Dominikansko laičko bratstvo blaženog Augustina Kažotića https://blog.dnevnik.hr/op3

srijeda, 29.09.2021.

Dominikanska obitelj predmolila Krunicu Hrvata svega svijeta

U subotu, 03.07.'2021.g., molitvu Krunice Hrvata svega svijeta u 14h, koja ide uživo preko Youtube kanala po cijelome svijetu, imali su milost predmoliti članovi dominikanske obitelji.
Tako su se redom spojili fr.Karlo Alan Kevo iz Zagreba, Fr.Josip Dolić iz Dubrovnika, fr.Mirko Irenej Vlk iz Hamburga, sestra Katarina Maglica iz Zagreba, članica našeg Bratstva s.Laura Katarina Jagodić i fr.Ivan Dominik Iličić iz Rijeke. Voditelj je bio fr.Ivan Dominik koji nas je uveo u molitvu, a onda je svaku deseticu predmolio jedan od ostalih. Svatko je prije toga izrekao svoju osobnu nakanu za deseticu koju predmoli. Nakon same molitve fr.Ivan Dominik je vodio i ugodan razgovor sa svakim predmoliteljem. Sestra Laura Katarina nam je puna radosti posvjedočila da je bilo izuzetno milosno sudjelovati u ovoj molitvi u zajedništvu sa našim bijelim redovnicima i redovnicom, ali i sa cijelim svijetom!+

s. Laura Katarina Jagodić

29.09.2021. u 08:39 • 0 KomentaraPrint#^

Proslava Majke Božje Kraljice Mira u Rastokima

U nedjelju, 11.07.'2021.g., naš brat Davor Augustin i sestre Valentina Ana i Laura Katarina uputili su se u malo mjesto Rastoki kod Jastrebarskog. Tamo se održavalo godišnje proštenje i 25.obljetnica blagoslova kapele Majke Božje Kraljice Mira. Tu su kapelu stanovnici izgradili kao zahvalu što je njihovo mjesto za vrijeme Domovinskog rata bilo pošteđeno razaranja. Razlog odlaska je bio što su se toga dana u tu kapelu položile moći troje velikih hrvatskih blaženika, blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića i "našeg" blaženog Augustina Kažotića! To je zaista jedinstveni slučaj za doživjeti. Svetu Misu predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, propovijedao umirovljeni vojni ordinarija Juraj Jezerinac, a suslavili su i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan i vladika Nikola Kekić, domaći sin i glavni organizator mons. Juraj Batelja, te 30-tak svećenika. Dragi Bog je podario predivno sunčano vrijeme, skupilo se mnogo Božjeg naroda, mnogi u narodnim nošnjama, a pjevanje su predvodili 3 KUD-a i 1 puhački orkestar. Sve je bilo izorganizirano do u tančine i dostojno tako velikog i svečanog događaja.

s. Laura Katarina Jagodić

29.09.2021. u 08:23 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 05.05.2021.

Ciklus predavanja o dominikanskoj duhovnosti - Sv. Dominik, učitelj duhovnosti srca

Ovaj je dan bio vrlo poseban za naše dominikansko laičko bratstvo. Naime, naš novi duhovnik fra Marko Bijelić je održao svoje prvo predavanje našem bratstvu i to jedno pravo "dominikansko" predavanje na temu "Sv. Dominik, učitelj duhovnosti srca". Ovo predavanje biti će dio ciklusa predavanja o dominikanskoj duhovnosti koja će se održavati svakog zadnjeg utorka u mjesecu - na dan kada naša župa slavi "Utorak sv. Dominika". Predavanja su otvorena za javnost te se nadamo da ćemo njima još dodatno potaknuti vjernike na štovanje sv. Dominika te proučavanje dominikanske duhovnosti.Posebno nas je obradovao veliki odaziv braće i sestara iz Dominikanskog laičkog bratstva sv. Dominika koje djeluje pri samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu, a koje uvijek rado pozivamo na predavanja i ostala događanja u kojima sudjeluje naše bratstvo.Nakon ovog izrazito poučnog predavanja ostali smo u kratkom razgovoru i druženju s nama prijateljskim bratstvom te je pao dogovor i da se vidimo na sljedećem predavanju iz ovog ciklusa.

Hvaljen Isus i Marija!

05.05.2021. u 11:10 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.05.2021.

Biblijsko bdijenje u župi Kraljice Svete Krunice

Naša braća Davor Augustin i Krešimir, te sestra Laura Katarina i naša kanidatica Mirjana, uvečer 18.02.'2021.g. sudjelovali su u 10. jubilarnom biblijskom bdijenju koje je započelo na blagdan Pepelnice. Kroz 5 dana se bez prekida (osim svetih Misa) čita i pročita Stari i Novi Zavjet.
(foto:http://www.zupa-kraljice-svete-krunice.hr/index.php/8-vijesti/553-jubilarno-10-biblijsko-bdijenje)

Već kod našeg dolaska oko 22.15h bio je odmah zaista poseban ugođaj. Troje ljudi u polumračnoj crkvi, upaljena velika svijeća i pravo svjetlo samo za ambonom gdje se čita. Dočekao nas je Stari Zavjet koji zahtjeva posebnu pažnju čitanja. Svatko je čitao 30 minuta i bilo je milosno sa Božjom Riječi ući u novi dan. Umorni, malo i promrzli, ali punoga srca iza ponoći smo krenuli svojim kućama.

"Moramo sijati sjeme, a ne skladištiti."

s. Laura Katarina Jagodić

03.05.2021. u 13:18 • 0 KomentaraPrint#^

80.rođendan naše sestre Dragice

U subotu 24.04.'2021.g. imali smo naš redoviti susret, no bila je slavljenička atmosfera jer smo odlučili našoj (po godinama) najstarijoj sestri Dragici prirediti malo slavlje za ovaj ipak poseban rođendan. Naša draga sestra je dan ranije napunila punih 80 godina! S nama je od prvoga dana, i dalje je Bogu hvala stalno u pokretu, svaki dan je na molitvi svete Krunice u našoj crkvi, i bilo je puno razloga da u zajedništvu zahvalimo Ocu nebeskom za dar njezinog života.
Prvo smo radosni izmolili večernju molitvu časoslova, a onda smo sestru iznenadili sa dominikanskom tortom, cvijećem i malim darom, slikama naših blažene Ozane Kotorske i blaženog Augustina Kažotića. Sestru smo jako razveselili i u lijepom ozračju je proteklo druženje.s. Laura Katarina Jagodić

03.05.2021. u 13:11 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 08.01.2020.

Duhovna obnova Bratstva studeni 2019.

Kao i svake godine do sada, naše je bratstvo organiziralo duhovnu obnovu za svoje članove. U životu dominikanca trećoredca vrlo je važno pronaći vremena za odvajanje od svijeta, za rekolekciju u zajedništvu s ostalom braćom i sestrama, kako bi se u sabranosti mogli posvetiti vlastitom duhovnom razvoju uronjenom u karizmu Reda Propovjednika. Ove godine duhovnu obnovu vodio nam je brat dominikanac, svećenik fra Josip Dolić. Radi se o jednom mladom svećeniku koji je 2019. proslavio svoju mladu misu. Iako relativno nov u našem samostanu, do sada ga je naše bratstvo imalo prilike upoznati i to prvenstveno kroz druženje koje smo tijekom ljeta organizirali na gruntu naše sestre Elizabete, a o kojemu postoji izvještaj na našim mrežnim stranicama.Kako to i obično biva, nije uopće bio težak posao motivirati bratstvo da se okupi na ovoj duhovnoj obnovi. Posebice je to slučaj kod naše drage sestre Nede koja se na duhovnu obnovu zaputila čak iz Slavonskog Broda. Fra Josipu je ovo bila prva duhovna obnova koju je vodio. Upravo zbog toga bilo mu je jako stalo da ispuni naša očekivanja te nam prenese svoje misli i molitve na način koji će nam biti blizak i prihvatljiv. Fra Josipu, inače, hrvatski nije maternji jezik nego njemački i zbog toga mu je potrebno uložiti dodatnog truda kako nitko ne bi osjetio tu jezičnu barijeru.

Tema duhovne obnove je bila "Marija ćuvši sve te riječi pohraniše ih u svom srcu" i savršeno se uklopila u vrijeme došašća kada se duhovno pripravljamo za proslavu Kristovog silaska na zemlju. Sukus izlaganja fra Josipa možemo prikazati u prelijepim riječima kojima je govorio o djetetu Isusu:

Ni jedna ljudska pamet nikada nebi pretpostavili da će onaj, koji je stvorio sunce da grije zemlju, jednoga dana trebati vola i magarca da ga griju svojim dahom; onomu koji, prema svetom pismu, može preokrenuti najsjajniju zvijezdu, carski popis diktirati će mjesto rođenja; onaj, koji polja odijeva travom, bit će gol; onaj iz čijih su ruku izašli planeti i svjetovi, jednoga će dana imati nejake ručice koje neće biti dovoljno dugačke da dotaknu glave životnija; da će noge, koje su hodale po vječnim bregovima biti preslabe da hodaju; da će vječna Riječ biti nijema; da će Svemogući biti umotan u pelene; da će Spasitelj ležati u jaslama; da će se ptica koja je sagradila gnjiezdo izleći u njemu – nitko nikada nije pomislio da će Bog, kada bude došao na ovaj svijet, biti tako nemoćan. To je razlog, zašto ga mnogi ne primjećuju.


Poslije izlaganja imali smo klanjanje pred Presvetim koje je vodio fra Josip uz pomoć mladog dominikanskog bogoslova fra Mateja Trupine. Nakon toga naše je bratstvo prisustvovalo molitvi krunice u crkvi te večernjoj svetoj misi nakon koje smo se još jednom skupa našli i u zajedništvu s fra Josipom proveli neko vrijeme razmjenjujući dojmove o proteklom danu i impresijama koje je duhovna obnova ostavila na svakog od nas.

Hvaljen Isus i Marija!

08.01.2020. u 11:04 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.08.2019.

Mlada misa fra Mihovila, našeg bivšeg duhovnika

Mlade mise su nešto uistinu posebno za svaki kraj. Na žalost, danas su one puno rijeđe nego u prošlosti te upravo zbog toga još dragocjenije. Rodna župa našeg fra Mihovila je Srijane - Dolac Gornji, a nalazi se na području drevne Poljičke Republike, u Splitsko-dalmatinskog županiji. Iako ova župa već ima deset duhovnih zvanja (šest dijacezanskih svećenika, dvije časne sestre i dva redovnika), posljednja mlada misa slavila se prije 26 godina, nekoliko mjeseci prije nego će naš fra Mihovil biti rođen.

Fra Mihovil je bio duhovnik našeg bratstva gotovo godinu dana. Došao je u trenutcima kada smo se još tražili kao bratstvo, kako po pitanju identiteta tako i po pitanju zajedništva. Budući da je fra Mihovil tada bio pred krajem svoga studija na KBF-u, drage volje nam je prezentirao zanimljive teme koje je obrađivao u sklopu seminara na studiju. Kroz ta predavanja naučili smo mnoge nove stvari o kojima nismo puno znali. Njegov svjež i akademski dobro potkovan pogled bio nam je nešto novo, ali i izazovno budući da smo se za njegova izlaganja često morali i sami pripremati čitajući materijale koje bi nam poslao.

Fra Mihovil je naoko jedan sasvim običan mladi čovjek. Ima smisao za humor, voli nogomet, ima fejs... na prvi pogled po ničemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka. Njegov pristup u pastoralu je također vrlo osvježavajuć. Naime, svećeničku službu on shvaća isključivo kao dar Božji koji djeluje preko njegovih ruku. Nikako kao na nešto što je zarađeno ili zasluženo vlastitim sposobnostima. Uvijek jasno pravi razliku između službe koja mu je povjerena i sebe kao osobe koja je po svemu jednaka drugima. Radi toga od fra Mihovila nikada nećete doživjeti nametanje, hvalisanje, zahtijevanje nekih prava za sebe, dociranje... Upravo je zbog toga vrlo pristupačan svima, nekonfliktan, strpljiv, marljiv.

Kada nas je pozvao na svoju mladu misu nismo ni trena dvojili da moramo otići. Naravno, kako je vrijeme godišnjih odmora, a i kroz dva tjedna imamo mladu misu još jednog nama dragog dominikanca fra Josipa, na put u Srijane odvažio se dio bratstva, dok će drugi dio u Sinj na mladu misu fra Josipa. Ovo je bila idealna prilika da se sretnemo "na pola puta" i s našim bratom Zdenkom Antom koji živi u Mostaru, a koji je također došao na mladu misu sa svojom suprugom. Na žalost, zbog prostorne udaljenosti brata nismo vidjeli više od godine dana iako on redovito na svim našim susretima sudjeluje putem skypea.

Župa našeg fra Mihovila u jednom je vrlo lijepom, ali i izoliranom kraju. Gotovo netaknuta priroda koja okružuje župnu crkvu ostavlja bez daha te je pružila izvrsnu kulisu za ovaj veliki dan.

U crkvi je ozračje bilo stvarno posebno. Na licima ljudi vidjela se velika radost i ponos jer su konačno dobili još jednog svećenika, posebno u trenutku kada je u crkvu ulazio fra Mihovil s braćom svećenicima.U vrlo nadahnutoj propovijedi provincijal hrvatske dominikanske provincije fra Slavko Slišković napomenuo je fra Mihovilu koji je najvažniji zadatak svećenika - donijeti Krista narodu. A da je to jedino moguće ako je svećenik autentičan navijestitelj Božje riječi.Fra Mihovil inače nije pretjerano sentimentalna osoba, no u trenutcima nakon mise, kada se zahvaljivao svojim roditeljima, čak ni on nije mogao suspregnuti suze (ili kapljice znoja - kako on tvrdi :) ) jednako kao ni ostatak vjernika u crkvi. Poslije mise druženje je nastavljeno u velikom šatoru koji je ugostio oko tisuću i pol ljudi koji su došli proslaviti ovaj veliki događaj s nađim mladomisnikom. Nama trećoredcima ostalo je srce puno milosti te jedna prelijepa fotografija za uspomenu.Hvaljen Isus i Marija!

12.08.2019. u 09:02 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 06.08.2019.

Trodnevlje za misije

Kao i svake godine, u župi/samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu organizira se trodnevlje uoči blagdana bl. Augustina Kažotića. Ove godine svete mise kroz trodnevlje slavio je fr. Mihovil Žuljević Mikas, mladomisnik i bivši duhovnik našeg dominikanskog laičkog bratstva. Tu smo priliku odlučili iskoristiti te organizirati akciju prikupljanja sredstava za potporu djelovanju katoličkih misija.

Biskup Kažotić je također bio misionar. Naime, biskupija Lucera se u njegovo doba nalazila na samom rubu kršćanskog svijeta. Bila je razorena tijekom stoljeća kada je bila pod saracenskom vlasti te je osnovni zadatak biskupa bio donijeti svjetlo vjere na taj opustošen i izrazito opasan prostor. U svemu tomu biskup Kažotić je često izlagao svoj život pogibelji, jednako kao i toliki naši misionari diljem svijeta.

U sklopu akcije na našem su se štandu mogle naći besplatne knjige, slike bl. Augustina, dominikanske majice te razne druge rukotvorine. Naravno, budući da su dani još uvijek jako topli, svima je najzanimljivije bilo osvježenje koje je naša sestra Laura Katarina pripremila za vjernike nakon mise. Akciju smo završili na blagdan bl. Augustina kažotića kada je biskip Palić predvodio svetu misu.Naravno, pomoć u ovakvim akcijama uvijek dobro dođe. Neki pomažu donacijama, neki stajanjem za štandom, a neki svojom slatkoćom :)Što se ishoda akcije tiče, možemo reći da su, kao i svaki puta do sada, sva očekivanja nadmašena!

Hvaljen Isus i Marija!

06.08.2019. u 10:18 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 26.07.2019.

Blagoslov nove slike našeg blaženog Augustina Kažotića

Brat Davor Augustin I sestra Laura Katarina imali su milost na blagdan svetog Jakova, 25.07.2109.g., otputovati u Trogir, rodni grad našeg baženog Augustina Kažotića I u njegovu svetištu na prvi dan devetnice njemu u čast, nazočiti blagoslovu nove slike s njegovim likom. Sliku veličine 100x150 nacrtala je nama posebno draga umjetnica gđa Alma Orlić. Naš subrat fra Ante Kazoti sa oduševljenjem je pratio nastajanje prve slike koju je umjetnica radila za naše Bratstvo I tako je nastala želja da ista učini nešto slično I za našu dominikansku zajednicu u Trogiru.Sestra Laura Katarina je pomogla u kontaktima, oko organizacije dovoza I odvoza platna I tehničkih dogovora, pa je tako I željela nazočiti blagoslovu ove divne slike. Slika prikazuje našeg blaženog Augustina kako u slavi odlazi našemu Ocu Nebeskom kojemu je tako revno služio za života ovdje na zemlji. Brat Davor Augustin bio je isto u mogućnosti poći, pa se krenulo autom za Trogir.Na putu smo kratko stali kod Skradina da pogledamo sa divnog vidikovca Šibenski kanal, te pozdravimo Gospu od Puta. Čim smo stigli u grad, radosna srca nas je dočekao fra Ante na vratima našeg dominikanskog samostana, ponudio nas hladnim pićem I tradicionalnim trogirskim kolačem, te nas sproveo kroz cijelo svetište. Odmah smo se osjećali kao kod kuće! Nova slika već je bila u crkvi I silno smo se obradovali što smo djelić svega ovoga. Nakon toga smo sami otišli u obilazak grada, sestra Laura ga dobro poznaje jer je tu I krštena I krsna Kuma joj tu živi, koju smo kasnije I posjetili. Pomno smo razgledali katedralu svetog Lovre, te se popeli I na vrh njezinog zvonika. Grad je pun velikih znamenitosti I crkava (Gospa od Karmela, sveti Nikola, sveti Jakov, sveti Josip), a tu je I samostan sestara Benediktinki. U 18h vratili smo se u svetište gdje je prvo bila molitva krunice, pa sveta Misa. Na kraju je započela devetnica u čast našem Blaženiku sa njegovim litanijama, te je bio predivan obred blagoslova nove slike koji je predvodio prior fra Petar Galić.Fra Petar nam je posvjestio kako se nipošto ne klanjamo nijednoj slici niti kipu, nego štujemo ono(ga) što ona/on prikazuju. Nakon svega sreli smo se našom dragom sestrom trećoredicom Majom Ozanom koja od udaje prošle godine živi u obližnjim Kaštelima I njezinim suprugom Brankom.Prošetali smo do zgrade u kojoj je bio zarobljen, osuđen I 19.11.1945. u ranu zoru izveden na trogirsko groblje I strijeljan naš dominikanac Dominik Barač.Nakon još 2h zajedničkog razgovora, krenuli smo natrag za Zagreb I radosna srca sretno stigli kući.

Neka nas sve prati zagovor blaženog Augustina Kažotića!

s. Laura Katarina OPL


26.07.2019. u 21:28 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 16.07.2019.

Zajedničko druženje bratstva

Zajedništvo jest jedan od četiri stupa dominikanskog duhovnog života te kao takvo vrlo važan čimbenik u svakodnevici našeg bratstva. Osim zajedničkih susreta i molitve, često se odvažimo i na neko kraće hodočašće, sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima za dobrobit društva i Crkve, zajednički odlazimo na duhovna događanja i tomu slično. No, ponekad poželimo malo otići i u prirodu, na čisti zrak, te kroz druženje zajednički provesti slobodno vrijeme. Još nam je svima u živom sjećanju izlet i druženje u Zagorju od prije nekoliko godina, no ovaj smo puta ostali u našem Zagrebu te se okupili u vrtu sestre Elizabete koja nam je priredila izvrstan roštilj u još ljepšem ambijentu. Iako je vrijeme zadnjih nekoliko dana bilo vrlo promjenjivo te na trenutke čak i prijetilo da će nam omesti planove, u nedjelju je granulo sunce te su svi preduvjeti za naš roštilj biti ispunjeni.

Naše bratstvo se može pohvaliti s mnogo prijatelja i podupiratelja. O mnogima od njih smo već pisali na ovom blogu. Sigurno se čitatelji sjećaju tekstova u kojima smo spominjali našeg dragog svećenika, velečasnog Marijana iz Resnika, našu sestru dominikanku Ivanu Pavlu, slikaricu Almu Orlić, vjeroučitelja Zlatka, bivše dominikanske bogoslove Ivana i Mateja koji su nam približili sv. Vinka Ferera te mnogih drugih laika i klerika koji su na neki način stvorili odnos s našim bratstvom te nam ostali u lijepom sjećanju. Jedna od osoba koja nam je u zadnje vrijeme jako prirasla srcu jest i naš dominikanski mladomisnik fra Josip Dolić koji je već godinu dana u našem samostanu na Peščenici. Upravo zbog toga smo ga pozvali da nam se pridruži što je on drage volje prihvatio.

Budući da je ovo godina u kojoj je postao svećenik te će mu kao takva ostati zauvijek u sjećanju, poželjeli smo učiniti nešto lijepo za njega te smo mu darovali reprodukciju slike bl. Augustina Kažotića, našeg velikog svećenika i biskupa, da mu bude uzor u svetosti i zaštita na svećeničkom putu.Ostali smo u zajedništvu gotovo pola dana te se još jednom prisjetili da je Duh ono što nas sve spaja, a dok je on među nama jak, za budućnost našeg bratstva nema brige.Hvaljen Isus i Marija!

16.07.2019. u 13:59 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

O nama

Mi smo laici dominikanci, pripadnici Reda propovjednika "u svijetu". Naše je laičko bratstvo osnovano 13. studenog 2014. godine i djeluje pri samostanu i župi blaženog Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici.
Želja nam je na ovom mjestu objavljivati aktualnosti iz života našeg Bratstva, duhovne tekstove i poučno štivo o katoličkoj vjeri, dominikancima i drugim temama koje nađemo korisnima.
Ukoliko želite s nama stupiti u kontakt, molimo vas da nam se javite na adresu dlbaugustinkazotic@gmail.com

Možete nas pronaći i na našoj intenet stranici www.laicko-bratstvo-kazotic.org

brojač posjetitelja

Red propovjednika

Red propovjednika (lat. ordo praedicatorum) osnovao je sveti Dominik, koji se rodio 1170. godine u Caleruegi (Španjolska), čovjek koji je bio zaljubljen u Riječ Božju i potpuno predan poslanju propovijedanja.
Oslobođen od svake navezanosti na materijalnu sigurnost i udoban položaj u društvu, Dominik je, slijedeći Krista, živio skrovito i siromašno, danonoćno propovijedao Evanđelje i obraćao zabludjele. Njegova karizma siromašnog propovjednika vrlo je brzo naišla na mnoge poklonike te je red crno-bijelih fratara, koji je sve do današnjih dana prisutan u Crkvi, dosad iznjedrio mnoge svece, crkvene naučitelje, mučenike, posvećene djevice i angažirane laike.
Red propovjednika sastoji se od muške i ženske grane redovnika aktivnih u apostolatu, zatim od klauzurnih sestara dominikanki, laika-trećoredaca (to smo mi mah) i dijecezanskih svećenika privrženih Redu, uključenih u Svećeničko bratstvo svetog Dominika.

Kazalo nekih dosad objavljenih tekstova


Blažena Djevica Marija i dominikanci

Spomen na prijenos tijela svetog oca Dominika

Naše bratstvo na dominikanskom kruničarskom hodočašću

Dominikanski laici za život

Dominikanska pobožnost Blaženoj Djevici Mariji

Gost predavač: pater Ciril Čuš

Susret s blaženim kardinalom Stepincem

Naš susret s papom

Izlet u Zagorje

Molitva časoslova

Zašto živjeti posvećenim životom laika u Redu propovjednika?

Primanje u novicijat

Loading