Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

220 V kroz zagrebačku povijest (2): Banderologija

Nastavljam priču o struji kroz zagrebačku povijest ... ovaj put neću ići daleko u prošlost, već ću se samo prisjetiti posljednjih 40-tak godina, onoga što sam i sam vidio na zagrebačkim ulicama i što, u nekoj mjeri, postoji još i danas. Možda će nakon ovog posta neki od vas pomisliti da sam neki teški "električarski freak" (čekajte da vidite što ću vam još servirati u nekim budućim postovima! wink) ... no, za mene su i te bandere dio povijesti grada, ono što svojim malim djelićem sudjeluje u općoj gradskoj slici. A njih baš i nije tako malo, izvan gradskog središta u svakoj ulici se svakih par desetaka metara nalazi po jedan električni stup ... bandera, jel'te ... pa izračunajte koliko ih ima u čitavome gradu. wink

Za početak, prisjetimo se davnih godina ... prije 30-40 godina su skoro sve bandere bile drvene i to najčešće vrlo kvrgave, vijugave. Takvih već dugo nisam vidio kod nas, čak niti izvan Zagreba ... ako netko nađe negdje neku zaista kvrgavu, molim vas, poslikajte ju i pošaljite mi fotku!

Staru metalnu banderu iz doba NDH (ili još stariju) ste već vidjeli u prošlom strujnom postu (vidi OVDJE), a uz to prvi pokušaji korištenja drugih materijala su došli prije 30-tak godina. Evo metalnog rešetkastog stupa na početku Voćarske za kojeg mi je teško procijeniti starost ...


Snimio: Vanja

... i betonskog rešetkastog stupa iz ulice Bukovac iz 70-tih godina.


Snimio: Vanja

A sad ajmo pogledati kaj se još može vidjeti na zagrebačkim ulicama što se drvenih bandera tiče: prvo obični stupovi koji se, po potrebi, mogu poduplati kako bi bili stabilniji (obično na kraju mreže ili na oštrom zavoju, kao ovdje na fotki, primjer iz Trnjanske struge V).


Snimio: Vanja

Ako se mijenja smjer ulice odnosno pružanja žica, tad se obično stavlja potporni stup (primjer iz Trnja, Trnjanska struga I) ...


Snimio: Vanja

... ili se pak nateže čeličnom sajlom (kao kod ovog stupa na uglu Tratinske i Badalićeve).


Snimio: Vanja

Porculanski izolator stavljen obično na pola sajle se stavlja kako eventualna struja (zbog proboja sa žice ili udara groma) ne bi dosegla do prolaznika.


Snimio: Vanja


Postojnska ulica. Snimio: GP_Zagrebancije

Na drugim istaknutim mjestima se stavlja stup u obliku slova "A" ... srednja "crta" može biti drvena (sa ugla Vukovarske i Drenovačke) ...


Snimio: Vanja

... ili metalna (na Selskoj cesti).


Snimio: Vanja

A kad je naprezanje baš veliko, tad se mogu staviti dva potpornja pa dobijete "tronožac" kao na raskršću ulice Matiej Vlačića i Pergošićeve u Španskom (tamo su dva na udaljenosti od 50 metara, drugi je kod ulice Kotarnica!)! wink


Snimio: Vanja

A evo i jedne fotke "stupa vulgaris", betonskoga kakvi se postavljaju posljednjih desetak godina (fotka iz ulice Melinišće u Maksimiru).


Snimio: Vanja

No, ti novi betonski stupovi uz svoje prednosti (dulji životni vijek jer ne trunu) imaju i svoje mane ... bar za "sekundarne korisnike": puno je teže kvalitetno prikačiti neku reklamnu poruku. Ljepljiva traka ne drži tako dobro kao klamerice ili rajsnedle - vidi primjer ove stare drvene bandere na uglu Vukovarske i Trešnjevačkog placa, dakle na "prime position" za stavljanje oglasa!


Snimio: Vanja

Ima još zanimljivosti vezanih uz stupove - nekad su kablovi iz trafo-stanice dolazili do zračne instalacije preko "gljive" ... (primjer iz Nove ceste na Trešnjevci odnosno Trga Otokara Keršovanija u Maksimiru)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

... nakon toga je došla novija verzija, sa zavrnutom cijevi (kako u nju ne bi padala kiša) (primjer sa Nove ceste) ...


Snimio: Vanja

... a najnovije rješenje izgleda ovako, kablovi se jednostavno spoje sa zračnim vodom bez puno priče (Vitezovićeva ulica na Trešnjevci).


Snimio: Vanja

Ovako to izgleda kad se gleda sa suncem za leđima. wink


Snimio: Vanja

Kaj se tiče samih žica, nekad davno su one bile izolirane tekstilom ili gumom (takvih žica još ima na Novoj cesti blizu Doma sportova, vidi fotku), zatim su bile aluminijske, a sada su sve omotane zajedno debelom gumenom izolacijom. Ako netko ne zna zašto ima najčešće u zraku 3 ili 5 žica, to je zato što za prijenos trebaju jedna žica za "fazu" i jedna za "nulu", a treća je uzemljenje (ako je prijenos 1-fazne struje, 220 V) odnosno tri žice za tri faze, jedna za nulu i peta žica je uzemljenje (ako je prijenos 3-fazne struje, 380 V) - koga zanima više nek zirne OVDJE.


Snimio: Vanja

Zatim, tu je i priča oko označavanja - u prošlom postu ste vidjeli oznake iz doba Gradske Eletrične Centrale (G.E.C.), a sd evo novijih, oznake stupa i oznake uzemljenja (primjer iz Vukovarske).


Snimio: Vanja

Evo i jedne zgodne fotke sa vranom ... wink


Snimio: Vanja

A za kraj, jedna "uvozna" fotka, nastala ovo ljeto u Temišvaru (Rumunjska), kod njih se električni i telekomunikacijski kablovi vode posvuda, pa čak i u gradskim središtima, po zraku ... i onda to izgleda ovako:


Snimio: Vanja

... a ovako izgledaju bandere (telefonske) uz njihovu željeznicu, detalj uz prugu Timisoara-Jimbolia, nekoliko kilometara prije rumunjsko-srpske granice.


Snimio: Vanja

Post je objavljen 09.11.2009. u 09:22 sati.