minus40kg - kalorijski restoran

* Marinirani losos, sirova čičoka, blanširana čimula, maslinovo ulje i umak od kopra ... kalorije: 434


5 dag mariniranog lososa (207 kcal / 10 dag ... 105 kcal)
15 dag čičoke (78 kcal / 10 dag ... 117 kcal)
15 dag čimule (22 kcal / 10 dag ... 33 kcal)
0,2 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 160 kcal)
sol, šareni papar, ocat, kopar, gorušica, ...

- čičoku očisti i naribaj
- losos mariniraj u octu, soli i kopru
- čimulu blanširaj (slana vrela, pa hladna voda)
- prelij maslinovim uljem, dodaj umak od kopra i gorušice

Marinirani losos nije ono što je dimljeni, ali ... ;)





Ovaj losos više vuče na sirovu ribu, pa tko voli, sushi je odličan izbor. Ovo s fotografije nije Nigiri, kamoli Sashimi, ali Maki je već na dobrom tragu. Sirova čičoka bolja mi je nego kuhana, iako, nema tu neke raskoši u okusu, dakle, i dalje, ostaje tek dobra pratnja, i izvrsna namirnica sama po sebi, što i nije baš zanemarivo.




I losos i umak su dio kompleta kupljenog kao gotov proizvod.



P.S. Raznolikost je bogatstvo, onima koji vole raznolikost. Jednoličnost, pod pretpostavkom kontinuiteta najboljeg izbora, također je bogatstvo, kao i u prvom slučaju, onima koji to tako proglase. Obje opcije, kao i milijarda drugih, legitimne su, jer ne postoji ništa što bi stalo na put osobnom afinitetu i preferiranom okusu, željama ... implementiranim u paradigmu ukusa, ali i puno šire.


20.11.2014.
komentiraj (8)


* Srdele, riža, paprika, paradajz, bosiljak i maslinovo ulje ... kalorije: 460


10 dag srdela (140 kcal / 10 dag ... 140 kcal)
5 dag riže (360 kcal / 10 dag ... 180 kcal)
15 dag paprike (20 kcal / 10 dag ... 30 kcal)
10 dag paradajza (20 kcal / 10 dag ... 20 kcal)
0,1 dl maslinovog ulja (900 kcal / 10 dag ... 90 kcal)
sol, bosiljak

Osim mirisa netom pečenog kruha,
nema ljepšeg od mirisa pečene paprike ;)


... Filip Ćiriolović ... prije povratka u rodni kraj


Hoće li se ovi sastojci kuhati, peći, pirjati, ...
kalorijski, svejedno je.

Srdela mi je najbolja noćas ulovljena, u moru očišćena, pa s gradela na žaru od vinove loze. Riža može integralna, makedonska ili kineska, a može i prvoklasna talijanska. Paprika i paradajz iz svog vrta, baš kao i svježi bosiljak, da sokovi još kolaju. Maslinovo ulje, cijenjeno istarsko ili neko vrhunsko dalmatinsko, naravno, djevičansko. Sol, ili himalajska ili cvijet soli.

Ali, ... može i drugačije ...





Ja sam skuhao basmati rižu, kupljenu na akciji, i papriku iz marketa. Posolio sam tuzlanskom. Gotovi pasirani paradajz sos sam pomiješao sa sušenim bosiljkom. Sve sam upotpunio konzervom srdela u soku od paradajza. Maslinovo je ekstra djevičansko, proizvedeno u bespućima EU, pa si ti misli čija majka plavo zlatnu vunu plete. S moje strane, nije termički obrađivano, tj. prelio sam jelo njime na samom kraju.

Ako se pitate kakav je obrok bio, odgovorit ću jednostavno, izvrstan.



P.S. Hvala LQ, iskreno od srca.
Bar dio ovog obroka je direktna refleksija na tvoj mail.


09.11.2014.
komentiraj (14)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak