Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

Ususret svetkovini Duhova - 5. dan: prepoznati svoj dar i službu

"Različiti su dari, a isti Duh; i različite službe, a isti Gospodin; i različita djelovanja, a isti Bog koji čini sve u svima. A svakomu se daje očitovanje Duha na korist. Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu; drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu; drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika. A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće."
1 Kor 12, 4-11


Kršćanski je život jedna stalna borba koja se najprije događa na osobnoj razini, unutar svakog od nas. Boriti se protiv svojih strasti, a rasti u krepostima. Odbaciti grijeh, a prionuti uz dobro. Ta naša osobna borba i njezin ishod uvelike utječu na zajednicu. Nije svejedno donosim li u zajednicu plodove kreposnog života ili plodove grijeha. Dobri Bog htio je da se naše spasenje ostvaruje ne u samoći, nego u zajednici - u Crkvi.
Odgovornost je svakoga da radom na svojem obraćenju doprinosi svetom ozračju zajednice, ali isto tako da prepoznajući kamo ga Duh Sveti želi staviti krene u svoju službu. Doista možemo reći da su ovo vremena rata za duše, a Duh Sveti daje nam sredstva-oružje.

Je li naša obitelj mjesto odgoja za zvanja?
Koji je moj doprinos izgradnji Crkve?
Muči li me navezanost na materijalno obilje ili u slobodi darujem potrebitima?
Prepoznajem li svoje darove i koristim li ih?
Radujem li se darovima svoje braće?

Duše Sveti, dođi u moju dušu i podaj mi svoj razum, da mogu upoznati Oca i meditirati riječi evanđelja. Daj mi svoj žar, da te, potaknut tvojom Riječi, tražim u osobama koje susrećem i događajima današnjeg dana. Daj mi tvoju mudrost, da znam živjeti i suditi u svjetlu Riječi ono što sam danas proživio. Udijeli mi ustrajnost, da sa strpljenjem dublje ponirem u poruku Božju, objavljenu u Evanđelju, i da zadobijem svjetlo za život, da ljubim život i Gspodina Života. Daj mi tvoje pouzdanje, da znam od sada biti u otajstvenom zajedništvu s Bogom, u iščekivanju da se sjedinim s njim u vječnosti, gdje će njegova Riječ konačno biti potpuno objavljena i potpuno ostvarena. Amen.
(sv. Toma Akvinski)




Post je objavljen 10.05.2016. u 09:21 sati.