Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Kulturing

U srijedu, 3. veljače, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner i Luka Matticchio iz grupe pulskih kreativaca AD arhitektura i dizajn su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula održali predavanje na temu stvaranja pulskog kulturnog itinerera za studente Kulture i turizma.
Predavanje se održalo na inicijativu prof. Nataše Urošević, ujedno i voditeljice Interdisciplinarnog studija. Cilj je da studenti saznaju kakvi se projekti osmišljavaju za poboljšanje turističke prepoznatljivosti grada u svijetu, za što će i sami biti osposobljeni po završetku studija.
Riječ je o projektu pod imenom Kulturing koji će povezati podzemlje grada Pule i Muzej suvremene umjetnosti. Projekt predviđa da Muzej bude u prostoru nekadašnje tiskare te da s pulskim podzemljem čini jedinstveni kulturni proizvod i omogući stvaranje novog kulturnog identiteta Istarske županije. Time Pula postaje potencijalni kandidat u regionalnom natjecanju za Grad kulture.
Stručni tim pulskih kulturnjaka predstavio je Muzej kao dinamičnu projekciju hrabrog iskoraka koji će uključiti kreativnu energiju, vitalnost i prepoznatljive dosege likovnih umjetnika koji su stvarali i još uvijek stvaraju u Istri.
Projekt Kulturing predvođen je grupom umjetnika AD arhitektura i dizajn koja je dokazala uspješnost u projektima među kojima su i reinkarnacija pulskog Kina Valli, gradski kafe Televizija, riva u Medulinu, sportska dvorana u Medulinu, Marina Katarina i mnogi drugi nagrađeni projekti u županiji.
Pulski kulturni prsten započinje ulaskom u podzemlje grada kroz Dvojna vrata gdje će posjetitelji, u dizalu, moći obići tri milenija povijesti Pule koja su ostavila neizbrisiv trag. Kraj obilaska kulturne rute je pulski Kaštel, gdje će posjetitelji moći ispijati tople napitke, kušati gastronomske specijalitete i pritom uživati u panorami.
Ulaznice za takav futuristički obilazak grada kupovat će se u Areni, odakle je i krenula pulska povijest. Ideja je da se i studenti Kulture i turizma uključe u projekt, što je jedinstvena prilika da iskušaju svoje znanje u praksi i nauče temelje stvaranja kulturnih projekata i realizacije svojih ideja i zamisli. Na taj će način i oni pomoći u bogaćenju turističko-umjetničke ponude grada i podizanju kulturnog identiteta Pule na svjetsku razinu.

Ivana Štifanić



Post je objavljen 05.03.2010. u 22:25 sati.