_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

nedjelja, 30.03.2008.

Prominsko vjenčanje (III dio)

Pred mladoženjinom kućom čeka mnoštvo svijeta u želji da prisustvuje obredu dolaska mlade. Mladenka iskače iz kola i pri tom pokazuje mladost i živahnost („trese se zemlja pod njom“). Tek kad je vjenčanje objavljeno mladoženja smije primiti mladenku ispod ruke. Pred mladu iznose, obično, muško dijete koga ona dariva. Majka čeka na otvorenim kućnim vratima, klekne što učini i mladenka ispred vrata. Započinje molitva: moli najprije svekrva, pa nevjesta. Kum i djever stoje iza mladenaca. Poslije molitve mladenka ljubi dovratke i kućni prag, ako je malena kum i djever je podižu. Ona se zatim izmiče i vadi četiri jabuke, prvu baca preko kuće, zatim na lijevu i desnu stranu, te ispred kuće. Pristupa joj svekrva, poljubi je i uvodi u kuću. Ispred kuće je kolo i pjesma. Nekoliko starijih ljudi iznose vino i nude ga svijetu ispred kuće.
Nakon večere svatovi pjevaju i to traje do pola noći kada nastupa kum koji poziva svatove da se ljubav mladenaca nagradi, uzima tanjur i stavlja na njega jabuku-počinje skupljanje „za ljubav“. Kum stavlja novac pod jabuku zatim to isto čine redom svi svatovi, a nakon njih i prisutna rodbina. Na kraju kum broji novac, izvješćuje koliko je skupljeno „za ljubav“, poziva mladence da se pred svima poljube, novac predaje mladenki, a jabuku zadržava za sebe. Kum kod toga zna izvoditi različite vragolije kao: mladenka nema češalj pa joj ga treba kupiti i sakupljanje se ponavlja. Nakon toga počinje sakupljanja „za kogu“ kao i u mladenkinoj kući.
Oko dva sata poslije pola noći mladoženja odlazi spavati, apola sata kasnije djever odvodi mladenku u krevet.
Ujutro mladenka mora uraniti na bunar po vodu. Na bunaru ostavlja dvije jabuke, a mladići iz sela se natječu tko će prvi do jabuka, jer one donose sreću.
Oko devet sati mladenka u pratnji desetak svatova odlazi u obilazak sela. Svatovi nude domaćine smokvama, orasima, bajamima i rakijom, a domaćini mladenki daruju živu kokoš. Pred podne stižu mladenkini roditelji s najbližom rodbinom „na sastanak“ i svadba se nastavlja do kasno u noć.
Ako mladenkini roditelji nisu suglasni s njenim izborom, djevojka obično ne odustaje i odlazi „na ružne“. Mladi se dogovore kada i gdje će djevojka izići u pratnji najpovjerljivijih prijateljica, a mladić dovede nekoliko kolega i odvede djevojku. Pri tom oni bace dinamit što je znak da je djevojka pobjegla „na ružne“. Mladoženjini roditelji prirede svečanost kao da se radi o svadbi „na lipe“.
S vremenom se roditelji izmire sa ćerkom i zetom.

Bio je do zadnji nastavak teksta koji je napisao Peko Cota u „Prominskom glasniku“ iz 1993. godine pod naslovom „Svadbeni običaji u Promini“.

Nadam se da vam je priča o svadbenim običajima u Promini bila zanimljiva.

Oznake: Prominsko vjenčanje, Peko Cota „Svadbeni običaji u Promini“

- 19:01 - Komentiraj post (4) - Link posta

petak, 28.03.2008.

Prominsko vjenčanje (II dio)

Baš sam se sjetio jedne priče na temu vjenčanja u Promini.

Odredio se jedan Puljanac ženit.
Sve je bilo spremno, i svatovi su veselo krenuli po mladu u Čitluk.
Pjevalo se, veselilo se, nazdravljalo do kuće buduće mladenke.
Kad su došli pred kuću „izabranice života“, njoj ni traga ni glasa… dala petama vjetra.
Mladoženja se odredio ženiti, i to što „nesuđene mlade“ nema, nije mu predstavljalo problem.
Okupio je svatove i samo produžio kilometar dalje do susjednog sela Ljubotića.
Došao je pred kuću jedne lijepe djevojke i upitao je bili mu bila žena?
„Suđena mlada“ je pristala, i veselju nije bilo kraja…
Mladoženja i mlada živjeli su dugo sretno i zadovoljno…

Ali ima još jedna priča…

Kad sam malo istraživao folklor Promine, pitao sam jednu baku sljedeće:

Bako, kad ste se Vi odlučili udati za svoga muža, kakvi su u vaše vrijeme bili običaji… Vi se zaljubite.. zavolite… i što je onda sljedilo?

„Mi se zaljubimo… mi se zavolimo?“
„Vrag se u njega zaljubija, i vrag ga je volija…
Ja sam volila drugog, ali on nije smija ženit mene… I onda šta ću.. ovaj naletija.. i ja se udala… Navikne se čovik… Ajde.. možda Ga sad i volim… Druga su to vrimena bila dite…
Danas je puno bolje, samo ništa ne valja“.

Dugo mi je trebalo da postavim sljedeće pitanje Baki, dobro me nasmijala…


Ali vratimo se tekstu Peke Cote „Svadbeni običaji u Promini“.

Mladoženja je posebno okićen. Osim svatovskog nakića o njemu visi nekoliko pari pletenih čarapa i ručnik. Broj ručnika i čarapa ovisio je o tome koliko bi mladenka imala sestara ili sestrični, jer bi to bio njihov dar mladoženji.
„Miner“ nije bio posebno označen. On je brinuo o tome da se svadba nadaleko čuje.
O redoslijedu zbivanja na svadbi odlučivao je „stari svat“. Posebno je delikatna bila uloga kumova. Sve bi se ugledalo na njega. Morao je biti pripravan na sva iznenađenja, imati „dubok džep“ i paziti na nazdravljanje, jer se i time jurišalo na kuma.
Poslije doručka svatovi odlaze u crkvu na vjenčanje, a zatim se ponovno vraćaju u mladenkinu kuću na ručak. Nekada se na vjenčanje išlo poslije ručka kada bi svatovi krenuli mladoženjinoj kući.
Pred odlazak svatova iz mladenkine kuće, a to bi obično bilo oko sedamnaest sati, pred svatove izlazi „koga“ (kuhar), pita kakva je bila hrana i predaje kumu prazan tanjur. Kum stavlja na tanjur novac „za kogu“ i kaže koliko je dao. Kuma slijede djever, „stari svat“, i redom ostali svatovi. Kada se svi izredaju, tanjur se vraća kumu, koji broji sakupljeni novac, obavješćuje svadbu koliko je „palo“ za „kogu“ i kuharu predaje tanjur s novcem.
Tom prilikom kuhar natoči četiri čaše vina od kojih , uz nazdravljanje, dvije iskapi on, a druge dvije kum. Prikupljeni novac, ustvari, ne ide kuharu nego domaćinu kao pripomoć za troškove koje je imao u priređivanju svadbe.
Pri odlasku svatova redaju se običaji: „batimbaša“ najavljuje polazak, djever treba izvesti mladenku, a nje nema, djever i kum nude novac onome tko ju pronađe. Skrivačica je obično sestra ili sestrična. Barjaktar skida zastavu i na dar dobiva živu kokoš koju privezuje na koplje. Kočijaši, krišom, prije odlaska daju konjima zobi natopljene u vinu kako bi bili nestašniji. Kad svadba krene, što se oglašava i pucnjavom, i uputi kroz selo, ispred svake kuće svadbu zaustavlja domaćin nudeći najbolje vino koje ima. Običaj je da svi svatovi probaju i da se zaustave ispred svake kuće, jer je odbijanje uvreda za domaćina, kao što je uvreda i za mladoženju, ako se iz neke kuće ne iznese vino pred svatove. Kad svatovi krenu dalje, mladenka baca bajame, suhe smokve i bombone okupljenoj djeci…..

Nastavlja se…


Oznake: Prominsko vjenčanje, Peko Cota „Svadbeni običaji u Promini“

- 11:55 - Komentiraj post (2) - Link posta

srijeda, 26.03.2008.

Prominsko vjenčanje

Većina nas uzima stvari i događaje oko sebe „zdravo za gotovo“.
Ipak sve se oko nas mijenja i poprima nove oblike, i tek pogled na stare fotografije sjeti nas da smo nekad živjeli nekim drugim životom, imali neke druge navike, druge običaje.
Upravo jedna stara fotografija sa jednog prominskog vjenčanja na kojoj su „barjaktar“ i „stari svat“, potakla me da napišem post na temu iz naslova kako se nekad ženilo i udavalo u Promini.

Nekad su se brakovi sklapali u Oklaju u Općini, i malo koje dijete se nije „odazivalo“ zvuku sirena automobila iz svadbene kolone. Bio je to znak da svatovi stižu na vjenčanje.
Prekidala se dječja igra, stariji su prekidali svoje radove i svi bi krenuli prema istom cilju, prema općini vidjeti pozdraviti svatove.
Ispred zgrade općine svi bi kao gledatelji zauzeli svoje mjesto na stepenicama i sa tog mjesta pratili sudionike tog za sve veselog događaja.
Zapjevala bi se pjesma… popilo se puno vina.. postavljala pitanja tko je mlada?- Tko mladoženja?… 'Ko je ćaća, a 'ko mate? Jel' bilo veće svadbe od ove? Što je mlada doni'la u dotu?
Nas je djecu mučilo samo jedno, a to je bilo pitanje kad će mladenci stati na prag općine po završetku vjenčanja, što je bio znak da će nas mlada uskoro „zasuti“ bajamima, orasima, bombonima…

Tada sam na vjenčanja gledao samo kao događaj koji mi donosi bombone i bajame, ali kako dođe dan kad i sam moraš reći sudbonosno „Uzimam“ ili po Američki „Yes“, onda se ipak zapitaš koja je „procedura“ za oženit curu.
To je ujedno test za buduće mladence kako će se dogovarati u životu. Jer ako se uspiju dogovoriti koga će uzeti za kuma, kumu… koga će pozvati na vjenčanje, koliko uzvanika, salu, jelovnik, muzičare.. izbor pjesama.. fotografa…. kako će sve to platit…koji su običaji kod mlade… koji kod mladoženje…

Ako se prilikom svih tih događaja i dogovora budući mladenci ne posvade… nego se ipak nakon svega lipo dogovore, onda će imati dug i sretan brak jer su položili prvi teški ispit…

Kakvi su bili običaji vjenčanja u Promini u vremenima naših očeva i djedova, lijepo opisuje Peko Cota u „Prominskom glasniku“ iz 1993. godine u tekstu pod naslovom „Svadbeni običaji u Promini“.

Tekst je prilično dug, pa ću ga objavljivati u nekoliko nastavaka.

„Svadbeni običaji u Promini“. (I dio)

Ženidbi sina i udaji ćerke od pamtivijeka je u Promini poklanjana izuzetna pozornost.
Osim saznanja o osobinama mladića i djevojke, gotovo da je veća pažnja poklanjana tome tko su i kakvi su im bili roditelji, djedovi i bake. Stoga je privola roditelja o izboru mladih bila vrlo bitna a često i presudna. O toj privoli je ovisilo da li se mladi žene „na lipe“ ili „na ružne“.
Kada mladi odluče da se uzmu i saopće to svojima, a ovi nemaju protivnosti, mladićeva majka odlazi u posjet izabranici svog sina noseći joj, između ostalog, vunu da se djevojka može pripremiti za udaju.
Poslije toga najbliži mladićevi rođaci i prijatelji, budući djever i kum, odlaze uvečer djevojci „na ugovor“.
Tu se dogovara svadba i sve ostalo što je potrebo vezano za svadbu. Bivalo je da se posebno dolazi „na ugovor“, a posebno „na prsten“, ali je to često spajano u jedan dolazak.
Mladić tada daje djevojci novac za pripreme koje stoje pred njom do svadbe.
Nakon „ugovora“ i „prstena“ mladi odlaze svećeniku i upisuju „napovidi“.
Svećenik nakon mise „napovida“ i tom prilikom izgovara:
„ Ženi se Josip Vulić Ivanov i majke Tomice, rođene Tošić, iz Suknovaca i uzimlje Mariju Bagić Antinu i majke Jakovice rođene Ujaković, iz Bogatića.
Tko zna za nekakvu zapreku, dužan je javiti župniku“.
Do ženidbe su tri takve „napovidi“.
Dan uoči svadbe jedna ili dvoja kola kreću mladenkinoj kući po „mobilju“.
Obično se radilo o sobnom namještaju i robi koju mlada donosi u miraz.
Poneke djevojke su donosile i šivaći stroj, što se osobito cijenilo.
Na dan svadbe, svatovi se okupljaju u mladoženjinoj kući i oko deset sati kreću po mladenku. Ranije su svatovi išli na konjima, zatim se išlo u zaprežnim vozilima. Broj svatova i vozila ovisio je, između ostalog, i o imovinskom stanju mladoženje. Pred dolazak svatova u mladenkinoj kući je vrlo živo. Vrše se posljednje pripreme za doček svatova i namještaju se stolovi na kojima ima svega: suhe smokve, orasi bajami, pršut, sir, rakija, vino, okreću se janjci i odojci na ražnjevima, vatre se dime na sve strane.
Svatovi dočekuju mlade djevojke i kite ih: na običnog svata stavljaju po dvije velike marame i cvijet na kapu. Marame učvršćuju na odjeću s prednje strane, prebacuju ih preko ramena i spajaju na leđima. Kum, djever i „stari svat“ posebno su nakićeni. Oni dobivaju dodatno po dvije džepne maramice, a i bogatije cvjetove na kapu. „Stari svat“, koji upravlja svadbom, zbog te batine, zvali su ga i „batimbaša“.
Barjaktar je odgovoran za hrvatsku trobojnicu, okićenu i u svadbi posebno štovanu.
Nju barjaktar stavlja na kuću ili najviše drvo u dvorištu…..

Nastavlja se…

Baš me zanima poznajete li Promince na fotografiji?

Oznake: Prominsko vjenčanje, Peko Cota „Svadbeni običaji u Promini“

- 14:23 - Komentiraj post (9) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić