Sinoć najavljeno i odrađeno... Ime je baš ono impozantno Duždeva štrudla kao u doba Mletačke i Dubrovačke Republike, kad se isto tako doooobro jelo...
Za ovo ukusno jelo nam je potrebno:
Kore za štrudlu ( jer je ionako puno posla, a i gotove kore su veoma dobre)
Dva kila jabuka
Kilo krušaka
150 grama suhog grožđica
200 grama pečenih mljevenih lješnjaka
3 jušne kašike šečera
200 grama piškota (ca.40 komada)
2 vanilija cukara
0,3 deca Amaretto likera
1 limun
Cimet
Maslac
1 žumanjak i malo mlijeka
Za sos ili preljev:
1 jaje
Dva štapića vanilije
1 jušna kašika „gustina“
1 jušna kašika žutog prirodnog cukara
2 vanilija cukara
Cimet
2,5 deca mlijeka
Kruškama i jabukama očistimo koru i izdubimo sredine… Kruške narežemo na osmine i stavimo kuhati u vodu u koju smo dodali 1 jušnu kašiku šečera, kad provri kuhamo desetak minuta, ocijedimo i stavimo sa strane. Grožđice stavimo u toplu vodu da se opusti…
Jabuke nasjeckamo na sitne kockice, jer meni kod rendanja, jabuka izgubi svoj pravi okus.
Grožđice ocijedimo od vode i dodamo smjesi jabuka, dodamo još 2 jušne kašike šečera, 2 vanilija cukara, narendanu koricu od limuna, sok od istog limuna, Amaretto i cimet, te kompletnu smjesu promješamo i ostavimo malo sa strane da se svi sastojci povežu u masu.
Piškote sameljemo tako da dobijemo finu prezlu od piškota, maslac rastopimo, dok kruške isjeckamo na lagane špagetiće i time smo završili sve pripreme za pravljenje štrudle.
Na kuhinjsku krpu stavimo kore za štrudlu i svaku premažemo sa rastopljenim maslacom, nježno pospemo sa prezlom od piškota, te na polovinu lijepo razmjestimo nadjev od jabuka. Moramo paziti da prije stavljanja na kore smjesu rukama iscijedimo od velikog viška tekučine tako da nam štrudla ne ispadne vodenasta, nego sa lijepim filungom. Poviše jabuka složimo špagete od krušaka, te sve nježno pospemo mljevenim lješnjacima i pomoću kuhinjske krpe zamotamo naš štrudel i slažemo ga na pleh na koji smo stavili mastan papir za pečenje.
Kad smo sve štrudle zamotali i pripremili za pečenje, ubatimo jedan žumanjak sa malo mlijeka i premažemo štrudlu prije pečenja.
Pečemo u prethodno zagrijanoj pečnici na 160 stupnjeva oko 25 minuta, a onda pojačamo na 180 stupnjeva i pečemo još deset minuta.
Dok nam se štrudla peče pripremimo sos od vanilije i cimeta i to tako da naribamo cimet štapiće, dodamo gustin, šečer, vanilija cukar, jaje i malo mlijeka i sve skupa izmiksamo u lijepu jednoličnu masu… smjesu dodajemo mješajući u ostatak mlijeka koji na tihoj vatri kuhamo, umješamo malo cimeta i sve skupa kuhamo desetak minuta, neprekidno mješajući, a onda ostavimo sa strane da se hladi.
Na tanjur stavimo sos od vanilije, na njega složimo pečenu štrudlu, te sve skupa pospemo šečerom u prahu…
I to je to...DOBAR TEK!!!
Post je objavljen 24.02.2009. u 20:23 sati.