SIRUP I DŽEM OD MANDARINA
SIRUP
3 l iscijeđenog soka
2,5 kg šećera
0,5 l vode
2 kesice limunske kiseline (40 g)
Kuhati šećer i vodu i kad se pretvori u sirup, maknuti s vatre.
Iscijeđeni sok od mandarina uliti u mlaki sirup, dodat limunsku kiselinu i dobro promiješati.
Ostaviti pokriveno vani 24 sata, uz povremeno miješanje.
Sutradan preliti u boce i držati na hladnom.
Ako želite potpuno čist sirup, procijedite ga kroz sitno cjedilo.
DŽEM
1,30 dkg guste smjese koja ostane nakon cijeđenja soka
0,65 dkg šećera
2 džemfixa
1/2 kesice limunske kiseline.
Postupiti po uputi sa džemfixa.
19.01.2018. u 07:18 | 0 Komentara | Print | # | ^
ČOKOLADNI LIKER
50 dkg šećera
7 dkg kakaa
1 vanilin šećer
5 dcl mlijeka
2,5 dcl ruma
Šećer, vanilin šećer i kakao dobro smiješiti da ne bude grudica i u to postepeno uliti mlijeko, stalno miješajući.
Staviti prokuhati, uz povremeno miješanje i nakon kraćeg kuhanja, skinuti sa vatre.
Uroniti zdjelu u kojoj se kuhalo u veću zdjelu sa hladnom vodom kako bi se što brže ohladilo , također uz miješanje ( da se ne bi pojavio škorup ).
U hladni napitak dodati rum. 17.01.2018. u 10:38 | 4 Komentara | Print | # | ^
KUGLICE SA SJEMENKAMA (zdravo i ukusno)
4 žlice mljevenih sjemenki suncokreta
4 žlice mljevenih sjemenki lana
4 žlice brašna od sjemenki tikve
3 žlice mljevenih bajama
1 žlica kokosovog brašna
Tekućeg meda po potrebi ( da se sve sjedini, a da bude tvrdo )
U gornju smjesu, po želji, se može staviti oraha, lješnjaka, cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i drugih začina.
Dobro mijesiti da se sjedini ( močiti ruke da se smjesa ne lijepi ).
Na dublji tanjurj staviti 10 dkg kokosovog brašna i dobro uvaljati napravljene kuglice.
Složiti u posudu sa poklopcem i držati u frižideru.
17.01.2018. u 10:17 | 1 Komentara | Print | # | ^
TJESTENINA OD JAJA (LOW CARB, BEZ BRAŠNA)
3 jaja
100 g abc sira
1 žlica psyllium ljuskica
Sve zajedno dobro izmiješati i izliti na papir za pečenje. Peći na 200° 10 minuta. Ostaviti da se ohladi, zatim zarolati i izrezati kao tjesteninu (može i za lazanje). Spremno je za jelo, ne treba se dalje kuhati. Preliti omiljenim umakom i uživati u ovom jelu s niskim udjelom ugljikohidrata.
16.01.2018. u 17:26 | 3 Komentara | Print | # | ^
TIRAMISU BEZ JAJA
NAMIRNICE:
20 dkg piškota KPlus (23 kom.)
25 dkg Mascarpone mliječnog sira
3 dcl slatkog vrhnja Cremino
50 g šećera u prahu
2,5 dcl slatke crne kave
0,5 dcl ruma
1 žličica kakaa
POSTUPAK:
Mikserom izmiješati mascarpone i šećer u prahu.
Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag i lagano (ručno) ga umiješati u gornju smjesu.
U duboki tanjur uliti kavu i rum i promiješati.
Piškote umočiti u kavu sa obje strane ( 11,5 kom) i složiti na dno pravokutnog kalupa.
Po složenim piškotama namazati pola napravljene kreme.
Složiti drugi red piškota ( najprije umočiti u kavu ) i namazati s ostatkom kreme ( istim smjerom složiti preostale piškote).
Poravnati kremu po vrhu kolača kao i po stranama.
Tiramisu lagano pospite kakaom. Žličica
Držati u frižideru
16.01.2018. u 14:24 | 0 Komentara | Print | # | ^
BRZI CHEESECAKE (BEZ PEČENJA)
Podloga:
25 dkg mljevenih keksa
25 dkg maslaca
3 žlice mlijeka
Pomiješati kekse, omekšali maslac i mlijeko u smjesu i utisnuti u okrugli kalup prethodno namašćen.
Krema
50 dkg krem sira
1/2 l slatkog vrhnja
10 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 želatin u orahu
Izraditi mikserom svježi sir, šećer i vanilin šećer. U to umiješati slatko vrhnje prethodno istučeno u šlag. Želatinu otopiti u 10 žlica vode, ostaviti da odstoji. Kad se otopi, zagrijati da postane prozirna, izlit u sir i sve dobro pomiješati. Izliti u kalup. Ohladiti prije posluživanja barem dva sata.
Glazura od višanja:
450 dkg višanja
2 dcl soka od višanja iz kompota
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 vrećica želatina u prahu
Zakuhati višnje s vodom iz kompota, šećerom i vanilin šećerom. Kad zakuha, procijedit višnje u zdjelu, dodat nabubrenu želatinu i sok i miješati dok se ne otopi. Ostaviti barem pola sata da se ohladi i preliti po siru.
16.01.2018. u 02:06 | 0 Komentara | Print | # | ^
JAJE NA OKO
Sastojci:
2 jaja
sol, papar
ulje ili svinjska mast
Zagrijati tavu s uljem, ubaciti jaje. Peći dok ne bude gotovo.
15.01.2018. u 22:23 | 1 Komentara | Print | # | ^