MeGa KIT

ponedjeljak, 29.03.2010.

Tematski putevi

24. ožujka studenti Kulture i turizma posjetili su pulsku tvrđavu Fort Verudela i prisustvovali prezentaciji prve faze kulturno-turističke inicijative "Fortifikacijski prstenovi grada Pule i okolice" koja je sufinancirana sredstvima Hrvatske turističke zajednice za 2009. god.

Gospođa Milena Mičić ispričala je kako na širem Pulskom području postoji oko 300 objekata Austro-Ugarskih fortifikacija, od kojih je zasada locirano pedesetak, a u projekt uključeno 20 najdostupnijih tvrđava.

Kako je Pula na istarskom poluotoku bila glavna vojnopomorska baza austrijske ratne mornarice, intenzivna gradnja utvrda započela je 1852. godine.

Od tri glavna fortifikacijska obrambena prstena prvi je štitio sam ulaz u ratnu luku, drugi se prostirao na širem području grada, dok se treći nalazio izvan njega. Kako bi stekli kontrolu pristupa ratnoj luci i fažanskom kanalu grade se utvrde na području otočja Brijuni i Barbarige, koji pripadaju posebnom sustavu fortifikacija radi svoje impoznatnosti i sustava obrane.

Sačuvani objekti, infrastruktura i komunalni sustav, kao i objekti društvenih i kulturnih sadržaja od iznimne su kulturne vrijednosti.

Prvi problem koji se nameće jest problem vlasništva – imovinsko – pravni odnosi nisu razjašnjeni, a samo je 5 objekata u vlasništvu grada.

Ostali objekti su u vlasništvu MORH-a ili države, uglavnom prepušteni zubu vremena i intenzivnom propadanju.

Cilj ovog projekta je popularizacija i promocija jedinstvene turističke atrakcije.

Prva faza projekta je dovršena, a sastojala se od izrade letaka i pečata postavljenih na prilazima utvrdama – po uzoru na planinarska društva – i dvije publikacije – Fort Verudela i Grupa Barbariga, kao i bilteni tiskani u svrhu promocije projekta.

U letku možete doznati lokaciju pojedine tvrđave, sadržajima koji se u njima održavaju, kao i kojim prijevoznim sredstvom možete prići svakoj od 20 utvrda obuhvaćenih projektom.

Druga faza zamišljena je kao kulturno-sportska turistička ponuda.

U sportskoj ponudi našle bi se biciklističke utrke i maraton s dodjelom nagrada na Fort Verudeli, ponudom austro-ugarske kuhinje, a u kulturnoj koncerti svih glazbenih stilova.


Martina Rojnić

- 09:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta