P.S. Naša hrana je ono što mislimo o njoj,
pa je spojivo i ukusno ono za što vjerujemo da je!
Update 01.01.2018.
Vratio sam se sa "službenog puta" i nastavljam u laganom ritmu.
Svima želim uspješnu, sretnu, zdravu i mirnu 2018 ;)
ručak / večera
riba sa žara i salata
Plava riba + škrobno + lagano povrće + masnoće
Losos je odličan sa žara. masnoća se neće toliko osjetiti, jer će se ovakvim načinom pripreme djelomično i smanjiti. Ako se peče po par minuta sa svake strane ostat će i saftan, posebno stoga što ga u našim ribarnicama uglavnom nalazim malo predebelo narezanog. Jedan šnicl ima barem 20 dag, što je meni mjera za dvije porcije. Ribu sam solio tek nakon što sam je skinuo sa žara, s time da je žar lirska prispodoba gril tavice u kojoj se može peći bez dodatne masnoće.
Odlična, standardno začinjena, i nije slučajno da je baš ova kombinacija klasika.
P.S. Post br. 1600 ;)
Ovo je jelo trebalo biti napravljeno po matrici ->Lešo bijela riba, riža i povrće
gdje bi se riba zapravo marinirala, ali eto, ne radim ja sve za sebe, i ja sam, pa ponekada moram popustiti pod pritiscima.
Iako je sirova lagano smećkasta, malo sam sumnjičav prema integritetu ove navodno integralne riže koja je na kraju skroz bijela i kuha se samo 14 min., ali eto, kada nam već trgovci i proizvođači mogu raditi što hoće, malo potencijalne muljaže oko riže valjda me neće ubiti, tj. ne preostaje mi drugo nego se malo opustiti, i malo dublje zavući ruku u džep, s nadom da ipak vrijedi. Inače, ima i neka spika da je integralna riža zapravo veći otrov od bijele glazirane, jer u sjemenoj aleuronskoj opni ima više nezgodnih kemikalija iz uzgoja, pa ti znaj što ti je činiti. Kako god, integralna ima niži glikemijski indeks i to mi je trenutno dosta važno, pa je upravo ona moj prvi i uglavnom jedini izbor zadnjih godina.
Kod većine je uobičajeno da se ribe sjete petkom i svetkom. Kod mene to srećom nije tako, pa riba često bude i u petak, ali i ostale dana, i to nerijetko više njih, pa i za redom, pogotovo kada se marinira. To sam zapravo htio s ovim oslićem, ali eto, ispalo je malo ovako, i malo onako.
U pravilu, nemoguće je kupiti namirnice za porciju ili dvije, pa treba smisliti kako to optimalno riješiti. Ostatak oslića sam potopio vodom i vinskim octom, i tako je ostao u frižideru do idući dan, kada sam ga zajedno s viškom riže i prokulica podgrijao na woku. To što zovem viškom je zapravo svjesno napravljena porcija za idući dan. Jasno, nije ovo ono što zovem pravom marinadom, skoro pa ni blizu, ali nije ni loše, dapače, a i nije da nije kiselo.
P.S. Planiranje nije romantično, ali je svrhovito!
wok, dinstanje
posno meso + lagano povrće + konzervirano škrobno + ulje
Priprema je brza i jednostavna. Pilećem fileu ne treba puno, špinat povene za tren, a kukuruz je iz konzerve. Eto, uz ne puno truda do nutritivno prihvatljivog obroka.
Umjesto piletine može bijela puretina, teleći but i sve nemasno meso. Izbor laganog povrća je poprilično velik, a onaj škrobnoga iz konzerve se uz kukuruz svodi na grahorice: grah, grašak, slanutak i leću.
P.S.
„Najnovija vijest u svijetu prehrane glasi: Put ka boljem zdravlju popločen je krumpirom, tjesteninom, rižom, grahom i kruhom.“ … Dr. Roberta Katačić -> Istina o ugljikohidratima
Da sam više lud kontradiktornošću savjeta struke, bome jesam, ali ono što mi još nitko nije srušio je moto:
Mogu se zamijeniti puretinom, telećim ili svinjskim butom, kareom bez kosti, … koji imaju oko 110 kcal na 10 dag, a blizu su i file zabataka, mljeveno pureće, svinjski ili juneći file, koji su oko 140 kcal, što kalorijski neće pokvariti ovako kombiniran obrok. Ovdje se pretpostavlja da se maknu kožice, tj. vidljive masnoće, kao i u svakoj nemasnoj prehrani, tj. dijeti.
Sastav: durum pšenica, 20% jaja, …
Nutritivno: … 286 kcal / 10 dag
3,2 masti
52,8 ugljikohidrata
9,8 bjelančevina
Puno bjelančevina, zahvaljujući neobično velikom udjelu jaja. Svakako posebna tjestenina, kupljena u sklopu dana Talijanske kuhinje. Zanimljiv okus i podatna tekstura za tako krupne špagete. Jasno, ne mora ići takva tjestenina, ali zgodno je probati nešto novo.
Gdje završava gusta juha, a počinje rjeđi umak, ili je to isto?
Želim li gušći umak reduciram ga laganim krčkanjem u loncu ili woku, kojega inače koristim za sve i svašta, jer ima plošnu donju ploču, a zaobljen i dubok je gledano sa strane. Temperatura se dobro rasporedi, pa se gotovo ništa ne prima za dno u njemu, a i stane dosta. Imam i velik stakleni poklopac za njega, pa je stvarno višenamjenski. Za bolji i gušći umak, ponekada dinstam i luk ili pod kraj umiješam malo slanutkovog brašna, ali time gubim jednostavnost i kalorijsku kontrolu, pa izbjegavam.
Može li se slično raditi od drugih vrsta povrća?
Kao i kod guste juhe iz prošlog posta, potencijalni kandidati osim bundeve su brokula, cvjetača, tikvice, šparoge, prokulice, kelj, kupus, možda i mrkva, cikla, …
P.S.
Prvo ispeci, pa reci, ako baš moraš!
Eto, ispekao i skuhao jesam, i to je to ;)
Odličan doručak, blagih i skladnih okusa i teksture. Dobra kruška je nutritivno centralni dio, dok je svježi kopar točka na i gastronomskog doživljaja preostalog dijela ovog obroka. Ljepota jednostavnosti nije strana onima koji su siti tako sveprisutnog obilja, koje se prečesto svodi tek na privlačnu formu.
Tost u principu ne pečem, nego ga jedem ovako kako i dolazi, pa mi paše staviti malo mliječnoga (kefir, jogurt, acidofil, probiotik, ...) na njega, tek toliko da ubije suhoću..
Jasno, voće, kao i ostale komponente, fleksibilne su uz poštivanje osnovne matrice, pa je tako i ovdje već bilo sličnih uradaka.
Doručak je medijski zanemaren obrok. Nema ga na naslovnicama i o njemu se ne raspravlja puno, kamoli u detalje. Slava ostaje za pijetla u vinu, hobotnicu pod pekom, gulaš od divljači, patku u medu, jastoga, šparoge, šafran, … i jasno, svim mogućim slasticama, koje su na posebnom pijedestalu. Ali eto, doručka ni za lijek. Da je osjetljiv na osobnoj razini, sigurno bi se uvrijedio, jer svi znamo da je to najvažniji obrok ;)
P.S. Na odlaske i dolaske, očekivanja, želje, ... nema se smisla pretjerano osvrtati. Danas je ovako, sutra, tko zna. Kako god, biramo što jedemo, kao i kada,koliko i s kim, valjda.