Modni zamorac

12.10.2013., subota

Grace Kelly - Hitchockova muza


Grace Kelly je jednom riječju divna. Jedna je od mojih omiljenih glumica i inspirirajuća mi je u svakom pogledu. Obožavam Hitchcockove filmove u kojima je glumila, nju samu kao osobu, ali najviše od svega ipak njen modni ukus. Iako je nastavila biti ikona stila i nakon svoje filmske karijere, u ovom ću se postu posvetiti modi u Hitchockovim filmovima.

Grace je zajedno s Tippi Hedren i Janet Leigh bila jedna od Hitchcockovih muza. Hitchcock je volio surađivati s Grace a rezultat ove suradnje bili su filmovi Dial M for murder, Rear window i To catch a thief - jedni od mojih omiljenih filmova ikada.



Hitchcock je za svoje filmove najčešće birao lijepe plavuše, a Grace se savršeno uklopila. Osim toga, njih su dvoje dijelili smisao za humor i divno su se slagali. Što se tiče modnog svijeta Grace se također divno uklopila sa svojom klasičnom ljepotom i urođenom elegancijom.

Samo pogledajte sliku iznad; more suknji, podsuknji i tila, široki rukavi koji svoje korijene vuku u 1860.ima, prekrasan uzorak cvjetića koji je očigledno voljela jer se javlja na više njenih haljina. Ako pogledate i sliku dolje vidjet ćete da osim klasične haljine i rukavica Grace odabire i maštovit ukras za kosu u obliku lišća što pokazuje njeno poigravanje s modom. Haljina je od tamne svile s velikim cvjetovima te pomalo podsjeća na tkanine od kojih su izrađeni kimonoi.



Grace Kelly rodila se 12. listopada 1929. godine. Iako je u Hollywoodu provela samo šest godina, što je vrlo malo u usporedbi sa karijerama ostalih glumica toga doba, pokazala se kao izvanredna glumica a već je na prvim audicijama pokazivala ''dobar odgoj, kvalitetu i klasu''. Čini se da je ona zaista bila princeza i prije nego je službeno dobila tu titulu udajom za princa od Monaka 1956. godine.

Iako je svima najpoznatija njena vjenčanica vidjet ćete da je Grace pokazivala smisao za modu i eleganciju već od početka svoje karijere. Bilo je posve prirodno da će i uloge koje je dobila biti one elegantnih i ljupkih dama kakvima pripada i odgovarajuća elegantna odjeća.



Kostime za Rear window kreirala je Edith Head. Kostim koji uključuje crnu majicu i široku, lepršavu bijelu suknju od tila mi je apsolutno najdraži od svih koje je ikada nosila. Tako je elegantan i potpuno u 'Diorovoj silueti' koja zapravo definira i modu 1950.ih. Ovaj je kostim prikazan na prvoj slici. Gledajući ljepotu i eleganciju Grace Kelly čini mi se da joj najbolje i pristaje stil 1950.ih za kojega je činjenica da je prva, a i zadnja moda širokih sukanja i korzeta nakon prvog svjetskog rata. U samo jednoj dekadi preporodio se stil viktorijanskih dama i zablistao, iako samo na desetak godina.

Za mene je ova silueta, pa mogla bih reći i savršena ! Zamislite onda kakva mi je divota gledati te kostime, pogotvo u izvedbi Grace Kelly. Osim ovog crno-bijelog kostima, u filmu se izmjenjuju i bijela haljina sa smeđim i bež cvjetovima te zeleni kostim u kombinaciji sa bijelom košuljom i naravno, svepristunim biserima. Moglo bi se reći da je stil Grace Kelly čista klasika - silueta 50.ih, biserne ogrlice, crveni ruže, plave kovrče i anđeosko lice s velikim plavim očima.



U filmu Dial M for murder najpoznatiji je kostim crvena haljina vrlo uskog struka i prekrasnog bolera od čipke. Grace djeluje upravo zapanjujuće lijepo u ovoj haljini. Iako jednobojna i bez puno ukrasa i nepotrebnih dekoracija ova haljina je vrlo snažna i upečatljiva, a u njenoj izvedbi i tako elegantna i ženstvena.



I konačno u filmu To catch a thief Grace glumi nešto odvažniji i samostalniji lik mlade bogatašice te se u filmu izmjenjuje nekoliko prekrasnih kostima. U ovom filmu je Grace prikazana čak i na plaži, naravno u prekrasnom kupaćem kostimu. Haljina koja mi je najljepša je zasigurno plava večernja haljina antičkog kroja koja je popularan bio u modi Regencije. Možda najljepši detalj na ovoj haljini je lepršava marama, šal prebačen preko rameno; kako drsko, ali opušteno to samo djeluje.



Ostali kostimi su također vrlo zanimljivi, a ujedno prikazuju i Grace Kelly u nekom novom duhu jer nisu u striktnoj široka suknja-uzak struk silueti 1950.ih. Ustvari, kostim ružičaste boje u kombinaciji s kratkim bijelim rukavicama su kao najava mode sljedeće dekade, ali opet puni elegancije koja karakterizira trenutnu dekadu. Oko vrata je opet zavezana marama koja leprša na vjetru i daje dašak nehaja cjelom kompletu.

Mislim da je bilo zanimljivo kreirati kostime za ovaj film jer su glavne smjernice morale biti raskoš, elegancija ali i opuštenost budući da je radnja u Nici, a likovi su na odmoru.



Jedna vrlo zanimljiva stvar u vezi kostima je i česta pojava nakita zbog same tematike filma. Dijamanti su, ako niste sami zaključili, bili najpopularniji a s time i najbolji izbor za ljepoticu Grace Kelly. Slika ispod je sa seta pa obratite pažnju na prekrasnu bijelu haljinu koju Grace nosi a koja je zapravo bezvremenska i mogli bi je i danas vidjeti na crvenom tepihu.



Ako ste možda dobili ideju da je stil Grace Kelly potpuna ženstvena klasika pogledajte sljedeće slike. Da, i ona je ponekad nosila hlače, ali naravno u potpuno elegantnoj varijanti 1950.ih; capri hlače u kombinaciji s košuljom, maramom oko vrata ili narukvicom s biserima za elegantniji dojam.

Gledajući ove slike tako se divim modi 1950.ih; to mi je najdraže desetljeće 'moderne mode'. Jednostavno obožavam siluetu ove dekade, eleganciju i ženstvenost haljina, ne samo večernjih nego i dnevnih, jednostavnih kompleta. Grace Kelly se sjajno uklopila u ovaj period povijesti mode, čak mi se ponekad čini kao da je moda 1950.ih i stvorena upravo za nju.



Sljedeće slike prikazuju drugačiji aspekt mode - moda za dodjele Oscara i premijere. Dugačke široke haljine instantno me podsjete na doba krinolina - modu 1850.ih i 60.ih, a dekoracije prepune šljokica i tila opet daju tako modernu notu. Večernje haljine u to doba su standardno kombinirane sa clutch torbicama, biserima, dugačkim rukavicama i po zimi naravno sa krznenim muffovima i pelerina - kako arhaično.





Možda ljudima najpoznatija haljina koju je Grace Kelly nosila je njena vjenčanica no o njoj ću pisati neki drugi put. Samo ću vam otkriti da je haljina prekrasna i kreirana baš u stilu Grace Kelly - princeze dvadesetog stoljeća. Osim mode, nadam se da ste se i nagledali prekrasnih portreta Grace Kelly !

Oznake: Grace Kelly


- 19:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2014  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (10)
Studeni 2013 (11)
Listopad 2013 (11)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (14)
Lipanj 2013 (11)
Svibanj 2013 (9)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (8)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (10)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (4)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (2)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (2)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (20)

Opis bloga