pad *carstva*

27 kolovoz 2024


All empires fall eventually.
It is the way of things.

(Sva carstva na kraju padaju. To je stanje stvari. Erin Morgenstern, "The Night Circus")

Jednom je @Jelen mudro slovio:
"Rusi sve čine da budu tamo jednog dana samo crtica iz povijesti kao što su Prusi danas. A što bi bilo realno i fer s teritorijem tzv. Kalinjingradske oblasti u postruskom periodu, podijeliti između Poljske i Litve, 2/3 Litvi koja je mala i 1/3 Poljskoj, onako simbolično da se ne ljute. Idealno cijelu bi trebalo dati Litvi jer domoroci stari Prusi su isto kao oni bili baltički narod. Germanski zavojevači tzv. Teutonci su došli tamo jer im je neki njemački car obećao tu zemlju ako obrate na kršćanstvo Pruse. Većinu su pobili, nešto obratili i asimilirali, na kraju su se i nazvali po njima. Ali nisu se usrećili na toj zemlji na kraju niti nakon 700 godina. Rusi su se tu instalirali strateški poslje ww2 po sličnom genocidnom principu i to je isto jedno kiselo grožđe otaca zbog kojega će kad tad djeci utrnuti zubi."

Prekomjerna osvajanja obično dovedu zavojevača do toga da postanu manjina u svom carstvu.
Dok svatko ne uzme svoje natrag.
Kako reče Marcus Aurelius:
"Osvrnite se na prošlost, s njezinim promjenjivim carstvima koja su se uzdizala i padala, i možete predvidjeti i budućnost."
Jer sva carstva neizbježno padnu, a povijest ih sudi po ostavštini koja ostane iza njih.
#@Official_NAFO
ru-states

Oznake: Empires and Kaiserthums

*25.kolovoza*

25 kolovoz 2024


Na ovaj dan 1991.godine bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Grad.
Vukovar.
U 87 dana bitke za Vukovar život je izgubilo (poginulo u borbi ili ubijeno) više od 3.000 ljudi.
Prema podatcima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila, broj ranjenih je mnogo veći, ali im je pomoć pružena izvan vukovarske bolnice.
U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 2.800 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.165 Hrvata i ostalih nesrba.
Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas tristotinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

Dragoljub Zamurović Sećam se - Vukovar 1991
vukovar91

Oznake: početak bitke za Vukovar

*23. kolovoza*

23 kolovoz 2024


Danas je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.
Podsjetnik: izvješće Human Rights Watcha iz 1986. utvrdilo je da je YU među najrepresivnijim komunističkim režimima u Europi, s više političkih zatvorenika nego Čehoslovačka, Mađarska i Poljska zajedno.
#Bundesarchiv
ru-molotov-ribbentrop-39

Također danas je i dan ukrajinske zastave.
#Volia
A što je volia?
“Volia” se može prevesti kao “volja” ili “sloboda”, ali ona je puno više: način življenja i unutarnja pokretačka snaga za prevladavanje svih prepreka.
Volia je otpornost i kako se manifestira u životu svakog Ukrajinca. To je sposobnost da nikada ne odustanete.
#Reuters&AP
ukr-flag-day-reuters-AP
Uvodni govor Garry Kasparova na 80. obljetnicu pakta Hitler-Staljin već je postalo obavezno štivo, koje objašnjava kako smo dospjeli tu gdje jesmo.

Oznake: Volia

"sčastlivogo putešestvija"

20 kolovoz 2024

Konačno dobra vijest za Putlerove idolopoklonike i samozvane tumače njegovih strategijskih vještina.
Širom im otvara vrata utočišta u RuZZiji tradicionalnih vrijednosti..
Putler je, naime, potpisao bombastični dekret kojim poziva ljude iz cijelog svijeta, onie koji su siti globalističke, neoliberalne noćne more.
Piše TASS:
ru-decret

Ovom uredbom skida oklop s agende establišmenta, dopuštajući ljudima koji vole slobodu da zaobiđu uobičajene birokratske besmislice poput jezičnih testova ili ispita iz povijesti.
Ako ste spremni odbaciti suludu politiku svojih domovina koja gura ove destruktivne, antihumane, neoliberalne programe, RuZZija vam prostire crveni tepih!

RuZZka vlada upravo će sastaviti popis zemalja koje truju umove ovim uvrnutim idealima, a MVP RF sprema se izdati vize pravim domoljubima već u rujnu!
"Vrijeme je da se zauzmemo za duhovne i moralne vrijednosti!" kažu.
Sretan put svim sTvorovima.
Nek ponesu na put samo najnužnije.
#AliExBUL 32Leva
ru-put-wc-32lev-BUL
picture upload sites

Oznake: putuj igumane

zvali su ga "Pilot"

04 kolovoz 2024

Naš Grad se bistom odužio jednom od naših heroja.
Ovim putem čestitam praznik Dana Pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja svojoj subraći, sudionicima Združenog pothvata.
I svima ostalima.
Ma gdje bili.

#VG
heroj-JC-vgradu

Oznake: VRO Oluja

Free Ewan Gershkovich

01 kolovoz 2024

Šesnaest (16) nezakonito držanih u kazamatima RuZZiie (uključujući i ruske političke zatvorenike) razmijenjeno za 8 ruskih špijuna i hakera zatvorenih u Njemačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Norveškoj i SAD.
Među oslobođenima su i novinari Alsu Kurmasheva i Evan Gershkovich.
Radi se o najvećoj takvoj razmjeni od "Hladnog rata" do danas.

Nekoliko detalja o RuZZima koji se danas vraćaju kući iz zapadnih zatvora u sklopu velike razmjene:

- **Vadim Krasikov**: 2019. u Berlinu je eliminirao čečensko-gruzijskog militanta koji se borio protiv Rusije.

- **Artem i Anna Dultsev**: Osuđeni u Sloveniji za špijunažu u korist RuZZije, dugo su živjeli u zemlji pod krinkom argentinskih državljana.

- **Mihail Mikushin**: Osuđen u Norveškoj za špijunažu u korist Rusije, radio je kao profesor na Sveučilištu Tromsř pod krinkom brazilskog znanstvenika.

- **Pavel Rubtsov**: novinar i politolog kojeg poljske vlasti optužuju za prikupljanje informacija za ruske obavještajne službe tijekom svojih putovanja po istočnim zemljama.

- **Roman Seleznev**: uhićen na Maldivima 2014. i izručen Sjedinjenim Državama, gdje je osuđen na 27 godina zatvora zbog cyber prijevare, uključujući krađu podataka s kreditnih kartica i organiziranje online prijevara.

- **Vadim Konoshenok**: Optužen od strane estonskih vlasti da je organizirao lanac opskrbe sankcionirane zapadne robe u Rusiju, isti je pukovnik u FSB-u.

- **Vladislav Klyushin**: Uhićen u Švicarskoj i izručen Sjedinjenim Državama pod sumnjom da je hakirao američke računalne mreže radi dobivanja povjerljivih podataka o tvrtki i upuštao se u trgovanje povlaštenim informacijama.

#@Venik44
ru-spy

Oznake: Ewan gershkovich WSJ

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.