija sa brojem nezaposlenih u Promini?

Prije svega, evo grafikona koji prikazuje kako se kretao broj nezaposlenih osoba u Prominu tijekom 2010 godine:Evo odmah i grafikona koji prikazuje broj nezaposlenih u 2011 godine;
Nakon grafikona, vrijeme je da malo proanaliziramo stanje broja nezaposlenih.


Na kraju 2010 godine (31.12) imali smo 60 nezaposlenih (28 Prominca- 32 Prominke), od ukupno 1125 stanovnika, odnosno 5,33% - iz čega je vidljivo da imamo za 1 postotni poen više nezaposlenih stanovnika u odnosu na 2009 godinu.

Na kraju 2011 godine (31.12) imamo 44-ero nezaposlenih (19 Prominaca- 25 Prominki), od ukupno 1091 stanovnika, odnosno 4,03% - iz čega je vidljivo da imamo za 1 postotni poen manje nezaposlenih stanovnika u odnosu na 2010 godinu.


Kao mjerodavan podatak o broju nezaposlnih osoba za Općinu Promina, uzeo sam izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 31.12.2011 - iz čega je vidljivo da imamo čak 16 nezaposlenih osoba manje u odnosu na 2010 godinu.

Kao mjerodavan podatak o broju stanovnika, uzeo sam Broj zdravstveno osiguranih osoba prema HZZO na dan 31.12.2010 godine - iz čega je vidljivo da imamo 34. stanovnika manje nego 2010 godine.

Ako bi se iz računa izuzeo broj djece, studenata…onda postotak nezaposlenosti u ukupnom broju radno sposobnih stanovnika još malo porastao, ali to je po meni zanemariva razlika u odnosu na dobijene brojke.


Ukoliko malo bolje analiziramo stručnu spremu nezaposlenih Prominjaca i Prominki, imamo sljedeće stanje:Trenutno imamo 19 nezaposlenih muškaraca (2010 godine -28, 2009 godine -23).
Nezaposlenih Prominki imamo 25 (2010 godine -32, 2009 godine -44).


Što zaključiti iz svih navedenih brojki?

-Ukupan broje nezaposlenih je kroz 2011 godinu pao za čak 16 osoba- što je ne dobra, nego odlična vijest!

-Od 2008 godine, broj nezaposlenih Prominaca (muških) je neprestano rastao, a 2011 godinu završavamo sa samo 19 nezaposlnih Prominjaca.

-Broj nezaposlenih Prominki je pao sa 32 nezaposlene Prominke, na 25 nezaposlenih Prominki, što je također lijepa vijest!

Podatak koji do sada nisam obrađivao u temama o nezaposlenosti u Promini, je starosna struktura nezaposlenih, što je možda i najvažniji podatak za potencijalne investitore.

Evo jednog grafikona na tu temu:Zabrinjavajuće je da najviše imamo nezaposlnih mladih u najboljim godinama od 20-24 godine!

Opet s druge strane, to je veliki potencijal za buduće ulagače, jer imaju koga zaposliti!


Brojke naravno pričaju svoju priču, priču koja tako duboko dira ljudske sudbine, a da ih niti jednom riječju ne spomene.

Logično je zapitati se -Što je uzrokovalo pad broja nezaposlenih u Promini za čak 16 osoba, gdje su to Prominci pronašli posao?

-Pet radnih mjesta, ostvareno je otvaranjem trgovine „Merkur 5“ u ožujku 2010 godine u Oklaju.

-„Metal sint“ je kroz 2011 godinu zaposlio nekoliko novih, mladih djelatnika (po mojoj procjeni i tu je otvoreno možda oko 5 radnih mjesta)

....i to bi bilo to koliko mi je poznato.

Kad smo kod zapošljavanja, evo još nekoliko općih informacija:

-NP Krka, ni ove godine koliko je meni poznato nije zaposlio niti jednog novog Promica, i dalje ih radi u cijelom NP Krka-ako se ne varam samo troje!

-U HE Miljacka, u mirovinu se odlazi...nitko novi ne dolazi.

-Dom za starije i nemoćne u Oklaju ekipiran je u 2010 godini, tako da u ovoj godini koliko mi se čini nema novozaposlnih iz Promine.

-Udruga „Pomoć u kući“ koja se skrbi o starijim i nemoćnim Prominjcima, zapošljava i dalje (u 2011 godini) tri Prominca i jednu Prominku. Nadam se da će tako ostati i u 2012 godini....

-Kamenolom „Prvi bljesak“ prestao je sa eksploatacijom kamena još u 2009 godini, i koliko je meni poznato i dalje "troše" samo zalihe iskopanog materijala. Posao u kojem je nekad, što direktno,-što indirektno sudjelovalo 30-ak zaposlenih, sveo se na 5 stalno zaposlena (ako sam dobro informiran). Početkom 2011 godine, kamenolom je promjenio vlasnika, i možda u 2012 godinu bude dobrih vijesti na ovu temu.

-I ove godine imamo samo jedan kafić, koji je bio na dobrom putu da postane restoran. Nažalost informacija da se u Oklaju u kafiću kod Hrće može okusiti dobra pizza, više ne vrijedi.... kuhinja zatvorena.

-Market, ili trgovina Djelo, ima 5 zaposlenih....

-TO Centar ima jednog zaposlenog manje....

-Općina ima 8 zaposlenih (načelnik, pročelnik, referent za financije, dva komunalca i čistačica, dvije vježbenice koje plaća HZZ)

-Osnovna škola "smjenom generacija" pomalo ostaje bez nastavnika koji žive u Promini, a mladi Prominci koliko mi se čini ne vide budućnost u zapošljavanju u školstvu....

Nadam se da sam obuhvatio sva radna mjesta u Promini....I kako sad na kraju nazvati 2011 godinu, kad je broj nezaposlenih u pitanju?
Kao kriznu ili kao dobru godinu za Prominu??????

Ne znam za vas, ali ja bih je ipak ocjenio kao uspješnu, jer smo možda među rijetkim općinama i gradovima u kojima se bilježi pad broja nezaposleni i to za čak 16%.
Podsjećam da je i u 2010 godini bio pad broja nezaposlenih od 13%.

A sada pogledajmo još jedan grafikon, sa brojem nezaposlenih Prominjaca od 1995 do 2011 godine:

Što Vam je statistika, svatko je može gledati na svoj način, i opet će biti u pravu (ili krivu).
Sada imamo nezaposlenih točno koliko i u 2008 godini, kada je "kriza" tek krenula.

Iz svega navedenog opet je vidljivo da nam broj stanovnika i dalje pada.
Kroz 2011 godinu Prominu je napustilo 34 stanovnika.
Većina u pratnji fra Kreše, rodbine i prijatelja....a neki hvala Bogu, bez pratnje i na svojim nogama.

Ipak, sjetim se da je bilo i godina u kojima je znalo biti i skoro 70 sprovoda, tako da smo ove godine još dobro i prošli.

Raduje i podatak, da je ove godine, bilo čak čini mi se 7 vjenčanja!Otišao sam daleko od naslova teme...

Kaklo je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 2010 godini, pogledajte pod linkom:
http://promina.blog.hr/2011/01/1628801843/nezaposlenost-u-promini-u-2010-godini.html

Kako je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 6 mjesecu 2009 godine, pogledajte pod linkom:
http://promina.blog.hr/2009/06/1626420147/nezaposlenost-u-promini-19962009.htmlOznake: Nezaposlenost u Promini

- 22:17 - Komentiraj post (2) - Link posta

subota, 15.01.2011.

Nezaposlenost u Promini u 2010 godini

Iza nas je godina koju mnogi često nazivaju jednom od najtežih, „kriznom godinom“.

Što mislite kakav je trag ostavila svjetska kriza na broj zaposlenik u jednoj maloj sredini kao što je Promina?

Na kraju 2009 godine (31.12) imali smo 67 nezaposlenih (23 Prominca- 44 Prominke), od ukupno 1175 stanovnika, odnosno 4,42%.

Na kraju 2010 godine (31.12) imamo 60 nezaposlenih (28 Prominca- 32 Prominke), od ukupno 1125 stanovnika, odnosno 5,33% - iz čega je vidljivo da imamo za 1 postotni poen više nezaposlenih stanovnika u odnosu na 2009 godinu.

Kao mjerodavan podatak o broju nezaposlnih osoba za Općinu Promina, uzeo sam izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 31.12.2010 - iz čega je vidljivo da imamo 7 nezaposlenih manje u odnosu na 2009 godinu.

Kao mjerodavan podatak o broju stanovnika, uzeo sam Broj zdravstveno osiguranih osoba prema HZZO na dan 31.12.2009 godine - iz čega je vidljivo da imamo 50. stanovnika manje (premda mi je malo čudno da se taj broj ne mjenja skoro pet mjeseci, a na "bristu" svako malo nova osmrtnica).

Ako bi se iz računa izuzeo broj djece, studenata…onda postotak nezaposlenosti u ukupnom broju radno sposobnih stanovnika još malo porastao, ali to je po meni zanemariva razlika u odnosu na dobijene brojke.


Ukoliko malo bolje analiziramo stručnu spremu nezaposlenih Prominjaca I Prominki, imamo sljedeće rezultate:

Trenutno imamo 28 nezaposlenih muškaraca (2009 godine -23, 2008 godine -11) , i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola –0
-Osnovna škola-8 (2009-3, 2008-2)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike- 5 (2009-13, 2008-6)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina- 6 (2009-5, 2008-1)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-1 (2009-0,(2008-1)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-0 (2009-2, 2008-1)

Nezaposlenih Prominki imamo 32 (2009-44, 2008-33), i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola – 1 (2009-1, 2008-1)
-Osnovna škola -10 (2009-13, 2008-12)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-13 (2009-13, 2008-11)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina- 5 (2009-9, 2008-7)
-Gimnazija- 1 (2009-0, 2008-0)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0 (2009-0, 2008-0)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-2 (2009-1, 2008-2)

Što zaključiti iz svih navedenih brojki?

-Ukupan broje nezaposlenih je kroz 2010 godinu pao za 7 osoba- što je dobra vijest.
-Kroz zadnje tri godine, broj nezaposlnih Prominjaca (muških) je porastao skoro tri puta, sa 11 nezaposlenih osoba, na čak 28 nezaposlenih!
-Broj nezaposlenih Prominki je pao sa 44 nezaposlene Prominke, na 32 nezaposlene Prominke, što je lijepa vijest!

Kako bih vam slikovitije dočarao kretanje broja nezaposlenih kroz 2010 u Promini, evo jednog grafikona:

PhotobucketBrojke naravno pričaju svoju priču, ali prave priče- životne priče, kriju se iza svake brojčane promjene u tablicama HZZ-a, a kad se o mladima radi, obično je to pitanje: ostati ili otići (?).

Što je uzrokovalo pad broja zaposlenih u Promini?

-Konačno je otvoren Dom za starije i nemoćne u Oklaju, što je najviše utjecalo na smanjenje broja nezaposlenih žena u Promini.
-Udruga „Pomoć u kući“ koja se skrbi o starijim i nemoćnim Prominjcima, zapošljava tri Prominca i jednu Prominku.

Što je u 2010 uzrokovalo povećanje broja nezaposlenih u Promini?

-Kamenolom „Bila strana“ prestao je sa eksploatacijom kamena, i koliko je meni poznato sada "troše" samo zalihe iskopanog materijala. Posao u kojem je što direktno,-što indirektno sudjelovalo 30-ak zaposlenih, sveo se na 4 stalno zaposlena (ako sam dobro informiran) i vječitim pitanjem što će biti sutra.

-„Metal sint“ je zbog krize na tržištu u branši u kojoj oni zarađuju kruh (crna metalurgija) također smanjio broj djelatnika, i sada su na brojci od oko 50 djelatnika (pad zaposlenih u zadnjoj godini za nekoliko djelatnika-nemam točan podatak).

-Kiosk "Tiska" koji je zapošljavao jednu djelatnicu „ishlapio“ je iz Promine, a jedna Prominka ostala bez posla.

-Ove godine ostali smo na jednom kafiću, jer je vlasnik „drugog kafića“ preminuo i jedna je djelatnica i tu ostala bez posla.


Kako na kraju ocjeniti 2010 godinu kada je nezaposlenost u Promini u pitanju?

Postotak broja nezaposlenih u ukupnom broju stanovnika porastao (sa 4,42% na 5,33%), a broj nezaposlenih Prominjaca i Prominki pao sa 67 na 60 nezaposlenih?

Vjerovali ili ne, ja bih je ipak ocjenio kao uspješnu, jer smo možda među rijetkim općinama i gradovima u kojima se bilježi pad broja nezaposleni i to za čak 13%.

Što Vam je statistika, svatko je može gledati na svoj način, i opet će biti u pravu (ili krivu).

Iz svega navedenog vidljivo je da nam broj stanovnika i dalje pada, i to za čak 50 stanovnika u jednoj godini.
Ovaj podatak najbolje dočarava izjava fra Krešemira „Ja u jednom danu sahranim, sve što tijekom cijele godine krstim“-Troje krštenih u godni-troje u jednom danu sahranjenih.
Ali ta tema zaslužuje cijeli jedan post ako se „dokopam“ fra Krešine statistike (koju svi župnici rade za svoju župu na kraju godine).


Kako je izgledala statistika o broju nezaposlenih u 6 mjesecu 2009 godine, pogledajte pod linkom:
http://promina.blog.hr/2009/06/1626420147/nezaposlenost-u-promini-19962009.html

Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 11:21 - Komentiraj post (12) - Link posta

četvrtak, 21.01.2010.

Raste broj nezaposlenih u Promini

Više nema dvojbi da je recesija stigla i u Prominu.

Domino efekt nedostatka poslova, investicija…odnosno kroničnog nedostatka novca, stigao je i do nas.

Otkazi u firmama «Metalsint» i «Viatoni», više nisu samo pretpostavka o mogućem razvoju događaja zbog globalne krize, nego nešto što je postalo realnost.


Prije šest mjeseci, bavio sam se također temom nezaposlenosti u Promini, i tada smo imali 52. nezaposlenih Prominaca (15) i Prominki (37).

Više o nezaposlenosti od 1996. godine do 06.2009. pogledajte pod linkom:
http://promina.blog.hr/2009/06/1626420147/nezaposlenost-u-promini-19962009.html


Na dan 31.12.2009. situacija je sljedeća:

Dok smo na kraju 2008 godine imali 44- nezaposlena, od ukupno 1206 stanovnika (broj osiguranih osoba 04-11-2008), odnosno 3,6%
na kraju 2009 godinu, imamo 67-nezaposlenih od 1131 stanovnika (broj osiguranih osoba 31-12-2009), odnosno 5,9%.

Što znači da je broj nezaposlenih u Promini porastao za skoro 53% !

Osim što smo izgubili 23 radna mjesta, što nije malo ako uzmemo u obzir da u Promini ima -po mojoj procjeni najviše 150 radnih mjesta!...izgubili smo od 04.11.2008 do 31.12.2009 čak 75. stanovnika-skoro pa isti broj koliko imamo učenika u osnovnoj školi (80).

Koja je to žalost kad u godinu dana izgubite stanovnika, kao da ste izgubili cijelu jednu osnovnu školu!


Ukoliko malo bolje analiziramo stručnu spremu nezaposlenih Prominjaca I Prominki, imamo sljedeće rezultate:

Trenutno imamo 23. nezaposlenih muškaraca (31.12.2008- 11, povećanje od preko 100%), i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola –0
-Osnovna škola-3 (31.12.2008-2)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-13 (31.12.2008-6)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-5 (31.12.2008-1)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0 (31.12.2008-1)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-2 (31.12.2008-1)

Nezaposlenih Prominki imamo 44. (31.12.2008-33), i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola –1 (31.12.2008-1)
-Osnovna škola 13 (31.12.2008-12)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-20 (31.12.2008-11)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-9 (31.12.2008-7)
-Gimnazija-0 (31.12.2008-0)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0 (31.12.2008-0)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-1 (31.12.2008-2)


Bilo bi dobro kad bi imao mjerodavne podatke o broju zaposlenih u Promini, kao što to imam za nezaposlene...ali nažalost tih podataka nemam i ne znam kako bi do njih mogao doći (tko može pomoći-bio bih mu zahvalan).


Ono čemu se nezaposleni čovjek može u Promini nadati, to je zapošljavanje u Staračkom domu u Oklaju.

Ovih dana završio je Natječaj za zapošljavanje u domu, gdje je objavljeno zapošljavanje 6 djelatnika.
Sudeći prema potrebnoj stručnoj spremi, ako se zaposli i troje (50%) Prominjaca, bit će dobro.

Zanimljivo će biti pratiti i način zapošljavanja u Domu.

Zanimljive će biti i priče tko je kojim «kanalima» stigao do radnog mjesta....

Ali sve je to život...na sve smo se mi to već navikli...a ako nismo- kad dođemo na vlast... brzo bi se izgleda navikli....

Sad će se neki možda naći uvrijeđeni kao «Ja ne bi bio takav»...OK- ispričavam se....Pa i ja za sebe mislim da ne bi bio takav....Poštivao bi ljude prvo po stručnosti i ljudskim kvalitetama, a onda sudio o ostalim «kvalitetama».


Evo, ako pročitate Slobodnu Dalmaciju i članak:
«OKLAJ Dom za poznate radnike»
Pod linkom:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Šibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/87637/Default.aspx

....možete pročitati puno lipi stvari...a ja bi izdvojio ono što kaže naš načelnik Paul Cota:

“Nemam ništa protiv novog privremenog ravnatelja, čak bih rekao i da smo pronašli zajednički jezik, no ne slažem se s načinom na koji su imenovani i on i Upravno vijeće. U dosadašnjem radu nedostajalo je transparentnosti, a držim da je i natječaj mogao biti bolje proveden.”


Prema neslužbenim podacima u Upravnom vijeću je gradonačelnica Knina Josipa Rimac, ali je navodno u vijeću i Prominac Tihomir Budanko....ali to je sve navodno...jer se Odluka o imenovanju istih na tu dužnost ne može nigdje pročitati u službenim glasilima naše Županije.

Kako lijepo zvuči i Načelnikova rečenica:

«U dosadašnjem radu nedostajalo je transparentnosti, a držim da je i natječaj mogao biti bolje proveden.».


Vjerojatno Načelnik smatra kako ima pravo kad proziva Tomislava Ninića zbog netransparentsnosti, jer se vjerojatno vodi svojim iskustvima kad su zapošljavanja i razni natječaji u Općini Promina u pitanju.

Hoćemo li navesti koji primjer?

Sjećate se kako je prošao «NATJEČAJ za prijem u službu vježbenika na određeno vrijeme od 12 mjeseci -1 izvršitelj/ica» koji je raspisala naša Općina?

http://promina.blog.hr/2009/02/1625896494/natjecaj-za-prijem-u-sluzbu-vjezbenika-na-odredeno-vrijeme-od-12-mjeseci-1-izvrsiteljica.html

Na kraju nitko nije zaposlen.... a razloge nitko nikada javno nije objavio, a neslužbeno se saznaje da nitko nije bio dovoljno podoban i spreman na „stranačke aktivnosti“ .


Svima je poznato da je Nediljka Džepina dobila otkaz u Općini, i da netko od tada radi njen posao.
Da li je netko negdje pročitao Natječaj za zapošljavanje administrativnog referenta u Općini Promina?
Da li je netko vidio negdje Natječaj za obavljanje knjigovodstvenih usluga u Općini Promina? (dobro to već spada u neku drugu transparentnost).
Na kraju…da li te poslove sada obavlja netko iz Promine, ili možda iz Šibenika-kad se već predstavljamo kao toliki lokal-patrioti?


Sjećate li se možda natječaja za zapošljavanje u DVD-u Promina?
Ove godine je radilo/primljeno ako se ne varam 7. vatrogasaca.
Netko će reći što Načelnik ima s tim?
Načelnik je Predsjednik DVD-a Promina i da mu je bilo toliko stalo do transparentnosti pri zapošljavanju, mogao je objaviti oglas za zapošljavanje.


Kad je ispravnost natječaja u pitanju, svakako se dobro sjetiti kako je završio natječaj :

«Parcelizacijski elaborat za rekonstrukciju dijela lokalne ceste L 65014 dionica Čitluk-Mratovo-Bogatići Prominski»...O tom je čak i Državna revizija posebne «pohvale» dala Općini....

Neslavno je završio i «Natječaj za prodaju nekretnine na području općine Promina»-građevinske čestice. Na kraju od prodaje ništa....


Kad smo kod transparentnosti rada Načelnika, prije nekoliko dana opet sam bio kod pročelnika Žare Sumana da mi pokaže «registrator koji nije prije uspio pronaći u svom uredu», a u njemu se nalaze svi podaci vezani uz «PRAVILNIK o načinu uporabe i prava korištenja vozila, mobilnih aparata, reprezentacije, potpisivanja narudžbi, pravu na korištenje poslovnih kreditnih kartica i pravu na službeno putovanje».

Naravno, pročelnik je i ovaj (šesti moj dolazak po redu) put samo slegnuo ramenima, jer mu Načelnik i dalje ne želi dostavljati dokumentaciju za koju je sam napisao-propisao Pravilnik.

Uostalom, o Načelnikovoj transparentnosti u zapošljavanju svjedočit ćemo kad se osnuje novo komunalno poduzeće. I ptice na granama znaju kome je tamo obećano radno mjesto...a nama ostaje samo da pričekamo hoće li tako i biti- izborna obećanje su izborna obećanja!


Otišao sam malo predaleko....

Uglavnom.

Svima dok ne dođu na vlast smeta netransparentnost, zapošljavanje «preko veze», stranačko kadroviranje...rodijačke i kumske veze...ali kad dođu na vlast brzo zaborave na te probleme- i krenu u rješavanje svojih izbornih obećanja-svoji «igrača».

To na kraju kako stvari stoje nije samo problem HDZ-a, nego i SDP-a (Šibenik), Nezavisnih (Split), itd....

A nije ni samo problem u Hrvatskoj, kad i Nicolas Sarkozy francuski predsjednik preko veze zapošljava svog sina!

Vječita je borba između poštenja i nepoštenja...od kad je svijeta i vijeka kako kažu....

Takav je život....pa sad tko se s tim miri-miri.... a tko se ne miri, može poći negdje drugo potražiti svoje mjesto pod suncem, ili komentirati na tu temu kao i ja....i na koncu napraviti sam sebi veću štetu nego njima...

Uglavnom, ako koje dijete čita ovaj Blog, neke se oko ovog ne sikira.
Neka samo upijaju što više znanja- jer znanje je moć.
Draga djeco-učite-i samo učite....onda će te imati veće šanse da o svojoj budućnost odlučujete sami, izvan okvira u kojima sada živimo.
Imat će te šansu da vam život ne ovisi o puzanju i klečanju pred „lokalnim moćnicima“, nego ćete uživati u poslovima koje volite i koje ste svojim radom i zalaganjem dobili.

A mi ćemo u našoj Promini, žaliti kako nema mladih ljudi…kako se ne vraćaju…a one koje se vrate, tjerat ćemo da se „prilagode“, da se nekomu poklone…..

Uglavnom…

Djeco… postoji svijet gdje se cijeni stručnost i sposobnost-a ne podobnost, i za vas je bolje da se već sad za taj svijet pripremate, da ga jednog dana pronađete!


Nadopuna posta:

Maloprije me nazvao Tihomir Budanko, te je demantirao moju rečenicu u kojoj sam naveo:

„Prema neslužbenim podacima u Upravnom vijeću je gradonačelnica Knina Josipa Rimac, ali je navodno u vijeću i Prominac Tihomir Budanko....“

Tihomir demantira da je u Upravnom vijeću….

Eto, ispričavam se svima koji su planirali nazvati Tihomira u vezi posla u Domu…..Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 26.06.2009.

Nezaposlenost u Promini 1996-2009

Nezaposlenost je česta tema mojih postova.
Post koji po meni najbolje obrađuje tu temu napisan je pod naslovom:
“Nezaposlenost u Promini 1996-2008”, odnosno pod linkom:
http://promina.blog.hr/2008/08/1625226532/nezaposlenost-u-promini-19962008.html


Podaci o broju nezaposlenih iz godine u godinu (od 2004), kao što to grafikon (fotografija pod naslovom posta) pokazuje išli su u našu korist sve do ove, 2009 godine.

Po prvi puta od 2004, ili kad bi tu godinu izostavili, onda od 2001 godine, broj nezaposnih Prominjaca I Prominki raste.

Dok smo 2008 godine imali 42-oje nezaposlenih, od ukupno 1212 stanovnika, odnosno 3,46%
ovu, 2009 godinu, imamo 52-oje nezaposlenih od 1175 stanovnika, odnosno 4,42%.

Kao mjerodavan broj nezaposlnih osoba za Općinu Promina, uzeo sam izvješće Hrvatskog Zavoda za Zapošljavanje na dan 31.05.2009 (- iz čega je vidljivo da imamo 10 nezaposlenih više u odnosu na 2008 godinu).

Kao mjerodavan broj stanovnika, uzeo sam Broj osiguranih osoba prema HZZO na dan 31.05.2009 godine (- iz čega je vidljivo da imamo 37. stanovnika manje).

Ako bi se iz računa izuzeo broj djece, studenata…onda postotak nezaposlenosti u ukupnom broju radno sposobnih stanovnika malo porastao, ali to je po meni zanemariva razlika u odnosu na dobijene brojke.


Ukoliko malo bolje analiziramo stručnu spremu nezaposlenih Prominjaca I Prominki, imamo sljedeće rezultate:

Trenutno imamo 15 nezaposlenih muškaraca (2008-10), i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola –0
-Osnovna škola-3 (2008-3)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-8 (2008-6)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-3 (2008-0)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0 (2008-0)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-1 (2008-1)

Nezaposlenih Prominki imamo 37 (2008-32), i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola –0 (2008-0)
-Osnovna škola 12 (2008-9)
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-13 (2008-11)
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-9 (2008-10)
-Gimnazija-1 (2008-1)
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0 (2008-0)
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-2 (2008-1)

Što je pravi uzrok porasta broja nezaposlenih, to je nešto što bi trebalo malo bolje istražiti.

Nedvojbeno je kako je broj nezaposlenih porastao završetkom školovanja određenog broja mladih……

Vjerojatno je dio brojke I određeni broj žena koje su se odlučile prijaviti na zavod za zapošljavanje kako bi se mogle natjecati za posao u staračkom domu kad se jednog dana bude otvarao……

Jedan od uzroka možda je I recesija kojom je netko prešao iz statistike zaposlenih, u statistiku nezaposlenih.

Brojke pričaju svoju priču, dok se često spominjana recesija polako ali sigurno primiče Promini, I piše nove “životne priče”.

Najveći broj Prominjaca radi u “Metalsintu” u Oklaju. Da je situacija na tržištu crne metalurgije teška, saznali smo od vodećih ljudi u spomenutoj firmi još u ožujku ove godine u emisiji “Hrvatska uživo”.

Link na snimke:
http://www.youtube.com/watch?v=KyGfWyphp0s

http://www.youtube.com/watch?v=RSZy7uNMqEs&feature=related

Od tada do danas, ono što svatko može primjetiti prolaskom pored tvornice Metalsinta je prekid proizvodnje u drugoj-popodnevnoj smjeni.

Broj naručenih proizvoda toliko je pao da su svim radnicima smanjene plaće (na 70% ako sam dobro čuo).

Kakva je budućnost nešto više od 60 Prominjaca I Prominki, za sada je teško predvidjeti.

Gubitak (stečaj) Metalsinta za Prominu bi mogao imati posljedice na broj stanovnika jednake posljedicama zatvaranja prominskih rudnika 60-ih godina prošlog stoljeća.

Svi znamo da je tada, 60-ih godina Promina imala približno 6500 stanovnika….ali znamo I u kojem smjeru je ta brojka nakon toga krenula, odnosno na čemu smo danas (1175 op.a).

Ralika između 60-ih godina prošlog stoljeća, I situacije u kojoj se danas nalazi Metalsint je u tome što su rudnici zatvoreni, a firma koja znači život Promini još ima šansu promjeniti svoju budućnost!

Ima li netko tko je spreman nešto učiniti pomoći rukovodstvu Metalsinta da između prominskih rudnika I Metalsinta jednog dana ne stane znak jednakosti?

Imamo li dovoljno pametnih Prominjaca koji bi pomogli-pokušali riješiti ovaj vjerojatno sada već gorući problem?

Moj post “Nezaposlenost u Promini 1996-2010”, sigurno će imati konkretan odgovor, ali tada će to biti jako…jako kasno?


Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 12:00 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 08.08.2008.

Nezaposlenost u Promini 1996-2008

Očekivati razvoj određenog područja, a u „proračune“ zaboraviti ugraditi „ljudske resurse“, i promatrati što se s planovima tada događa, vjerojatno je neozbiljno.
Često u zadnje vrijeme čujem razne planove kojima bi se potaklo ulaganje u Prominu, a time i zapošljavanje nezaposlenih Prominaca.
Važno je napomenuti da još nije zaustavljen trend izumiranja stanovništva, jer je broj umrlih i dalje veći od broja rođenih.
Uglavnom, prema podacima HZZO-a, u Promini je preko njega zdravstveno osigurano 1212 osoba, te je to brojka koja je možda najbliža stvarnom broju stanovništva.

Ovaj post sam odlučio posvetiti nezaposlenosti, pa ću temu o demografskoj obnovi ostaviti za neku drugu priliku.

Uočio sam da se u pričama o zapošljavanju malo spominje na koje se recimo dobne skupine nezaposlenih misli?
Da li se više misli na zapošljavanje žena ili muškarca?
Srednje obrazovanih, visokoobrazovanih ili možda starijih od npr. 45 godina?

Proučio sa izvještaj Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, u kojem se obrađuje nezaposlenost kako u Hrvatskoj, tako i u Promini u periodu od 31. prosinca 1996. godine do 30. lipnja 2008. godine.

Ako promatramo nezaposlenost u Promini kroz godine od 1996 do 2008 godine onda imamo sljedeće podatke:

-1996 (54)-1997 (62) -1998 (61)-1999 (74)-2000 (111)
-2001 (116)-2002 (99)-2003 (68)-2004 (79)-2005 (58)
-2006 (55)-2007 (45)-2008 (42)

Lako je primjetiti da je najviše nezaposlenih bilo 2001 godine, kada je bilo ukupno 116 nezaposlenih Prominjaca (47) i Prominki (69) na „Zavodu za zapošljavanje“.
Primjećuje se i to da je ove godine (2008) najmanje nezaposlenih, samo 42 Prominjaca (10) i Prominki (32).

Za potencijalne ulagače, najzanimljivija je naravno tekuća godina, pa ću se njoj malo više posvetiti, i proanalizirati je.

Trenutno u Promini ima 10 nezaposlenih muškaraca, i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola -0
-Osnovna škola-3
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-6
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-0
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-1

Nezaposlenih Prominki ima 32, i to sa sljedećim završenim stupnjem obrazovanja:

-Bez škole i nezavršena osnovna škola -0
-Osnovna škola-9
-SŠ za zanimanja do 3 god. i škola za KV i VKV radnike-11
-SŠ za zanimanja u trajanju od 4 i više godina-10
-Gimnazija-1
-Viša škola, I. stupanj fakulteta i stručni studij-0
-Fakulteti, akademije, magisterij, doktorat-1

Nadam se da će ovi podaci pomoći svima koji imaju bilo kakve planove za ulaganje u Prominu, da uoče koji bi to projekti zaposlili najviše Prominaca, ili bolje reći Prominki, jer njih na „Birou“ ipak ima čak tri puta više od muškaraca.

Nadam se da je Promina sada poput lopte koja sa velike visine samo što nije udarila o čvrst pod, te da sada slijedi vraćanje u visine…

Pa valjda će se netko od svih Vas koji u ovako velikom broj dolazite na ljetni odmor na svoju djedovinu, odlučiti i na malo „duži boravak“?

Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 10:40 - Komentiraj post (3) - Link posta

četvrtak, 23.08.2007.

Pad nezaposlenosti u Promini

Prije nešto više od dva mjeseca (09.06.2007) objavio sam članak na temu nezaposlenosti u Promini, a možete ga pročitati pod linkom.
Nezaposleno je na dan 30.04.2007 u Promini bilo ukupno 50. osoba.
Žena je prema tom izvješću bilo nezaposleno 34., a muškaraca 16.


Prema svemu sudeći dio Prominaca svoj posao pronalazi i u turizmu, jer nam najnoviji podaci HZZ-a donose podatak o padu nezaposlenosti u Promini.

Nezaposleno je na dan 30.06.2007 u Promini bilo ukupno 38. osoba (12. manje u odnosu na 04.2007).
Žena je prema istom izvješću nezaposleno 27. (7. manje u odnosu na 04.2007)., a muškaraca 11. (5. manje u odnosu na 04.2007).

Statistički gledano u Promini je nezaposleno samo 38/1212=0,031, odnosno 3,1% stanovništva.

Premda je to možda krivi pristup statistici, jer svih 1212 stanovnika i nije radno sposobno-aktivno...ali nema veze... glavno da je nezaposlenih sve manje i manje.Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 21:18 - Komentiraj post (2) - Link posta

subota, 09.06.2007.

Nezaposleni u Promini

Da li Vas je nekad zainteresirao stvaran broj stanovnika ili nezaposlenih u Promini?

Obično se ti statistički podatci koriste kako kome peše (barem se meni tako čini).
Tako se broj stanovnika u Pormini navodi u brojkama koje variraju od 1343 do 1500 ili 1600 stanovnika.
Još mi je najzanimljivije kad na popisu birača navedu da Promina ima 1430 glasača.

Mislim da bi mogli uzeti kao najtočniji podatak za broj stanovnika, broj osoba koje imaju zdravstvenu iskaznicu, a u Promini je prema izvješću "HZZO - Direkcija Služba za informatiku
Zagreb, 6.6.2007" takvih 1212 osiguranika....

Valjda je na koncu toliko (1212) stanovnika u Promini....

Ali ova priča je vezana za nezaposlene u Promini, a njih je prema evidenciji HZZ Područne službe Šibenik u Promini samo 50!

Žena je prema tom izvješću nezaposleno 34, a muškaraca 16.
Statistički gledano u Promini je nezaposleno samo 50/1212=0,041, odnosno 4,1% stanovništva.


Eto barem smo po nekoj statistici (nezaposlenih) u prednosti naspram nekih drugih područja u Hrvatskoj.
Ali ova statistika ukazuje i na problem pri otvaranju novih radnih mjesta u Promini.

Tko god bude otvarao pogon, mora računati s tim da ima samo 16 potencijalnih muškaraca za rad, ali isto tako i to da bi se mogao otvoriti pogon koji bi zapošljavao makar dio od 34 nezaposlene žene.

Oznake: Nezaposlenost u Promini

- 20:08 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić