Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

Duhovna obnova Bratstva 21. svibnja 2016.

U kvatrenu subotu, 21.5.2016., naše se dominikansko laičko bratstvo sastalo radi duhovne obnove koju su vodili naši duhovnici fra Ivan Marija Tomić i fra Ivan Dominik Iličić.



Započeli smo u 9h molitvom Jutarnje i kratkom meditacijom - vježbom osluškivanja Božje prisutnosti uz vodstvo fra Ivana Dominika. Potom je fra Ivan Marija započeo s nagovorom i predstavio nam temu duhovne obnove: "Imaj Božji mir u sebi i gledaj pozitivno na svijet oko sebe".
Odmah na početku nam je naš duhovnik jasno dao do znanja da nipošto ne želi propagirati new age ideje o pozitivnim mislima i vibracijama, nego nam pokazati kako nas negativne misli o drugima i o svijetu oko sebe odvajaju od Boga. U duhovnom životu duša će napredovati ako ima pozitivne misli, ako traži lijepo u svijetu oko sebe. Cilj bi duše trebao biti da se odvoji od bilo kakvih misli, jer joj je dosta Božja milost uz pomoć koje se ona pretvara u oruđe u Božjim rukama.
Istaknuo je fra Ivan Marija kako sveci nikad nisu vjerovali vlastitim domišljajima, nego su uvijek svoje misli provjeravali pred Bogom, koji je jedina Istina. Primjer pozitivnih i negativnih misli ocrtao nam je kroz sliku dvojice razbojnika razapetih s Isusom. Lijevi je razbojnik, iako je znao za Isusova čudesa, pristupio Isusu pogrdno, s negativnim mislima unaprijed odbacivši mogućnost da mu Isus pomogne. Desni razbojnik, iako također grešnik, pristupa drukčije, moli Isusa da mu se smiluje i biva uslišan.
Također je fra Ivan Marija istaknuo u ovom kontekstu lik starozavjetnog proroka Danijela, kojeg kralj Darije baca u lavlju jamu jer nije htio zatajiti Boga. Kad je već trebao biti raskomadan, kralj Darije dolazi do jame i provjerava je li Danijel preživio. On se javlja iz jame, ali ne proklinjanjem ili pozivanjem na osvetu, nego mu govori "O kralju, živ bio dovijeka" (Dn 7, 21).
Tako je duhovnost jednog čovjeka određena kvalitetom njegovih misli, prema onoj izreci: "Pazi na svoje misli, jer će postati riječi. Pazi na svoje riječi, jer će postati djela. Pazi na svoja djela, jer će postati navike. Pazi na svoje navike, jer će postati čitav tvoj život."

Nakon najave kratke pauze, razbježali smo se uokolo samostana... Ali ne radi razonode, nego radi osobne molitve!



Nakon pauze za osobnu molitvu, imali smo još jednu meditaciju o promatranju brata čovjeka.



Fra Ivan Dominik je kroz nju dao korisne savjete za njegovanje odnosa s drugima. U svima, u sebi i drugima, treba tražiti dobro, a ono negativno prikazati Gospodinu. Ako na drugome postoji nešto nevaljalo, možda je na meni da zbog toga trpim i prikažem Gospodinu to trpljenje, a taj drugi se radi toga i obrati.
Sve ono negativno što nam je na drugome dano spoznati, dano je kako bismo molili za drugoga da se preobrazi. Ponekad je dano i zato da bismo drugoga upozorili ili ukorili, ali to uvijek nakon molitve i ozbiljnog propitivanja pred Gospodinom. "Brzo prikazati, a strpljivo podnositi", kaže nam fra Ivan Dominik.

Jutarnji smo dio obnove nastavili klanjanjem pred Presvetim u crkvi.





Ponovno smo se sastali u 17 sati, kada smo još malo razmatrali na temu poziva i poslanja, u kontekstu svijesti da smo odabrani za život u Trećem redu ne jer smo dobri i izvanredni, nego jer "lude svijeta izabra Bog", zato što se nemamo čime uzhoholiti pred Bogom i ljudima.

Nakon popodnevnog nagovora i osobne molitve, u crkvi smo se pridružili župljanima na molitvi Gospine krunice i Litanija, a potom smo bili na svetoj misi.
Duhovnu obnovu završili smo molitvom Večernje i razišli se u miru, zahvalni na prekrasnom danu koji nam je Gospodin darovao i na duhovnicima koji nas vode na ovom trnovitom putu.




Post je objavljen 24.05.2016. u 09:10 sati.