MeGa KIT

ponedjeljak, 29.03.2010.

Tematski putevi

24. ožujka studenti Kulture i turizma posjetili su pulsku tvrđavu Fort Verudela i prisustvovali prezentaciji prve faze kulturno-turističke inicijative "Fortifikacijski prstenovi grada Pule i okolice" koja je sufinancirana sredstvima Hrvatske turističke zajednice za 2009. god.

Gospođa Milena Mičić ispričala je kako na širem Pulskom području postoji oko 300 objekata Austro-Ugarskih fortifikacija, od kojih je zasada locirano pedesetak, a u projekt uključeno 20 najdostupnijih tvrđava.

Kako je Pula na istarskom poluotoku bila glavna vojnopomorska baza austrijske ratne mornarice, intenzivna gradnja utvrda započela je 1852. godine.

Od tri glavna fortifikacijska obrambena prstena prvi je štitio sam ulaz u ratnu luku, drugi se prostirao na širem području grada, dok se treći nalazio izvan njega. Kako bi stekli kontrolu pristupa ratnoj luci i fažanskom kanalu grade se utvrde na području otočja Brijuni i Barbarige, koji pripadaju posebnom sustavu fortifikacija radi svoje impoznatnosti i sustava obrane.

Sačuvani objekti, infrastruktura i komunalni sustav, kao i objekti društvenih i kulturnih sadržaja od iznimne su kulturne vrijednosti.

Prvi problem koji se nameće jest problem vlasništva – imovinsko – pravni odnosi nisu razjašnjeni, a samo je 5 objekata u vlasništvu grada.

Ostali objekti su u vlasništvu MORH-a ili države, uglavnom prepušteni zubu vremena i intenzivnom propadanju.

Cilj ovog projekta je popularizacija i promocija jedinstvene turističke atrakcije.

Prva faza projekta je dovršena, a sastojala se od izrade letaka i pečata postavljenih na prilazima utvrdama – po uzoru na planinarska društva – i dvije publikacije – Fort Verudela i Grupa Barbariga, kao i bilteni tiskani u svrhu promocije projekta.

U letku možete doznati lokaciju pojedine tvrđave, sadržajima koji se u njima održavaju, kao i kojim prijevoznim sredstvom možete prići svakoj od 20 utvrda obuhvaćenih projektom.

Druga faza zamišljena je kao kulturno-sportska turistička ponuda.

U sportskoj ponudi našle bi se biciklističke utrke i maraton s dodjelom nagrada na Fort Verudeli, ponudom austro-ugarske kuhinje, a u kulturnoj koncerti svih glazbenih stilova.


Martina Rojnić

- 09:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.03.2010.

The Night Express band

U subotu, 13. ožujka, s početkom u 21,30 h The Night Express band održao je koncert u jednom pulskom kafiću. Malo je reći da je klub bio pretijesan za sve one koji su željeli doći poslušati svirku sastava kojega prati naslov najboljeg komercijalnog benda našeg šireg područja.

The Night Express band okuplja mlade, entuzijastične i iskusne glazbenike koji svojim radom, promidžbom i talentom postižu velik uspjeh i ogromnu posjećenost gdje god se pojave.

Glazba odsvirana isključivo uživo, bez matrica i dosnimljenih zvukova, uvelike doprinosi njihovoj kvaliteti i imidžu. Na repertoaru su bile žestoke rock izvedbe kao i nježne balade.

Budući da je The Night Express band jedan od rijetkih bendova koji se može pohvaliti izvrsnim web dizajnom i redovito ažuriranom internetskom stranicom, predlažemo da zavirite na http://thenightexpressband.com/, gdje možete pronaći fotogaleriju i poslušati demo snimke dijela njihova repertoara, ali i prona
ći raspored svirki.

Nova prilika da dečke ponovno u Puli poslušate uživo već je 2. travnja.

Martina Rojnić



- 11:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Studijski posjeti

Pula, 10. ožujka: Studenti prve godine Interdisciplinarnog studija Kulture i turizam u sklopu kolegija Praktikum posjetili su kulturni centar Rojc kako bi se upoznali s mogućnostima valorizacije austrijske baštine, modelima upravljanja neprofitnim organizacijama u kulturi i aktivnostima civilnih udruga. U prostorima udruge Zelena Istra Dušica Radojčić, voditeljica Koordinacije CGU "Rojc", predstavila je studentima trenutni i budući poželjan model upravljanja društvenim centrom, a govorila je i o ulozi civilnog društva općenito. Nakon toga studenti su obišli Centar Rojc u kojem trenutno djeluju čak 102 udruge, te posjetili udrugu Metamedij i Multimedijalni centar Student.

Dvije grupe studenata izradit će nakon posjeta i projektne zadatke o kulturnom centru Rojc i mogućnostima valorizacije bivših vojarni na pulskom području.

ROJC

Pula, 11. ožujka: Tridesetak studenata svih godina Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam posjetilo je Info centar Turističke zajednice na pulskom Forumu. Tamo su se upoznali s organizacijom i načinom rada, aktivnostima i aktualnim projektima pulske i istarske Turističke zajednice. Direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj govorila je o projektu brendiranja i novog vizualnog identiteta Pule, koji je nedavno dobio važno svjetsko priznanje.

TZ

Ozren Grbavčić, marketing menadžer iz porečke „centrale“ Turističke zajednice Istarske županije predstavio je najatraktivnije projekte i turističke proizvode koji su Istru pozicionirali kao vodeću turističku destinaciju u ovom dijelu Europe, kao i aktualne aktivnosti na promociji i brendiranju u okviru najnovijeg marketinškog plana.



Najveće zanimanje studenata ipak je izazvao novi projekt valorizacije antičke baštine Pule, Medulina, Fažane i Brijuna, koji će se, po svoj prilici, uskoro kandidirati za financiranje u okviru europskih programa.

U živoj raspravi koja se razvila nakon prezentacija, studente je zanimalo na koji način Turistička zajednica i Grad Pula planiraju zajednički unaprijediti kulturnu i turističku, a pogotovo ugostiteljsku ponudu u starogradskoj jezgri, te kako će zajedničkim naporima svih zainteresiranih osmisliti cjelogodišnji kulturno-turistički proizvod i poboljšati informiranost gostiju.

Nataša Urošević

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.03.2010.

Prezentacija prekograničnih projekata

Prošloga je tjedna na Sveučilištu Jurja Dobrile održano još jedno predavanje za studente Kulture i turizma. Prezentaciju prekograničnih projekata, koji su vrlo aktualni u Istarskoj županiji, studentima su predstavili stručnjaci iz županijskog Odjela za kulturu: Vladimir Torbica, pročelnik Odjela za kulturu i stručna suradnica za međunarodnu suradnju Sandra Ilić. Ona je studentima predstavila kako se izrađuju projekti, koja je procedura pri pisanju prekograničnih projekata, odakle se financiraju, tko sve snosi odgovornost za posljedice i koje su. Predstavljena je Istarska kulturna strategija, dokument u kojem su zapisani svi prioriteti i glavne smjernice za razvoj kulture u županiji, čiji je glavni cilj pretvaranje Istre u regiju kulture u sljedećem petogodišnjem razdoblju. U kratkim su filmovima kulturne strategije prestavljena sva materijalna i nematerijalna bogatstva Istre koja su u planu da se iskoriste u budućnosti i implementiraju u turističku ponudu naše županije. Osim teorijskog dijela, studenti su imali prilike vidjeti kako to u praksi izgleda na primjeru projekata Revitas i Heart of Istria. Pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica je kao glavni problem kod izrade projekata izdvojio pronalazak pravog tima stručnjaka i poticanje suradnje između glavnih aktera u turizmu - kulturnih i turističkih djelatnika. Studenti su prepoznali svoju ulogu u tome i ponudili pomoć na način da odrade praksu u Županiji, gdje će naučiti glavne tehnike izrade projekata. Nakon predavanja studenti su postavljali pitanja i tražili savjete: na koji se način mogu probiti u turizmu, dobiti zaposlenje i steći kvalitetnu edukaciju u svojem polju. Pomuđeno im je nekoliko alternativa, a jedna je i odlazak na studij u inozemstvu pod nazivom Lokalni razvoj Balkana.

Ivana Štifanić

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.03.2010.

Kulturing u slici


- 23:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kulturing II

Nakon gostujućeg predavanja Gorke Ostojić Cvajner, prošle su srijede studenti Kulture i turizma obišli Pulu putem Kulturinga - od Gradske knjižnice sve do galerije „Nemeš“. Ispred Gradske knjižnice Cvajner je pripovijedala o iskopinama i povijesti Pule. Naglasila je da se spomenička baština grada Pule često prezentira bez logičkog slijeda; primjer: sidro u blizini knjižnice, "spomenik kojeg još nitko nije dokučio“ nasuprot knjižnice...
Slijedeća stanica je bila pulska Katedrala ili Katedrala Uznesenja Marijina; jedna od dviju crkvi u kojoj se nalazi sjedište porečko-pulskog biskupa. Pretpostavlja se da je na mjestu današnje katedrale u rimsko doba bio hram Jupitera Konzervatora. Nađeni su i ostaci termi, a za vrijeme rimskog progona kršćana vjerojatno je ovdje, kao i na mjestu gdje je crkva svetog Franje, bio prostor tajnog okupljanja kršćana.
U blizini katedrale u Kandlerovoj ulici smjestila se galerija poznatog umjetnika Antuna Motike koji je istaknuti predstavnik multikulturne Istre. Iduća postaja bio je Forum, na kojem se nalazi Gradska palača – mjesto javne službe grada. Gorka Ostojić Cvajner je upozorila na detalje koje često ne uočavamo, iako prolazimo pokraj njih gotovo svakodnevno, kao što je zanimljiv obris sirene koja simbolizira Pulu.
U zgradi izgrađenoj 1928. godine u kojoj je nekada bila središnja banka, danas se nalazi poznati pulski kafić unutar kojega su očuvane stare fasade, zidine, austrougarski stup te najveća atrakcija - čelični, dvoetažni trezor čija je mikroklima idealna za pohranu umjetnina.
Pred sam kraj obilaska studenti su posjetili Danteov trg gdje se nekada nalazilo kazalište, Slavoluk Sergijevaca (često nazivan i Zlatna vrata) - antički Rimski slavoluk u Puli. Slavoluk je privukao pozornost mnogih umjetnika, među ostalim i Michelangela koji ga je ovjekovječio crtežom. Vjerojatno mu je služio kao antički uzor za neko od njegovih remek-djela.
Portarata je trg u centru Pule koji se nalazi s južne strane Giardina, a na početku Ulice Sergijevaca. Dobio je naziv prema lokalnom nazivu za Zlatna vrata koja su činila ulaz u stari dio Pule smješten unutar gradskih zidina.
Zadnja je stanica bila galerija „Nemeš“. Njezin je vlasnik Boris Nemeš studente poveo u pulsko podzemlje, impresivan niz tunela koji se grana u „ulice“, a njima se dolazi do Foruma. Nemeš se potrudio otkriti kakav izniman turistički nevalorizirani potencijal kriju prolazi pulskog podzemlja.

Zvjezdana Ahmedi, Gorana Jovanović i Martina Rojnić

- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.03.2010.

Subotnje jutro uz glazbu

Ako ste se zasitili standardne, isprazne pulske jutarnje subotnje špice i volite glazbala poput violine, kontrabasa ili violončela, predlažem da uđete u novu rutinu. Svi želimo prvi slobodni dan, nakon napornog tjedna, započeti mirno, po mogućnosti u ugodnom ambijentu, pristojnom društvu, uz glazbu i naravno, kavu ili čaj.
A kad se svemu tome doda kulturna nota, rezultat je subotnja Koncertna matineja u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. Započnite, tako, svoj vikend u društvu Istarske glazbene scene mladih, koja će vas vokalno-instrumentalnom izvedbom sigurno zadržati u foajeu INK-a. Ležerna i opuštena atmosfera i... besplatna kava.


Maja Maksić

- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izložba Igora Zirojevića "Portreti"

U petak, 5.ožujka prostori Stare tiskare su, ne samo oživjeli, nego i zasjali. Renomirani pulski fotograf Igor Zirojević osmi je put predstavio svoju samostalnu izložbu "Portreti". Ovo je, naime vrlo osobna izložba, jer su na porterima autorovi prijatelji, poznanici, lica koja svi mi poznajemo iz grada, lica koja su nam bliska i stvarna.
Upravo je time autor premostiojaz između svijeta umjetnika i nas promatrača; vrlo se lako možemo poistovjetiti s trenucima uhvaćenim fotoaparatom. U toj toploj atmosferi, energija koja izbija iz fotografija naprosto ispunja prostoriju. Izložbu, otvorenu do 15. ožujka, pogledali su brojni ugledni pulski kulturnjaci, umjetnici, političari i novinari.

Maja Maksić


- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.03.2010.

Kulturing

U srijedu, 3. veljače, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner i Luka Matticchio iz grupe pulskih kreativaca AD arhitektura i dizajn su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula održali predavanje na temu stvaranja pulskog kulturnog itinerera za studente Kulture i turizma.
Predavanje se održalo na inicijativu prof. Nataše Urošević, ujedno i voditeljice Interdisciplinarnog studija. Cilj je da studenti saznaju kakvi se projekti osmišljavaju za poboljšanje turističke prepoznatljivosti grada u svijetu, za što će i sami biti osposobljeni po završetku studija.
Riječ je o projektu pod imenom Kulturing koji će povezati podzemlje grada Pule i Muzej suvremene umjetnosti. Projekt predviđa da Muzej bude u prostoru nekadašnje tiskare te da s pulskim podzemljem čini jedinstveni kulturni proizvod i omogući stvaranje novog kulturnog identiteta Istarske županije. Time Pula postaje potencijalni kandidat u regionalnom natjecanju za Grad kulture.
Stručni tim pulskih kulturnjaka predstavio je Muzej kao dinamičnu projekciju hrabrog iskoraka koji će uključiti kreativnu energiju, vitalnost i prepoznatljive dosege likovnih umjetnika koji su stvarali i još uvijek stvaraju u Istri.
Projekt Kulturing predvođen je grupom umjetnika AD arhitektura i dizajn koja je dokazala uspješnost u projektima među kojima su i reinkarnacija pulskog Kina Valli, gradski kafe Televizija, riva u Medulinu, sportska dvorana u Medulinu, Marina Katarina i mnogi drugi nagrađeni projekti u županiji.
Pulski kulturni prsten započinje ulaskom u podzemlje grada kroz Dvojna vrata gdje će posjetitelji, u dizalu, moći obići tri milenija povijesti Pule koja su ostavila neizbrisiv trag. Kraj obilaska kulturne rute je pulski Kaštel, gdje će posjetitelji moći ispijati tople napitke, kušati gastronomske specijalitete i pritom uživati u panorami.
Ulaznice za takav futuristički obilazak grada kupovat će se u Areni, odakle je i krenula pulska povijest. Ideja je da se i studenti Kulture i turizma uključe u projekt, što je jedinstvena prilika da iskušaju svoje znanje u praksi i nauče temelje stvaranja kulturnih projekata i realizacije svojih ideja i zamisli. Na taj će način i oni pomoći u bogaćenju turističko-umjetničke ponude grada i podizanju kulturnog identiteta Pule na svjetsku razinu.

Ivana Štifanić

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.03.2010.

Saloma

U subotu,27. veljače u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, pod palicom redatelja Damira Zlatara Freya i dramaturginje Željke Udovičić, premijerno je odigrana predstva Saloma, uprizorena prema motivima iz istoimene drame Oscara Wildea.
Ulogu Salome odglumila je Helena Minić, Heroda Marinko Leš, Herodijade Leonora Surian. U predstavi je glumilo još petnaestak glumaca, plesača i mladih nada pulskog kazališta.
Predstava koja je napunila kazalište, trajala je gotovo dva sata. Kvaliteti scenografije doprinijela je mješavina orijentalnog melosa i elektronskog zvuka, ali i specijalni efekti koji su pratili radnju i zbivanje na sceni. Kostimi Matije Vujice su izgledali bogato i raskošno; haljina glavne glumice Helene Minić činila je Salomu prekrasnom i glamuroznom.
Da bismo shvatili predstavu moramo znati nešto i o modernoj umjetnosti, naime predstava je zamišljena tako da zvuk i pokret dočaravaju zbivanja i prate priču, a teksta je malo.
Okosnicu predstave čine Herodova opsesija Salomom, i njegovo obećanje da će joj dati sve što želi, ako bude plesala za njega, Salomin hir za Ivanovim poljupcem, borba Salomine majke Herodijade za status i lažni sjaj. Sve je zapravo lančana reakcija, a ishod tog ludila je Salomina želja za Ivanovom glavom, želja kojoj Herod udovoljava zbog obećanja da će joj dati sve što želi.
Tijekom predstave, mjesec Luna pleše i prati zbivanja, ludilo, raskalašenost i nemoral bogataša te njihovu nezasitnost i orgijanje.
Redatelj na koncu predstave povlači crtu i uspoređuje prošlost s današnjim vremenom, a Luna je i dalje vjerni pratitelj.
Koliko se svijet promijenio ili nije, ostavljam vam na razmišljanje, ali pitam se koliko je daleko svatko od nas spreman ići ne bi li dobio ono što želi?!

Klaudija Rončević



- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 02.03.2010.

Izvještaj s prvog sastanka Medijske grupe KIT

Tko? Medijska grupa KIT - studenti svih godina studija Kultura i turizam

Što? Dogovor o aktivnostima grupe - podjela zadataka, upoznavanje s afinitetima članova

Gdje? U "plavoj" vijećnici u zgradi rektorata Sveučilišta Jurja Dobrile

Kada? Danas, 2. ožujka 2010. s početkom u 12:30

Kako? Na inicijativu profesorice Tijane Vukić Stjelja

Zašto? Kao jedna od mjera za unapređenje komunikacije i informiranje

- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pulske vojarne - Monumenti i Muzil

Studenti, sada druge godine Kulture i turizma, Andreas Zilli, Bermin Puljić, Elvis Butković, Saša Pokos i Saša Lautaš prošle su godine snimili dokumentarni film. Riječ je o projektu koji su izradili u okviru kolegija Istraživanja u kulturi i turizmu pod mentorstvom asistentice Nataše Urošević. Film obrađuje temu iskoristivosti napuštenih prostora pulskih vojarni Monumenti i Muzil.

Vojarne - Monumenti i Muzil from Tijana on Vimeo.



- 14:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta