Nekretnine Pula

četvrtak, 27.06.2013.

Zgrada od 15 metara uznemirila susjedstvo

Ovih dana nazvali su nas žitelji Nove Verude, točnije stanari uokolo Ulice Monte Paradiso, ogorčeni saznanjem da će se na obližnjoj zelenoj površini koja se proteže do južnog bulevara i gleda prema Valsalinama, graditi višekatnica na čak sedam katova.
Da bi dobili dozvolu za podizanje krova i dobivanja još jednog kata obiteljske kuće mi smo trebali proći silne procedure i ishodovati brojne dozvole jer su u našem okruženju samo obiteljske kuće pa je svako povećavanje katnosti problem.
No, sada preko noći saznajemo da će se samo preko puta ceste graditi sedmerokatnica koja će svima nama zakloniti pogled, ali i postići katnost koja je dosad bila nedostižna u ovom dijelu grada, rekla nam je sugovornica s Nove Verude koja kaže da je kontaktirala nadležne u Gradu, Zelenu Istru i čeka pojašnjenja.
Na terenu smo naišli na netom očišćenu parcelu koja se priprema za gradnju i tablu s informacijama o investiciji, investitoru, projektantu te o kupnji budućih stanova. Dakle, riječ je o višestambenom objektu u kojem će se urediti stanovi od 45 do 102 kvadra ta s garažnim mjestima u suterenu. Investitor je Pula Co d.o.o., dok je projekt izradio studio Kaić.
Od pročelnika za prostorno uređenje Giordana Škuflića, pak, saznajemo da su na tom području Pule izdane dvije lokacijske dozvole.
Područje, na kojem se buduće zgrade nalaze, je GUPom planirano za stambenu namjenu, odnosno, gradnju građevine urbane morfologije E - slobodnostojeće građevine srednje velikih gabarita, a nalaze se unutar zone 71 - gdje je moguća gradnja građevina maksimalne tlocrtne površine 600 kvadrata, maksimalnog koeficijenta izgrađenosti parcele od 0,50 i maksimalne visine do vijenca od 15 metara stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.06.2013.

Grad u skelama

Iako je u povijesnoj jezgri Dubrovnika zabranjeno obavljanje građevinskih radova na pročeljima i vanjskim dijelovima zgrada u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna te je, prema članka 113. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, u tom vremenu zabranjeno i postavljanje skela, te se odredbe ne poštuju ili se pak prekoračuje vremenski rok.
Kako su nam rekli u gradskom komunalnom redarstvu u kojem, čini se, nisu imali pojma o skelama koje su izvan roka postavljene u povijesnoj jezgri, rok za njihovo uklanjanja je 15. lipnja, a samo se u izvanrednim okolnostima može tražiti dozvola za produženje radova nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.06.2013.

Bankari: Zabrana ovrhe stanova je skupa demagogija

Informacije da bi zbog zaštite klijenata Hrvatska mogla zabraniti ovrhe nad stambenim nekretninama po uzoru na susjednu Italiju izazvala je nevjericu. Dok bi klijenti bez sumnje pozdravili potez, u bankarskim krugovima takvo razmišljanje donijelo je dosta nervoze.
Radikalnom rješenju nisu skloni ni stručnjaci smatrajući da bi taj vid političkog dušebrižništva donio puno više problema nego realnih koristi. Ministarstvo pravosuđa, podsjetimo, najavilo je izmjene Ovršnog zakona i javnu raspravu već u ljeto.
Detalji nisu poznati, osim činjenice da idu u smjeru zaštite dostojanstva ovršenika osobito kad je u pitanju ovrha nad nekretninama i ovrha na temelju vjerodostojne isprave. Uključuje li to i zabranu bankama da ovršuju stanove i kuće klijentima koji ne vraćaju stambeni kredit, zasad se ne zna. Takva rješenja nema puno zemalja, a iskustva onih koji ih imaju pokazala su se lošima.
To su uglavnom zemlje u dubokim recesijama u stanju (pred)bankrota, kaže ekonomist Željko Lovrinčević. Pravi problem je, kaže, nemogućnost političara da stvore nova radna mjesta pa pribjegavaju populističkim rješenjima nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra

- 14:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.06.2013.

Obrtnici plaćali gradnju, a zatim i zakup lokala na tržnicama u Zagrebu

Naime, prema nalazu sudskog vještaka Mile Novakovića, u vrijeme sklapanja sporazuma (studeni 1995.) cijena građenja iznosila je 600 DEM za četvorni metar, a cijena građevnog zemljišta u prvoj zoni u Zagrebu iznosila je 250 DEM po metru četvornom.
Havranek je tužio Tržnice Zagreba, koje su u međuvremenu postale dio Zagrebačkog holdinga, ali ni do danas taj problem nije riješen, a imaju ga i svi drugi obrtnici koji su investirali u slične objekte po zagrebačkim tržnicama. Dio odgovornosti svakako snosi i on, jer morao je paziti što potpisuje, iako je iz svega navedenog jasno da je prevaren jer je preplatio gradnju objekta.
Njegovi odvjetnici smatraju da je prekršen Zakon o obveznim odnosima jer su Tržnice Zagreba zloupotrijebile monopolski položaj prisilivši Havraneka na takav ugovor, koji je prema tome ništavan u dijelu gdje piše da je objekt u vlasništvu Tržnica. Havranek tvrdi da su ga upozoravali da ne čačka previše po tome jer je riječ o milijunskim malverzacijama, ali on veli da ne odustaje nekretnine Zagreb Centar

Oznake: nekretnine Zagreb Centar

- 15:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.06.2013.

Gradski stanovi od nas traže da otkrijemo izvor informacija

Kako je samo vama poznata osoba iznijela neistinitu činjeničnu tvrdnju da su Gradski stanovi počinili kazneno djelo, što škodi časti i ugledu JUGS-a, pozivamo vas da se očitujete u kojim okolnostima i od koje ste osobe zaprimili netočnu informaciju - piše u dopisu koji smo primili.
Večernji list zatražio je od te ustanove da pojasni na temeljem kojeg zakona od Večernjeg lista traži spomenuti podatak. Pozvali smo se i na Zakon o medijima te podsjetili kako se pravo zaštite izvora informacija cijeni kao jedno od temeljnih novinarskih sloboda. Iz JUGS-a do zaključenja broja nismo na to dobili nikakav odgovor nekretnine Zadar.



Oznake: nekretnine Zadar

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.06.2013.

Ograničavanje vlasništva u cestovnom pojasu

Na primjer kada se radi o rekonstrukciji ceste nakon proširenja ili građenju infrastrukture uz cestu. Tada vlasnik zemljišta mora dopustiti izvođenje takvih radova zbog održavanja ceste, kao i svaki zahvat u njegovu nekretninu. U tom slučaju, sukladno čl. 38 Zakona o cestama, vlasniku nekretnine za izvlašteno zemljište daje se naknada u vidu nekog drugog zemljišta ili pak novčana naknada.
U svakom slučaju, nakon što vlasnik nekretnine koja graniči s cestom bude izvlašten radi građenja, rekonstrukcije ili održavanja ceste, mora mu se isplatiti novčana naknada (čl. 36 Zakona o cestama).
Dade se zaključiti da vlasništvo kao skup maksimalnih ovlaštenja vlasnika na nekoj nekretnini u stvarnopravnom smislu itekako trpi posebna ograničenja ako su ona određena kao javni interes (čl. 56 Zakona o cestama).
Vlasnik nekretnina također mora trpjeti građenje nerazvrstane ceste. Naime, građenje, rekonstrukcija i održavanje nerazvrstane ceste interes je Republike Hrvatske nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra

- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.06.2013.

Građani Zadra sve više zainteresirani za kupnju nekretnine na bubnju

Nekretnine na dražbama završavaju najčešće zbog neplaćanja kredita, ali i nepodmirivanja režija, računa općenito. U očevidniku HGK, detaljno su navedene i aktivne nekretnine, s određenim datumom dražbe, dok je stvarni broj nekretnina pod ovrhom daleko veći. Djelomično to pokazuje i ukupan broj oglasa za javnu dražbu koji su prošli kroz očevidnik nekretnina.
Do siječnja prve krizne, 2008. godine, kroz očevidnik je prošlo 2.750 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, dakle nekretnina i pokretnina, kao i ostalog, a očevidnik je registrirao 20.412 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, koji su se na njemu nalazili.
Do prije nekoliko mjeseci, očevidnik je navodio 1.164 obavijesti o održavanju dražbe do kraja godine za nekretnine, pri čemu njih 469 za kuće i 128 za stanove, ostalo se pak odnosi na livade i oranice, šumska zemljišta i slično.
Kupci mogu sudjelovati na javnoj dražbi za prodaju nekretnine ako uplate osiguranje od 10 posto utvrđene ukupne vrijednosti nekretnine, a koji je iznos uvijek i fiksno određen zaključkom o prodaji koji bude objavljen na oglasnoj ploči suda 30 dana prije dana održavanja dražbe nekretnine.

Oznake: nekretnine

- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.