Danas ću vam održati čas biologije. Nisam biolog, ali danas ću to biti. Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumjeti. To nisam rekla ja, već Albert Ajnštajn. Vrlo često zagledam se u prirodu, ništa ne razumijem, ali pokušavam….Naročito ne razumijem ljude. Možda sam suviše osjetljiva, ali to sam ja. Do sad sam shvatila da će te ljudi uvijek razočarati, prije ili kasnije. Priroda neće nikad. Ne moram je razumijeti nikada,ona to ni ne traži od mene, ne moram je ni voljeti, ne moram ništa prema njoj činiti, osim da je ne zagađujem, a čak…ni to ne moram. Rumi je rekao “Ono što voliš to si ti”- a iskrena da budem-voljela bih da sam kao priroda...
Kao što rekoh ovaj post neka bude kao čas biologije. Jučer sam išla u brda i sebi nabrala bilja, neka imam za čaja. Ide zima, ja to tako radim. Ne volim ove čajeve iz dućana, koliko mogu izbjegavam ih. Nešto sam brala, a nešto slikala, tek onako-iz dosade...
Žir je oduvijek smatran svetim drvetom. Glavni sastojak žira je tanin, koji mu daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji plod. Žir se može osušiti a zatim mljeti i od toga možete dobiti brašno. Mljeveni prženi se koristi kao kafa. U sebi sadrži pregršt minerala, proteina, masti i ugljenih hidrata. Vjeverice nisu baš tako lude.
U Crnoj Gori postoji plantaža žireva. Ne znam tačno gdje, ali postoji. Oni puste vjeverice na tu plantažu, a one vrijedno sakupljaju plodove svaka u svoju logu. Mjesto loge ljudi uprate, a onda nakon par dana dođu i uzmu skupljene žireve. Vjeverice zatim opet počnu sa sakupljanjem i to sve na isto mjesto, ne znajući da rade Sizifov posao. Ovi opet dođu i hladno uzmu sve žireve.
< | listopad, 2020 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Zen
Narnia-geografska karta
Pinokio
Šta večeras rade zvijezde:
Hubble teleskop
Moj stari blog