petak, 27.04.2007.

Pravilo je da NEMA pravila!

Kako je prvi utorak u mjesecu svibnju baš na Praznik rada, naš osmi sastanak održali smo u četvrtak, 26.04. te pokazali kako sve više naši susreti ovise o dogovoru. Pravilo koje je vrijedilo do sada o našim sastancima samo jednom mjesečno više ne vrijedi. Stalni članovi bit će obaviješteni pozivom, ali to uistinu više i nije potrebno s obzirom da smo svi svakodnevno u kontaktu i SVE SE ZNA, dok svi ostali zainteresirani mladi za naše susrete potrebne informacije mogu dobiti u Udruzi na tel. 213-885 ili na ovom blogu ostavivši komentar.
Evo za početak posta o osmom sastanku jedna slikica sa našeg susreta;

Znam, divni smo. Hvala! zujo
No, kakav je bio plan rada na našem susretu?!
I ovaj put smo krenuli od zadnje točke dnevnog reda. Trenutno je to nama prva i najzanimljivija točka: IZLET!!!!
Napokon smo odlučili.Idemo na izlet i to 19.5. u Skradin, odmorište Krka. Super! Prikupili smo prijave i sad samo čekamo i tu subotu!!!!
Raspravljali smo i o Gradskom Programu Djelovanja za Mlade te smo se odlučili potruditi oko druge planirane tribine na tu temu.
Sljedeći susret će biti organiziran u prirodi. Ići ćemo na sladoled jer tako u prirodi naši razgovori će postati konstruktivniji! Točnije rečeno; ŠTETA je na ovakvo predivno vrijeme biti zatvoren u "kuću"!
Više o dva sata smo otvoreno razgovarali o svemu i svačemu, a i na naš sastanak prvi put je došao naš Vice!!!!! Bravo Vice! Pokazali smo mu da naši susreti su uistinu ugodna druženja, a nikako nisu nekakvi dosadni sastanci na kojima "se ispituje kao da si u školi" (Vicine riječi).
Možda se ovdje malkicu i zapovijeda;

.....ali kako i nećeš malo podignuti glas kad Mušketiri baš i ne slušaju:

No,cure su uvijek divne i spremne za slikanje:



- 10:19 -

Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.04.2007.

Gradski Program Djelovanja za Mlade

Dana 23.04.'07 u Gradskoj knjižnici Zadar održana je prva u nizu od planiranih pet tribina organiziranih u svrhu konačnog donošenja GPDM-a na temu "Socijalna politika i zdravstvena zaštita mladih“.
Na tribinu je bio pozvan i naš mali Aktiv i to od strane udruga mladih Grada Zadra (Z.V.U.K. i GONG) što još jednom potvrđuje činjenicu da smo prihvaćeni posebno kod mladih Grada i kao članovi Aktiva, ali kao i baš svaki drugi mladi sugrađanin Grada.
Tko je organizirao Tribinu, tko je sudjelovao,o čemu se raspravljalo i mnogim drugim bitnim informacijama vezanim uz ovu Tribinu možete pročitati ako kliknete na link GPDM-info koji se nalazi sa strane u boxu, a ono bitno vezano za naš Aktiv je to što bez obzira što su nam predstavnici Poglavarstva (g-din Vidović) obećali da se ovu godinu u planu ima i formirati Gradski Program za osobe s invaliditetom nakon što se Usvoji Nacionalna strategija za osobe invaliditetom, mi smo zahtijevali da i mi kao MOSI Grada Zadra budemo uključeni i u ovaj Program Mladih, a ne da nas se na neki način odvaja ili isključuje zasebnim programom. Naravno, bit ćemo uključeni u oba Programa, ali ja sam htijela i potvrdu za to jer da kasnije ne bi bilo „nismo znali“.
Još se želim osvrnuti i na ovo. Ako ste primjetili pišem „zahtijevali smo“, ali na Tribini je bila Voditeljica (dakle Ja ;-)) sama u ime Aktiva MOSI. Sama sam išla ne zato što su ostali članovi našeg Aktiva bili nezainteresirani za Tribinu nego iz jednostavne činjenice što osobe u invalidskim kolicima nisu mogle zbog samo nekoliko stepenica do Multimedijalne dvorane u kojoj se predavanje održavalo. Prilaz u Gradsku knjižnicu je omogućen svima i Gradska knjižnica je jedna od rijetkih ustanova u Gradu u koju je omogučen ulaz osobama u kolicima i knjižnica zasluženo dobija brojne nagrade. No, ipak tu večer se nije moglo do Dvorane. Čak i okolnim putem (kad se prolazi kroz kafić) ima po stepenica. No, glavno je da smo mi bili (tj ja u ime Aktiva) i što sam nas predstavila Gradu.
Posebno zahvaljujem Udruzi Z.V.U.K. i Davoru koji nas obavještava o svemu.

Mlade Grada je ugodno iznenadio veliki odaziv Gostiju tribine:

- 11:16 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.04.2007.

Imamo prvi naš banner!




- 11:04 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.04.2007.

Proljeće je, a u nama nemiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiir!!!!!

03.04.2007
Eto došli smo i do broja 7. Mnogi kažu da je to sretan broj. Pa sudeći po našem sedmom sastanku i mi MOSI-Zadar bi mogli potvrditi tu nepisanu, a općeprihvaćenu tvrdnju (ali nemojte misliti da smo praznovjerni). Naš sedmi sastanak prošao je u veselom i razigranom tonu. A i jako puno toga smo napravili. Krenuli smo po planu i programu, dakle s točkom 1.: Zajednički smo još jednom prešli pismo upućeno našim gradskim ocima. I ovaj put smo se pripremili i zaključili da znamo što želimo reći vođama našega Grada, A sve se može svesti u jednu rečenicu: JEDNAKE MOGUĆNOSTI ZA SVE!
A onda smo obavili točku tri; aktualne informacije i to prije točke dva: Gradski program djelovanja za mlade.
Ali bar ćemo se na blogu držati reda pa idemo na 2.;
Pokrenuta akcija mladih Grada Zadra «Reci sad ili zauvijek šuti» kojom se želi potaknuti konačno donošenje Gradskog Programa Djelovanja za mlade (GPDM-a) i promoviranje istog; http://www.gpdm-zd.info/; u kreiranje GPDM-a uključene i MOSI-Zadar. Program je u izradi i još dugo vremena će se ova tema provlačiti kroz naš blog pa skačemo na 3.:
IZLEEEEEEEEEEET!!!! Kamo poći? Nemamo baš puno izbora s obzirom da:
-rijetka su mjesta prilagođena OSI.
-što sa prijevozom? Kako do busa u koji mogu osobe u kolicima? Da li takav bus uopće postoji?!!!
-S obzirom da idemo na jednodnevni izlet put ne smije biti jako dug jer bi,ograničeni vremenom,htijeli i nešto korisno vidjeti pa i naučiti osim što se kanimo što ugodnije prosvesti?
-A što ćemo vidjeti kad je jako malo prilaza različitim objektima prilagođeno OSI i u kojem gradu?
(ovo su bila retorička pitanja)
A da mi odustanemo od izleta??!!!!!
E, nećemo!!! Pa makar išli na Vruljicu!!!!

Jedno vrijeme smo pažljivo slušali:

Već drugi trenutak neki bježe sa sastanka u šetnju:

Ali ubrzo "ti Neki" se vraćaju jer obožavaju pozirati:

Za razliku od onih koji "glume" da se ne vole slikati ili taj Netko glumi Čistu Peticu:


Ovo nam je prilika da se zahvalimo jednoj divnoj g-đi sa Radija Zadra koja nas je silno razveselila i počastila Uskršnjim kolačem. Jedno veliko HVALA!!!!!
A svim našim članovima MOSI, Udruge i svim našim prijateljima i posjetiteljima bloga od srca želimo
SRETAN USKRS!!!!


- 10:31 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom

1.Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte ju kako joj najbolje možete pomoći.

2.Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se lijevom rukom ili dodirom kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.

3.Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.

4.Razgovarajte normalno, služeći se svakodnevnim izrazima poput: "Vidimo se", "Pozdravljam, trčim dalje", "Čujemo se" - bez obzira o kakvom invaliditetu se radi kod osobe s kojom razgovarate. Nemojte se bojati krivih riječi.

5.Ako s osobom u invalidskim kolicima dulje razgovarate, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.

6.Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.

7.Govorite polako i direktno prema osobi oštecena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela - napišite poruku.

8.Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se osloni na vašu ruku.

9.Gluhoslijepe osobe vas mogu razumijeti jedino dodirom. Ako se nađete u situaciji da komunicirate s takvom osobom, uspostavite kontakt ispisivanjem velikih pisanih slova na njenom dlanu.

10.Osobna pitanja o invaliditetu ili njegovim uzrocima nemojte postavljati osobi s invaliditetom ako s njom niste bliski.

11.Budite obazrivi i strpljivi, osobama s invaliditetom može trebati više vremena da nešto ucine.

12.Ne hvalite pretjerano osobu s invaliditetom zbog obavljanja normalnih životnih zadaća.

13.Čekajuci u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite da teško pokretna osoba odmah dođe na red.

14.Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona...,

15.Pomagala (štake, štap, kolica) osobe s invaliditetom dirajte samo ako ste to bili zamoljeni. Ne naslanjajte se na invalidska kolica, ona su dio osobnog prostora osobe koja ih koristi.

16.Nemojte milovati psa vodiča dok "radi". Pitajte vlasnika za dozvolu.

17.Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno znakom invalida, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Uvažite njihovu sporost u obavljanju radnji.

18.Od vas se ne očekuje da pokazujete sažaljenje prema osobama s invaliditetom. Prema njima se ponašajte kao prema jednakima, jer one to i jesu.