_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

nedjelja, 30.03.2008.

Prominsko vjenčanje (III dio)

Pred mladoženjinom kućom čeka mnoštvo svijeta u želji da prisustvuje obredu dolaska mlade. Mladenka iskače iz kola i pri tom pokazuje mladost i živahnost („trese se zemlja pod njom“). Tek kad je vjenčanje objavljeno mladoženja smije primiti mladenku ispod ruke. Pred mladu iznose, obično, muško dijete koga ona dariva. Majka čeka na otvorenim kućnim vratima, klekne što učini i mladenka ispred vrata. Započinje molitva: moli najprije svekrva, pa nevjesta. Kum i djever stoje iza mladenaca. Poslije molitve mladenka ljubi dovratke i kućni prag, ako je malena kum i djever je podižu. Ona se zatim izmiče i vadi četiri jabuke, prvu baca preko kuće, zatim na lijevu i desnu stranu, te ispred kuće. Pristupa joj svekrva, poljubi je i uvodi u kuću. Ispred kuće je kolo i pjesma. Nekoliko starijih ljudi iznose vino i nude ga svijetu ispred kuće.
Nakon večere svatovi pjevaju i to traje do pola noći kada nastupa kum koji poziva svatove da se ljubav mladenaca nagradi, uzima tanjur i stavlja na njega jabuku-počinje skupljanje „za ljubav“. Kum stavlja novac pod jabuku zatim to isto čine redom svi svatovi, a nakon njih i prisutna rodbina. Na kraju kum broji novac, izvješćuje koliko je skupljeno „za ljubav“, poziva mladence da se pred svima poljube, novac predaje mladenki, a jabuku zadržava za sebe. Kum kod toga zna izvoditi različite vragolije kao: mladenka nema češalj pa joj ga treba kupiti i sakupljanje se ponavlja. Nakon toga počinje sakupljanja „za kogu“ kao i u mladenkinoj kući.
Oko dva sata poslije pola noći mladoženja odlazi spavati, apola sata kasnije djever odvodi mladenku u krevet.
Ujutro mladenka mora uraniti na bunar po vodu. Na bunaru ostavlja dvije jabuke, a mladići iz sela se natječu tko će prvi do jabuka, jer one donose sreću.
Oko devet sati mladenka u pratnji desetak svatova odlazi u obilazak sela. Svatovi nude domaćine smokvama, orasima, bajamima i rakijom, a domaćini mladenki daruju živu kokoš. Pred podne stižu mladenkini roditelji s najbližom rodbinom „na sastanak“ i svadba se nastavlja do kasno u noć.
Ako mladenkini roditelji nisu suglasni s njenim izborom, djevojka obično ne odustaje i odlazi „na ružne“. Mladi se dogovore kada i gdje će djevojka izići u pratnji najpovjerljivijih prijateljica, a mladić dovede nekoliko kolega i odvede djevojku. Pri tom oni bace dinamit što je znak da je djevojka pobjegla „na ružne“. Mladoženjini roditelji prirede svečanost kao da se radi o svadbi „na lipe“.
S vremenom se roditelji izmire sa ćerkom i zetom.

Bio je do zadnji nastavak teksta koji je napisao Peko Cota u „Prominskom glasniku“ iz 1993. godine pod naslovom „Svadbeni običaji u Promini“.

Nadam se da vam je priča o svadbenim običajima u Promini bila zanimljiva.

Oznake: Prominsko vjenčanje, Peko Cota „Svadbeni običaji u Promini“

- 19:01 - Komentiraj post (4) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić