_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 22.01.2010.

Svi su drugi krivi, samo nisam ja!

Sa sedam dana zakašnjenja, saznao sam da je u Šibenskom listu objavljen zanimljiv članak vezan uz probleme koje ima načelnik općine Promina sa Općinskim vijećem.Evo prve tvrdnje iz članka:

„Vijećnici HDZ-a protiv solarne elektrane?“

Načelnik je još 27.07.2009 na 3. Sjednice Općinskom vijeća Promine od Općinskog vijeća tražio donošenje zaključaka po točki dnevnog reda:

„11. Donošenje zaključka u svezi solarne elektrane“
Link na zapisnik sa te sjednice:
http://www.blog.hr/print/id/1626541547/opcinsko-vijece-promineo-solarnoj-elektrani-odlucuje-u-tajnosti.html

Ako pročitate post pod navedenim linkom, uočit će te da su vijećnici HDZ-a davno prije te točke dnevnog reda napustili sjednicu vijeća….Evo druge tvrdnje iz članka:

„Nemam potrebnu potporu svih vijećnika za razvojne projekte. Tako hadezeovi i nezavisni vijećnici nisu podržali pismo namjere zagrebačkog NEXUS investicijskog fonda za solarnu elektranu, kaže načelnik Paul Cota“


Već sam naveo da vijećnici HDZ-a nisu ni bili nazočni kad se raspravljalo o toj točci dnevnog reda (načelnik zna zašto su otišli), a ja kao nezavisni napustio sam Sjednicu jer je načelnik tražio da se o toj temi donose zaključci u tajnosti, bez informacija za javnost- na što ja nisam pristao.

Više o solarnoj elektrani možete pročitati u nedavno objavljenom postu pod linkom:
http://www.blog.hr/print/id/1627200992/projekt-solarna-elektrana-u-promini-neide-dalje.html
Evo treće tvrdnje iz članka:

„Na žalost, tu potrebnu podršku za razvojne projekte nemam. Hadezeovi i nezavisni vijećnici nisu dali potporu za pismo namjere zagrebačkog NEXUS investicijskog fonda za solarnu elektranu, njima ne treba komunalno poduzeće, uz obrazloženje da je u našem okruženju osnivano niz komunalnih poduzeća koja su kasnije propala, kaže Cota“.


Za solarnu elektranu sam već napisao dovoljno…a što se tiče komunalnog….

Istina je da su i vijećnici HDZ-a i NL Krste Radasa upozorili da su i općine Biskupija i Kistanje bile osnovale komunalno poduzeće, te su ista zbog nerentabilnost propala i pripojena kninskom komunalnom poduzeću.
Istina je i da Općina Promina još od 27.03.2003 godine ima „Vlastiti komunalni pogon za obavljanje komunalne djelatnosti u Općini Promina“.

Istina je i da sam ja osobno Načelniku na jednoj od sjednica vijeće pročitao sljedeće:

Djelatnost vlastitog komunalnog pogona je:

(Članak 3.)
-održavanje čistoće, odnosno čišćenje javnih površina
-skupljanje i odvoz komunalnog otpada ne uređeno odlagalište
-odlaganje komunalnog otpada
-uređenje i održavanje groblja
-uklanjanje protupravno postavljenih predmeta i napuštenih vozila
-održavanje nerazvrstanih cesta

Članak 11. kaže sljedeće:

Sredstva za obavljanje komunalne djelatnosti osiguravaju se iz:
-cijene komunalne usluge odvoza smeća
-dijela komunalne naknade
-proračuna Općine Promina
-dr. zakonom dopuštenih izvora

Više o „Vlastiti komunalni pogon za obavljanje komunalne djelatnosti u Općini Promina“, možete pročitati u Službenom Vjesniku šibensko-kninske županije broj 8. stanica 47. koji je izašao 01.09.2003.

Premda Općina ima svoj „Vlastiti komunalni pogon za obavljanje komunalne djelatnosti“, Općinsko vijeće u svom prošlom mandatu (u kojem ja nisam bio) donijelo je Odluku o osnivanju komunalnog trgovačkog društva u vlasništvu Općine Promina.

Zašto?

Zato što se na taj način smanjuju izdatci za plaće djelatnika u Općini, te na taj način trošimo manje od 20% izvornih prihoda u Proračunu Općine za plaće djelatnika-i kao takva naša Općina neće biti ukinuta- to je moje mišljenje…a vrijeme će pokazati da li je točno.


Istina je i to da smo u Proračunu općine Promina za 2010 predvidjeli 20,000.00 kuna za osnivanje komunalnog poduzeća.

Znači da od strane Vijećnika nema nikakve blokade za osnivanje komunalnog pogona!

Evo četvrte tvrdnje iz članka:

„Navodi kako nije imao potrebnu potporu sedmorice vijećnika niti sa aktualiziranje pitanja Doma za starije i nemoćne osobe, prominskog vodovoda i niza drugih pitanja“.


Kad smo kod „aktualiziranje pitanja Doma za starije i nemoćne osobe“ evo zaključka sa 3. Sjednica Općinskog vijeća općine Promina održane (29.07.2009.), pod točkom:

„10. Donošenje zaključka u svezi početka rada doma za starije i nemoćne osobe“

„Predsjednik Vijeća Zvonimir Bandalo predlaže upućivanje oštrog prosvjeda prema svim nadležnim za otvaranje Doma, kako bi se problem riješio…. Te da se sa slučajem upozna I Državno odvjetništvo.

Za prjedlog je glasalo svih 7. preostalih vijećnika na Sjednici (5 HSP+ 2 NL)


Kad smo kod „aktualiziranje pitanja prominskog vodovoda, evo i tog zaključka (ako se radi o mataskom vodovodu):

„9. Donošenje zaključka u svezi vodovoda Oklaj - Matase - Marasovine Zelići“

Predsjenik Vijeća dao je prjedlog o Upućivanju oštre prosvjedne note prema svima koji odlučuju o završetku vodovoda za Marasovine Matase I Zeliće, kako bi se taj problem što prije riješio.

ZA Prjedlog je glasalo 9 Vijećnika (5 HSP+2 NL, +2 HDZ)
PROTIV –Nitko
SUZDRŽAN 1 (HDZ)
Evo pete tvrdnje iz članka:

„Navest ću i primjer prof. div Slavka Kulića, eminentnog ekonomskog stručnjaka, rodom iz Razvođa, koji je pristao biti moj savjetnik za ekonomska pitanja, ali pošto nije stranački obojen, tražio je da na sjednici Općinskog vijeća zatražim suglasnost svih vijećnika.
Međutim, vijećnici HDZ-« napuštaju sjednicu, veli Cota“.

Najbolje da opet citiram moj post koji se bavi temom 3. Sjednice općinskog vijeća:

* * *
8. Donošenje zaključka o imenovanju Dr.Slavka Kulića za savjetnika

Predsjednik Zvonimir Bandalo (HSP), dao je prijedlog na glasanje;

ZA imenovanje glasalo je 7 Vijećnika (5 HSP+ 2 NL)
PROTIV- Nitko
SUZDRŽANI 2 (HDZ)

Trojica Vijećnika HDZ-a, su do ovog trenutka napustila Sjednicu. (Tihomir, Denis, Stipe)
* * *

Novinarka je zatražila objašnjenje HDZ-a, za postupke koje je opisao Načelnik- evo i njihova viđenja situacije (Tihomira Budanka):

„Nismo mi ni za solarnu elektranu ni protiv nje bez poznatih parametara i stava Vlade oko energetskog razvoja zemlje. Naime, na usvajanje nam je ponuđeno donošenje zaključka o prihvaćanju pisma namjere, a da ne znamo što u njemu piše, jer zainteresirani investitor inzistira na tajnosti.
Sjednicu smo napustili prije donošenja zaključka, što se tiče osnivanja komunalnog poduzeća, nismo htjeli prihvatiti osnivanje poduzeća bez osiguravanja dodatnih sredstava u proračunu za njegovo funkcioniranje u prvoj godini.
Kod davanja suglasnosti prof . dr. Slavka Kulića za savjetnika, već smo prije napustili sjednicu, a načelnik po zakonu ima pravo birati sebi savjetnike i za to mu nije potrebna suglasnost vijećnika, rekao je Budanko“


Razumio bih Načelnika da je u 8. mjesecu prošle godine dao jedan ovakav intervju, ali nakon, ako se ne varam zadnje tri sjednice koje nije napuštao niti jedan vijećnik…nakon jednoglasnog donošenja Proračuna za 2010… nakon što su mu vijećnici HDZ-a dali potporu za izglašavanje plaće donačelniku…nije mi jasno u čemu je problem?

Da li se možda radi o želji za pojavljivanjem u medijima?
Da li se možda radi o pripremanju alibija za neostvarena obećanja?

Što god da je bio razlog ovom članku, sigurno nije na „putu smirivanja strasti“ kojim smo krenuli na zadnjim sjednicama vijeća.

Načelniku očito više odgovara stanje sukoba i optužbi drugih za neostvarene pomake, nego vlastito angažiranje na rješavanju Općinskih problema u okviru ovlasti koje ima, a na nikoji način ne ovise o „dobroj volji“ vijećnika HDZ-a i NL-a!

Uostalom, kako sam već jednom ako se ne varam i napisao…. Vijeće je bilo potrebno dok se ne donese Proračun za 2010, a sada mu više ne trebamo i opet može sazivati sjednice vijeća nakon tri mjeseca-koliko je krajnji zakonski rok za sazivanje istih.

To što smo trebali pričati odmah nakon nove godine o smanjenju troškova rasvjete…nikom ništa….Neka i dalje rasvjeta u Mratovu gori i danju i noću već više od mjesec dana!

To što smo ovih dana trebali raspravljati o načinu korištenja Općinskih stanova-nikom-ništa.

To što smo ovih dana trebali čuti da je objavljen natječaj za iznajmljivanje poslovnih prostora u vlasništvu Općine-nikom ništa…

To što smo trebali učenike srednjoškolce trebali obavijestiti da se jave u Općinu jer su osigurana sredstva za subvencioniranje prijevoza….opet ništa…

Tako bi mogao nabrajati u nedogled….

Ali za sve su to na kraju opet krivi HDZ i Nezavisni…jer da HSP ima većinu, onda bi bilo što?

Zaista-što bi to onda bilo drugačije?

Koliko bi se tek onda često sastajalo vijeće?


(Ako vas zanima više o odnosima u Općinskom vijeću, posjetite link:
http://promina.blog.hr/2009/06/1626426843/iz-zivota-jednog-vijecnika.html)

Oznake: općina promina

- 12:00 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


 

Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

.....

 • .......

  ......

  http://adria.fesb.hr/Drniš

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2016. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić