MaoTze - Abeceda života

06.10.2008., ponedjeljak

Lud i zbunjen... a gdje je normalan?

Dinamični duo u akciji – Adlešič i Rončević putuju u London tražeći savjet u borbi sa huliganima. Već dugo Hrvatska nije vidjela takav tandem. Na pamet padaju slavni prethodnici – Boban i Šuker, Mirko i Slavko, Franjo i Ivić Pašalić… Kada bolje razmislim, vjerojatno bi Bersilav i Đurđa bili najbliži češkim herojima Patu i Matu! S tom razlikom što su Pat i Mat simpatični.

O čemu to on priča?

TV dnevnici, internet portali i različite tiskovine obznanili su nam kako Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i Berislav Rončević, uvaženi ministar unutarnjih poslova idu na dva dana u London. Tamo bi se trebali sastati s konzorcijem mozgova koji će ih, da citiram Slobodnu Dalmacijuupoznati s mjerama i implementacijom engleskog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji je jedan od najučinkovitijih i najboljih u svijetu, a po uzoru na koji je i Vlada RH radila izmjene Zakona 2006. godine”

Da li se to samo meni čini ili u ovoj priči nešto ne štima? Tko je tu lud, a tko zbunjen? Jedino je sigurno da normalnih nema. Oni se idu upoznati sa zakonom koji im je bio uzor prilikom donošenja prejadnog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima?!! Lakše je dokazati kvadraturu kruga nego shvatiti zbog čega u našoj Vladi misle da će prepisivanjem nečega što "šljaka" u Engleskoj, SAD-u, Francuskoj ili Brukini Faso riješiti hrvatske probleme. Sitnice, potpu geopolitičkih, društveno-socijalnih, običajnih i inih razlika među spometnutim zemljama / narodima se ne nalaze u njihovoj računici. Prepiši brate i sve će biti OK. Ovakav stav ne čudi kada nam dnevne novine na naslovnicama objavljuju da više od 80% učenika i studenata prepisuje ispite, a saborski zastupnici prepisuju magistarske radove. Univerzalni hrvatski recept...

Povratak u prošlost

Svojevremeno sam pisao o Vladi i navijačima u tekstu pod naslovom Lav, vještical, ormar, pa se slobodno podsjetite aktualne teme oz prosinca 2006. godine. Što se do danas promijenilo? Rukomet, vaterpolo, nogomet... nakon veće eskalacije nasilja (pogotovo u inozemstvu) iz ladice se vadi "Zakon o navijačima" i traže se uzori po svijetu. Na sav glas se kreće u nove križarske ratove protiv huligana, etiketirajući pri tome sve navijače i provodeći represiju nad onima koji nisu odgovorni. Cijela je priča jako složena i potrebna je opsežna analiza da bi je uhvatili i za glavu i za rep. Ono što se nama servira kao bitno je put u London Đurđe i Berislava, koji će nafilani savjetima riješiti problem huligana. Stanje u društvu nema veze, sociološki razlozi i postupanje dijela policije isto tako nema veze... jer Đurđa i Bero znaju najbolje.

Približavaju se lokalni izbori, na kojima će se po prvi puta izravno birati općinski načelnici, gradonačelnici i župani. Pa nije valjda da Đurđa i Berislav putuju u London radi osobne promocije. Užas Mao, kako možeš tako razmišljati...

Naši borci za pravdu... e da nam je više takvih!

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


MaoTze




- 10:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.