MaoTze - Abeceda života

22.05.2007., utorak

Afera

A kao afera.

Riječ afera se udomaćila u hrvatskom jeziku (i svakodnevici) ali je kroz godine poprimila nekakvo čudno, izvitopereno značenje. Razmislite minuticu o tome kako bi vi definirali pojam "afera" i pokušajte se sjetiti neke hrvatske afere. Ne bi trebalo biti teško jer ih, prema sudu medija a i javnosti, ima povelik broj.

Sada se uključite u proces definiranja afera u Republici Hrvatskoj. Odakle krenuti? Možda od nekog svježeg primjera... Sanaderovi satovi? Da li je to afera? Čovjek ima satove vrijedne više od milijun eura, a nema nikakvih dokaza (e sada dolazi ono bitno) ne odakle mu satovi, kao što su se to raspisali razni tjednici nego odakle mu lova da kupi te satove! No dobro... glavno pitanje je - da li je to afera? OK, idemo dalje. Što je sa desecima milijuna eura koji su nestali iz splitskog škvera? Postoji li odgovornost ministra koji je "samo" na čelu nadzornog odbora? I da li će opet vuk posjesti magare, a ne Vukelića? Ili je afera bio slučaj Baxter prije nekoliko godina, gdje su zbog neispravnih dijalizatora umirali ljudi čija je jedina "krivnja" bila ta što imaju probleme s bubrezima??? Sjećate li se uopće toga? Kako je ta priča završila (ako uopće i jeste)? I na kraju najsvježiji primjer - trakavica oko Karlovačke pivovare. Toliko primjera... a samo jedno pitanje. Što je od toga afera? Sve? Ništa? Nešto?

Poanta priče je da smo mi u Hrvatskoj iznimno dobri u proizvodnji i otkrivanju afera. Afera nam je gola plesačica u Šostarovom krilu, ali nam nije afera što se Domovinski most otvarao šest puta. O Sveučilišnoj bolnici bolje da šutim. Jednostavno gubimo percepciju afera i uvodimo ih kao nešto normalno, zahvaljujući političarima. Jedni druge optužuju za različite afere koje se u konačnici rasplinu kao mjehur od sapunice. Gomilanjem afera, trivijaliziraju ih i koriste medije kako bi u tome uspjeli do kraja. A od nas prave ovce koje sve to promatraju i pokušavaju pratiti tu aferašku scenu. Hmmmm, skoro da zaboravim, da li je afera cijela priča oko ne dobivanja EP u nogometu? Ili ste i to zaboravili pod utjecajem nove afere?

A u jednoj malenoj i dalekoj zemlji zvanoj Švedska, zamislite jadničke, afera je kada ministrica sa službenom karticom kupi privatne stvari, pa zatim svojom voljom vrati taj novac (uplati ga na račun)... i bude prisiljena podnijeti ostavku.

Sretan sam što živim u Hrvatskoj, zemlji u kojoj afere sudujeluju u bruto nacionalnom proizvodu sa solidnim postotkom.

MaoTze

P.S. Obavještavam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da i ja imam nekoliko satova i ovom ih prilikom prijavljujem. Cijena? Prava sitnica.

Image Hosted by ImageShack.us


- 15:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.