monasticism

subota, 29.05.2010.

Pismo monahinjama

Image and video hosting by TinyPic

Igumaniji manastira u Igima

Sestro u Kristu! Odobravam Tvoju pobožnost i u slanju darova nama, i u raspoloženju da primiš naše! Ali da, nije tako kod nas, koji ni za sebe nemamo dovoljno dobrote, pa kako bismo onda još mogli da i drugima dijelimo pouke o nebeskoj dobroti?! Daj Bože, da se Ti prema svojoj vjeri vladaš dolično- po Božju- te nevino provodiš život u djevičanstvu, no također da i službu predstojnice vršiš bez prigovora! Znadeš da se tu radi o dobro nagrađenom poslu, ali također znadeš da je to i posao koji je za nepažljivce prepogibeljan: upravljati dušama stvorenim na sliku Božju!
Tako dakle u Gospodu upravljaj i sretno vodi svoje stado, da samu sebe stavljaš kao uzor svakoga dobra, te napokon mogneš reći: Evo mene i dječice moje, koju mi dade Bog.
Bog ti je predao duše preko odreknuća pa zato treba da ih k njemu dovedeš kao prijatnu žrtvu. Zato te na nebesima ide velika nagrada. Uči ih, odgajaj ih u spasonosnim zapovijedima, da ljube samo Krista, a ne put i krv! Da ne teže za posjedovanjem, da ništa nemaju vlastito, da budu bez strasti, a ne da posebnom ljubavlju vole rodbinu po krvi! Neka su radosno spremne na posao, a ne da su mrzovoljne prema askezi!
Ako budu tako dobre, onda će njima - ukoliko imadnu upaljene svjetiljke - doskora u susret izići zaručnik Krist i opet će, s njihove strane, u silnom veselju On biti susretnut. On će im otvoriti nebesku i nerukotvorenu ložnicu, rajsko blagovanje, napitke besmrtnosti, naslade vječnog življenja. On će ih odjenuti svijetlim haljinama, uresiti ukrasima neraspadljivosti - zaručničkim vijencima. On će ih ispuniti beskonačnim dobrima - i to u vijeke vjekova.
Svega toga radi - i Ti se i one namučiste. Iz dana u dan nastojale ste djelovati za svoje spasenje. Neka Vas samo krijepe ovakve nade! Božanskom ljubavlju gasite oganj, što Vam ga u duše unosi neprijatelj!
Pa kad se u askezi nađe nešto drugačije što je teško ili mučno, to se onda latite božanskih čitanja, tješite se pjesmama i pazite da sa herezom nemate nikakva zajedništva, ma sve kad bi trebalo zbog toga trpjeti ... čak do smrti! Nipošto nemojte izdati vjere, jer ništa nije vrednije od ljubavi Kristove. Tako su pokazivale djevice od davnih stoljeća pa ovamo, jer ih i danas ima proganjanih, iz manastira - Krista radi - izbacivanih, samo da bi imale dijela u heretičkom kruhu.
Ovo napisah Tebi kao Sestri u Kristu i kćeri, i onima koje idu za Tobom. Neka znaš: svi mi imamo zajedničkog vladara! Neka znaš, da silno želimo kako bismo se svi spasili - budući da smo istoga Tijela Kristova- mi se po njemu jedni drugima i zovemo: braća-sestre. U Kristu Isusu naime nema niti muško niti žensko, nego sve u svemu Krist(a), koji neka izvoli i Vas i nas spasiti!

Sv. Teodor Studit
- 23:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.