Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

Duhovna obnova Bratstva studeni 2019.

Kao i svake godine do sada, naše je bratstvo organiziralo duhovnu obnovu za svoje članove. U životu dominikanca trećoredca vrlo je važno pronaći vremena za odvajanje od svijeta, za rekolekciju u zajedništvu s ostalom braćom i sestrama, kako bi se u sabranosti mogli posvetiti vlastitom duhovnom razvoju uronjenom u karizmu Reda Propovjednika. Ove godine duhovnu obnovu vodio nam je brat dominikanac, svećenik fra Josip Dolić. Radi se o jednom mladom svećeniku koji je 2019. proslavio svoju mladu misu. Iako relativno nov u našem samostanu, do sada ga je naše bratstvo imalo prilike upoznati i to prvenstveno kroz druženje koje smo tijekom ljeta organizirali na gruntu naše sestre Elizabete, a o kojemu postoji izvještaj na našim mrežnim stranicama.



Kako to i obično biva, nije uopće bio težak posao motivirati bratstvo da se okupi na ovoj duhovnoj obnovi. Posebice je to slučaj kod naše drage sestre Nede koja se na duhovnu obnovu zaputila čak iz Slavonskog Broda. Fra Josipu je ovo bila prva duhovna obnova koju je vodio. Upravo zbog toga bilo mu je jako stalo da ispuni naša očekivanja te nam prenese svoje misli i molitve na način koji će nam biti blizak i prihvatljiv. Fra Josipu, inače, hrvatski nije maternji jezik nego njemački i zbog toga mu je potrebno uložiti dodatnog truda kako nitko ne bi osjetio tu jezičnu barijeru.

Tema duhovne obnove je bila "Marija ćuvši sve te riječi pohraniše ih u svom srcu" i savršeno se uklopila u vrijeme došašća kada se duhovno pripravljamo za proslavu Kristovog silaska na zemlju. Sukus izlaganja fra Josipa možemo prikazati u prelijepim riječima kojima je govorio o djetetu Isusu:

Ni jedna ljudska pamet nikada nebi pretpostavili da će onaj, koji je stvorio sunce da grije zemlju, jednoga dana trebati vola i magarca da ga griju svojim dahom; onomu koji, prema svetom pismu, može preokrenuti najsjajniju zvijezdu, carski popis diktirati će mjesto rođenja; onaj, koji polja odijeva travom, bit će gol; onaj iz čijih su ruku izašli planeti i svjetovi, jednoga će dana imati nejake ručice koje neće biti dovoljno dugačke da dotaknu glave životnija; da će noge, koje su hodale po vječnim bregovima biti preslabe da hodaju; da će vječna Riječ biti nijema; da će Svemogući biti umotan u pelene; da će Spasitelj ležati u jaslama; da će se ptica koja je sagradila gnjiezdo izleći u njemu – nitko nikada nije pomislio da će Bog, kada bude došao na ovaj svijet, biti tako nemoćan. To je razlog, zašto ga mnogi ne primjećuju.


Poslije izlaganja imali smo klanjanje pred Presvetim koje je vodio fra Josip uz pomoć mladog dominikanskog bogoslova fra Mateja Trupine. Nakon toga naše je bratstvo prisustvovalo molitvi krunice u crkvi te večernjoj svetoj misi nakon koje smo se još jednom skupa našli i u zajedništvu s fra Josipom proveli neko vrijeme razmjenjujući dojmove o proteklom danu i impresijama koje je duhovna obnova ostavila na svakog od nas.

Hvaljen Isus i Marija!

Post je objavljen 08.01.2020. u 11:04 sati.