Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba: Kuće u nizu u Bužanovoj

Već dugo vam nisam servirao neku od tema za koje sam inspiraciju našao u knjizi Darje Radović Mahečić "Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba" ... pa je red da je se ponovo prisjetimo...

Danas ću vam reći koju riječ o kućama u nizu poduzeća "Emil Erfort i drugovi" koje se nalaze u Bužanovoj ulici 21-31. 1920. godine napravljeni su projekti za tri niza od 6 jednokatnih kuća u nizu sa mansardom i podrumom, no samo je jedan od njih zaista izveden. Niz čini simetričnu cjelinu, sa predvrtom na uličnoj strani (gdje se nalaze sobe) te dvorištem (gdje je kuhinja) na drugoj strani, na katu su još dvije sobe i kupaonica, a na mansardi još jedna soba. Projekt je potpisao Ivan Senk, a izgradnju je izvela firma "Građevno poduzetništvo Ivanošek, Zagreb".


Snimio: Vanja

"Sa raznolikim krovnim prozorima (mali, dvojni ili dvojni u zabatu) i ulazima (s ravnim, lučnim ili trokutastim završetkom) ovaj šarmantni uspjeli niz podsjeća na prvobitna engleska rješenja", kaže autorica u knjizi, a ja se u potpunosti slažem sa njom. wink

Što se sadašnjeg stanja objekata tiče, ovaj put vam mogu saopćiti dobre vijesti: suvremene adaptacije su se trudile sačuvati originalna rješenja tako da je izgled čitavog niza u velikoj mjeri očuvan.

Kao zanimljivost, mogu vam spomenuti da sam pred desetak godina bio u posjeti u jednoj od tih kuća (onoj jedinoj neobnovljenoj) i da mi se interijer činio također vrlo zanimljiv.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Detalja originalnih rebrenica sa jedine neobnovljene kuće. Snimio: Vanja


Detalj ulaznih vrata sa iste kuće. Snimio: Vanja


Post je objavljen 23.11.2009. u 09:37 sati.