Juha je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih vrst hrane na svijetu.
"Svaka kultura ima neku vrstu juhe".
Kuhanje hrane omogućavalo je preživljavanje od vlaknastih žitarica, uz začinsko bilje i druge sastojke koji su dodavani u prehrambene ili medicinske svrhe.
Svaki put kada lonac krepke juhe (s možda dodatkom kruha) ponudite prehlađenom prijatelju, zapravo nastavljate prastaru tradiciju prehrane i liječenja.
Juhe nisu samo neke stvari kuhane u vodi pri čemu "voda s okusom" postaje ključni dio jela.
Komadići nježne cikle plivaju u briljantnoj crvenoj juhi za juhu koja je omiljena u Ukrajini i cijeloj istočnoj Europi.
Često preliven bogatom žlicom kiselog vrhnja, boršč je sve samo ne temeljna juha od cikle.
Oštar okus dobiva od kvasa, lakto-fermentiranog soka od cikle koji je još jedan regionalni specijalitet.
Iako je rašsiti svojataju, pripisujući je ruZZkoj kuhinji, ta im je tvrdnja osporena.
Godine 2022. UNESCO je proglasio kako boršč u Ukrajini “ujedinjuje ljude svih dobi, spolova i podrijetla za stolom” i stavio juhu na svoj popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebno hitno očuvanje.
I pojedini ukrajinski kuhari čine svoj dio kako bi ova juha postala još jedan simbol nacije.
Čak i na bojišnici.
by #UkrainianDanceWorld
Oznake: Slava Ukraini