Kužinavanje oli šumprešavanje

petak, 27.02.2009.

Kovač al forno

Evo danas je opet petak, a kod mene tradicionalno riba, ovaj put sam imao sreće i naletio na lijepog Kovača ili Šampjera :)


Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:
Jedan Kovač (Šampjer) oko 1,5 kg
Dvije mrkve malo veće,
Glavica kapule (luka)
Četiri pice češnjaka,
ca. kilo krumpira,
1,5 dec bijelog vina,
lovorov list,
malo svježeg bosiljka,
dec suncokretovog
i dec maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
sol i papar.


Kapulu i češnjak nasjeckamo na sitno, a mrkvu narendamo kao jabuke i sve stavimo u padelu za peć u kojoj smo stavili suncokretovo ulje, minutu zažutimo samo da ubijemo kapulu.


Kovača očistimo, posolimo i stavimo u padelu za peć u koju smo prethodno žutili povrče.. dodamo krumpir, razrezan na pola i pospemo ga sjeckanim bosiljkom, dodamo lovorov list, papar u zrnu, još dosolimo po želji, zalijemo maslinovim uljem, prekrijemo aluminijskom folijom i stavimo peči u prethodno zagrijanu pečnicu na 160 stupnjeva ca. 30 minuta...


Nakon toga skinemo alu foliju prelijemo sa bijelim vinom i sokom od limuna i tako otvoreno pečemo još desetak minuta na 180 stupnjeva... Vrlo je bitno da se vino stavi pred sam kraj, jer ako ga stavimo odmah, onda nam krompir uvijek ostaje nedopečen.... ribu filetiramo i serviramo


Uz to predlažem jednu lijepu salatu za koju nam treba 300 grama Rucula salate, 200 grama koktel pomadora, sol, maslinovo ulje i aceto balsamico (ocat sa balzamom), sve operemo, koktel pomadore prerežemo na pola posolimo, dodamo maslinovo ulje i aceto te sve nježno promješamo…


i to je to... DOBAR TEK!!!

- 23:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 24.02.2009.

Duždeva štrudla

Sinoć najavljeno i odrađeno... Ime je baš ono impozantno Duždeva štrudla kao u doba Mletačke i Dubrovačke Republike, kad se isto tako doooobro jelo...

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Kore za štrudlu ( jer je ionako puno posla, a i gotove kore su veoma dobre)
Dva kila jabuka
Kilo krušaka
150 grama suhog grožđica
200 grama pečenih mljevenih lješnjaka
3 jušne kašike šečera
200 grama piškota (ca.40 komada)
2 vanilija cukara
0,3 deca Amaretto likera
1 limun
Cimet
Maslac
1 žumanjak i malo mlijeka

Za sos ili preljev:

1 jaje
Dva štapića vanilije
1 jušna kašika „gustina“
1 jušna kašika žutog prirodnog cukara
2 vanilija cukara
Cimet
2,5 deca mlijeka


Kruškama i jabukama očistimo koru i izdubimo sredine… Kruške narežemo na osmine i stavimo kuhati u vodu u koju smo dodali 1 jušnu kašiku šečera, kad provri kuhamo desetak minuta, ocijedimo i stavimo sa strane. Grožđice stavimo u toplu vodu da se opusti…
Jabuke nasjeckamo na sitne kockice, jer meni kod rendanja, jabuka izgubi svoj pravi okus.
Grožđice ocijedimo od vode i dodamo smjesi jabuka, dodamo još 2 jušne kašike šečera, 2 vanilija cukara, narendanu koricu od limuna, sok od istog limuna, Amaretto i cimet, te kompletnu smjesu promješamo i ostavimo malo sa strane da se svi sastojci povežu u masu.
Piškote sameljemo tako da dobijemo finu prezlu od piškota, maslac rastopimo, dok kruške isjeckamo na lagane špagetiće i time smo završili sve pripreme za pravljenje štrudle.
Na kuhinjsku krpu stavimo kore za štrudlu i svaku premažemo sa rastopljenim maslacom, nježno pospemo sa prezlom od piškota, te na polovinu lijepo razmjestimo nadjev od jabuka. Moramo paziti da prije stavljanja na kore smjesu rukama iscijedimo od velikog viška tekučine tako da nam štrudla ne ispadne vodenasta, nego sa lijepim filungom. Poviše jabuka složimo špagete od krušaka, te sve nježno pospemo mljevenim lješnjacima i pomoću kuhinjske krpe zamotamo naš štrudel i slažemo ga na pleh na koji smo stavili mastan papir za pečenje.


Kad smo sve štrudle zamotali i pripremili za pečenje, ubatimo jedan žumanjak sa malo mlijeka i premažemo štrudlu prije pečenja.


Pečemo u prethodno zagrijanoj pečnici na 160 stupnjeva oko 25 minuta, a onda pojačamo na 180 stupnjeva i pečemo još deset minuta.
Dok nam se štrudla peče pripremimo sos od vanilije i cimeta i to tako da naribamo cimet štapiće, dodamo gustin, šečer, vanilija cukar, jaje i malo mlijeka i sve skupa izmiksamo u lijepu jednoličnu masu… smjesu dodajemo mješajući u ostatak mlijeka koji na tihoj vatri kuhamo, umješamo malo cimeta i sve skupa kuhamo desetak minuta, neprekidno mješajući, a onda ostavimo sa strane da se hladi.


Na tanjur stavimo sos od vanilije, na njega složimo pečenu štrudlu, te sve skupa pospemo šečerom u prahu…


I to je to...DOBAR TEK!!!

- 20:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.02.2009.

Kraljevski odrezak

Danas radimo jedan malo zahtijevniji recept i po samoj složenosti nazvao sam ga Kraljevski odrezak.

Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:

Četiri fileta pilećih prsiju
Mozzarela sir 200 grama
Jedna tikvica
250 grama Bacon pancete
Sol i papar po želji
Malo oštrog brašna
Dec maslinovog ulja
Malo maslaca

Za prilog trebamo:

200 grama skuhane riže carnarolli
100 grama koktel pomadora
200 grama srca artičoka (može iz konzerve)
Jedna mala kapula
Dvije male mrkve
Malo korjena selena
Tri pice češnjaka
Sjeckani bosiljak i petrusimen
Dec prošeka
Malo konjaka
Dec maslinovog ulja
Malo vegete
Sol i papar
Maslac


Pileće filete nježno narežemo po dužini da dobijemo veči šnicel. Lagano stavimo na kesu prekrijemo drugom kesom i natučemo lagano, posolimo i ostavimo sa strane.
Tikvice narežemo na fete poput pršuta i blago popečemo na mješavini maslinovog ulja i maslaca, kad dobije lijepu boju izvadimo na kuhinjski papir da upije masnoću.
Na jednu polovinu pilećeg fileta stavino malo pečenih tikvica i prekrijemo mozarelom, popaprimo i preklopimo sa drugim krajem fileta, te omotamo Bacon pancetom i sve skupa lagano posolimo i ostavimo sa strane.


U drugoj teči na maslinovom ulju prodinstamo sitno nasjeckanu kapulu, selen i mrkvu, dodamo sjeckani češnjak i dinstamo, zatim dodamo sitno nasjeckane koktel pomadore i podlijemo konjakom, nakon par minuta dodamo sjeckana srca od artičoka, malo vegete, soli i papra te podlijemo prošekom i pustimo da dinsta na laganoj vatri 4-5 minuta, dok prošek ne ishlapi. Dodamo prethodno skuhanu rižu, te sjeckani bosiljak i petrusimen, te izmješamo, dodamo malo maslaca, poklopimo i ostavimo da se prilog poveže.


U tavi gdje smo pekli tikvice, na laganoj vatri propržimo naše filete koje smo prije prženja lagano uvaljali u oštro brašno. Kad su nam odresci lijepo isprženi poklopimo ih i ostavimo na ugašenoj ploči još minutu.


Serviramo i to je to...DOBAR TEK!!!

- 14:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (2)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ništa bez glazbe

Uz Blog

  • Eto pokušat ću na ovom svom blogu prezentirati nekoliko recepata i receptura iz moje male kužine, koju strašno volim... Kuhanje je umjetnost, a uopče nije teško samo je ponekad potrebno obratiti malo više pažnje...uzeti malo više vremena, jer kužinavanje zahtjeva tri osnovne stvari od nas:
    Ljubav i nježnost prema spizi, Kreativnost i Domišljatost
    Dobar tek!!!

Meni dragi...e..

Volin dicu...