Nepoznati Zagreb

30.11.2009., ponedjeljak

I ti ćeš, sine, dobiti broj kad još malo porasteš ...


Lazinska ulica na Ljubljanici. Snimio: Vanja
- 11:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Pred pomrčinu mjeseca wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Fallerovo šetalište, snimljeno 29.11.2009. navečer. Snimio: Vanja
- 11:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.11.2009., nedjelja

Sretan vam današnji dan! wink

Nekad se na današnji dan slavio Dan Republike ... a tokom posljednjih dvedesetak godine taj dan je postao (bar u ovim krajevima) "Dan kolinja". Međutim, neki današnji dan slave i kao Dan radnog naroda wink
Uostalom, zašto ne - već imamo Praznik rada, pa zašto da onda nemamo i Dan radnog naroda? wink


Ulica Višnjevac na Ljubljanici. Snimio: Vanja


Ulica Višnjevac na Ljubljanici. Snimio: Vanja
- 18:57 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.11.2009., subota

Oglasni prostor

Nastavljam mini seriju postova sa natpisima na uličnim tablama ... nakon "privatne" poruke o najljepšem Irfanu, ova danas je "javna" i podržava ostanak Dinamova stadiona u Maksimiru (umjesto preseljenja u Novi Zagreb). A mjesto, tabla Kollerove ulice, je znakovito - ta se ulica nalazi u Željezničkoj koloniji, u neposrednoj blizini Dinamova stadiona.


Snimio: Vanja

Obratite pažnju na zgodnu skicu igrališta na naljepnici!


Snimio: Vanja
- 20:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

Irfan je faca!!!


Snimio: Vanja

Dakle, Irfan je zbilja glavna faca u Staglišću!
(jel' to možda onaj Irfan koji je izmislio "IrfanView"? wink)
- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oto Reisinger - Perin, Klarin i Štefekov tata

Do prije 20-tak godina ime Ota Reisingera je bilo opće mjesto svakodnevice: njegove karikature sa likom Pere, Perine žene Klare i njihovog sina Štefeka svaki dan su krasile stranice "Vjesnika" (istu poziciju je imao i njegov "konkurent" Ismet Ico Voljevica koji je na isti način bio prisutan u svakodnevnom životu sa svojim Grgom). No, vrijeme je prolazilo, gospon Oto je otišao u penziju, sa njim je polako odlazilo i doba masovnog čitanja novina i svakodnevne karikature u njima ... a njegov junak Pero se preselio u arhive i povijest karikature.

No, Oto nije samo crtao Peru već su, za razliku od Ice Voljevice (njegovog "konkurenta" iz puno tiražnijeg Večernjaka koji je ostao poznat samo po Grgi, iako je tu i tamo crtao i druge karikature), poznate bile i njegove druge karikature (za ovu dolje je dobio drugu nagradu na natječaju za karikaturu u Stuttgartu), a nekoliko samostalnih strip-pustolovina je doživio i mali Štefek. A to je u stvari baš i povod ovome postu!


Preneseno s Wikipedije

Naime, prošli tjedan mi je u ruke dopala knjiga "Štefekove pustolovine" koju je 2008. godine izdao izdavač "Stripforum". Do tada sam poznavao samo "Pustolovinu na 220 volti" koja je objavljena u "Antologiji hrvatskog stripa" koja se također može naći tu i tamo u knjižnicama ... i ta mi se epizoda jako svidjela. A sada sam imao priliku pročitati i ostale i baš sam se dobro zabavio!
(moram spomenuti da stripovi uopće nisu izgubili svježinu svih ovih godina - a objavljeni su u periodu od 1964. do 1970.!)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Preneseno s Wikipedije

A koga zanima više o životu i radu Ote Reisingera nek pogleda slijedeće linkove:

- članak na Wikipediji

- razgovor sa Otom Reisingerom u Nacionalu

- razgovor sa Otom Reisingerom u Gloriji

- članak o Otu Reisingeru u Vjesniku

- predstavljanje rada Ota Reisingera sa izborom karikatura

- Oto Reisinger na Facebook-u
- 08:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.11.2009., četvrtak

Gitara jesenjeg vjetra


Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja


Paljetkova ulica, Prečko. Snimio: Vanja

Grigor Vitez: Gitara jesenjeg vjetra

Vjetar je opet uzeo svoju staru gitaru,
staru, staru, jako staru,
I pjesmu jeseni uz nju zapjevao,
pjevao, pjevao, pjevao ...
A list po list u zraku plesat stao

list po list
list po list

pao
pao
pao
pao



Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja


Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja


Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja


Park Maksimir. Snimio: Vanja


Zorkovačka ulica, Trešnjevka. Snimio: Vanja


Paljetkova ulica, Prečko. Snimio: Vanja
- 08:54 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.11.2009., srijeda

"Lim" iz prošlog vremena


Snimio: Vanja

Evo me još jednom na Peščenici, ovaj put sa kolekcijom fotki zgrade bivše tvornice "Lim" koja je na adresi Bužanova 12 proizvodila dugi niz godina metalnu ambalažu. Same firme nema već više godina, tamo negdje u 90-tima ju je kupila firma "LIM-Samobor d.o.o.", prodala tu zgradu i zemljište Hypo banci i sada taj omanji tvornički pogon stoji potpuno ograđen i osamljen kao duh među novim zgradama "Bandićgrada". Pretpostavljam da ga je od rušenja sačuvao status zaštićenog objekta industrijske arhitekture ... i dokad će stajati tako osamljen tko zna.

I, kako to danas izgleda? Objekt je sa svih strana ograđen metalnom ogradom preko koje se ne može vidjeti bogznašto ... no, glavno je da se sa zapadne strane ipak vidi vrlo lijepa dijelom ostakljena fasada (naravno, nije baš u bajnom stanju, no njenu ljepotu ne može sakriti niti trošnost). Sa ostalih strana nema tako zanimljivih prizora - najzanimljivi su nizovi prozora sastavljeni od malih ostakljenih četverokuta kakvi su se nekad uobičajeno upotrebljavali posvuda, a najčešće baš u tvornicama i skladištima.

Pogledajte sad fotke!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 09:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Konkurencija


Mihovljanska ulica na Trešnjevci. Snimio: Vanja

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2009., utorak

Dva svjetlosna niza

Po noći ...


Gajeva, Hotel "Dubrovnik". Snimio: Vanja

... i po danu.


Zagrebačka avenija, skretanje u Selsku. Snimio: Vanja
- 10:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.11.2009., ponedjeljak

Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba: Kuće u nizu u Bužanovoj

Već dugo vam nisam servirao neku od tema za koje sam inspiraciju našao u knjizi Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba" ... pa je red da je se ponovo prisjetimo...

Danas ću vam reći koju riječ o kućama u nizu poduzeća "Emil Erfort i drugovi" koje se nalaze u Bužanovoj ulici 21-31. 1920. godine napravljeni su projekti za tri niza od 6 jednokatnih kuća u nizu sa mansardom i podrumom, no samo je jedan od njih zaista izveden. Niz čini simetričnu cjelinu, sa predvrtom na uličnoj strani (gdje se nalaze sobe) te dvorištem (gdje je kuhinja) na drugoj strani, na katu su još dvije sobe i kupaonica, a na mansardi još jedna soba. Projekt je potpisao Ivan Senk, a izgradnju je izvela firma "Građevno poduzetništvo Ivanošek, Zagreb".


Snimio: Vanja

"Sa raznolikim krovnim prozorima (mali, dvojni ili dvojni u zabatu) i ulazima (s ravnim, lučnim ili trokutastim završetkom) ovaj šarmantni uspjeli niz podsjeća na prvobitna engleska rješenja", kaže autorica u knjizi, a ja se u potpunosti slažem sa njom. wink

Što se sadašnjeg stanja objekata tiče, ovaj put vam mogu saopćiti dobre vijesti: suvremene adaptacije su se trudile sačuvati originalna rješenja tako da je izgled čitavog niza u velikoj mjeri očuvan.

Kao zanimljivost, mogu vam spomenuti da sam pred desetak godina bio u posjeti u jednoj od tih kuća (onoj jedinoj neobnovljenoj) i da mi se interijer činio također vrlo zanimljiv.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Detalja originalnih rebrenica sa jedine neobnovljene kuće. Snimio: Vanja


Detalj ulaznih vrata sa iste kuće. Snimio: Vanja

- 09:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

20.11.2009., petak

To je navijač! (2)

Sjećate li se još onog POSTA na kojem sam vam pokazao kuću na kojoj je kućni broj ukrašen Dinamovim grbom?

Vidite, taj navijač je čisti "amater" prema ovome tu iz Zvečajske ulice (onaj dio bliži Selskoj) ... jer ne samo da je čitava kuća obojana u "dinamovski plavu" boju ...


Snimio: Vanja

... već se na fasadi nalazi i veliki grb, stolić u vrtu je također ukrašen grbom (pogledajte pažljivo fotku dolje!), sva dvorišna oprema je isto plava, čovjek ima auto ukrašen Dinamovim grbom (nafarban na vratima) u čijoj kabini na retrovizoru visi velika Dinamova maskota ... a i sam vlasnik (inače, rekao bih, 40-50-godišnjak) nosi naušnicu sa Dinamovim grbom!
(iz razumljivih razloga nisam fotkao niti vozilo niti vlasnika wink ... mada, tko zna, da sam ga pitao, možda bi mi čak i odobrio :op)


Snimio: Vanja
- 09:09 - Komentari (11) - Isprintaj - #

19.11.2009., četvrtak

Naj-naj-pumpa na zapadu grada!

Ajd da ovim postom završim ovu malu "benzinsku trilogiju" ... wink


Snimio: Vanja

Ova pumpa se nalazi u Samoborskoj cesti, preko puta stare cementare - sjećam se da je radila u 70-tima i ranim 80-tima (otkad očito potječu naljepnice na zidu wink), no očito je napuštena još prije osamostaljenja Hrvatske.

Ako netko zna nešto više o ovoj pumpi (recimo, kad je sagrađena ili kad je zatvorena), nek se javi! Unaprijed hvala!

Inače, mislim da je ta pumpa vršnjakinja one poznatije (i sada lijepo uređene) u Samoboru, na Betonskoj cesti blizu odvojka za sajmište (na žalost, nemam njenu fotku pri ruci) ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Za kraj, dva zgodna "povijesna" linka:
- Inin reklamni "totem" iz 70-tih
- prvi Inin jumbo-plakat

- 09:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.11.2009., srijeda

Zanimljiva izložba na Trešnjevci: "Zapelo mi za oko"

Ako vas zanimaju zanimljivosti iz Zagreba, volite gledati fotke i imate bar malo interesa za arhitekturu (a mislim da svi vi koji posjećujete ovaj blog zadovoljavate sva tri uvjeta wink) tad krenite do kraja tjedna do centra za kulturu Trešnjevka (adresa: Park Stara Trešnjevke 1, odnosno "kod stare općine") i pogledajte izložbu fotografija Dubravke Gruber Jurić pod naslovom "Zapelo mi za oko". Autorica izložbe (inače predaje povijest umjetnosti i i povijest struke na odjelu unutrašnje arhitekture u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu) je sakupila zanimljivu zbirku fotki različitih stambenih objekata (kuća, zgrada ...) i obogatila ih svojim kratkim komentarima, a omogućila je i komentare posjetiocima time što im je na raspolaganje stavila olovke i post-it naljepnice i ohrabruje ih da zapišu svoja razmišljanja i prilijepe ih uz fotke.

Meni se izložba svidjela, a vjerujem da bi se i vama!

Izložba je otvorena radnim danom od 9 do 20h, subotom 9 do 12h, a možete ju posjetiti zaključno sa 21.11.2009.
Ulaz je besplatan.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

- 14:46 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Još jedan artefakt za muzej benzinskih pumpi ...

Kad sam već kod povijesnih primjeraka pumpi, evo još jedne, snimljene prije cca 2 godine u jednom od Ininih skladišta, u blizini Super Konzuma u Vukovarskoj!
Obratite pažnju na valutu u kojoj je bila označena cijena! wink
Ovako, sa zelenom "ogrlicom" pumpa čak izgleda dražesno! wink


Snimio: Vanja

Ulaz u skladište koje, rekao bih, rijetko dočekuje posjetioce ...


Snimio: Vanja

... a ovo je pogled od vrata skladišta oprema Konzumu i rampi za istovar/utovar tramvaja na vlak (vidi moj post od 08.01.2009.!).


Snimio: Vanja

- 08:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.11.2009., utorak

Naj-pumpa!

Danas vam želim predstaviti jednu od zagrebačkih NAJ-benzinskih pumpi!

A po čemu je to baš naj-pumpa? Po mome skromnom mišljenju ona može biti "naj" po bar dva kriterija - jedan je najskrivenija lokacija, a drugi najstarija oprema!


Snimio: Vanja

Radi se o pumpi u Galovićevoj ulici - to je kratka uličica koja se odvaja od Harambašićeve ulice u njenom najjužnijem, "slijepom" dijelu, tik nakon radionice Hrvatskih pošta. I da nije te radionice HP-a vjerojatno ne bi više bilo ni te pumpe jer pretpostavljam da ona bar 90% živi od "servisiranja" poštanskih vozila ... jer, tko bi, osim "poštara" i najbližih susjeda, zalazio na tako zabito mjesto, taj zaboravljeni kutak Peščenice, gdje se izmjenjuju zgrade iz 70-tih sa malim otočićima starih obiteljskih kućica i ponekim blokom bezličnih novogradnji iz 90-tih?


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Te pumpe se sjećam još odavna, iz doba kad su vladale krize opskrbe loživim uljem (na koje se moja obitelj grijala tokom 70-tih godina) i u tom zabitom kutku je bila najveća vjerojatnost da će se naći lož-ulja i kad ga više nije bilo na drugim mjestima ... wink

A kako je tamo danas?

U taj kvart zalazim ovih godina vrlo rijetko i pumpu sam posjetio jučer po prvi puta nakon valjda 15 godina. Pumpa i dalje radi, i dalje je zaboravljena od svih (u taj večernji sat tamo nije bilo nikoga osim mene i postarijeg gospodina koji radi na pumpi), što se vidi i po starome prometnom znaku koji upućuje na nju. Kako je baš jučer nastupila promjena cijena, dotični radnik pumpe je, zbog starih pumpi sa mehaničkim brojilima, morao otvarati jednu po jednu pumpu i ručno podešavati brojače sa tekućim stanjem cijene goriva. I to je bila scena koju sam morao ovjekovječiti foto aparatom i koju ću dugo pamtiti, ne samo po tim prastarim uređajima, već po samome radniku, koji je izuzetno simpatično, malko kroz psovke, a više kroz viceve na vlastiti račun komentirao to svakotjedno rastavljanje pumpi za mene i još jednog susjeda u prolazu koji je taman naišao ...
Pretpostavljam da se to kod modernih pumpi rješava sa nekoliko pritisaka na tastaturu ... no, u ovome kutku Peščenice je to još uvijek fizički posao.


Snimio: Vanja

Za kraj, evo i jednog pogleda na dio hale susjedne poštanske radionice, sagrađene u industrijsko-arhitektonskom stilu kakvim se gradilo 30-tih, 40-tih i 50-tih ...


Snimio: Vanja
- 11:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #

16.11.2009., ponedjeljak

Zbogom oružje!

Zanimljiv prizor uočio sam pred nekoliko tjedana na kontejneru za smeće u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci (točno preko puta dječjeg igrališta!): pušku obješenu na držaču poklopca kontejnera!


Snimio: Vanja

Prvi pogled me je naravno zgrozio pa sam pohitao pogledati izbliza o čemu se tu radi i već sam se mašio za telefon da nazovem "nadležne službe" ... no, tad sam uočio da se tu ipak radi samo o postarijoj zračnoj pušci (a ne nekoj nepoznatoj verziji M-48, kako mi se učinilo iz daljine, možda i po remenu) i to bez okidača.

Svejedno, možda se ta puška ipak mogla zbrinuti na neki diskretniji način?


Snimio: Vanja


- 10:27 - Komentari (14) - Isprintaj - #

15.11.2009., nedjelja

Cifrasti krovni ukrasi


Snimio: Vanja

Ovi zgodni cifrasti krovni ukrasi nalaze se na Evangeličkoj crkvi na uglu Gundulićeve i Hebrangove (za ovakav pogled morate gledati iz Hebrangove! wink), ako vas zanima nešto više o samoj crkvi (izgrađenoj 1882.-1884.) ili Evangeličkoj općini pogledajte OVDJE.

BTW, dok nisam otvorio njihovu web stranicu mislio sam da se radi o EvangeliSTičkoj općini i crkvi!
- 09:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.11.2009., petak

Javni ban? :o)


Trešnjevka, jučer. Snimio: Vanja

Ima još takvih krnjih auto-natpisa po gradu, evo jednog kojeg je uhvatio objektiv kolege po blogu ...


Snimio: GP_Zagrebancije


- 21:36 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Raketni filmići

Kad već krenuh sa "Raketama", bit će ovih dana još pokoji zanimljiv post na ovu temu (recimo, GP-ovi, CeeDeeovi i moji "restlovi" tj. fotke koje nisu ušle u najuži izbor za "paralel-slalom", ali nisu ništa puno lošije od odabranih), a danas ću vam servirati par zgodnih filmića na temu "Raketa" koje je napravio CeeDee (kojemu zahvaljujem na ovim prilozima!)!

Uključite i zvučnike, jer su filmići popraćeni i prikladnom atmosferičnom muzikom!
(moj osobni favorit je prvi filmić u nizu ;o) )

Film broj 1:

Von Zepp @ Dabl Dee from CeeDee on Vimeo.



Film broj 2:

3AM TimeLapse from CeeDee on Vimeo.



Film broj 3:



Film broj 4:




- 09:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

Vrijeme štednje

Treba štedjeti i na natpisnim pločama - uočite kako se reljefno nazire stari natpis preko kojeg je prelijepljena folija sa novim natpisom! wink


Masarykova ulica. Snimio: Vanja
- 09:48 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.11.2009., srijeda

Raketni fotografski paralel-slalom*

* - zahvaljujem kolegi GP-Zagrebancije na ideji za ime posta!

Dragi moji, danas vam imam čast predstaviti podosta neobičan post!

Radi se o osobnom viđenju jedne poznate zagrebačke lokacije, čuvenih "Raketa", trojice pasioniranih fotografa-amatera koji ste već susretali na postovima ovog bloga, ali nikad svu trojicu zajedno u jednom postu: CeeDee-a, GP-Zagrebancije i moje malenkosti.

Ideja za takvu suradnju pala mi je još negdje početkom ljeta, tokom ljeta sam osmislio koncept (3 "optimističke" fotke, fotke svjetla i zraka ... te 3 "pesimističke", tamne i mračne) i predložio ga mojim cijenjenim kolegama, oni su pristali sa oduševljenjem, tokom kasnog ljeta i jeseni je palo fotkanje (svatko u svoje vrijeme wink) ... i, sad je napokon izbor pred vama! Napominjem da je izbor fotki radio svatko sam, bez ikakvog mog uplitanja, i da je cilj ovog "paralel-slaloma" bio pokazati kako različiti ljudi vide jednu te istu stvar na različite načine - vjerujem da će upravo to pokazati i ovaj post!

Uživajte, prvo u fotkama svijetla i zraka, a zatim u fotkama mraka!


Igra dominacije. Snimio:GP-Zagrebancije


Draž asimetrije. Snimio:GP-Zagrebancije


Zajedničko plavetnilo. Snimio:GP-Zagrebancije


Snimio:CeeDee


Snimio:CeeDee


Snimio:CeeDee


Ispod točke konvergencije. Snimio:Vanja


Kosi toranj Vrbika. Snimio:Vanja


Aleja klima uređaja. Snimio:Vanja

A sad stiže i mračnija strana "Raketa"!


Fatamorgana u tmini. Snimio:GP-Zagrebancije


Perspektiva bez perspektive. Snimio:GP-Zagrebancije


Neravnopravna borba. Snimio:GP-Zagrebancije


Snimio:CeeDee


Snimio:CeeDee


Snimio:CeeDee


Svjetlosne stube. Snimio:Vanja


Život na kraju tunela. Snimio:Vanja


Mačji self-service. Snimio:Vanja
- 09:47 - Komentari (12) - Isprintaj - #

10.11.2009., utorak

Neprikosnovena gospodarica


Reklama na jednom od najvećih zagrebačkih rugla, ugao Zagrebačke avenije i Ulice Hrvatskog sokola (kod "Getroa" u Vrbanima). Snimio: Vanja
- 08:56 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.11.2009., ponedjeljak

220 V kroz zagrebačku povijest (2): Banderologija

Nastavljam priču o struji kroz zagrebačku povijest ... ovaj put neću ići daleko u prošlost, već ću se samo prisjetiti posljednjih 40-tak godina, onoga što sam i sam vidio na zagrebačkim ulicama i što, u nekoj mjeri, postoji još i danas. Možda će nakon ovog posta neki od vas pomisliti da sam neki teški "električarski freak" (čekajte da vidite što ću vam još servirati u nekim budućim postovima! wink) ... no, za mene su i te bandere dio povijesti grada, ono što svojim malim djelićem sudjeluje u općoj gradskoj slici. A njih baš i nije tako malo, izvan gradskog središta u svakoj ulici se svakih par desetaka metara nalazi po jedan električni stup ... bandera, jel'te ... pa izračunajte koliko ih ima u čitavome gradu. wink

Za početak, prisjetimo se davnih godina ... prije 30-40 godina su skoro sve bandere bile drvene i to najčešće vrlo kvrgave, vijugave. Takvih već dugo nisam vidio kod nas, čak niti izvan Zagreba ... ako netko nađe negdje neku zaista kvrgavu, molim vas, poslikajte ju i pošaljite mi fotku!

Staru metalnu banderu iz doba NDH (ili još stariju) ste već vidjeli u prošlom strujnom postu (vidi OVDJE), a uz to prvi pokušaji korištenja drugih materijala su došli prije 30-tak godina. Evo metalnog rešetkastog stupa na početku Voćarske za kojeg mi je teško procijeniti starost ...


Snimio: Vanja

... i betonskog rešetkastog stupa iz ulice Bukovac iz 70-tih godina.


Snimio: Vanja

A sad ajmo pogledati kaj se još može vidjeti na zagrebačkim ulicama što se drvenih bandera tiče: prvo obični stupovi koji se, po potrebi, mogu poduplati kako bi bili stabilniji (obično na kraju mreže ili na oštrom zavoju, kao ovdje na fotki, primjer iz Trnjanske struge V).


Snimio: Vanja

Ako se mijenja smjer ulice odnosno pružanja žica, tad se obično stavlja potporni stup (primjer iz Trnja, Trnjanska struga I) ...


Snimio: Vanja

... ili se pak nateže čeličnom sajlom (kao kod ovog stupa na uglu Tratinske i Badalićeve).


Snimio: Vanja

Porculanski izolator stavljen obično na pola sajle se stavlja kako eventualna struja (zbog proboja sa žice ili udara groma) ne bi dosegla do prolaznika.


Snimio: Vanja


Postojnska ulica. Snimio: GP_Zagrebancije

Na drugim istaknutim mjestima se stavlja stup u obliku slova "A" ... srednja "crta" može biti drvena (sa ugla Vukovarske i Drenovačke) ...


Snimio: Vanja

... ili metalna (na Selskoj cesti).


Snimio: Vanja

A kad je naprezanje baš veliko, tad se mogu staviti dva potpornja pa dobijete "tronožac" kao na raskršću ulice Matiej Vlačića i Pergošićeve u Španskom (tamo su dva na udaljenosti od 50 metara, drugi je kod ulice Kotarnica!)! wink


Snimio: Vanja

A evo i jedne fotke "stupa vulgaris", betonskoga kakvi se postavljaju posljednjih desetak godina (fotka iz ulice Melinišće u Maksimiru).


Snimio: Vanja

No, ti novi betonski stupovi uz svoje prednosti (dulji životni vijek jer ne trunu) imaju i svoje mane ... bar za "sekundarne korisnike": puno je teže kvalitetno prikačiti neku reklamnu poruku. Ljepljiva traka ne drži tako dobro kao klamerice ili rajsnedle - vidi primjer ove stare drvene bandere na uglu Vukovarske i Trešnjevačkog placa, dakle na "prime position" za stavljanje oglasa!


Snimio: Vanja

Ima još zanimljivosti vezanih uz stupove - nekad su kablovi iz trafo-stanice dolazili do zračne instalacije preko "gljive" ... (primjer iz Nove ceste na Trešnjevci odnosno Trga Otokara Keršovanija u Maksimiru)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

... nakon toga je došla novija verzija, sa zavrnutom cijevi (kako u nju ne bi padala kiša) (primjer sa Nove ceste) ...


Snimio: Vanja

... a najnovije rješenje izgleda ovako, kablovi se jednostavno spoje sa zračnim vodom bez puno priče (Vitezovićeva ulica na Trešnjevci).


Snimio: Vanja

Ovako to izgleda kad se gleda sa suncem za leđima. wink


Snimio: Vanja

Kaj se tiče samih žica, nekad davno su one bile izolirane tekstilom ili gumom (takvih žica još ima na Novoj cesti blizu Doma sportova, vidi fotku), zatim su bile aluminijske, a sada su sve omotane zajedno debelom gumenom izolacijom. Ako netko ne zna zašto ima najčešće u zraku 3 ili 5 žica, to je zato što za prijenos trebaju jedna žica za "fazu" i jedna za "nulu", a treća je uzemljenje (ako je prijenos 1-fazne struje, 220 V) odnosno tri žice za tri faze, jedna za nulu i peta žica je uzemljenje (ako je prijenos 3-fazne struje, 380 V) - koga zanima više nek zirne OVDJE.


Snimio: Vanja

Zatim, tu je i priča oko označavanja - u prošlom postu ste vidjeli oznake iz doba Gradske Eletrične Centrale (G.E.C.), a sd evo novijih, oznake stupa i oznake uzemljenja (primjer iz Vukovarske).


Snimio: Vanja

Evo i jedne zgodne fotke sa vranom ... wink


Snimio: Vanja

A za kraj, jedna "uvozna" fotka, nastala ovo ljeto u Temišvaru (Rumunjska), kod njih se električni i telekomunikacijski kablovi vode posvuda, pa čak i u gradskim središtima, po zraku ... i onda to izgleda ovako:


Snimio: Vanja

... a ovako izgledaju bandere (telefonske) uz njihovu željeznicu, detalj uz prugu Timisoara-Jimbolia, nekoliko kilometara prije rumunjsko-srpske granice.


Snimio: Vanja
- 09:22 - Komentari (7) - Isprintaj - #

08.11.2009., nedjelja

Jesenska plac-ikebana: crven-bijel-plav


Trešnjevački plac. Snimio: Vanja

Danas o jeseni i njenim bojama na drugačiji način, a sve u skladu sa nacionalnim simbolima: crveni krumpir (u crvenim vrećicama) za pečenje, bijeli krumpir (u žutim vrećicama) za kuhanje i plave vrećice, sa krumpirom za kupce "na sitno". wink
- 11:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.11.2009., subota

Vratio se profesor Baltazar!


Preneseno sa www.matica.hr

Uz rijetko viđenu pompu na ovim prostorima (ako izuzmemo političare, sportaše i shopping centre wink) danas prije podne se u zagrebačku, hrvatsku, ali i svjetsku svakodnevicu vratio čuveni profesor Baltazar, glavni lik 59 crtanih filmova proizvedenih između 1967 i 1971. godine u studiju animiranih filmova "Zagreb filma". U 10 sati je bila svečana projekcija filmova u kinu "Europa" (kojom prilikom je zagrebački gradonačelnik/hrvatski predsjednikokandidat El Bandinjo gosponu profesoru uručio na jedan dan ključeve grada i proglasio ga ambasadorom djece), a u 11 sati je bio svečani doček na Jelačić placu uz solidno orgamiziran program.

Bilo je tu nezaobilaznih "skakaonica" punjenih zrakom, dječjih zborova i plesnih skupina, stolova sa igračkama, crtaonica ... naravno, bio je tu i veliki ekran na kojem su se vrtili filmovi, plastičnih IKEA-stolica sa Baltazarovim likom, suvenira ... I stekao sam dojam da je sve organizirano i urađeno za 2-3 klase bolje nego što je to uobičajeno za prosječnu hravtsku promociju ... a to je dobar znak. Na tržište je izbačena i linija proizvoda sa Baltazarevim likom (od plastičnih tanjurića do majica i bokserica) koji se mogu nabaviti u trgovinama "One2play"" (zanimljivo, TurboLimač izgleda nije bio zainteresiran za sudjelovanje ...)

U svakom slučaju, drago mi je da se Baltazar vratio, iako mi njegovi crtići nikad nisu bili najnajdraži, svejedno sam ih uvijek rado pogledao zbog njihove pozitivne otkačenosti i drugačijeg pristupa ... a i moji klinci već više godina s vremena na vrijeme pogledaju crtiće sa DVD-a kojeg smo nabavili više se ni ne sjećam kako.

A što se vas tiče, potrudio sam se da vam izaberem par zanimljivijih linkova vezanih uz Baltazara:

- Vijest u današnjem broju "Jutarnjeg lista" (uočite tipfeler zbog kojeg je profesor preimenovan u BLATAzara!)
- Baltazar na Wikipediji
- Web stranica "Zagreb filma"
- Baltazar na Facebook-u (uočite koliko ima prijatelja iz Skandinavije!!!)

A sad evo i par fotki!

Svečani doček - Baltazar je stigao "Baltazar-tramvajem" (14-ica ofarbana sa Baltazarovim likom!), u pratnji Herr Bandića ...


Snimio: Vanja

Gledalište je bilo prepuno!


Snimio: Vanja

Prigodni program.


Snimio: Vanja

Gužv ...


Snimio: Vanja

... i još gužve ...


Snimio: Vanja


Simpatične stolice sa simpatičnim Baltazarovim likom.


Snimio: Vanja

Baltazar na ekranu.


Snimio: Vanja
- 17:43 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Čemu služe balkoni?

Neki put se pitam čemu ljudima služe balkoni ... ja ih doživljavam kao djelić otvorenog svijeta uz stan, izvor svjetla, sunca i zraka. Iako na svom balkonu (točnije lođi) imam rolete kojima ga mogu zatvoriti, nisam ih spustio niti jedan jedini put otkako smo moja obitelj i ja uselili u stan prije 5 godina. No, čini mi se da većina ljudi doživljava balkon kao zamjenu (ili dodatak) podrumu i špajzi, zatvaraju ih, natrpavaju stvarima ... guše njihovu pravu prirodu i namjenu.

A neki ljudi u svemu tome zaista nemaju mjere - pogledajte ove fotke koje je snimila blogerica PerfumeOrPoison kojoj se zahvaljujem na fotkama i ideji za ovaj post!


Izdaleka ... Snimila: PerfumeOrPoison


... pa sve bliže ... Snimila: PerfumeOrPoison


i još bliže! Snimila: PerfumeOrPoison

- 00:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

06.11.2009., petak

Tres, tres, Trešnjevka!

Kako je svima nam i predobro poznati NK "Dinamo" upravo jučer popušio jednu od odlučujućih tekmi i sam si zatvorio vrata daljnjeg natjecanja u evropskome kupu, tako će se ponovo pokrenuti još jedan val rasprava na temu kako, zašto itd ... a pošto mene taj sport ne zanima baš puno, u takvim raspravama sigurno neću sudjelovati, već vam ovim postom skrenuti pažnju na jedan manji, ali zato lokalcima isto dobro poznati klub: "NK Trešnjevka".


Snimio: Vanja

Ne mogu vam ništa reći o njihovoj povijesti ( WEB STRANICA nudi puno informacija o natjecanjima, ali zato trenutačno baš ništa o povijesti) osim da je klub osnovan 1926. godine (vidi brojku na grbu! wink), no koliko mi pamćenje seže taj klub je uvijek bio vezan uz kvart Trešnjevku i lokalnu ekipu ... znam da su nekad davno bili i u drugoj ligi (za prvu nisam siguran!), a trenutačno su u 4. HNL ligi, skupina A.

Pa, ako vas kad zanima možete skoknuti pogledati kakav se nogomet igra u "Grabi", kako se u žargonu naziva njihovo igralište u Veprinačkoj ulici, pored također čuvene dvorane "Kutije šibica" koja je nekad, prije izgradnje Doma sportova, bila najveća sportska dvorana u Zagrebu.

A za pogledati kakva atmosfera vlada na igralištu ne morate ići tamo nego pogledajte slijedeće fotke! wink

Ulaz u klupske prostorije.


Snimio: Vanja

Ulaz na teren.


Snimio: Vanja

Tribine istok (jedine koje postoje). Samo najbrži imaju zagarantiranu sjedalicu. wink


Snimio: Vanja

Natkrivena loža sa jedinim komadima namještaja.


Snimio: Vanja

Pogled iz lože na jug.


Snimio: Vanja

Pogled iz lože na sjever - uočite jato ptica na travnjaku!


Snimio: Vanja

Hurrrra, utrčavam na teren uz oduševljenje prepunog gledališta! wink


Snimio: Vanja

- 12:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.11.2009., četvrtak

Jesen se uvukla u sve pore grada ...


Ugao Bukovačke i Petrove, danas ujutro. Snimio: Vanja
- 14:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Doručak ljudi na rubu ...


Mažuranac. Snimio: Vanja


"Zeleni val". Snimio: Vanja

Ovakvih prizora, flašica netom ispražnjenih tokom jutarnjih sati, sam već vidio puno, ovo su tek dva zabilježena tokom proteklih nekoliko mjeseci ... i uvijek se pitam što je to što ljude goni da rano ujutro usipaju u sebe male konjačiće, pelinkovce, rakijice ... jest da ih "korisnici" vide kao anestetike za tijelo i dušu, nakon njih su tupi i ne boli ih više niti jedno niti drugo, ali ne vjerujem da itko od njih smatra da je to put do sreće ... ukoliko uopće još misle na nju. Hvatanje za redovnu "jutarnju flašicu" mi se čini kao sinonim za odricanje, odustajanje od traženja stvarne životne sreće ...

- 11:37 - Komentari (8) - Isprintaj - #

03.11.2009., utorak

Škarnicli iz godine Univerzijade


Snimio: Vanja

Pospremanje dugo neotvorenih ormara gotovo uvijek dovodi do nekog zanimljivog otkrića pa je tako bilo i pred nekoliko tjedana kad je žena posjetila stan svojih roditelja i sa njima zavirila u ormare tražeći ostatke vune za štrikanje ... Vuna je pronađena i to u zanimljivim pakiranjima - u "staromodnim" škarniclima otprije 20-tak godina (ovaj prvi datira iz 1987., vidljivo po natpisu na reklami).

Iako to nije ne znam kako davna prošlost, svejedno je zanimljivo vidjeti te škarnicle iz doba kad plastična ambalaža još nije istisnula papirnatu (uvijek se razveselim kad vidim da se papir ponovo vraća - pogotovo u pakiranju kruha, mrzim kad se kruh zapakiran u plastičnu vrećicu pretvori u spužvu, bolje nek se osuši nego tako razmekša!). Ako ništa drugo, već i zato što nazive svih ovih trgovina već pomalo prekriva zaborav ... i za 40-50 godina ovi škarnicli bi bili pravi muzejski eksponat. wink


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 10:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Prvih 250 postova!

Dragi moji, danas vam sljeduje jubilarni 250-ti post!
Juhuuuu!

Rado bih vas tim povodom sve poveo na kolače kod Vinceka ili pečene kostanje, no obzirom da još nije izmišljena teleportacija predmeta na određenu web adresu onda ću vas ipak samo počastiti sa popisom svih do sada objavljenih postova. wink

Još riječ-dvije o prijedlozima koje sam dobivao putem mailova i komentara - jedan od njih je bio da sa strane stavim linkove na sve objavljene postove ... a meni se čini da bi to samo zakrčilo prostor, a da vam ne bi puno pomoglo. A kako bi lakše došli do postova koji vas možda zanimaju ovdje imate datume kad su objavljeni pa lako sa jednim klikom pronađete traženi mjesec i poslije i traženi dan.

Što se tiče prijedloga o geo-tagiranju odnosno označavanju snimljenih lokacija na recimo Google maps ili GPS-koordinatama ... zgodan prijedlog, ali to za mene znači nešto više posla, a za vas, ako želite proneći neku lokaciju, manje zabave uz traženje tog mjesta. A pošto ja nikako ne želim umanjiti tu zabavu onda sam odlučio nigdje ne navoditi superprecizno lokacije na karti ili koordinatama - mislim da je ovako kako radim sada već dovoljno precizno da bi određenu lokciju našao svatko sa makar mrvicom istraživačkog duha ... a to je ono što nam svima treba i što treba razvijati u sebi.

Za kraj, hvala vam svima na čitanju, komentiranju i ponajviše na prijedlozima za postove - već sam objavio desetak postova za koje sam inspiraciju (a često i točne podatke i fotke) dobio od vas, a još ih bar desetak stoji "u repu" za objavljivanje!


=========== POPIS POSTOVA (od prvog do dvjestoipedesetog) =================

07.1.2009 Kreće nepoznati Zagreb!
07.1.2009 In memoriam Dino Dvornik
08.1.2009 Tamo gdje tramvaji staju na tračnice ...
09.1.2009 Biser reklame (1)
09.1.2009 Odraz u ogledalu
12.1.2009 Stari zagrebački poplunari ... Ili Tko zna što je sa Perom i Emilijom?
12.1.2009 Fasade koje su obilježili Bad Blue Boysi
12.1.2009 Zaštićene povijesne cjeline i kulturna dobra grada Zagreba
13.1.2009 U posjeti "Zagrepčanki"
16.1.2009 Iz doba kada je u Zagrebu carevalo blato
18.1.2009 Posljednji "Unikonzumov" dućan
19.1.2009 Prizemljeni planeti ("Nine views" by Davor Preis)
20.1.2009 Šetnja: Uz potok Bliznec i kroz Dotrščinu
22.1.2009 Tablice osiguravajućih društava
26.1.2009 Pred noć muzeja. Hrvatski školski muzej i Muzej HT (Muzej pošte i telekomunikacija)
28.1.2009 Črnomerec - potok ponešto drukčiji od drugih
28.1.2009 Kišna večer u Zagrebu ...
02.2.2009 Po kome je Tkalčićeva ulica dobila ime?
06.2.2009 Tko je puma34?
08.2.2009 4M: Miro, Mali, Medo i Muki
12.2.2009 Dječje igralište sa bazenom!?! Pa gdje toga ima?
15.2.2009 Prije točno dvadeset godina je Nessie utekla iz Maksimirkog jezera ...
21.2.2009 Mali mrak u Zagrebu!
23.2.2009 Najkraće i najuže zagrebačke ulice
23.2.2009 Svjetla velegrada
25.2.2009 Šetnja do izvora Družinec (Vrapče)
02.3.2009 Ulične pumpe
03.3.2009 Za bolju orijentaciju ...
03.3.2009 Nessie u Maksimiru (2)
04.3.2009 Trg koji nestaje
05.3.2009 Proslavite Dan žena na alternativni način!
06.3.2009 "Drek river"
08.3.2009 Meglenjak danju i noću (zagrebački pozdrav Alpama)
09.3.2009 Večer u zagrebačkom skvotu
12.3.2009 Zagrebačke ulične table i kućni brojevi
13.3.2009 Savski mostovi
15.3.2009 Napokon proljeće i u Zagrebu!
15.3.2009 Za "zagrebonostalgičare": ulaznice iz moje arhive
17.3.2009 Gdje je pravi centar Zagreba? (traži se "najzagrebačkija" točka našega grada)
18.3.2009 Most na kraju grada
20.3.2009 Mudra sova vas gleda ...
21.3.2009 Tvornica "Gredelj": tajna riznica zagrebačke tehničke povijesti
23.3.2009 Biseri reklame (2): Šimecki i korupcija
25.3.2009 Zagrebački brodovi i sidra
27.3.2009 Najvće zagrebačko predsoblje
28.3.2009 Zagrebački kazališni amateri su u akciji!
30.3.2009 Savica: jezerska idila na samo 15 minuta od tramvaja
31.3.2009 Zaboravljene tržnice (1): Željeznička kolonija
02.4.2009 Crveni most: Most koji je nestao u tišini
05.4.2009 Drugo lice Ilice
06.4.2009 Spomenici i fontane grada Zagreba
07.4.2009 U slavu piva
08.4.2009 Neobična transportna sredstva našega grada: Podsusedska žičara
09.4.2009 Neobična prijevozna sredstva našega grada (2): Kustošijanska pokretna traka
10.4.2009 Leteći bicikli na Grmoščici!
14.4.2009 Željeznička "okretaljka"
15.4.2009 Besplatna samoposluga
17.4.2009 Zagreb u predmobitelsko doba
18.4.2009 Vrijeme je za igru (1)! - oktogon
20.4.2009 Ulica koja nestaje (1): Knežija
21.4.2009 Rokov perivoj u proljetnom ruhu
22.4.2009 Remetinečki rotor: Raj za graffitere
23.4.2009 Puma34 u 3D izdanju
24.4.2009 Tajanstveni znakovi iz prošlih vremena
26.4.2009 Zaboravljene tržnice (2): Trnjanska tržnica
27.4.2009 "Elitni" zagrebački skvot na Jarunu
28.4.2009 Sakriveno šetalište pored Bosanske ulice
30.4.2009 Pogled u prošlost, ka starim imenima ulica
01.5.2009 Prigodni prvomajski post
04.5.2009 Po kome je nazvana ova ulica?
05.5.2009 Zagreb iz balona ... Ali prije 120 godina!!!
06.5.2009 Zidna erotika
07.5.2009 Vježbe snage za jake zagrepčane
08.5.2009 Jesper Neergaard - čovjek koji povezuje Kopenhagen, Graz i Zagreb
09.5.2009 Tamo gdje tramvaji spavaju ...
10.5.2009 Krenimo danas u rimsko doba
12.5.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene
13.5.2009 "Stari Đuro" je otišao u penziju nakon 57 godina službe ...
14.5.2009 Srednjoevropski purgerski štih
15.5.2009 Miran Trešnjevački kutak
15.5.2009 Dolazi vrijeme da se ka glasačkim kutijama opet krene (2)
16.5.2009 U petak je Sava postala Yang Ce
17.5.2009 Šetnja: Drugom stranom Mirogoja od Kozjaka do Remeta
18.5.2009 Pola kuće i crkva i pol
19.5.2009 "(K)Rade Končar"
21.5.2009 Pauza na zagrebački način
22.5.2009 Stranputicama geografske zbiljnosti između Cibone i Glavnog kolodvora
23.5.2009 Ulica bez ijednog kućnog broja
24.5.2009 "Mazivom protiv vandala"
26.5.2009 "Sveti Nikola"
27.5.2009 Prometnoznakovna ZG-arheologija (1)
29.5.2009 Drugi krug izbornog pakla
31.5.2009 Bravar, čarapar ili ...?
01.6.2009 Spektar koji je ostao bez boja
02.6.2009 Halo, Zagrebe, halo ...!
03.6.2009 Ozelenimo grad!
04.6.2009 Foto šetnja Savskim gajem
05.6.2009 Socijalni stanovi međuratnog Zagreba: Naselje Istrana i invalida
06.6.2009 Iz doba kad je selo još bilo na samo 15 minuta od Jelačić placa
07.6.2009 Stotka! (stoti post)
08.6.2009 Samoupravljanje još živi na Pantovčaku!
09.6.2009 Tko je za besplatan strip?
10.6.2009 Zoološki vrt na Svačićevom trgu
10.6.2009 Proljetne boje u ravnini tla
16.6.2009 Ubojita Ga-raža
17.6.2009 Činovnička kolonija an Gogoljinu brijegu (uz Petrovu ulicu)
18.6.2009 Mali prilog raspravi o ulozi drveća u svakodnevnom životu urbaniziranih južnih Slavena :o)
18.6.2009 Puma34 i Oko TV-zvijezde!
19.6.2009 Rješenje za osvježenje
20.6.2009 Obrtnici uzvraćaju udarac
21.6.2009 Levitirajuće cvijeće na Črnomercu
22.6.2009 71 godina mu je tek ...
23.6.2009 Vlastoručno (d)ostavljam namještaj ...
24.6.2009 Samozatajni čuvari haustora
28.6.2009 Lašćinšćak: sagradili im zdravstvenu hitnu pomoć, no njima treba socijalna hitna pomoć ...
29.6.2009 Štakori u djelima ZG-graffitera
30.6.2009 Laureat nagrade "Zagrebački komunikator desetljeća" po izboru autora ovog bloga
01.7.2009 Sakupljači, zbor!
01.7.2009 Promocija knjige fotografija Toše Dapca "Zagreb u tridesetima"
02.7.2009 Rđavi Zagreb
03.7.2009 Tko je ostao bez jaja?!?
03.7.2009 Kako su zagrebački arhitekti ponovo otkrili boje
06.7.2009 Poštarska svakodnevica
07.7.2009 "Veda - dodatak jelima"
07.7.2009 Po kome je nazvana ova ulica? (2)
08.7.2009 Sezona proljeće/ljeto 2009
08.7.2009 Tramvajsko prometno znakovlje
09.7.2009 "Nebu meni niko stupa vkral!"
10.7.2009 Više ni parkirna mjesta nisu što su nekad bila ...
11.7.2009 Vlakom iz Črnomerca za Prečko!?!
12.7.2009 Nostalgija na 4 kotača
13.7.2009 Naselje Prve Hrvatske štedionice: jezgra Trešnjevke
14.7.2009 Gablec na baušteli
14.7.2009 Telefonska arheologija (2): zagrebački telefonski prsten
14.7.2009 Vulkanizeri se odmaraju
15.7.2009 Simbioza čovjeka i cijevi primjećena jučer na Cvjetnome trgu!
16.7.2009 Dobrodošlica od sveg srca ...
17.7.2009 Beskonačna gostoljubivost stanovnika Zagreba
17.7.2009 Bio jednom jedan Ivica. I cura Trica ... (+ Plaža za budiste)
18.7.2009 "Fifi! ... Fifi!?! Pa gdje je taj vražji cucak?"
19.7.2009 Umjetnost oplemenjivanja postojećeg
20.7.2009 Biseri reklame (3): Dok gori radimo
21.7.2009 Cvjetno naselje - oaza stambene gradnje po mjeri čovjeka u kaotičnom Trnju
22.7.2009 Čašica za gušt
23.7.2009 Tamo gdje "Drek river" postaje mirisni potočić ...
24.7.2009 U spomen generaciji koja odlazi
25.7.2009 Dječje igralište od svih napušteno
26.7.2009 "Susjedi naši najdraži, lijepo Vas molimo!"
27.7.2009 I opet samo pola kuće!
28.7.2009 Pogled u zagrebačku povijest
29.7.2009 Najotkačeniji ZG-kućni brojevi
30.7.2009 Preteča ZET-ovih displeja? Izvadak iz ZET-ova statističkog godišnjaka? Dokoni čekač(i) u akciji?
31.7.2009 Zanesena muzikom
31.7.2009 I blogeri zaslužuju odmor ;o)
08.8.2009 Loše odabrano mjesto (lav/tuljan)
16.8.2009 Asfaltna džungla
17.8.2009 Čudna biljka iz kamena raste ...
18.8.2009 Mali prilog raspravi o urbanoj pužologiji
19.8.2009 Čekaonica pod vedrim nebom
20.8.2009 Gradske kuće "kasarnskog" tipa: Meršićeva ulica (1921.-1925.)
21.8.2009 Iz panja izrasla mladica
22.8.2009 "Nema ih jer su htjeli biti ..." ili Priča o Dotrščinskoj šumi
24.8.2009 Houdini je ponovo među nama!
25.8.2009 Neusklađenost resursa
25.8.2009 Usklađenost resursa
27.8.2009 Ovog ljeta se u Zagrebu vozi žuto!
27.8.2009 Usklađenost resursa (2)
28.8.2009 Rolo
28.8.2009 Usklađenost resursa (3)
29.8.2009 Pozor, kliski pločnik!
29.8.2009 Potok Dubravica - idiličan kutak ... Ali samo za okorjele ljubitelje predgrađa!
30.8.2009 Čuvajmo vodu - nekad i sad
31.8.2009 Jedini vodotoranj u Zagrebu
01.9.2009 Izlet: Stijene Pečovja iznad Vidovca
02.9.2009 Virnimo u povijest ZG-konzumerizma!
02.9.2009 Zagrebački indijanac
04.9.2009 Novosti na uličnoj sceni
05.9.2009 Trenutak umjetničke iskrenosti
06.9.2009 Najhrabriji prometni znak
07.9.2009 Dječja posla
08.9.2009 Danas učimo geometrijske likove
08.9.2009 Kontrast nad kontrastima
10.9.2009 Pravopisna policija vrši raciju
11.9.2009 Komadić Britanije u Zagrebu
12.9.2009 Najstarije "gradske" kuće u Klaićevoj ulici (1920.-1921.)
13.9.2009 Župna crkva Marije Pomoćnice na Knežiji
14.9.2009 Vrijeme je za igru (2): Još uvijek Oktogon
15.9.2009 Preselili smo
15.9.2009 Zagreb - stjecište svih religija svijeta
16.9.2009 Uzbuđeno drvo
16.9.2009 Pravopisna policija ponovo jaše ... I kontrolira graffitere!
17.9.2009 Poruke koje je vrijeme potrošilo
18.9.2009 Crvena svjetla velegrada
18.9.2009 Tri sandučića na zidu sreće
20.9.2009 Dragi korisnici, molimo Vas, počnite sa ubacivanjem sa desne strane!
21.9.2009 Prijenos znanja iliti "knowledge transfer" u zagrebačkoj "Ćistoći"
22.9.2009 Kante za smeće su dobile svoj JMBG!
22.9.2009 Danas je Dan mobilnosti - uživajmo u centru grada bez auta!
23.9.2009 Metropolitanski život bez asfalta
24.9.2009 Hoćemo li sa mušterijama biti na "ti" ili na "Vi"?
24.9.2009 Ljetno kasno popodne i jesensko rano jutro
25.9.2009 Penzionerski dnevni boravak
26.9.2009 Majstori keramičari
27.9.2009 Za pravopisnu policiju nema zastare
28.9.2009 Trnjanski mozaik
29.9.2009 Svakodnevni buvljak na Gagarinovu putu
30.9.2009 Što to ima majstor Radovan, a nema majstor Radonja?
1.10.2009 Pazi, auto!
1.10.2009 Vrijeme je za igru (3): Napokon odgovori na "oktogonska" pitanja!
2.10.2009 Koncentracija umirovljeničke moći
2.10.2009 "Nemoj da netko ovdje pere veš!"
2.10.2009 Glamour na Trnju ... ili čemu uopće služi ovaj blog
3.10.2009 Što se krije ispod trnjanskog glamoura - u doslovnom smislu
4.10.2009 Biseri reklame (4): NAMJERNA kvaliteta
5.10.2009 Šetnja: Vincekov breg pored Markuševca
6.10.2009 Optimist ili pesimist?
6.10.2009 Dr. Jekyll and Mr. Hide
6.10.2009 Ulica koja je zagrlila potok
7.10.2009 220 V kroz zagrebačku povijest
7.10.2009 Moto satnija vs. Pravopisna policija
11.10.2009 To je navijač!
12.10.2009 Maštaj, stvaraj, izrazi se, sudjeluj!
13.10.2009 Prestanak oborina zahvatio je i zagrebačko područje ...
14.10.2009 Puma 34 odlazi u povijest?
14.10.2009 Miš u mišolovci?
15.10.2009 Dan kruha
15.10.2009 Naselje "Arko" u Heinzelovoj ulici
16.10.2009 Reciklirati ili uništiti?
17.10.2009 Kreativni festival FISTT uživo
18.10.2009 Kvatrić by night
19.10.2009 Čekajući kolegu ...
20.10.2009 Šetnja: Od Vugrovca do Krča
21.10.2009 Crveno, žuto ... čekamo zeleno.
22.10.2009 Kozari put I, odvojak XVI, broj 1
22.10.2009 Šarena jesen
25.10.2009 Koliko je to "osam na šestu"?
26.10.2009 To se zove koncentacija!
26.10.2009 Koji je ovo ton?
27.10.2009 Zagrebačka džungla i savana
28.10.2009 Nova cesta i stara kuća u njoj... ili "Najveća zagrebačka rugla, nastavak prvi"
28.10.2009 Kome pokloniti pažnju?
29.10.2009 Odmaralište za najhrabrije
30.10.2009 Zima je pred vratima
31.10.2009 Uz dan svih svetih
01.11.2009 Tamo gdje su danas bili svi zagrepčani ...
02.11.2009 Reklame sa duhom (1)
03.11.2009 Kako to rade drugi
- 10:33 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Kako to rade drugi

Već sam se u dva navrata (04.05.2009, u postu o Magdićevim stubama i 07.07.2009. u postu o Berislavićevoj ulici) osvrnuo na činjenicu kako u Zagrebu ne postoji običaj da se uz imena ulica (barem onih manje poznatih) napiše porijeklo imena odnosno po kome je neka određena ulica dobila ime. Mislim da bi to bilo zanimljivo kako gostima grada tako i nama "purgerima" ... jer ni mi ne znamo baš sve o svakome, a nekad čak niti Google i Wikipedija ne pomažu puno (tko zna po kojem Jurkoviću je dobila ime Jurkovićeva ulica na Medveščaku? Ili zašto ulica Jazbina u Maksimiru nosi baš to ime iako prolazi ravnicom potoka Blizneca uz koji vjerojatno nije bilo jazbina?)

Sjećam se, bilo je već nekoliko rasprava na tu temu po medijima, a uvijek je konačni zaključak bio da je to skupo i nepotrebno.

A ja ću vam sada dati tri primjera kako se takve stvari rješavaju u drugim gradovima!

U Grazu je to riješeno na klasičan "K.u.K." način, velikom i pomalo cifrastom tablom sa svim mogućim podacima.


Snimio: Vanja

U Aachenu, u onom kutku Njemačke koji se naslanja na Belgiju i Nizozemsku, table su manje i sigurno jeftinije, a opet sasvim zgodne i informativne.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A za dobar primjer ne moramo čak ni ići van, evo kako to rade u Rijeci, sa manje detalja nego u "Dojčlandu", ali opet bolje nego ništa, a vjerujem da nije niti jako skupo.


Snimio: Vanja

- 10:29 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.11.2009., ponedjeljak

Reklame sa duhom (1)

Tamo negdje na početku pisanja bloga počeo sam sa serijalom postova pod naslovom "Biseri reklame" u kojima vam otkrivam prave reklamne "bisere" ... no, istovremeno sam želio još odavna otvoriti i serijal "Reklame sa duhom" u kojima bih vam skretao pozornost na zaista duhovite, originalne i dobro pogođene reklame. Na žalost, takvih nema baš puno kod nas pa tek sad započinjem seriju sa jednom novom oglasnom pločom koja se pred par tjedana pojavila u Selskoj, preko puta sjedišta Allianza, kod kazališta "Trešnja" - iznimno mi se sviđa poigravanje dobro nam poznatom kolekcijom oznaka za održavanje odjeće, bravo za idejnog tvorca!


Snimio: Vanja
- 12:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.11.2009., nedjelja

Tamo gdje su danas bili svi zagrepčani ...


01.11.2009, Mirogoj, cca 18h. Snimio: Vanja


01.11.2009, Mirogoj, cca 18h. Snimio: Vanja


Ovo nisam ja! wink, 01.11.2009, Mirogoj, cca 18h. Snimio: Vanja

Križ složen od kestena na usputnom grobu, 01.11.2009, Mirogoj, cca 18h. Snimio: Vanja
- 21:34 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi