Nekretnine Pula

četvrtak, 19.12.2013.

U godinu dana nekretnine pale 4,3 posto, ali su porasle u studenom

Prema Indeksu cijena nekretnina tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj, na mjesečnoj razni više su za 0,7%, dok su u odnosu na godinu ranije niže za 4,3%.
U studenome 2013. u odnosu na listopad cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu su više za 0,4%, iako su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2012., ostvarile pad od 5,3%. Pri tome se ističe kako je indeks i dalje ispod razine 2006. godine.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu iznosi 1.569 eura/m2, što je malo manje u odnosu na listopad (0,1%), a 5,7% niže u odnosu na studeni 2012. godine.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova su pale u svim četvrtima osim u Sesvetama gdje je cijena u odnosu na prošlu godinu viša za 1,5%.
U samo dvije četvrti u Zagrebu prosječne tražene cijene stanova su iznad 2.000 kuna. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.216 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2.034 eura/m2.
Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u studenome iznosi 1.195 eura/m2 te u Novom zagrebu – Istok gdje je cijena 1.355 eura/m2 stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.12.2013.

Cijene riječkih stanova niže 8,3 posto

Prosječna cijena stana u Rijeci, u listopadu 2013. bila je 1.257 eura za metar četvorni, što je 8,35 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, priopćeno iz RI Telefax Burze.
Prosječna cijena garsonijere u Rijeci je 1.441 euro za metar četvorni. Prosječni jednosobni stan prodaje se za 1.284 euro za metar četvorni. Prosječni dvosobni stan može se kupiti za 1.204 eura za metar četvorni. Najskuplji stanovi u Rijeci i okolici nalazili su se u naseljima Marčeljeva draga, Bulevard stanovi

Oznake: stanovi

- 15:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.12.2013.

Za CNN top gastro odredište, a za naše stručnjake loša ponuda

Ni ove godine u Istru nije stigla ni jedna godišnja turistička nagrada Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku.
Osim prošle godine, kada je brončani Turistički cvijet dobio Poreč, u Istru već godinama ne dolazi ova,sada jedina, turistička nagrada za turistička odredišta, koju zajednički dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Institutom za društvena istraživanja Ivo Pilar, a od ove godine i s Hrvatskom turističkom zajednicom.
A ove su se godine ocjenjivali Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Fažana, Pula, Medulin, Rabac, Pazin, Svetvinčenat i Žminj.
Takva situacija začuđuje, tim više što je Istra već godinama nerijetko interesantna za ugledne strane medijske kuće poput CNN-a, Readers Digesta, Fodors Travela, Huffington Posta, Executive Travela i drugih koji Istru i njezine destinacije svrstavaju u medu vodeće, prije svega one gastronomske.
Zanimljivo je da je upravo HGK, kada je na proljeće u Puli predstavljao svoje rezultate ocjenjivanja iz proteklih godina, Istru svrstao u vrh kvalitete, međutim kao najveću boljku istaknuo je slabu gastronomsku ponudu. Ove godine šampionom turizma proglašen je Dubrovnik, a najboljim destinacijama na Jadranu Cavtat, Split i Dubrovnik.
Direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik, koji je jedini u zadnjih nekoliko godina imao sreće dobiti Turistički cvijet, tvrdi da su Poreč i Rovinj dostigli visoku razinu kvalitete te da se svaki novi korak manje vidi nego kod onih odredišta koja su se višestruko promijenila. To ne znači da smo loši, a vjerujem da smo i bolji nego lani i da nismo podbacili, tvrdi Velenik.
Ipak, čitavom je pričom vrlo razočaran direktor Turističke zajednice Istarske županije Istre Denis Ivošević, koji se ne može pomiriti s činjenicom da Kvarner i Dalmacija već-godinama tuku istarska odredišta stanovi

Oznake: stanovi

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.12.2013.

Turizam uvećava udjel u BDP-u

Podvlače se crte pod hrvatski turizam u 2013. godini, a otpočela je već i bitka za 2014. godinu. Naravno, ovo „podvlačenje crte“ potrajat će sve dok Hrvatska narodna banka iduće godine ne predstavi konačan financijski rezultat. Ipak, kod predstavljanja ovogodišnjeg rezultata za devet mjeseci bit ćemo dovoljno „pametni“ za donijeti zaključke.
No, već sad je dosta toga jasno, a ključno je da je turizam zasigurno uvećao svoj udjel u Bruto-društvenom proizvodu zemlje. Uspjelo je to turizmu jer je bio bolji od lanjskog, s rastom broja gostiju, većim angažiranjem zaposlenika, većim prihodima dijelom zbog završetka krize u dobrom dijelu EU, dijelom zbog uvedene fiskalizacije, barem kada je ugostiteljstvo u pitanju.
Uspjelo je to turizmu i na žalost zbog drugog aspekta, ključnog u Hrvatskoj, a to je pad većine drugih djelatnosti i izvora dohotka. Kako uzeti EU sredstva?
Ministar turizma Darko Lorencin sudjelujući nedavno na II. Međunarodnom investicijskom forumu u Opatiji u organizaciji Primorsko-goranske županije i grada Rijeke, gdje je bio jedan od govornika na panelu pod nazivom „Članstvo u EU - nove mogućnosti regionalnog razvoja“, progovorio je o tome.
Naglasak je bio na privlačenju investicija gdje je Lorencin naglasio kako se za turizam sredstva iz EU fondova mogu povući za malo i srednje poduzetništvo, turističku javnu infrastrukturu te edukaciju i korištenje ljudskih potencijala.
Ministar se osvrnuo na procese predstečajnih nagodbi za tvrtke iz turističkog portfelja u većinskom državnom vlasništvu, a koje su u procesu pronalaska strateških partnera koji će dokapitalizirati trgovačka društva te u suradnji s njihovim upravama ponuditi plan restrukturiranja.
Također, govorio je i o privatizaciji društava koja su od strateškog i posebnog interesa RH kroz tri godine, te o aktiviranju državne vojne imovine u turističke svrhe, kojoj prethodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, prostomo-planskih pitanja, izmjene propisa te dogovori s jedinicama lokalne samouprave i nadležnim tijelima državne uprave stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.