Nekretnine Pula

srijeda, 29.04.2015.

Matijević od Todorića kupio Dijamant Agrar i vojvođanske njive

NOVI SAD - Srpski biznismen Petar Matijević kupio je od hrvatskog kolege Ivice Todorića vojvođanske njive, tačnije, kompaniju "Dijamant agrar", koja ima 4.500 hektara, saznaje danas novosadski "Dnevnik". Inostrane kompanije, prema raspoloživim podacima, poseduju 22.000 hektara u Srbiji.
Među njima je najveći irski "Baltic property investments", koji ima oko 10.000 hektara, a iza njega je bio Todorić, koji sada gotovo da ostaje bez oranica u našoj zemlji .
Dok se priča o tome da će najveći hrvatski biznismen Todorić i njegov "Agrokor" kupovati srpske uljare, to jest "Viktorija oil" u Šidu, i tako značajno ojačati pozicije u prerađivačkoj industriji Srbije, ovdašnji "kralj mesa" mu uzima primarnu poljoprivrednu proizvodnju - njive, farme i sve ono što uz njih ide, navodi se u tekstu.
Pretežna delatnost "Dijamant agrara" sa sedištem u Zrenjaninu je ratarska proizvodnja, i to u proizvodnim centrima "Bratstvo", "Stajićevo", "Rasadnik" i "Planta". Ima oko 160 zaposlenih,
a uz ratarstvo se bavi i uzgojem junadi. Todorić je već desetak godina prisutan na vojvođanskim njivama, a gazduje i velikim kompanijama u Srbiji. U njegovom vlasništvu su "Frikom", "Mivela", zrenjaninska fabrika "Dijamant", koja je svojevremeno i osnovala "Dijamant agrar".
Jedan od prvih poslovnih poteza hrvatskog biznismena u Srbiji bio je upravo kupovina uljare "Dijamant". Ta fabrike je 2004. godine, kada ju je Todorić kupio, držala više od trećine tržišta ulja.
U slučaju da preuzme i uljaru u Šidu, poznatu po brendu "iskon" i najsavremenijem pogonu za proizvodnju suncokretovog ulja na Balkanu, imao bi najveći deo tog kolača.
Međutim, spekuliše se i o tome da mu je u planu da proda uljaru "Dijamant", a kao mogući kupci pominju se i srpske i evropske kompanije, tako da je, kada je o tržištu ulja rec, još sve neizvesno, preneo je "Dnevnik".
Takođe, u Todorićevim rukama u Srbiji su i trgovačke kuća "Idea", odnosno "Merkator-S", kao i "Superkartica".
U našoj zemlji "Agrokor" zapošljava 7.000 radnika nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.04.2015.

Pokažimo im patku: Protest protiv projekta "Beograd na vodi"

Preko puta protesta okupilo se i nekoliko desetina članova Srpske napredne stranke iz Beograda kako bi podržali potpisivanje ugovora. Oni i demonstranti nisu ulazili u sukob i ne komuniciraju međusobno.
Ministar kulture Ivan Tasovac izašao je na kratko ispred zgrade Geozavoda, a protestanti su ga dočekali zvižducima, sirenama i poklicima: "Lopovi!"
Postavljeni tramvaji kako delegacija ne bi videla protestante ispred zgrade Geozavoda Foto: D.Milenković
Kako javlja reporter "Blica", nasred kružnog toga postavljena su dva tramvaja kako delegacije koje će izaći iz zgrade ne bi videle demonstrante. Ovu informaciju potvrdio je i vozač jednog od tramvaja, koji je rekao da mu je "naređeno da tu stane".
Svi putnici su izašli iz tramvaja, a protestanti dobacuju: "Sklonite tramvaj, što se sada krijete? stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.04.2015.

Državne subvencije samo za usluge od državnog interesa

U sklopu konferencije Hajdaš Dončić je predstavio stanje u javnim poduzećima iz svog resora, koje su godinama bila među najvećim korisnicima državnih subvencija, istaknuvši pritom da će se državne subvencije u tom resoru održati samo za usluge u interesu države, poput javnog linijskog prometa.
Sve ostalo, što se do sada pokrivalo državnim subvencijama, naglasio je, treba u što većoj mjeri 'prebaciti' na EU fondove.
Gotovo isključivo iz EU fondova, dodao je, ubuduće će se morati financirati i cestogradnja, jer HAC-u i ARZ-u do 2019. nedostaje 25 milijardi kuna za pokrivanje njihovih kreditnih obveza,
a te se stare obveze ne mogu refinancirati pod povoljnijim uvjetima od onih pod kojima su te tvrtke dobivale kredite za izgradnju cesta nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.04.2015.

Ikea planira velika ulaganja u Rusiju

MOSKVA - Švedski trgovinski lanac Ikea planira investirati dvije milijarde eura u razvoj i izgradnju novih prodavaonica u Rusiji do 2020. godine. - Broj onih koji posjećuju Ikeine prodavaonice porastao je prošle godine za dva posto, uprkos usporavanju svjetske ekonomije zbog činjenice da kompanija zauzima segment koji nudi niske cijene, rekao je predstavnik kompanije John Tegner.
Od 2001. godine broj Ikeinih prodavaonica, koji se nalaze u 13 europskih zemalja i u Kini, povecao se na 58.
Tagner također napominje da je za Ikeu Rusija jedna od najperspektivnijih tržišta. A pored Rusije za kompaniju su značajna i tržišta Kine, Švedske i Poljske. Na globalnoj raziniIkea planira investirati oko 3 milijarde u izgradnju novih prodavaonica, uključujuči i ulaganja u Rusiju i Kinu,
i to sve u narednih 5 do 7 godina apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.04.2015.

Nastavljen uzlazni trend cijena kuća u EU krajem 2014., u Hrvatskoj posustao

Najveći pad cijena kuća na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 4,4 posto, te na Cipru, za 3,3 posto.
Tromjesečne usporedbe na razini EU-a pokazuju pak stagnaciju cijena kuća u četvrtom tromjesečju. U prethodna su tri mjeseca cijene uvećane 1,1 posto.
Najsnažniji je rast cijena u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Malta, za 4,6 posto. Slijede Irska i Slovačka s 3,8 odnosno 2,1 posto.
U Hrvatskoj su cijene kuća u četvrtom tromjesečju smanjene 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su poskočile 4,7 posto,
pokazuju podaci Eurostata iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 08:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2015.

Građevinskih dozvola odobreno 26,7 posto manje nego lani

ZAGREB - Tijekom veljače u Hrvatskoj je izdano ukupno 425 građevinskih dozvola, što je za čak 26,7 posto manje u odnosu na veljaču prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako se u veljači šesti mjesec zaredom bilježi pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama, i to po najvišoj stopi unazad pola godine. Naime, broj izdanih građevinskih dozvola kontinuirano se smanjuje po dvoznamenkastim stopama od rujna prošle godine, pri čemu su stope u posljednja četiri mjeseca 2014. godine bile ispod 20 posto, odnosno kretale su se od 12,4 posto u listopadu do 19,9 posto u prosincu. U siječnju ove godine, pak, broj izdanih građevinskih dozvola bio je niži nego godinu ranije za 22,6 posto.
U prva dva mjeseca ove godine ukupno su izdane 802 građevinske dozvole, odnosno 24,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.
Odobrenjima za građenje izdanima samo u veljači ove godine predviđeno je izvođenje građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti od 1,2 milijarde kuna, od čega 943,17 milijuna kuna iznosi predviđena vrijednost radova na zgradama, a 262,8 milijun kuna na ostalim građevinama.
U usporedbi s drugim mjesecom 2014. godine predviđena vrijednost radova na zgradama viša je za 25,4 posto, dok je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama niža čak 21,5 posto od vrijednosti predviđene odobrenjima iz veljače lani.
Pritom podaci DZS-a pokazuju da se većina radova predviđenih odobrenjima izdanima u veljači odnosi na radove na novogradnjama, na koje se odnosi 307 građevinskih dozvola i na koje 'otpada' više od 950 milijuna kuna planirane vrijednosti radova.
Dozvolama izdanima u prva dva mjeseca ove godine, pak, predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti 2,3 milijarde kuna, također većinom na zgradama (1,73 milijarde kuna)
te na novogradnjama (1,9 milijardi kuna) stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.04.2015.

MINIMALNI PAD OGLAŠAVANIH CIJENA NEKRETNINA

Tražene cijene nekretnina nisu se u ožujku jako mijenjale (-0,2% na mjesečnoj, odnosno -0,1% na godišnjoj razini), pokazuje Indeks cijena nekretnina kojeg izrađuje CentarNekretnina…
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava. Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu i na Jadranu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, dok na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici rastu.Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u ožujku 2015. niže su za svega 0,1% u odnosu na veljaču. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,5% u odnosu na ožujak 2014.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u ožujku iznosila je 1.582 eura/m2, što je isto kao i u veljači, a 1,1% više u odnosu na ožujak 2014. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je samo u gradskoj četvrti Podsused i to za 1,7%. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.139 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 2.003 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u ožujku iznosi 1.129 eura/m2.
Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-2,1%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču cijene su niže za 0,4%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u ožujku je iznosila 1.525 eura/m2 što je 0,4% manje nego prethodnog mjeseca, a 3,1% manje u odnosu na ožujak 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,7%,
dok je na godišnjoj razini niža za 1,5% i iznosi 2.005 eura/m2.Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ožujku je iznosila 2.598 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.209 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u ožujku iznosila 2.173 eura/m2.
S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.677 eura/m2 te Zadarskoj županiji s 1.712 eura/m2.
Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na veljaču niža je za 0,2% i iznosi 1.577 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 1,4%. Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na veljaču niža za 0,4% i iznosi 2.163 eura/m2.
U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u ožujku iznosila 1.581 euro/m2, što je 1,3% niže nego u veljači, dok je u Zadru iznosila 1.976 eura/m2,
odnosno 3,1% više u odnosu na prethodni mjesec stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.04.2015.

Povoljan trenutak za kupovinu nekretnina u Srbiji

Menažer prodaje u kompaniji Menadžer Milan Simonović je, takođe, rekao Tanjugu da su sada stabilne cene nekretnina i da ima samo manjih odstupanja za pojedine lokacije.
"Sada je povoljan trenutak za sve koji žele da kupe nekretninu, jer su cene ušle u realan okvir", poručio je Simonović dodajući da je 2014. bila stabilizaciona godina, pošto su prodavci shvatili da moraju da koriguju cene.
On je kazao da su cene od 2008. na nekim lokacijama pale i za više od 30 odsto, kao i da je to bilo najizraženije na perifernim gradskim lokacijama.
I sada, kaže on, postoje mnogi prodavci koji traže nerealno visoke cene imajući u vidu to koliko su njihove nekretnine vredele 2008. godine.
"Tada je bio bum kredita, pa su se mnogi opekli i sada ne mogu da otplaćuju kredite, a kada hoće da prodaju mogu da dobiju dosta manje", rekao je on.
Simonović još navodi da je ranije bilo oko 70 odsto kreditnih kupaca, dok ih je sada svega oko 20 odsto, jer više nema subvencionisanih stambenih kredita.
Direktor agencije Legat Nedeljko Malinović je rekao Tanjugu da su se cene stabilizovane i da je prodaja ove godine bolje počela nego u 2014.
On je napomenuo da ima mnogo više interesovanja iako ponuda nije sjajna, jer se jako malo gradi.
"Ima mnogo više poziva nego ranijih godina, ali ne baš u toj meri da bi mogli da kažemo da je to krenulo, ali nadamo se da će krenuti ukoliko neki novac uđe u Srbiju", kazao je Malinović.
Najviše se traže mali stanovi, jer ljudi uglavnom imaju do 50.000 evra, dok je za skuplje stanove dosta teže naći kupce.
Malinović očekuje da će u narednih pet godina cene rasti, s obzirom na to da će u zemlji biti realizovan veliki broj projekata,
a naročito u Beogradu nekretnine

Oznake: nekretnine

- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.04.2015.

Vekselberg napušta projekt Belvedere

DUBROVNIK - Viktor Vekselberg, najmoćniji ruski oligarh i suradnik Vladimira Putina, povući će se iz projekta "Belvedere", nakon što je njegova tvrtka "Vila Larus" uplatila 12 milijuna eura, najavila ulaganje od 150 milijuna eura, te angažirala projektni ured za izradu projekta obnove u ratu porušenog dubrovačkog prvokategornika, piše Slobodna Dalmacija.
Trgovački sud Split, ispostava Dubrovnik, zakazao je, naime, Skupštinu vjerovnika za 8. travnja 2015. na kojoj se daje suglasnost stečajnom upravitelju da utvrdi okolnosti pod kojima je izvršena predaja nekretnine hotela "Belvedere" od strane stečajnog dužnika u posjed "Vili Larus" d.o.o. Ako predaja u posjed nije izvršena u skladu sa zakonom, nalaže da se poduzmu radnje za žurno vraćanje nekretnina stečajnog dužnika u posjed stečajnog dužnika, piše Slobodna Dalmacija.
Davor Štern, Vekselbergov hrvatski konzultant, ogorčen je ovakvim raspletom:
- To je već prešlo svaku mjeru. Kompanija "Larus" je prije skoro godinu dana kupila nekretninu u dobroj vjeri i u stečaju, i to u drugom stečajnom postupku koji je proveden.
Investitor je isplatio novac prema svim propozicijama, novac stoji na računu suda, ali on se ne misli miješati u odnose prodavatelja i bivšeg vjerovnika. Ako se tu brzo ne razjasne stvari,
on će obustaviti investiciju i tražiti povrat novca s kamatama, a u međuvremenu je zaustavio sve aktivnosti na izboru projektanata, na određivanju proizvoda, izboru operatera i sve ono što
čini dio investicije - kazao nam je Štern stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.