monasticism

četvrtak, 11.09.2008.

Kako izvesti "Božansko čitanje"

Image and video hosting by TinyPic

Osobna "lectio divina"

UVODNA PRIPRAVA


Izaberite tekst Svetog pisma nad kojim želite moliti. Preporučljivo je da se uzme ulomak iz čitanja liturgije dana, ili iz nedjeljne liturgije, ukoliko se božanskim čitanjem želimo za nju pripraviti.
Zauzmite poziciju koja vam najviše odgovara za molitveno bavljenje Svetim pismom.
Saberite se. Npr. tako da se kroz neko vrijeme usredotočite na vlastito disanje, ili na koji drugi način kojim vam omogućuje da na trenutak zastanete od prethodnih aktivnosti i da osjetite unutarnju šutnju. Ako smo stalno mi koji govorimo, ili ako nas stalno okružuje buka, nismo u stanju čuti blage zvukove. Sjetite se Ilije koji je Gospodnju prisutnost doživio u šapatu laganog i blagog lahora (1 Kr 19,12). Ako želimo čuti nekoga tko tiho govori, moramo se naučiti šutjeti.

1. Lectio

Počnite polako i nježno čitati tekst. Kušajte svaki dio čitanja, u stalnom osluškivanju i iščekivanju »laganog, blagog glasa« koji će se pojaviti nad izvjesnom riječi ili rečenici: »Ja sam danas ovdje za tebe«.
Ne očekujte čudesna prosvjetljenja ni ushite. U »božanskom čitanju« Bog nas podučava kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. On ne dolazi da nas ugrabi, nego nas poziva da ga u šutnji otkrijemo već prisutnog i da sve dublje uniđemo u njegovu prisutnost.

2. Meditatio

Prepoznatu riječ ili rečenicu polako usvojite. Zapamtite ju napamet, i polagano ponavljajte, dozvoljavajući joj da ude u dijalog s vašim unutarnjim svijetom misli, briga i sjećanja. Ne morate se bojati rastresenosti. Misli i sjećanja jednostavno su dio vašeg bića, i ako se pojavljuju za vrijeme »božanskog čitanja«, znači da i one žele da ih predate Bogu, zajedno s ostatkom vašeg unutarnjeg bića. Sjetite se Marijinog primjera, koja je svoje uspomene i razmišljanja pretvarala u molitvu (Lk 2,19.51). Neka vas ovo unutarnje poniranje, ova ruminacija, uvede u dijalog s Bogom.

3. Oratio

Govorite Bogu. Uopće nije važno upotrebljavate li riječi, misli ili slike. Komunicirajte s Bogom kao što bi to učinili s nekim za koga znate da vas voli i prihvaća. I predajte mu ono što ste otkrili u sebi tijekom vaše meditacije.
Ova je molitva shvaćena i kao dijalog s Bogom, ali i kao prinos Bogu. Baš kao što svećenik prinosi prilike kruha i vina na euharistiji, u »božanskom čitanju« pozvani smo također svoja najbolnija iskustva i razmišljanja prinijeti Gospodinu i dozvoliti mu da nas On svojom riječju blagoslova preobrazi i iscijeli.

4. Contemplatio

Jednostavno otpočinite u Božjem zagrljaju. I kad vas pozove da se ponovno vratite na iščitavanje njegove riječi ili na unutarnji dijalog s njim - učinite to.
Učite se upotrebljavati riječi kad od njih ima koristi, i također ne upotrebljavati ih kad su one suvišne. Radujte se u spoznaji da je Bog s vama i u riječi i u šutnji. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti, tj. postojati u prisutnosti dobroga Oca nebeskoga.
Ponekad ćete se više puta vraćati na čitanje teksta, bilo da okusite kontekst riječi ili rečenice koju vam je Gospodin namijenio, bilo da tražite novu riječ nad kojom ćete ponirati u Božju prisutnost. Ponekad će biti dovoljna jedna riječ da ispuni svo vrijeme koje ste odlučili posvetiti »božanskom čitanju«. To nije bitno. Bitno je da čovjek u tom vremenu bude sa svojim Bogom razmatrajući nad njegovom riječi.

Dario Tokić OCD, iz časopisa Biblija danas

- 07:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.