Ožujak 2017 (1)
Siječanj 2013 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Ožujak 2011 (3)
Veljača 2011 (2)
Prosinac 2010 (4)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (8)
Srpanj 2010 (4)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (7)
Travanj 2010 (8)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (4)
Siječanj 2010 (5)
Prosinac 2009 (9)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (2)
Srpanj 2009 (6)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (5)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (11)
Studeni 2008 (9)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (7)
Svibanj 2008 (6)
Travanj 2008 (9)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (12)
Siječanj 2008 (7)
Prosinac 2007 (11)
Studeni 2007 (10)
Listopad 2007 (14)
Rujan 2007 (23)
Kolovoz 2007 (18)
Srpanj 2007 (12)
Lipanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

SAMO MOJA TEKICA

najjači roman

Flora Jungwirth

Der Fotzenlecker


Hardcore ljubavni roman, preporuča se dodatan oprez kroničnim bolesnicima i meteopatima, zabranjeno za mlađe od 30 zbog neiskustva i opasnosti od nekontroliranog duhovnog samoranjavanja, obavezno prije čitanja prirediti rolu zahodskog papira i bubrežnjak za bljuvanje.
Protagonist romana je čudovište, nit čovjek, nit muškarac. Pazite da ga ne pregazite na pješačkom prijelazu jer ćete odgovarati kao za čovjeka.
Kako ga prepoznati? Jednostavno. Prepoznatljiv je po tome što mu glava raste ravno iz dupeta, a poskrivećke drka iz grma.

Linkovi

Kontakt

marinianis1@gmail.com



14.04.2010., srijeda

hrana naša svagdašnja, mislim stvarno na hranu, ne na duševnu ili neku drugu


u posljednje vrijeme osjećam se zapljusnutom od kojekuda iz svih medija s terminima zdrava hrana, makrobiotička hrana, rafinirana hrana, nerafinirana hrana, biohrana, napola biohrana, organski uzgojena hrana, napola organski uzgojena hrana, hibridna hrana, tradicionalno uzgojena hrana, tradicionalno sjeme, hibridno sjeme, eko uzgoj, samonikla hrana.

ovom prigodom ostavila bih sve pojmove po strani i usmjerila bih se na nerafinirane i rafinirane namirnice, i njihovu cijenu nastanka s onom cijenom koju plaćam na kasi kada izlazim iz dućana.

u maloprodaju u specijaliziranim dućanima, i mnogim drugim, marketima, supermarketima, ljekarnama, biljnim ljekarnama srećemo se s nerafiniranim namirnicama poput npr. smeđe riže, integralnog brašna (mjleveno cijelo zrno s ovojnicom), tamnim šećerom-melasom, nerafiniranim uljima; bućino, maslinovo, suncokretovo, sezamovo..., obzirom da su nabrojene namirnice zapravo u tehnološkom smislu napola obrađene, postupak obrade je došao do neke faze, a ne do kraja postupka obrade. u cjelovitoj obradi pšenice u konačnici nakon skidanja svjetlosmeđe kožice zrna pšenice, slijedi mljevenje, proizvodnja bijelog brašna. dakle, postupak dobivanja bijelog brašna je duži, utoliko skuplji, nutritivna vrijednost mu je manja (kao kad ogulite jabuku, i bacite koru, a pojedete oguljenu jabuku).

prosječna cijena kilograma bijelog brašna je od 3-4 kuna, a integralnog od najmanje dvostruko do preko deset kuna ako je riječ o bio ili eko uzgoju.

dakle, ne mogu a da ne otvorim i novo pitanje vezano za eko integralno brašno. eko ili bio uzgoj podrazumijeva uzgoj bez primjene suvremenih fitofarmaceutskih sredstava protiv korova, kukaca i bolesti - što pojeftinjuje proizvodnju. zatim, ukoliko je riječ o staroj sorti pšenice, kako ona nije hibrid, nema primjene cijele tehnologije odvojene od matičnog usjeva da bi se proizvelo hibridno sjeme. dovoljno je odvojiti dio ljetine za sjetvu naredne godine ili jeseni, ovisno je li vrsta pšenice jara ili ozima.

dakle, došla sam do neke cijene nerafiniranoga, napola obrađenog proizvoda čija je proizvodnja upola jeftinija zbog nedovršenog tehnološkog procesa, a dvostruko i trostuko košta u odnosu na rafinirane namirnice.

zdravije je skuplje- marketinška je podvala za dobru zaradu