Dalmatinski objed
Tradicija je nešto do čega sam ja uvijek držao jer ipak nisu đabe stari ljudi govorili da je čovjek bez tradicije i povjesti, nekako praza i bez nekih običaja starih i kulture... Dalmatinski objed petkom je isto tako neka tradicija koja čak u starim gradovima i nema neke velike veze ma čak ni sa vjerom, ona je jednostavno takva kakva jest i možemo je prihvatit ili ne... ja se uvijek sjetim kad je u seriji pokonjega Barba Smoje „Naše malo misto“, Roko kao nekakav veliki komunista došao doma na Badnji dan, a Anđa ga dočekala bez bakalara, pa on poludija, a ona mu veli: ma diš bakalar, a sekretar partije..e.. ma on joj je odma rekao da bakalar nije vjera bakalar je tradicija, a nje se treba držati ...
Za ovaj naš današnji objed nam je potrebno:
Kilo liganja
Kilo velikih kozica (ili škampa) kompletnih sa glavom
Dvije mrkve malo veće,
Glavica kapule (luka)
Četiri pice češnjaka,
Korjen celera
250 grama brokula
200 grama rukula salate
ca. kilo krumpira,
jedna jušna žlica konserve (tomaten markt),
malo svježeg petrusimena
malo svježeg bosiljka,
jedno jaje
malo pive,
oštro brašno,
jedna jušna žlica griza,
dec prošeka,
dec suncokretovog
i dec maslinovog ulja,
aceto balsamico (osto sa balsamom),
maslinovo ulje,
malo vegete,
sol i papar.
Lignje očistimo, te stavimo na papirnu foliju da se prosuše, kozicama izvadimo meso iz repa a glave i oklope stavimo sa strane. Najlakše je napraviti ovako, stavimo kozice pola sata u dubinski, a onda ih izvadimo prelomimo glave, stisnemo na kraj repa i meso nam izađe samo i neoštečeno. Krumpir stavimo kuhati u kori za salatu.
Na malo maslinovog ulja propržimo glave i oklope kozica te sve to prelijemo prošekom i kuhamo pet minuta… sadržaj procijedimo u jednu teču i na to dodamo očišćenu mrkvu, kapulu, češnjak i korjen celera podlijemo vodom i stavimo kuhati… kad nam juha uzavri dodamo brokule, jušnu žlicu konserve, svježi petrusimen i bosiljak malo vegete, sol i papar, smanjimo na manju temperaturu i kuhamo jedno 35 minuta.
U međuvremenu kuhani krompir oljuštimo i narežemo za salatu dodamo opranu i očišćenu rukulu, sol i papar, te začinimo maslinovim uljem i aceto balsamikom.
Lignje narežemo na kolutiće, uvaljamo u brašno i pržimo na mješavini sojinog i maslinovog ulja. Jaje izmiksamo dodamo malo pive i malo brašna da dobijemo finu smjesu za pohovanje repove kozica uvaljamo u smjesu i pržimo, da dobije lijepu boju sa obje strane.
Juhu izmiksamo, dodamo žlicu griza i prokuhamo još pet minuta. Serviramo je sa listićem svježeg bosiljka, a lignje i pohovane kozice zu već napravljenu salatu od krumpira i rukule, sa kriškicama linuna.
i to je to....Dobar tek....
|