Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moody

Marketing

Free Ewan Gershkovich

Šesnaest (16) nezakonito držanih u kazamatima RuZZiie (uključujući i ruske političke zatvorenike) razmijenjeno za 8 ruskih špijuna i hakera zatvorenih u Njemačkoj, Sloveniji, Poljskoj, Norveškoj i SAD.
Među oslobođenima su i novinari Alsu Kurmasheva i Evan Gershkovich.
Radi se o najvećoj takvoj razmjeni od "Hladnog rata" do danas.

Nekoliko detalja o RuZZima koji se danas vraćaju kući iz zapadnih zatvora u sklopu velike razmjene:

- **Vadim Krasikov**: 2019. u Berlinu je eliminirao čečensko-gruzijskog militanta koji se borio protiv Rusije.

- **Artem i Anna Dultsev**: Osuđeni u Sloveniji za špijunažu u korist RuZZije, dugo su živjeli u zemlji pod krinkom argentinskih državljana.

- **Mihail Mikushin**: Osuđen u Norveškoj za špijunažu u korist Rusije, radio je kao profesor na Sveučilištu Tromsř pod krinkom brazilskog znanstvenika.

- **Pavel Rubtsov**: novinar i politolog kojeg poljske vlasti optužuju za prikupljanje informacija za ruske obavještajne službe tijekom svojih putovanja po istočnim zemljama.

- **Roman Seleznev**: uhićen na Maldivima 2014. i izručen Sjedinjenim Državama, gdje je osuđen na 27 godina zatvora zbog cyber prijevare, uključujući krađu podataka s kreditnih kartica i organiziranje online prijevara.

- **Vadim Konoshenok**: Optužen od strane estonskih vlasti da je organizirao lanac opskrbe sankcionirane zapadne robe u Rusiju, isti je pukovnik u FSB-u.

- **Vladislav Klyushin**: Uhićen u Švicarskoj i izručen Sjedinjenim Državama pod sumnjom da je hakirao američke računalne mreže radi dobivanja povjerljivih podataka o tvrtki i upuštao se u trgovanje povlaštenim informacijama.

#@Venik44
ru-spy

Post je objavljen 01.08.2024. u 18:02 sati.