petak, 29.06.2007.

Vručina, rad, smijeh,...smijeh, rad, smijeh.....

U četvrtak 28.06.'07 zbog iznimno jake vručine redoviti sastanak održali smo u našoj Udruzi. No, iako nismo sastanak održali negdje na otvorenom kao što smo to planirali, naš susret nije bio ništa manje zanimljiv nego što bi to bio npr na plaži.
Jedanaestoro MOSOVACA uhvatilo se rada. Smišljali smo načine na koje ćemo što bolje i reprezentativnije predstaviti svoju Udrugu. Ideja je bilo i previše, a koliko su uspješne vidjet ćete na jesen.
Još jednom smo otvorili žustru raspravu o Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom.
Pitali smo se da li je ona uistinu toliko snažna s obzirom da ne donosi nikakva nova prava u odnosu na postojeće Zakone, propise i odredbe koje uređuju prava i obveze osoba s invaliditetom u RH??!!
Konvencija jamči poštivanje postojećih prava, a s obzirom da je tek nedavno (u travnju ove godine) ratificirana od strane RH i 73 zemlje potpisnice još nema podataka o njenoj primjeni u realnom životu.Za pretpostaviti je da će provedba Konvencije biti uspješna s obzirom da je Konvencija međunarodni dokument koji nadziru određena međunarodna nadzorna tijela. Hrvatska je na neki način prisiljena za provedbu Konvencije već ako ju je i ratificirala.
Otvorili smo još nekoliko jednako interesantnih tema vezanih za OSI u gradu Zadru i sastanak uspješno završili u Udruzi nakon više od dva sata ugodnog razgovora. Neki od članova nastavili su druženje uz sladoled, neki su se žurili kući učiti (vrijeme je ispitnih rokova), a meni je jedino žao što su mi članovi doslovno zabranili da ovjekovječim slikama i ovaj susret. No, ništa me neće spriječiti da sutra (30.06.) kada se održava drugi trening za osnivanje Vijeća Zadarske županije, to i učinim.
A možda je i vrijeme da upoznate neka druga lica, a ne samo nas; MOSI, MOSI i samo MOSI!thumbup

p.s. A mogao bi netko i ispuniti ovu anketu sa strane?!!!!wave

- 14:17 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.06.2007.

Kratki izvještaj s treninga za osnivanje "Vijeća mladih Zadarske županije"

Održan je prvi dio treninga nakon kojega slijedi odluka o osnivanju "Vijeća mladih Zadarske županije.
Na cjelodnevnom treningu sudjelovali su dvoje naših članova, a slijedeći put (30.06.) bit će nas i više ako se promjeni mjesto održavanja susreta. Trening se održavao u odlično opremljenoj prostoriji Znanstvene knjižnice koja ima i moderno dizalo za viši kat. A sad slijedi ono, ali....... Ali Znanstvena nema prilagođen prilaz za OSI. Desetak stepenica na samom ulazu sa našim hodalicama pomogli su nam da pređemo dečki sa treninga koji su pravovremeno i samovoljno uskakali kad god nam je to bilo potrebno.
Ovaj prvi dio treninga prošao je kroz upoznavanje svih Udruga mladih Grada i sa upoznavanjem osnovnih karakteristika Vijeća. Kako uskoro slijedi drugi dio treninga i tada ćemo zaokružit cijelu priču o Vijeću, sad ću samo dati informaciju o osnovnim karakteristikama Vijeća koje:
- osniva se samoinicijativno,
- autonomno je
- članovi su Udruge mladih civilnog društva, političke sttranke i različite organizacije
- broj članova neograničen
- Viječe samo pronalazi sredstva financiranja
- Viječe traje dok god ima potrebe i interesa
- u svakom trenutku možeš izaći iz Vijeća

Vijeće je prvi korak do umrežavanja svih mladih Grada Zadra, a idealan je način da se i ovim putem promoviraju ideje i potrebe mladih Zadrana..

- 17:39 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.06.2007.

Deseti sastanak-mala obljetnica MOSI-ja

Baš kao što smo i planirali, našu plažu smo i krstili onako "za pravo" bez ikakve medijske pozornosti i prevelike gužve.
Bilo je to višestruko slavlje. Najprije smo nas desetak (gle, slučajnosti) deseti sastanak održali na otvorenoj terasi zadarskoga Uskoka:

Iako je terasa bila prepuna kupača koji su svoje plivanje "odrađivali" u dubokoj hladovini ovog ugodnog kafića, uspjeli smo i raspraviti o svim aktualnim informacijama vezanim za osobe s invaliditetom i za našu Udrugu.
Pa smo tako razmatrali ponudu zagrebačkih "Zamisli" da odemo s njima na treći ljetni kamp za osobe s invaliditetom na otok Krk i zajednički osmislimo na koji način da ove godine obilježimo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ponuda je jako primamljiva, društvo savršeno, ali zaključili smo da smo nespremni za ovu godinu. Još uvijek upoznajemo teren i mogućnosti koje se pružaju nama kao OSI. Još smo relativno mladi; nemamo niti godinu danadead i bit će prilike za putovanja i druženja sa mladima iz cijele Hrvatske. Zasad zajedno upoznajemo i posjećujemo mjesta u našem Gradu. Ovaj posjet Vitrenjaku bio je pravi mali izlet!
More nas je sve više privlačilo i odvlačilo nam pažnju, ali uspjeli smo i raspraviti o primljenom pozivu za trening u svrhu osnivanja "Vijeća mladih zadarske županije". Trening će se održati u subotu 16.06.'07 u Znanstvenoj knjižnici Zadar s početkom u 11 sati, a u organizaciji Mreže mladih Hrvatske, Udruge KRIK i Atlas. Na trening idu dva naša člana s obzirom da je ograničen broj sudionika.
Ujedno smo proslavili i rođendan naše članice. Draga Antonija, sretan ti 25 rođendan!

A onda smo svi postali jako nemirni;

Nije bilo druge nego uputiti se kraj mora:


....a neki i u more:

....Joško je "provozavši" se rampom za ulazak u more sa kolicima zaključio da je rampa BAŠ DOBRA;

U ugodnom i veselom društvu vrijeme je brzo proletjelo, a polako se spuštala i večer;

.... Slavljenica bi na trenutke bila zadubljena u svoje misli;
"ah, kako te godine lete......"

Nek' godine prolaze i lete, a ti nam Antonija uvijek ostani dijetenut
i želim i tebi i nama još puno, puno ovakvih veselih druženja!
Do slijedećeg susreta za 15 dana wave
kiss


- 14:25 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.06.2007.

MOSI na otvaranju plaže za OSI na Vitrenjaku

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gđa. Jadranka Kosor otvorila je jučer (06.06. '07) kupalište prilagođeno za osobe s invaliditetom na Vitrenjaku, u nazočnosti partnerskih institucija koje su sudjelovale u realizaciji ovog projekta vrijednog 810.000,00 kuna. Uz ministricu Kosor, otvorenju kupališta nazočili su i predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr.Zorislav Bobuš, veleposlanik UK Sir John Ramsden te predstavnici Grada ;gradonačelnik Zadra Živko Kolega, Župan Ivo Grbić i brojni drugi ugledni uzvanici.
Eto, službeno sam vas obavijestila o tom za osobe s invaliditetom veoma važnom događaju, a sad ću ukratko ispričati "tijek događaja službenog otvaranja". Oprostit će mi ova važna imena koja sam gore nabrojala pa ću njih zaobići u "Mom izvješću" i orjentirat se na one za koje je ova plaža i napravljena. Dakle, na sve nas osobe s invaliditetom grada Zadra i na našu Udrugu Tjelesnih invalida tj, na nas; MOOOOOOOOSIIIII!!!!!
Nakon održanih brojnih govora upućenih G-đi Ministrici i nakon govora nje same, nastupili su MOSI koji su pozdravili Ministricu i zahvalili joj što i na ovaj način doprinosi poboljšanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom. MInistrica nam je i zaplijeskala od srca, a kao mali znak zahvalnosti naš Ivan i g-din Vjeko uručili su joj prekrasne bukete cvijeća. A onda smo svi zajedno prošetali našom plažom i divili se ovom zaista hvale vrijednom projektu koji je ostvaren u suradnji sa britanskim veleposlanstvom i tamošnjim studentima arhitekture.
Zadar je zaista zaslužio ovakvu plažu obogaćenu betonskom rampom za ulazak u more s pomoću invalidskih kolica, sunčalištem sa svlačionicama i ležaljkama, te posebno prilagođenim toaletom, rezerviranim parkirališnim mjestima i uređenim prilaznim stazama.
Ovo divno prijepodne smo zaokružili malom zakuskom uz pravu dalmatinsku pismu zadarske klape "Donat".
Pošto sam se na trenutak osjećala kao prava medijska zvijezda davajući interwiev za HRT, zaboravila sam išta slikati (toliko o mojoj organiziranostizujo), ali ne brinite čim mi prijatelji iz Udruge dostave fotke, one će biti dostupne svim korisnicima interneta i posjetiteljima ovoga bloga!
Šteta što nam vremenska prognoza tog jutra nije bila baš naklonjena pa nas je spriječila u nakani da se okupamo s g-đom Ministricom, ali vjerujem da će nam kupanje biti ugodno već slijedeći tjedan kada plažu namjeravamo krstiti "za pravo"!party



- 10:57 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 02.06.2007.

Kratko izvješće;

Sudjelovali smo na prvom sastanku za osnivanje Vijeća mladih Zadarske županije održanom 01.06.'07 u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.
Nakon izloženog programa i same zamisli osnivanja Vijeća mladih, zaključilii smo da ćemo nakon sudjelovanja na dvodnevnom treningu u organizaciji Mreže Mladih Hrvatske koji će se održati u našem Gradu još u ovom mjesecu, donijeti konačnu odluku o ulasku u Vijeće mladih.

- 17:11 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

1.Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

2.Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3.Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.

4.Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se", "Pozdravljam, trčim dalje", "Čujemo se" - bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5.Ako s osobom u invalidskim kolicima dulje razgovarate, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6.Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7.Govorite polako i direktno prema osobi oštecena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8.Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9.Gluhoslijepe osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

10.Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11.Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto ucine.

12.Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13.Čekajuci u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14.Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona...,

15.Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16.Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu.

17.Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno znakom invalida, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji.

18.Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.