Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

utorak, 24.05.2016.

Duhovna obnova Bratstva 21. svibnja 2016.

U kvatrenu subotu, 21.5.2016., naše se dominikansko laičko bratstvo sastalo radi duhovne obnove koju su vodili naši duhovnici fra Ivan Marija Tomić i fra Ivan Dominik Iličić.Započeli smo u 9h molitvom Jutarnje i kratkom meditacijom - vježbom osluškivanja Božje prisutnosti uz vodstvo fra Ivana Dominika. Potom je fra Ivan Marija započeo s nagovorom i predstavio nam temu duhovne obnove: "Imaj Božji mir u sebi i gledaj pozitivno na svijet oko sebe".
Odmah na početku nam je naš duhovnik jasno dao do znanja da nipošto ne želi propagirati new age ideje o pozitivnim mislima i vibracijama, nego nam pokazati kako nas negativne misli o drugima i o svijetu oko sebe odvajaju od Boga. U duhovnom životu duša će napredovati ako ima pozitivne misli, ako traži lijepo u svijetu oko sebe. Cilj bi duše trebao biti da se odvoji od bilo kakvih misli, jer joj je dosta Božja milost uz pomoć koje se ona pretvara u oruđe u Božjim rukama.
Istaknuo je fra Ivan Marija kako sveci nikad nisu vjerovali vlastitim domišljajima, nego su uvijek svoje misli provjeravali pred Bogom, koji je jedina Istina. Primjer pozitivnih i negativnih misli ocrtao nam je kroz sliku dvojice razbojnika razapetih s Isusom. Lijevi je razbojnik, iako je znao za Isusova čudesa, pristupio Isusu pogrdno, s negativnim mislima unaprijed odbacivši mogućnost da mu Isus pomogne. Desni razbojnik, iako također grešnik, pristupa drukčije, moli Isusa da mu se smiluje i biva uslišan.
Također je fra Ivan Marija istaknuo u ovom kontekstu lik starozavjetnog proroka Danijela, kojeg kralj Darije baca u lavlju jamu jer nije htio zatajiti Boga. Kad je već trebao biti raskomadan, kralj Darije dolazi do jame i provjerava je li Danijel preživio. On se javlja iz jame, ali ne proklinjanjem ili pozivanjem na osvetu, nego mu govori "O kralju, živ bio dovijeka" (Dn 7, 21).
Tako je duhovnost jednog čovjeka određena kvalitetom njegovih misli, prema onoj izreci: "Pazi na svoje misli, jer će postati riječi. Pazi na svoje riječi, jer će postati djela. Pazi na svoja djela, jer će postati navike. Pazi na svoje navike, jer će postati čitav tvoj život."

Nakon najave kratke pauze, razbježali smo se uokolo samostana... Ali ne radi razonode, nego radi osobne molitve!Nakon pauze za osobnu molitvu, imali smo još jednu meditaciju o promatranju brata čovjeka.Fra Ivan Dominik je kroz nju dao korisne savjete za njegovanje odnosa s drugima. U svima, u sebi i drugima, treba tražiti dobro, a ono negativno prikazati Gospodinu. Ako na drugome postoji nešto nevaljalo, možda je na meni da zbog toga trpim i prikažem Gospodinu to trpljenje, a taj drugi se radi toga i obrati.
Sve ono negativno što nam je na drugome dano spoznati, dano je kako bismo molili za drugoga da se preobrazi. Ponekad je dano i zato da bismo drugoga upozorili ili ukorili, ali to uvijek nakon molitve i ozbiljnog propitivanja pred Gospodinom. "Brzo prikazati, a strpljivo podnositi", kaže nam fra Ivan Dominik.

Jutarnji smo dio obnove nastavili klanjanjem pred Presvetim u crkvi.

Ponovno smo se sastali u 17 sati, kada smo još malo razmatrali na temu poziva i poslanja, u kontekstu svijesti da smo odabrani za život u Trećem redu ne jer smo dobri i izvanredni, nego jer "lude svijeta izabra Bog", zato što se nemamo čime uzhoholiti pred Bogom i ljudima.

Nakon popodnevnog nagovora i osobne molitve, u crkvi smo se pridružili župljanima na molitvi Gospine krunice i Litanija, a potom smo bili na svetoj misi.
Duhovnu obnovu završili smo molitvom Večernje i razišli se u miru, zahvalni na prekrasnom danu koji nam je Gospodin darovao i na duhovnicima koji nas vode na ovom trnovitom putu.


24.05.2016. u 09:10 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 16.05.2016.

Duhovski ponedjeljak - Marija Majka Crkve

Nakon dalje i bliže priprave prema vlastitim mogućnostima i nagnućima katolički je puk proslavio svetkovinu Duhova - Pedesetnice, rođendan Crkve.
Današnji dan, duhovski ponedjeljak, na teritoriju Hrvatske biskupske konferencije proslava je Marije, Majke Crkve.
Marija je majka našeg Spasitelja, a s križa on ju je dao svom učeniku Ivanu za majku. Njezino tjelesno majčinstvo Sinu i duhovno majčinstvo narodu čini je majkom cijele Crkve, kako pape i svih pastira, tako i najmanjih među Božjim ovčicama.
Taj je naziv, iako korišten i ranije, u službenoj uporabi od II Vatikanskog koncila, a hrvatski je narod od pape dobio povlasticu da na duhovski ponedjeljak slavi istoimeni blagdan.
U blizini našeg Laičkog bratstva i samostana pri kojem se okupljamo također su danas proštenja: u svetištu Majke Božje Remetske te na Trnovčici u župi Marije Majke Crkve.

U zahvalnosti za dan Pedesetnice, za izljev Duha Svetoga na apostole i Crkvu sve do naših dana, u znak zahvale za brojna obraćenja i čudesna djelovanja Duha Svetoga neka naša srca čvrsto prionu uz Majku, koja nas prati, čuva i brani svojim moćnim zagovorom kao Najvjernija Odvjetnica, Ljekarna Nebeska i Kraljica dominikanskog reda!

Za kraj, nekoliko fotografija s današnjeg proštenja u Remetama.

16.05.2016. u 20:57 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 14.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 9. dan: Himan

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Veni Sancte Spiritus

14.05.2016. u 08:44 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 13.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 8. dan: donijeti odluku

Devet dana devetnice označava našu postojanost u molitvi i odluku da ona ne bude slučaj, nego redoviti sadržaj našeg života.
Plod devetnice je uslišana molitva, oslobođenje od navezanosti za neki grijeh, jačanje kreposti u srcu, novi poticaj za apostolat...
Mi znamo da ćemo primiti i prije nego smo zatražili, i to milost na milost.
Ali kršćanski život nije šarena gozba na oblacima od pamuka; on je prožet trpljenjem, žrtvom i umiranjem.
Uzeti križ i slijediti Isusa.
Čak i kad izvanjske okolnosti miruju, ono bojno polje srca uvijek je aktivno. Zato treba biti budan.
Duh Sveti želi se uplesti u naš život i podržati sljedbeništvo Isusova križa svojim darovima.
On želi naše spasenje i širenje Kraljevstva Božjega među ljudima.

Ne bi se smjelo dogoditi da iz Duhova u Duhove ostajemo isti ljudi.
Potrebno je donijeti odluku o vjernosti i podržati je redovnim sakramentalnim životom.
Činiti napor i mijenjati se za Isusa.

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!
Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Učit ću bezakonike tvojim stazama,
i grešnici tebi će se obraćati.
Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja naviještati hvalu tvoju.

13.05.2016. u 08:19 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 12.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 7. dan: simboli Duha SvetogaU Svetom Pismu, a i u našoj liturgiji susrećemo brojne simbole koji nam prikazuju Duha Svetoga.
Nedohvatljiv je našem razumu, pa tako i prikazu, ali ipak se služimo slikama da bismo prikazali pojedine njegove karakteristike. Prikazujući ga zapravo ga bolje upoznajemo, a upoznavajući ga čvršće ga ljubimo.

Kod Isusova krštenja, zapisano je, Duh Sveti silazi na njega u liku golubice.

Na blagdan Pedesetnice Duh Sveti dolazi u šumu s neba, "kao kad se digne silan vjetar" (Dj 2,2), spušta se na Presvetu Bogorodicu i apostole u obliku plamenih jezika.Duh Sveti prikazan je i u slici vode, koja predstavlja novo rođenje, "rođenje odozgor" - krštenje.Duh Sveti je pomazanje na Isusu iz Nazareta koji je Pomazanik (Dj 10, 38).

On je pečat hrane za život vječni koju nam daje Sin Božji (Iv 6, 27).

Prisutan je kao oblak koji zasjenjuje Isusa, Mojsija i Iliju te Isusove učenike na brdu Tabor (Lk 9, 34).

Duh Sveti je ruka Božja kojom on dotiče svoje stvorenje. U himnu "O dođi Stvorče, Duše Svet" mu pjevamo "Ti prste desne Očeve". Isus prstom Božjim razgoni đavle (usp. Lk 11, 20).

Možemo se pitati, ako su tako različiti simboli kojima je prikazan Duh Sveti, jesu li oni uopće potrebni?
Odgovor je - DA!
Njihova različitost govori o tome koliko je naša stvarnost prožeta njegovom prisutnošću.
Još važnije je od toga reći da, dok se mnogi ljudi utječu "pozitivnim energijama" i "dobrim vibracijama", mi znamo da je izvor života, mira i radosti u našem životu jedna Osoba, a ne bezimena energija. Ta osoba je treća božanska osoba - Duh Sveti.

Koja je slika Duha Svetog prisutna u mojem srcu dok iščekujem Pedesetnicu?

12.05.2016. u 17:09 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 11.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 6. dan: zazvati Duha Svetoga

Dobra je i korisna pobožna praksa da se na početku svake molitve ili posla zazove Duha Svetoga.
Staviti se u Božju prisutnost, prepustiti se u njegove ruke.
Možemo to učiniti putem himni, molitava iz molitvenika ili jednostavnih molitava koje izviru iz srca.
Često se katolički vjernik danas u školi, na radnom mjestu, u obitelji nađe u situaciji kada treba braniti svoju vjeru, prekinuti ocrnjivanje Crkve, objasniti nauk... a s druge strane razgovora nalazi se netko tko je vješt s riječima, strastveno želi poniziti Kristov nauk ili je jednostavno loše poučen. U takvoj poziciji sami od sebe nemamo izgleda: bojimo se ljudske osude, nedostaje nam znanja o onim stvarima koje smo po vjeri spontano prihvatili, zatečeni smo situacijom i ne možemo prosuditi je li vrijeme govora ili šutnje...
Zazvati Duha Svetoga donijet će tom trenutku ploda: On se za nas, prema Kristovu obećanju, zauzima i daje nam govoriti, a ako i ne razveže jezik donijet će svoj mir kako bismo s ljubavlju šutke podnijeli protivštine.

Samo po Duhu Svetom moguće je blagosloviti svoje neprijatelje.
Samo po Duhu Svetom moguće je predati svoj život za drugog čovjeka.
To je ono što će svakog ozbiljnijeg bogotražitelja odvratiti od kojekakvih pseudoduhovnosti, a privinuti uz jednu, svetu i istinitu katoličku vjeru.
Kako je uzvišeno zamišljati svetog Petra, običnog ribara, kako naviješta Kristovo evanđelje...
Kako je nadahnjujuće danas slušati svjedočanstva obraćenih bogopsovača...

Dođi Duše Sveti!
Dođi Duše Tješitelju!
Dođi Duše Branitelju!
Dođu Duše Istine!
Dođi Duše obećanja!
Dođi Duše Božji!

11.05.2016. u 17:07 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 10.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 5. dan: prepoznati svoj dar i službu

"Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist. Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu; drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu; drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika. A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće."
1 Kor 12, 4-11


Kršćanski je život jedna stalna borba koja se najprije događa na osobnoj razini, unutar svakog od nas. Boriti se protiv svojih strasti, a rasti u krepostima. Odbaciti grijeh, a prionuti uz dobro. Ta naša osobna borba i njezin ishod uvelike utječu na zajednicu. Nije svejedno donosim li u zajednicu plodove kreposnog života ili plodove grijeha. Dobri Bog htio je da se naše spasenje ostvaruje ne u samoći, nego u zajednici - u Crkvi.
Odgovornost je svakoga da radom na svojem obraćenju doprinosi svetom ozračju zajednice, ali isto tako da prepoznajući kamo ga Duh Sveti želi staviti krene u svoju službu. Doista možemo reći da su ovo vremena rata za duše, a Duh Sveti daje nam sredstva-oružje.

Je li naša obitelj mjesto odgoja za zvanja?
Koji je moj doprinos izgradnji Crkve?
Muči li me navezanost na materijalno obilje ili u slobodi darujem potrebitima?
Prepoznajem li svoje darove i koristim li ih?
Radujem li se darovima svoje braće?

Duše Sveti, dođi u moju dušu i podaj mi svoj razum, da mogu upoznati Oca i meditirati riječi evanđelja. Daj mi svoj žar, da te, potaknut tvojom Riječi, tražim u osobama koje susrećem i događajima današnjeg dana. Daj mi tvoju mudrost, da znam živjeti i suditi u svjetlu Riječi ono što sam danas proživio. Udijeli mi ustrajnost, da sa strpljenjem dublje ponirem u poruku Božju, objavljenu u Evanđelju, i da zadobijem svjetlo za život, da ljubim život i Gspodina Života. Daj mi tvoje pouzdanje, da znam od sada biti u otajstvenom zajedništvu s Bogom, u iščekivanju da se sjedinim s njim u vječnosti, gdje će njegova Riječ konačno biti potpuno objavljena i potpuno ostvarena. Amen.
(sv. Toma Akvinski)


10.05.2016. u 09:21 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 09.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 4. dan: u školi Majke Marije

Blažena djevica Marija čašćena je u našoj vjeri mnogim nazivima, a jedan od njih je - zaručnica Duha Svetoga.
Marija se Duhu Svetom obraća ljubavlju i poniznošću, a on joj uzvraća time što je uzdiže nad sve stvorove i čini je Majkom. Doista je Marijin fiat primjer kako se Bog ne da nadmašiti u ljubavi.
Kako nas podsjeća sveti Ljudevit Montfortski, Duh Sveti odabire Mariju kako bi po njoj bio plodan i proizveo svoje remek djelo, Bogočovjeka. A kad u nekoj duši nađe odanost i ljubav prema svojoj Zaručnici, postaje djelotvorniji da u toj duši proizvede Isusa, a tu dušu u Isusu (usp. Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji, t. 20).

O Mariji Evanđelja ne govore puno, ali o njoj znamo da je skromna, ponizna, čistog srca, Bogu predana, zaufana, vjerna. Marija je svojim zagovorom moćna kod Gospodina.
Budući da je ona prebivalište Duha Svetoga, nasljedujući Mariju približavamo se njemu.
Molitvom Gospine krunice častimo svoju Majku, zaštitnicu Reda propovjednika i razmatramo otajstva Isusovog života, smrti i uskrsnuća. To je čvrsti lanac kojim se vezujemo uz Presvetu Bogorodicu i time pozivamo Duha Svetoga u svoj život, da nas mijenja kako bismo bili njoj sličniji.
Stvarno je to sasvim dovoljan program života: biti poput Marije.

O, Duše Sveti, udijeli mi sve ove milosti i zasadi, zalijevaj i uzgajaj u duši mojoj ljubeznu Mariju, to pravo Drvo života, da raste, cvjeta i donese obilne plodove života.
O, Duše Sveti, udijeli mi veliku pobožnost i veliku naklonost prema Mariji, svojoj božanskoj Zaručnici, daj da nađem veliku pomoć u njezinom majčinskom krilu i neprestano utočište u njezinom milosrđu, da u njoj, na naravan način, oblikuješ u meni Isusa Krista, velikog i moćnog, sve do punine njegove savršene dobi. Amen.
(sv. Ljudevit Marija Grignion Montfortski)

09.05.2016. u 09:35 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 08.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 3. dan: živjeti po Duhu

Hoću reći: po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela. Doista, to se jedno drugomu protivi da ne činite što hoćete. Ali ako vas Duh vodi, niste pod Zakonom. A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomora, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti. Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, blagost, suzdržljivost. Protiv tih nema zakona.
Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.

(Gal 5, 16-24)

Gospodine Bože svemogući,
milostivo pogledaj na moj hod prema svetkovini Duhova.
Daj mi, Gospodine, osjetiti pravu bol i kajanje radi grijeha kojima vrijeđam Tvoju ljubav.
Pomozi mi svojom milošću da se odreknem djela tijela i da moj život postane istinsko svjedočanstvo plodova Duha Svetoga, na proslavu tvojeg Imena, na spasenje duša i na moje osobno posvećenje.
Izlij, Gospodine, svojega Duha u moje srce da mogu poput Stjepana Prvomučenika postojano svjedočiti Istinu, oprostiti svojim neprijateljima i umrijeti s tvojim Imenom na usnama. Amen.

Veni Sancte Spiritus


08.05.2016. u 13:46 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 07.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 2. dan: Duh Sveti u mojoj molitvi

Odnos s Bogom ostvarujemo ponajprije putem osobne molitve.
Ne umanjujući vrhunski značaj napose svete misne žrtve, liturgijske molitve Časoslova i Gospine krunice, koji čine središte duhovnog života Reda propovjednika, potrebno je u duhovnom životu vježbati se u osobnoj molitvi, onom intimnom razgovoru s Ocem.
Svaki onaj, koji se okušao u molitvi, zna da je točna ona izreka: "Naučiti moliti možeš ako moliš".
Ako smo spremni zauzeti stav poniznosti i osluškivanja pred Gospodinom, Duh Sveti oblikuje našu molitvu: "Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima", veli sveti Pavao (Rim 8, 26).
Sveta majka Crkva uči nas kako "u kršćanskom životu ima zdenaca na kojima nas Krist čeka da nas napoji Duhom Svetim" (KKC 2652). Iz tih zdenaca grabimo pomoću vjedra, a to su bogoslovske kreposti: vjera, ufanje i ljubav.

U molitvu se ulazi kao što se ulazi u liturgiju: na uska vrata vjere. Po znakovima njegove prisutnosti, tražimo i želimo Gospodinovo lice, hoćemo čuti i vršiti njegovu Riječ. (KKC 2656)


Služeći se Svetim Pismom, napose Psalmima i Evanđeljima, zatim otačkim spisima, životopisima svetaca i drugim duhovnim štivom mi zapravo surađujemo s Duhom Svetim ne samo na planu širenja "osobne perspektive" nego na usvajanju kreposti koje rese istinski kršćanski život.

O, moćni Duše, ulij u moju dušu rosu svoje blagosti, preplavi je puninom svoje milosti! Preori tvrdu zemlju moga srca, da mogu prihvatiti Riječ i donijeti plod. Samo po tvojoj beskrajnoj mudrosti svi darovi cvatu i sazrijevaju u nama. Ispruži svoju desnicu nada mnom i ojačaj me po milosti svoga velikog milosrđa. Rasprši maglu zablude i tamu grijeha iz moje duše, da mogu odvojiti svoj duh i srce od zemaljskih stvari i podići ih prema Nebu. Amen. (sv. Grgur iz Nareka)

07.05.2016. u 20:00 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 06.05.2016.

Ususret svetkovini Duhova - 1. dan: za čim čezneš?Nakon proslave Uzašašća ulazimo u devetnicu pred svetkovinu Duhova, dan kojeg zovemo još i "rođendan Crkve". Tradicionalno se za ovu veliku svetkovinu pripremamo molitvom devetnice. U mnogim će katoličkim župama i zajednicama molitva "Duhovske devetnice" biti zajednička i javna - to je živi podsjetnik na prve Isusove učenike koji su po Isusovu uzašašću u Nebo zajedno iščekivali Duha Svetoga, tu "Silu odozgor" u koju su se imali obući.
Dakle devetnica Duhu Svetom zapravo je molitva koju molimo po uzoru na Presvetu Bogorodicu i apostole, kako nas podsjeća i sveti Alfons Marija Liguori.

Možemo se, odmah prvog dana pripravne devetnice, upitati iskreno - za što ja želim i trebam moliti Duha Svetoga? Što želim primiti od Njega?

Tu dolazimo do susreta sa vlastitim srcem: za čim čezneš, srce moje?
Je li mi potrebno, prije svega, uskladiti čežnje svoga srca s voljom mojeg Gospodina?

Sedam je darova Duha Svetoga: dar mudrosti, dar razuma, dar savjeta, dar jakosti, dar znanja, dar pobožnosti i dar straha Božjega. Sveta Crkva katolička uči nas da je "učinak sakramenta potvrde puni izljev Duha Svetoga, kao što je nekoć bio podijeljen apostolima na dan Pedesetnice (KKC 1302)". Dakle, po snazi sakramenta primili smo iste one darove koje su imali Isusovi apostoli, ljudi koji su naviještali Radosnu vijest i mučeničkom smrću potvrdili svoju vjeru.

Kako to da su darovi isti?
Zato što zadaća ostaje ista - Riječ Božja nema roka trajanja. "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se." (Mk 16, 15-16)
Molimo Duha Svetoga da u nama izobiluju ti darovi na proslavu Trojedinog Boga i na širenje Kraljevstva Božjega.

06.05.2016. u 08:00 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading