_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

utorak, 14.08.2007.

Prominci u Slavoniji

Već sam nebrojeno puta spominjao kako je Promina kraj iz kojeg se uvjek u svijet odlazilo, a vrlo malo u nju doseljavalo, vraćalo.
Neki kažu da je Promina kroz svoju povijest u zadnjih 500 godina imala tri "vala" naseljavanja i raseljavanja.
Prema nekim povijesnim podacima, neki su Prominci u jednoj od "seoba" odselili čak i do Gradišća.
Žao mi je što povjesničar Zdravko Dizdar tu temu nije obradio u jednoj od svojih knjiga, ali nikad nije kasno, ja se još uvjek nadam da će netko tu temu obraditi.

Što me potaklo na ovaj post?

Potakao me sljedeći komentar, ostavljen u jednom od mojih postova, a glasi:

"Poštovanje, zapravo nije komentar nego molba. Da li možete savjetovati mojoj kolegici s prezimenom Bilandžija i kojoj su roditelji nastanjeni u Njemcima u Slavoniji kome bi se mogla obratiti u vezi istraživanja svoga prominskog porijekla i korijena???Unaprijed hvala!
Anita Pokrovac Patekar (Anita Pokrovac Patekar 13.08.2007. 22:44)"

Jedan moj prijatelj koji živi u Njemačkoj upoznao je kroz folklor obitelj Bilanđžđija koja je u Njemačku došla iz Slavonije, a rekli su mu da su im korjeni zapravo iz Promine.
I oni su se raspitivali za svoje korjene, ali im on nije mogao pomoći jer i sam slabo poznaje prominska prezimena i njihove korjene.

Znam da dosta Bilandžija posjećuje ovaj Blog, i da su sigurno spremni pomoći svojoj "dalekoj" rodbini u Slavoniji. Možda nebi bilo loše napisati još koju informaciju više o godini kad su Bilandžije odselile u Slavoniju, da li je netko od njihove rodbine ostao živjeti u Promini isl.

Možda odgovor neće stići odmah, ali kad se samo sjetim koliko je komentara napisano na pitanje "Znate li što o prezimenu Mandarić iz Lukara?", vjerojatno će i ova priča imati dosta nastavaka i dosta kvalitetnih odgovora na postavljeno pitanje.

Ali kad smo već kod prezimena, i prezime Pokrovac je iz Promine, iz sela Seline.
Kad je Slavonija u pitanju i prezime Pokrovac, odmah se sjetim jednog ulomka iz knjige Peke Cote "Svjedočenja" u kojem se spominje jedan Pokrovac koji se za vrijeme Drogog svjetskog rata zaljubljuje u jednu Slavonku i odlučuje ostati živjeti u Slavoniji....

Nedavno sam čuo neke informacije da bi uskoro KUU "Promina" mogla krenuti u Slavoniju u posjet svojim Promincima. Da su neki dogovori u tijeku....
Baš bi volio da se jedan takav susret dogodi.
Jedan mi je prijatelj pričao kako je jednom u Slavoniji imao priliku gledati kako Slavonci plešu "Prominska kola"... U stvari radilo se prema njegovoj priči o davno iseljenim Promincima, koja su kroz pjesmu i plesove čuvali uspomenu na svoj rodni kraj-Prominu.


Ja se nadam da će Bilandžije iz Slavonije dobiti odgovor na pitanje o svojim korjenima, a kad se otkriju i mjesta "ognjišta"- kuća iz kojih potječu, rado ću im poslati njihove fotografije kako bi vidjeli kako njihova "starina" danas izgleda.

Pozdrav Promincima u Slavoniji, Živili!Oznake: Raseljavanje Promine, Prominsko prezime

- 08:11 - Komentiraj post (4) - Link posta

<< Arhiva >>


Promina blog
 • LL

Opis bloga

 • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
  Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
  S. Sarić

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

  Gdje je Promina?

  Galerija promina.blog.hr


  Fotografije generacija iz škole:
  Stare slike Promine


  Video snimke:


  Projekti čiju realizaciju očekujemo:

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina

 • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

 • ......
  .......  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


  Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine
  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»

  «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»  E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
  promina.blog.hr@gmail.com


  Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić