Zapečene palačinke alla Gospar
Palačinke imamo različitih vrsta i raznolikog sadržaja, čak ovdje u Austriji imamo i juhu u kojoj su umjesto pašte ili riže, sitno sjeckani rezanci od palačinka... Ja volim sve vrste palačinka, ali ipak ovaj moj recept mi je nekako najdraži Zapečene palačinke na Gosparov način.
Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:
Za palačinke:
2 jaja
Prstohvat soli
200 g brašna glatkog
3 deca mlijeka
Malo mineralne ili sode
Korica limuna
Ulje za prženje
Za nadijev:
100 grama mljevenih oraha
100 grama mljevenih mjendula (badema)
2 jušne žlice šečera
1 vanilija cukar
Konzerva ca. 400 grama mješanog voća
Za prelijev:
4 deca slatkog vrhnja
250 grama Mascarpone (sir za tiramisu)
2 jušne žlice šećera
2 žutanjka
2 vanilija cukara
Malo ruma
Dva jaja, mlijeko, sol, mineralnu i koricu limuna miksamo, postepeno dodavajući brašno, dok ne dobijemo ljepu smjesu za palačinke. Palačinke pržimo na zagrijanoj i zamašćenoj tavi i slažemo na pijat. Izmješamo mljevene orahe i mjendule, sa vanilija cukarom i šečerom. Voće ocijedimo od soka i ostavimo sa strane. Mikserom napravimo prelijev od svih navedenih sastojaka.
Vatrostalnu posudu lagano zalijemo sa pripremljenim preljevom od vrhnja i stavimo prvi red palačinka, koji pospemo sa smjesom od mljevenih oraha, na koje složimo malo voća. Sve skupa pokrijemo sa drugim redom palačinka koje pospemo sa smjesom mljevenih oraha i zalijemo sa malo preljeva od vrhnja, a na to stavimo treči red palačinka, pospemo orasima rasporedimo voće i sve skupa zalijemo sa prelijevom od vrhnja.
Pečemo u rerni prethodno zagrijanoj na 150 stupnjeva pola sata. Izvadimo iz rerne i serviramo na pijate.
Najveća draž i odlika ovog deserta je što je bogat a uopče nije presladak može se dekorirati sa malo šlaga ili sladoleda, ali meni ipak najbolji okus ima baš ovako.
Poželjno je poslužiti toplo.
I to je to...DOBAR TEK!!!
|