Nepoznati Zagreb

29.08.2009., subota

Potok Dubravica - idiličan kutak ... ali samo za okorjele ljubitelje predgrađa


Jezerce Dubravica I. Snimio: Vanja

Pregrađa su rijetko kad idilična mjesta.

Tu i tamo naiđe se na neki zaista lijep kutak pregrađa, kako u Zagrebu tako i u drugim gradovima, na slikovite kućice okružene lijepim vrtovima, elegantne vile ili točke sa lijepim vidikom na grad (recimo, neki od kutaka podsljemenskih kvartova bi mogli zaslužiti taj epitet!) ... no, češće su pregrađa ipak područja glavnih cestovnih prilaza gradu, industrijskih zona i skladišta, odljevnih kanala, nemaštovitih obiteljskih kuća, kvartovi koje vole samo oni koji stanuju u njima. Recite mi iskreno, uživa li netko od vas u posjetu Aleji Dubrava, Kozari boku, Samoborskoj cesti ili pak Buzinu?

No, ta područja ipak nisu definitivno izgubljena za uživanje u njima i neke zemlje su majstori u prilagođavanju takvih "industrijsko-stambenih" kvartova u relativno ugodna mjesta za život ... a ključni momenat su detalji. Može skladišni zid biti ne znam kako ružan, ali ako se uz njega nalazi lijepo uređeni parkić ili dječje igrališe situacija je odmah bolja ... pogotovo ako se kao alternativa zamisli hrpa smeća ili pak bujni nasad kopriva i bazge prošaran kojom auto-krntijom. A majstori za takva uljepšavanja su germani - Austrijanci i Nijemci. Za mog života u Beču pronašao sam podosta lijepih kutaka baš u i na rubu industrijskih zona, a jedan od meni najdražih je bio potok Liesing na jugu Beča koji na svom putu iz bregova Wienerwalda ka gradiću Schwechatu i utoku u Dunav prolazi baš takvim "pejzažima". No, uz njega je napravljena vrlo lijepa biciklistička staza koja se odmiče od svih cesta, usput se nilazi na više parkova, igrališta, nekoliko solidnih gostionica ... i sat-dva vožnje biciklom uz taj potok su mi često donijeli više mira i ugode nego vožnja Praterom.

A gdje smo mi od toga?

Pa, jako blizu baš i nismo ... no, ja ne bih gubio nadu, jer jedan pozitivan primjer već postoji, a to je potok Dubravica koji iz G. Stenjevca dolazi do Aleje Bologne, zatim kratko putuje uz željezničku prugu, praćen novouređenom šetnicom koju je tokom dvije godine uređivala Vodoprivreda (i na tome joj veliko HVALA!), zatim se, nakon spajanja sa najčešće suhim koritom potoka Medpotoki, okreće prema jugu, prolazi ispod Samoborske ceste i, opet praćena ugodnom šetnicom koja prelazi u stazu putuje uz Končarev pogon prema jezercima Dubravica I i II koja se nalaze tik uz Ljubljansku aveniju, neposredno nakon hotela Holiday.

Jasno, nije to ni Schonebrunn niti Versailles pa niti Maksimirska šuma koja je sa šetalištem uz potok Bliznec vjerojatno ipak kraljica "potočne ponude" Zagreba ... ali tom potoku sa svojom okolinom se ipak ne može u potpunosti odreći izvjesna doza šarma i zanimljivosti. Ja sam ga obišao, baš danas, i poslikao ga za vas ... a vi vidite je li to vama zanimljivo ili nije.

Obzirom da sve rijeke teku od izvora prema ušću ("... a samo Sana teče prema vama!" wink), tako ću i ja vama predstaviti moju današnju šetnju koja se ipak odvijala u suprotnome smjeru (što uopće nije bitno za ovu priču).

Dakle, krećem od Aleje Bologne ... Kod ulice Dubravica nalazi se pothodnik ispod Aleje i želj. pruge koji je, prema znakovima barem, rezerviran samo za "traktore, bicikle, motocikle i pješake", no njime se povremeno koriste i auti (vidjeh svojim očima). Tamo je i napušteni most na staroj trasi "Samoborčeka", a tamo počinje i već spomenuta šetnica. Ona vas vodi pored želj. stanice Gajnice i još dalje, pored dječjeg igrališta kod jelovečke ulice, pa pored gostionice koja se smjestila u starom objektu stanice "Samoborčeka" (a na opremi boćarskog igrališta se isto vidi da je tamo prolazila pruga).
Potok ide dalje, šetnica uz njega, i tako sve do korita potočića Medpotoki koji stiže pored zgrada općine Susedgrad. Tamo šetnice nestaje, a potok mijenja smjer i teče prema jugu uz Domaslovečku ulicu. negdje pred križanjem sa Samoborskom sam u koritu vidio mnogo ribica veličine 15-tak cm!


Potok neposredno nakon prolaska ispod Aleje Bolonje i željezničke pruge, pogled prema istoku. Snimio: Vanja


Stari most sa trase "Samoborčeka" koju, na dijelu od ulice Dubravica do Domaslovečke, koristi šetnica. Snimio: Vanja


"Švercanje" kroz pothodnik ulice Dubravica, inače zatvoren za automobile. Snimio: Vanja


Upozorenje iz nekih davnih dana. Snimio: Vanja


Birtija. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Boćalište opremljeno željezničarskim ostacima. Snimio: Vanja


Šetačice. Snimio: Vanja


Krivuda, ali se ipak probija. . Snimio: Vanja


"Ušće" potoak Medpotoki u Dubravicu. Snimio: Vanja


Pogled na tok šetnice od Domaslovečke ulice. Snimio: Vanja


Potok prati Domaslovečku ulicu. Snimio: Vanja


Ribice u potoku uz početak Domaslovečke ulice. Snimio: Vanja

Prelazimo Samoborsko i slijedimo i dalje potok, sada opet po šetnici koja prolazi pored vatrogasne zgrade (tamo je i dječje igralište te zapušteni boćarski teren) i ide dalje između "Končara" i psihijatrijske bolnice "Sv. Ivan". U koristu potoka tu i tamo raste trska, vide se i ribice, nailazi se i na jedan sklepani mostić (sigurno djelo lokalne dječurlije!) te prelazi Kovinska ulica koja vodi prema Škorpikovoj.


Priručni most. Snimio: Vanja


Šetnica uz dio između Kovinske i Samoborske ceste. Snimio: Vanja


Lišće nataloženo u potoku. Snimio: Vanja

Nakon nje uskoro slijedi željeznički most pa uskoro zatim mala ustava za prikupljanje smeća (osobito su zanimljivi primjerci autohtone vrste bočica pelinkovca wink). Nakon nje slijedi nekoliko vrlo velikih grmova šaša koje koristi za gniježđenje dosta veliki broj pataka. Sa druge se pak strane vidi kolekcija starih lokomotiva koje trunu ispod skladišta firme za prikupljanje otpada.


Željeznički most. Snimio: Vanja


Dio južno od Kovinske ceste. Snimio: Vanja


Ustava za prikupljanje smeća. Snimio: Vanja


Močvarni dio prije ustave. Snimio: Vanja


Mali pelinkovci plivaju ... Snimio: Vanja


Patkice u svom elementu. Snimio: Vanja


Zarđale lokomotive izvan svog elementa. Snimio: Vanja

Nastavljamo dalje, potok se širi i pretvara u jezerce, Dubravica I, na kojem se može naići i na pokojeg ribiča, a sa zapadne strane je lijepi prostor ispod drveća za piknik ili generalno ljenčarenje. Zatim slijedi opet jedan most, stara cesta se gubi ubrzo među grmljem kojeg koriste građevinarci za nekažnjeno odlaganje šute, a primjetno je i korištenje kao tzv. "fukodrom" ;o). Pažnja, skrećite tamo samo ako imate terenca, cesta je vrlo grbava i mogli biste se pozdraviti sa vašim karterom!


Obala uz Dubravicu I. Snimio: Vanja

Nakon tog mosta slijedi veće jezerce, Dubravica II. Jezerce je zbilja lijepo, sa uređenim travnatim obalama, šumarkom, često je puno ribiča, baš kao danas kad je na rasporedu bilo kadetsko ribičko prvenstvo ... no, za puni ugođaj užitka ipak nešto fali, odnosno nečeg ima viška. Previše je buke sa obližnje Ljubljanske avenije. Previše je vizura obližnjih shopping centara i korovom zaraslih parcela u susjedstvu. Ponekad je previše i komaraca. No, sve u svemu, jezerce je sasvim ok.


Prebivalište Dubravačkog Robinzona wink. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Sudački par zasjeda kod ribičkog doma. Snimio: Vanja


Prostor za natjecateljice. Snimio: Vanja


Kadetkinja u akciji. Snimio: Vanja


Jugoistočna (šumovitija) obala jezera.Snimio: Vanja


Možda da počnu prodavati i ribički pribor? Snimio: Vanja


Špiglirani ribiči. Snimio: Vanja


Pravila igre. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Gužva na zapdnoj strani. Snimio: Vanja

- 15:27 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi