MaoTze - Abeceda života

03.05.2007., četvrtak

ACAB

A kao ACAB.

Prolazeći gradom sigurno ste naletjeli na zid na kojem se kočopere ova četiri slova. Ako ste se pitali što ACAB znači, odgovor slijedi - ACAB = All Cops Are Bastards! Mene ipak zanima ono dublje značenje ove univerzalne kratice. Upravo ono zbog čega se ova kratica sve češće ispisuje po zagrebačkim zidovima.

U čitavoj Europi (osim Engleske, ali to je posebna priča) u tijeku je neviđena i bezrazložna represija prema nogometnim navijačima. Počevši s Hrvatskom i donošenjem famoznog "Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima" (poznatog i kao Zakon o navijačima), pa sve do cenzuriranja navijačkih transparenata u Italiji, o čemu je nedavno pisao mandrak. Kao odgovor na takvo ponašanje organa reda i na potpunu nezainteresiranost i ignoranciju vlasti navijači diljem Hrvatske, a naročito u Zagrebu, odlučili su uzvratiti udarac. Ne paljenjem policijskih vozila ili bacanjem molotoljevih koktela na policijske stanice (kakvima nas oni žele prikazati), nego pisanjem grafita kojima žele upozoriti javnost na ovaj problem. ACAB se tako uzdignuo na razinu simbola, navijačkog krika za slobodom. Prošla su vremena Zlatka Canjuge i Franje Tuđmana koji su slali policiju da brutalno mlati klince i oduzima im šalove i kape(!) s natpisom Dinamo. Iza sebe smo ostavili veremena verbalnog delikta, kada se išlo u buksu za pjesmu: "Ima jedan čovjek čudan...". Ili ipak nismo?

Od novog Zagreba, Dubrave i Maksimira, preko Centra, Trešnjevke i Črnomerca, svuda se mogu vidjeti grafiti čija se poruka može sažeti u onu čuvenu parolu - Sloboda navijačima. Sloboda svima nama koji želimo otići na tribine i pogledati utakmicu, a pri tome izraziti svoje mišljenje o klubu, upravi, nogometnom savezu, politici, državi... Znate - ono što nam jamči Ustav Republike Hrvatske. Možda to vrijedi samo za šačicu odabranih koji kupuju satove i šminkaju se po Europama? Za dečke iz kvarta, kako se čini, stvari ostaju iste. To za mene znači ACAB. Ta četiri slova koja viču sa zidova i pokušavaju probuditi svijest. Ta četiri slova koja upozoravaju da su prošla vremena kada je država diktirala kako razmišljati i tko smije što govoriti.

I na kraju da se vratim Englezima s početka ove priče. Da li ste znali da oni imaju poseban odsjek policije zadužen za sigurnost nogometnih utakmica. Njihov radni dan, kada se igra utakmica, počinje u 6 ujutro, iako je početak tekme tek u 16:00. Oni su profesionalci koji znaju svoj posao, koji kontaktiraju s navijačkim udrugama i znaju razlikovati nasilnika od navijača. Oni neće trepnuti kada netko pošalje Tonya Blaria u kurac, niti će krenuti u nalet ako se zaori pjesma koja vrijeđa policiju. Zašto? Jer su profesionalci koji znaju raditi svoj posao. Stoga gospodo murjaci, ohladite malo. Ako nam je ministar unutrašnjih poslova ridikul, na čiji se račun smije čitava država (a i šire) ne morate i vi biti takvi. Pokažite da nisu svi policajci bastards i da imate malo mozga i ljudskosti ispod kape, odnosno šljema. Jer u suprotnom niste ništa bolji od smiješnog i budalastog Jubitoa. Dapače, gori ste, jer on jadan nema pojma o životu, a vi se samo pravite glupi. ACAB!

MaoTze

Image Hosted by ImageShack.us

P.S. Jučer je umro Edo Peročević, čuveni hrvatski glumac, kondukter Saperlot iz filma Vlak u snijegu. Neka ti je laka zemlja Edo.
- 14:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.