MaoTze - Abeceda života

22.11.2006., srijeda

Dudu' - Zagorac...

Već neko vrijeme želim napisati ovaj post ali mi stalno nešto iskrsne; bilo da je riječ o nekoj aktualnoj temi ili nevjerojatnom obujmu posla koji me sprječava da se posvetim pisanju posta (nikako da se naviknem na ovaj kapitalizam). Jučerašnji post blogera CUCB kojeg redovito čitam odigrao je ulogu toliko potrebnog katalizatora pa evo par razmišljanja s na kineski način.

Dobro nam došel Sveti Martin

O Eduardu da Silvi, zvanom Dudu', ispisane su kartice teksta u svim medijima koji drže do sebe. Ne želim trošiti riječi hvaleći njegov talent ili igru niti prodavati "toplu vodu" oko spominjanih transfera. Mene zanima jedan drugi Eduardo, poznatiji kao Zagorac Dudu'. Prije mjesec dana punica mi je došla u posjetu. Slučajno se dogodilo da je u trenutku dok je, leđima okrenuta televiziji, kuhala ručak na ekranu bio kraći razgovor s Duduom. Obzirom na svoj položaj nije mogla vidjeti tko je na ekranu ali je svejedno upitala o kojem je zagrebačkom nogometašu/reprezentativcu riječ. Nije joj bilo na kraj pameti da je riječ o dečku rođenom u Brazilu kojem je portugalski materinji jezik. Godine provedene u Hrvatskoj nije utrošio samo na lupanje lopte i trčanje nego i na učenje jezika. Savladao ga je sjajno. Ne samo da tečno i razumljivo govori hrvatski jezik, nego povremeno "kajkanje" čini njegov govor jako simpatičnim. Eduardo se zaljubio u Hrvaticu koja korijene vuče iz Zagorja, oženio se i u međuvremenu navukao kockasti dres. Impresionirao me ne samo igrama na travnjaku, nego i skromnošću, vedrinom, lakoćom kojom priča hrvatski jezik, ljubavlju koju pokazuje za ovu zemlju i njegovim držanjem za vrijeme intoniranja Lijepe naše. Ne samo da drži ruku na srcu već zna sve riječi himne čime se ne mogu pohvaliti baš svi njegovi suigrači. Ne sumnjam da ga je punac već upoznao s birtašima po Zagorju i da katkada sa simpatičnim Eduardom zapjevaju Suzu za zagorske brege uz liticu ili dvije.



Ay mi Cuba

S druge strane imamo Big Brother Kubanku Yameisy. Cura je odrasla na Kubi, govoreći španjolski a zatim je u potrazi za boljim životom došla u Lijepu našu. Otprilike je jednako u Hrvatskoj kao i Eduardo da Silva. Nije se bavila nogometom, naprotiv radila je u različitim kafićima u stalnom dodiru i interakciji s različitim ljudima. Na žalost čini se da je njoj bilo važnije cugati točeno pivo dok gazda ne gleda nego upijati jezik zemlje koju je odabrala za život. Uz dužno štovanje prema svima ali u Zagrebu ima x kineza koji su tu relativno kratko ali za Yameisy mogu slobodno biti sveučilišni profesori kada je hrvatski jezik u pitanju. Prije nego je itko počne braniti floskulama o težini hrvatskog jezika imam jedno pitanje. Da ste vi, dragi čitatelji, odlučili živjeti u nekoj stranoj zemlji da li bi se potrudili naučiti jezik te zemlje? Još bolje - nakon 6 godina provedenih u Kini ne bi tečno govorili mandarinski ali vam sigurno ne bi bilo "jao" umjesto da vam je žao, niti bi Zokija zvali "Soki". Vaše rečenične konstrukcije bi možda bile malo nezgrapne ali vam se sigurno ne bi dogodilo da konstanto griješite rod i broj, stanje i zbivanje, padeže... ma sve. Kao vrhunac bezobraštine Yameisy čak ne može ni ponoviti ispravno za nekom drugom osobom a pokušaje učenja shvaća kao napad na sebe. Krivo tuko!!! Napadam tvoju ljenost i bezobrazluk. Nemaš volju ni želju učiti hrvatski jezik jer ti se ne da. Nema drugog objašnjenja. Ti ne pričaš španjolski, ne pričaš ni portugalski a sigurno ne pričaš hrvatski. Imala si dovoljno vremena u "kući" da se naučiš jeziku. Na žalost nisi imala ni želje ni volje. Da se mene pita odrapio bih kaznu svim stanarima svaki put kada Yameisy u ispovjedaonici počne sa svojom brojalicom... "on super i meni malo jao kako mora nominaciju...". Katastrofa.



Zovite me netolerantnim, recite da sam protiv doseljenika i da je hrvatski jezik težak, dovedite moj kozmopolitizam u pitanje ili sve pripišite kineskoj komunističkoj partiji. Radite što god želite ali neka vam uvijek pred očima bude slika Eduarda da Silve s rukom na srcu i suzom u oku. Da, tog tamnoputog zagorca, hrvata i nogometaša koji sa puncem priča kajkavski i ljubi Hrvaticu. Umjesto toga televizija nam servira nisku, kovrčavu Yameisy, propalu konobaricu iz Poreča koja s Hrvatskom ima veze isključivo zahvaljujući činjenici da se tu fizički nalazi. Njezin "pigeon Croatian" je mješavina španjolsko-talijansko-hrvatsko-nečeg i nitko me ne može uvjeriti da nije mogla bolje u 6 ili više godina koliko se potuca po Hrvatskoj.

Yameisy govori ti MaoTze: kažnjena si sa 5.000 kuna zbog izrugivanja hrvatskom jeziku. I da znaš - nije mi jao - jer idem kod Dudua v klet.

MaoTze



- 15:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.