MaoTze - Abeceda života

04.09.2007., utorak

Donald Trump vs. Sir Alan Sugar

Uskoro počinje nova sezona Big Brothera. Ekipa će opet poludjeti na sto dana, pratiti živote nekih novih stanara BB kuće. Niknuti će na desetke novih blogova posvećenih, još uvijek nepoznatim, instant "zvijezdama".

Nisam neki fan reality show formata, ali priznajem pred svima jako volim gledati seriju Pripravnik (The Apprentice). Ima nešto u tim "poslovnim" zadacima, međuljudskim odnosima i (što je najvažnije) kreativnim idejama i nevjerojatnim poslovnim promašajima. Nakon što je Nova TV prestala s prikazivanjem Trumpovog realityja, okrenuo sam se internetu i downloadao sve preostale serijale. Primjetio sam da postoji i britanska verzija (The Apprentice U.K) koju "vodi" Sir Alan Sugar, osnivač kompanije Amstrad. Naravno, skinuo sam i taj serijal, obzirom da sam pogledao sve Trumpove serijale.

Razlika je nevjerojatna. Počevši od činjenice da su britanski natjecatelji mnogo inteligentniji i sposobniji od američkih, do toga da nema suvišnih monologa Sir Alana, koji služe samopromociji i veličanju lika i djela dotičnog. Epizode su dinamične, zadaci raznovrsni i zanimljivi a usprkos svemu, natjecatelji jako pristojni (i formalni) ali ništa manje prepredeni.

Ono o čemu želim pisati je pristup Sir Alan Sugara u odnosu na Donalnda Trumpa. U epizodi koju sam gledao jučer, natjecatelji imaju zadatak prodavati robu u Harrodsu. Između ostalog na raspolaganju im je i osoblje Harrodsa, dok ih poslovođe Harrodsa usmjeravaju i nadgledaju, kako ništa ne bi bilo u suprotnosti s imidžom kuće. Sir Alan je posebno napomenuo natjecateljima da tretiraju djelatnike Harrodsa sa poštovanjem i iznimnom ljubaznošću, jer u konačnici ti ljudi čine njima (a i Sir Alanu) uslugu. Jedna se natjecateljica uspjela posvađati s poslovođom Harrodsa, te je bila jako drska prema čovjeku. Obzirom da je bila pod povećanim pritiskom zbog obiteljskih problema, ta ista žena je odlučila odustati. Sir Alan Sugar je prekinuo i rekao da je izabrala jednostavan način uzmaka (easy way out) ali da on to ne može dopustiti. Onda joj je očitao bukvicu o tome kako je tretirala zaposlenike Harrodsa, suprotno njegovim uputama i na kraju je otpustio.

Donald Trump, s druge strane, nikada nije imao takav pristup. Iako je mnogo puta bio u takvoj situaciji, iako su njegovi kandidati radili sa puno kompanija (i njihovih djelatnika), nikada nije upozorio na odnos prema tim ljudima, niti je koga kritizirao ako su bili drski ili se prema radnicima odnosili s visine. Isto tako se i Donald odnosio prema vlasnicima/direktorima tih kompanija. "Ja sam bogatiji, pa oni to moraju napraviti... ha ha ha", bili su njegovi komentari.

Možemo misliti što god želimo o reality showu, Donaldu Trumpu, plesu milijuna i svijetu biznisa, ali bez dimenzije ljudskosti i poštenog odnosa prema djelatnicima sve to nema smisla jer se vraćamo u sustav stališa (kao što bi rekao povjesničar Z.C.), kmetova i gospodara.

Sir Alan Sugar upisao je veliki plus u mojoj bilježnici, a Donald Trump, Željko Kerum i ostali imaju što naučiti od ovog britkog, ponkeda preizravnog, multi milijunera. Poštovanje ne možeš kupiti.

MaoTze


- 10:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.