_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

subota, 31.12.2005.

Sretna Vam Nova 2006. godina

Oklaj

Svako dobro u Novoj 2006. godini...
Da Vam sve dobre želje postanu stvarnost,
Da Vam zdravlje i sreće ne nedostaju,
Da Vam smjeh i radost kuću ne napuštaju...


Sretna Vam 2006.godina.

www.promina.blog.hr

- 20:44 - Komentiraj post (0) - Link posta

Braniteljima stanovi i kuće u vlasništvo

Zahtjev za darovanje stana ili kuće na području posebne skrbi u trajno vlasništvo branitelji mogu podnijeti do 1. veljače 2006.
Sudionici Domovinskoga rata koji danas žive u državnim stanovima na područjima posebne državne skrbi nisu vjerojatno mogli zamisliti ljepši početak nove, 2006. godine.
Hrvatska je vlada, naime, donijela novu uredbu te u njoj odlučila braniteljima u vlasništvo darovati državne stanove i kuće koje se nalaze na područjima posebne državne skrbi. Jednostavnije, svim braniteljima i članovima obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja - koji su ih na dan 1. kolovoza 2005. koristili i prebivali u njima - Vlada će u vlasništvo darovati državne stanove i kuće na područjima posebne državne skrbi. Pravo na darovanje stana ili kuće mogu ostvariti osobe evidentirane kao njihovi korisnici kod Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.
Pravo na stan ili kuću neće, međutim, moći ostvariti branitelji koji u vlasništvu imaju neku drugu stambenu građevinu.

Pogledajte cijeli članak.

- 18:09 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 30.12.2005.

Revizija 2005. godine u Promini

Evo jedan kratak pregled što se sve dešavalo u Promini kroz prošlu godinu.


ponedjeljak, 11.04.2005.

Započelo uređenje nogostupa u Oklaju
Radovi završeni u prosincu, a za 2006. godinu najavljeno uređenje nogostupa od centra Oklaja do Osmanovca.

Oklaj, 08.04.2005.

Starački dom Oklaj


Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nedavno je odlučilo poduzeti radikalne mjere kako bi profunkcionirao Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju. ( Slobodna Dalmacija 17.02.2005.)
Od tada do danas bilo je dosta članaka po novinama na tu temu, ali činjenica je da Dom I dalje nije otvoren.


Oklaj, 08.04.2005.

Proradio kamenolom u vlasništvu Prvog bljeska iznad Gluvača.
Otvaranjem kamenoloma tridesetak mladića dobilo stalni posao.

Oklaj, 15.04.2005.

Marko Duvančić zasadio najveći vinograd u Promini sa ukupno 50 000 panja


subota, 14.05.2005.

Antroponimija i toponimija Promine


Mr. sc. Ankica Čilaš priprema doktorski rad, (Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet,) na temu: Antroponimija i toponimija Promine.


nedjelja, 01.05.2005.

Turizam u Promini


Općina Promina, čije se sjedište nalazi u Oklaju, osmislila je dva zanimljiva i osebujna turistička projekta s nesvakidašnjim nazivima.
Prvi je "Kamen-krevet- vino- pršut"
a drugi je "Ovca-janje-sir"



utorak, 28.06.2005.

POKRENUT BISKUPIJSKI POSTUPAK ZA PROGLAŠENJE BLAŽENOM MAJKE KLARE ŽIŽIĆ
Majka Klara Žižić, je godine 1673. došla iz župe Promina u Šibenik i utemeljila izvornu hrvatsku družbu Sestara franjevki od Bezgrešne,
emeljiteljice izvorne hrvatske družbe Sestara franjevki od Bezgrešne, utemeljiteljice izvorne hrvatske družbe Sestara franjevki od Bezgrešne,

Oklaj, 11.06.2005.

Izbori u Promini 2005.


Nakon izbora u Promini HDZ je još jači nego do sada sa osvojeni 52% glasova, a Žare Duvančić je I dalje načelnik Općine Promina.

petak, 22.07.2005.

Ministarstvo sudjeluje u izgradnji 18 kuća u Oklaju


Krajem prosinca koliko mi je poznato samo je jedna obitelj dobila građevinski materijal za izgradnju kuće uz pomoć za to nadređenog Ministarstva.

ponedjeljak, 22.08.2005.

Uređuje se vojarna Miljacka za potrebe NP Krka


Radovi u vojarni od kad sam objavio ovu vijest neprestano napreduju. Iskreno se nadam da će NP Krka ostvariti sve planove koje ima sa spomenutom vojarnom, I naravno konačno zaposliti bar nekoliko prominaca.


srijeda, 03.08.2005.

Slatki dom u Oklaju


Tvrtka "Slatki dom" iz Zagreba najkasnije za mjesec dana u Oklaju počinje s proizvodnjom….
Tako je glasila vijest. 03.08.2005., ali koliko mi je poznato do danas nije krenula nikakva proizvodnja te firme u Promini.


petak, 30.09.2005.

Poduzetnička zona Promina


Lokacija na kojoj bi trebala biti buduća Poduzetnička zona Promina je očišćena od smreke, I raznog otpadnog građevinskog materijala koji se na toj lokaciji nalazio. Čuo sam informaciju da su četiri firme već rezervirale terene za buduće proizvodne pogone, ali za sada sve miruje I nema nikakvih građevinskih radova.

utorak, 20.09.2005.

Kreće izgradnja vodovoda za Marasovine-Matase-Zeliće


Od kad su najavleni ovi radovi, na terenu se nije promjenilo ništa-nema građevinskih radova. Ali koliko mi je poznato tek nedavno je ishođena građevinska dozvola za taj vodovod. Prema tome u ovoj godini izgradnja vodovoda bi sigurno morala početi.

ponedjeljak, 05.09.2005.

Prošli izbori, prošla obećanja...


Na prošlim izborima je obećano da će u staroj Mlinici pored Žagre, u ovoj godini započeti gradnja dječjeg vrtića.
Od izgradnje vrtića neće biti ništa jer je mlinicu prodao stečajni upravitelj bivše OPZ Promina jer je ona bila u zadružnom vlasništvu.
Kako stvari stoje sudeći po broju rođene dijece u Promini za tri do četiri godine neće nam biti ni potreban dječiji vrtić.


nedjelja, 16.10.2005.

Raspušta se lokalna vlast u Promini?


Ministrica prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić već nakon Nove godine počet će raspuštati lokalne vlasti u gradovima i općinama koje, po njenoj procjeni, nisu napravile dovoljno u donošenju urbanističkih planova.
Došla je Nova godina I sad će se vidit šta će bit od tih “opasnih” izjava.

ponedjeljak, 19.12.2005.

NP Krka pun planova za Prominu


Prije nekoliko dana čuo sam informaciju da se planiraju obnavljati Ćorića mlinice na Brljanu. Neznam koliko je ta informacija točna, ali dobro zvuči. Danas sam pročitao u Slobodnoj Dalmaciji da NP Krka planira premostiti Krku negdje na dionici između vojarne Miljacka i "Augustova" amfiteatra kod Ivoševaca.



petak, 30.12.2005.

Brza cesta Šibenik-Drniš-Oklaj-Knin


Nadamo se da će ova cesta za nekoiliko godina biti I napravljena.

- 10:03 - Komentiraj post (0) - Link posta

Brza cesta Šibenik-Drniš-Oklaj-Knin

Često se u zadnjih nekoliko godina spominje izgradnja brze ceste na dionici Šibenik-Knin. Problem je jedino kojom trasom bi prošla cesta od Drniša do Knina.
Za razvoj Promini brza cesta Šibenik-Drniš-Oklaj-Knin bi dosta značila.
Danas sam pročitao članak u časopisu "Rotonda" koji će sve vas koji ste iz Promine vjerojatno zanimati i razveseliti.

Članak prenosim u cjelosti

*********************************************************
ŠIBENSKO-KNINSKI ŽUPAN DUJE STANČIĆ O KVALITETNIJEM POVEZIVANJU ŠIBENIKA S DRNIŠEM I KNINOM

Približiti Zagoru moru

Naš prioritet mora biti izgradnja potpuno nove moderne prometnice Šibenik-Drniš-Knin sve do granice s BiH. Ona će za županiju značiti isto ono što je Dalmatina za Hrvatsku. Drugim riječima, skratit će put od Šibenika do Knina za 20 minuta. Nadalje, izbjeći ćemo Moseć kao jedan od najkritičnijih djelova sadašnje trase premošćivanjem rijeke Čikole. Buduća dionica oživit će i sela na oklajskom području. Osim izgradnje nove prometnice, nećemo zanemariti ni obnovu postojeće D-33 Šibenik-Drniš-Knin. U planu nam je poboljšanje mreže cesta na području Civljana, pa čak i Vrlike premda se ona nalazi na teritoriju susjedne županije. Naš cilje je jasan, približiti Zagoru moru-izjavio nam je Duje Stančić.

**********************************************************

Moram nešto napomenuti vezano uz Zagoru. Dalmatinska zagora je naziv koji se često spominje u nas, premda je granica Dalmatinske zagore rijeka Čikola. Drniš je na smoj granici Zagore, dok Promina, Knin i Vrlika nikako ne spadaju u nju.

Današnji broj Šibenskog lista donosi intervju sa Županom Dujom Stančićem u kojem se spominju planovi Šibensko-Kninske županije za 2006.godinu.
Pročitajte cijeli članak.

Oznake: Brza cesta Šibenik-Drniš-Oklaj-Knin

- 09:09 - Komentiraj post (3) - Link posta

nedjelja, 25.12.2005.

Sretan Božić i Nova Godina

Sv.Mihovil Oklaj

Sretan Božić i Nova godina svima Vama koji navraćate na Promina.blog.hr, svima koji čitate vijesti iz Promine, a posebno onima koji ostavljaju svoje komentare.
Svako dobro u sljedećoj godini, i da se što češće viđamo u Promini.

Pozdrav iz Promine.

- 10:47 - Komentiraj post (3) - Link posta

ponedjeljak, 19.12.2005.

NP Krka pun planova za Prominu

Prije nekoliko dana čuo sam informaciju da se planiraju obnavljati Ćorića mlinice na Brljanu. Neznam koliko je ta informacija točna, ali dobro zvuči. Danas sam pročitao u Slobodnoj Dalmaciji da NP Krka planira premostiti Krku negdje na dionici između vojarne Miljacka i "Augustova" amfiteatra kod Ivoševaca.
Prije više stotina godina prema nekim legendama postojao je viseći most između "Gradine" s prominske strane Krke i Burnuma.
Most koji bi NP Krka gradio bio bi isti kao i most na Slapovima Krke.
Uređenjem NP Krka u prominskom djelu rasteretili bi se Roški slap i Slapovi Krke, a turizam bi na "velika vrata" ušao u Prominu.
Kako kaže ravnatelj NP-a "Krka" Željko Bulat -U tu svrhu bit će izgrađeni kilometri biciklističkih i pješačkih i konjičkih staza, koje će prolaziti starim naseljima uz Krku s autohtonom ponudom tamošnjih domaćinstava. K tomu, na prostoru bivših vojarni na Miljacki, uz kanjon s liticama od 200 metara, s površinom od 55 tisuća četvornih metara, izgradit će se brojni objekti, od arheološke i prirodoslovne zbirke, dvorane za seminare i edukaciju o prirodi NP-a, stacionar za međunarodnu razmjenu mladih, knjižnica i drugi objekti i sadržaji. Taj projekt koji će se dijelom ostvariti već u idućoj godini stajat će četiri do pet milijuna kuna, a financirat će ga i Ministarstvo kulture."

Dobre su ovo vijesti. Promina se tri puta naseljavala i raseljavala kroz burnu povijest koja je iza Nje. Možda je došlo vrijeme da se počme naseljavati po četvrti put. Možda ove vijesti nekoga potaknu i na razmišljanje o povratku u Prominu. Tko zna....

Cijeli članak o planovima NP Krka pogledajte pod linkom.

Pozdrav iz Promine

Oznake: NP Krka

- 22:22 - Komentiraj post (3) - Link posta

nedjelja, 18.12.2005.

Za ruralni razvitak nepovratna sredstva

Evo jednog projekta koji bi mogao pomoći razvoju krajeva u koje se i mi nažalost još ubrajamo.

Europski odbor za poljoprivredu u potpunosti je prihvatio sve predložene mjere hrvatskog plana za poljoprivredu i ruralni razvoj - SAPARD plan 2005./2006., kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac.
Nakon što je osnovana, SAPARD agencija u okviru Ministarstva poljoprivrede mora biti akreditirana do travnja iduće godine, kako bi se mogla početi koristiti sredstva iz SAPARD fonda EU u vrijednosti od 25 milijuna eura, kazao je Selanac.
Riječ je o pretpristupnom fondu EU za podršku strukturnim reformama poljoprivrednog sektora te mjerama usklađivanja s acquisom EU na tom području.
Cilj SAPARD-a je ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i prerađivača budućih zemalja članica na zajedničkom tržištu usklađivanjem s EU standardima.

Pogledajte cijeli članak.

- 09:13 - Komentiraj post (0) - Link posta

subota, 10.12.2005.

Gdje je Manojlovac?

Manojlovac

Oklaj, 10.12.2005.

Za sve one koje zanima kako izgleda slap Manojlovac u punom sjaju, kad ga čine kapi 100 metara kubičnih vode u sekundi , najbolje je da ga odmah posjete.
Zadnjih nekoliko dana razina Krke je neprestano rasla. Do 08.12.2005. u rano jutro voda je neprestano stizala u jezero Brljan, te je najveći preljev preko brane Brljan iznosio 48 cm (oko 150 kubičnih metara u sekundi).
Danas je preljev preko brane Brljan 37 cm (oko 100 kubičnih metara u sekundi) , i pada po nekoliko centimetara dnevno.
Zanimljivo je bilo za najvećeg vodostaja posjetiti Zelićku, Matasku i Marasovsku brinu. Krka se prostirala cijelom širinom brine. Jedino je na mjestu Čavlinova buka ostala u svom koritu.
Razina Krke se toliko podigla da je i Knin samo nekoliko centimetara djelilo od izljevanja Krke preko zaštitnih nasipa.
Sad se svatko tko je posjetio marasovsku brinu mogao uvjeriti zašto je miniran Čavlinov buk. Na mjestu na kojem se nalazio, kanjon je najuži. Podizanjem razine Krke, sve što voda može ponijeti, ponese sa sobom... Otpilane vrbe, daske, grede, plastične boce.... stare cipele, pa čak i bombe.... I sve to za samo nekoliko minuta stvori nepropusnu branu, i razina rijeke se počme podizati...
Možda zvuči smješno, ali ako ste ovih dana pogledali Krku kako teče kroz brinu, mogli ste lako uočiti što sve u ona sa sobom nosi.

Eto, ljudi moji danas je subota. Tko je blizu neka posjeti Ćorića buk, Manojlovac, Rošnjak, Miljacku, Roški slap... Skradinski buk da i ne govorim. Tamo je ovih dana zabilježena protoka Krke od čak 375 metara kubičnih u sekundi.




Oklaj 23.03.2005.

Manojlovac je najveći slap na rijeci Krki, na samoj granici općine Promina i Ervenik. Ljepota ovog slapa dolazi do izražaja najčešće u proljeće kad se topi snijeg na Dinari i okolnim planinama, a Krka zabilježi protoke i do 250m3/s.
Ljeti kad je najviše turista, ovaj slap zbog malih protoka Krke nije toliko atraktivan kao u proljeće. Ipak, veliki broj turista pita za Manojlovac i puteve kojima je najlakše doći do njega.
Nažalost Nacionalni park Krka nije se baš previše potrudio označiti pristupne puteve slapu kako bi se turisti lakše orjentirali.

Evo jednog članka na tu temu:

http://www.slobodnadalmacija.com/20050122/sibenik01.asp

Pozdrav iz Promine,

- 13:34 - Komentiraj post (12) - Link posta

srijeda, 07.12.2005.

Slobodni stanovi u Oklaju

slobodni stanovi

Prema za sada neslužbenim informacijama općina Promina raspolaže sa sedam stanova koji su u njenom vlasništvu. Ti stanovi se nalaze u zgradama u samom centru Oklaja. Stanovi su se nekad većinom koristili za stanbeno zbrinjavanje nastavnika koji su radili u OŠ Oklaj. Danas su neki od tih stanova nelegalno useljeni ili jednostanvo prazni i napušteni.
Općina Promina ima namjeru urediti zgrade i stanove u njima uz potporu ministarstva obnove.
Kako će se ti stanovi danas sutra dodjeljivati, odnosno tko će u njih useliti nije mi poznato.

Prema nekim neslužbenim informacijama, u općinu se i dalje mogu javiti obitelji koje nisu sudjelovale u obnovi, a željele bi se trajno nastaniti na području Promine, odnosno području od posebne državne skrbi.
Još je 1995. godine usvojen zakon po kojem se potiče izgradnja kuća za mlade obitelji na području od posebne skrbi, te se na taj način potiče naseljavanje istih područja. Iako je taj zakon donešen prije punih deset godina, tek sad je izgleda uspio doći na red za financiranje.
Bilo kako bilo, mladoj obitelji je svaka kuna za stanbeno zbrinjavanje dobro došla.
Možda Oklaj sad i izgleda "Bogu iza nogu", ali ako se uskoro izgradi brza cesta Šibenik-Promina-Knin, situacija se po meni dosta mjenja.

Koliko naših ljudi radi po svjetu i nije im problem putovati i po nekoliko sati do posla. Nekoliko sati- preko stotinu kilometara.
Tko zna.... Možda i u nas dođe vrijeme da će se radije živjeti u selu i putovati u gradove na posao.
A onda stan ili kuća na ovom području čija je cijena i nekoliko puta manja nego u gradu možda i nije tako loša investicija.


- 22:23 - Komentiraj post (0) - Link posta

petak, 02.12.2005.

Promina sve bogatija vinima

Kako s godinama raste broj novih vinograda, tako je i proizvodnja vina iz godine u godinu sve veća.
Promina za sada ima četiri do pet većih vinogradara i vinara, koji se u zadnjih nekoilko godina često pojavljuju sa svojim vinima na natjecanjima i osvajaju brojne nagrade.
Jedan od njih je i Marko Duvančić o kojem piše Šibenski list u današnjem broju.

Pogledajte cijeli članak.

- 14:12 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić