MaoTze - Abeceda života

16.10.2007., utorak

Akontacija

Povratak blogu nakon dugačke inaktivnosti; ujedno i povratak toliko očekivanoj abecedi... A kao akontacija.

Akontacija na prvu loptu zvuči kao opaka bankarsko-ekonomska riječ. To je, na žalost, pogrešno. Akontacija je "obična", svakodnevna riječ čije je značenje dobro poznato većini Hrvata. Wiktionary definira akontaciju kao isplata određenog iznosa novca prije završetka posla. Jasno i nedvosmisleno. U praksi je značenje ove riječi nešto drugačije. Kako?

Riječ "akontacija" u pravilu ide ruku pod ruku s riječju "plaća". Tako dobijemo hrvatsku složenicu "akontacija plaće". U teoriji to bi značilo da, u dogovoru s poslodavcem, dio plaće dobijete nešto ranije nego što je to uobičajeno (recimo 1. u mjesecu), a ostatak kao i inače (recimo 15. u mjesecu). U praksi akontaciju dobijete 15. a ostatak plaće koji mjesec kasnije, naravno ako imate sreće. Sjetimo se različitih "platnih metoda" koje smo prošli u posljednjih 15 godina. Mjenice, koje su se mogle kupiti na svakom kiosku; potrošački bonovi (umjesto love dobiješ papiriće koje možeš u trgovini svojeg poslodavca ili njegovog frenda zamijeniti za robu); a sjeća li se netko Čičekovih žetona?

Čičekovi žetoni

G. Miroslav Čiček, poduzetnik i nekadašnji predsjednik uprave društva "Razvitak-Našice", 1998. došao je na ideju da svoje radnike isplaćuje žetonima. Tzv. "Čičekovim žetonima". Dakle nakon što su njegovi radnici pošteno odradili svoje zadatke dolazi gazda Čiček i dijeli im nešto novca (manji dio plaće) i šaku žetona. Naravno, žetone možete utrošiti samo kod Čičeka. Bilo gdje drugdje to je samo hrpa plastike. Ti žetoni čak ne vrijede ni u zabavnom parku. Državna revizija je u svojem nalazu utvrdila slijedeće:

"Društvo je od kolovoza 1998. neredovito isplaćivalo plaće, te je za razdoblje od kolovoza do prosinca 1998. neto plaća isplaćena dijelom i u vrijednosnim žetonima - kovanicama, a za siječanj 1999. u cijelosti u vrijednosnim žetonima - kovanicama, za razdoblje od svibnja do rujna 1999. neto plaća je isplaćena u bonovima, a za razdoblje od listopada 1999. do ožujka 2000. plaće nisu isplaćene niti su plaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Kontrolu isplate plaća u vrijednosnim žetonima - kovanicama obavila je Financijska policija, te je protiv Društva i Miroslava Čičeka podnijela 24. rujna 1998. prekršajnu prijavu zbog počinjenog prekršaja iz odredbi članka 28. Zakona o čeku odnosno nezakonitog izdavanja i puštanja u opticaj vrijednosnih žetona u obliku kovanica u svrhu isplata dijela plaće."

Umjesto zaključka

Akontacija nas prati na svakom koraku. U pravilu je riječ o akontaciji plaće (koja se pretvara u jedini novac koji ćete vidjeti narednih par tjedana, mjeseci...) ali ne možemo pobjeći od nje ni kada naručujemo nekakav posao ili nešto kupujemo. Ona nas vreba negdje između ureda direktora i računovodstva, između nade i stvarnosti... tamo negdje gdje teče med i mlijeko i gdje se plaća Čičekovim žetonima.

MaoTze


Post festum

Upravo sam pročitao da je jutros u 6.25, u prometnoj nesreći poginuo Toše Proeski. Bilo mu je 26 godina. Zatekla me ova vijest i žao mi je što je stavljam na margine svojeg posta. Počivaj u miru Toše.
- 10:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.